De Heracliden beloont zich niet tegen koploper Appingedam

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

De wedstrijd De Heracliden-Appingedam werd er een die voor een prachtige reclame voor het amateurvoetbal zorgde. Een duel tussen twee teams die vol op de aanval speelden zorgde er namelijk voor dat het publiek de grote winnaar werd met De Heracliden als de grote verliezer want gezien het spelbeeld zou een gelijkspel absoluut terecht zijn geweest in dit topduel tussen De Heracliden en koploper Appingedam.
1384497001Nheracliden appingedam

Robin Zuidema is namens De Heracliden zijn directe tegenstander Kenan Aydinoglu te snel af.

Bron: Ommelander Courant        Foto: Herman Spier Bedum


 
De Heracliden kon voor het duel tegen koploper Appingedam weer beschikken over doelman Pieter Buikema en spits Robin Zuidema. Daar was trainer Jeroen de Munck natuurlijk erg blij mee maar De Munck was ook zeer tevreden over de wijze waarop de doelman en de spits vervangen waren. ,,Met Frank Elzinga, als een goed meevoetballende doelman, hadden we een prima vervanger voor Buikema en ook Siebe Jan Vogel deed het als stand in voor Robin Zuidema voortreffelijk. Dat zorgt er in ieder geval voor dat mijn voorhoedespelers weten dat er nog een concurrent zit aan te komen en dat is alleen maar goed, aldus Jeroen de Munck die Appingedam als de favoriet voor de eindoverwinning zag. ,,Appingedam is koploper en die mag het vanmiddag laten zien en dan is het ons om te proberen om de punten in eigen huis te houden. Daar gaan we alles aan doen want bij winst op Appingedam doen we hele goede zaken.

Direct vanaf het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Lips uit Delfzijl liet de formatie van Jeroen de Munck zien wat de bedoeling was. De Heracliden toonde namelijk totaal geen ontzag voor de koploper en in de 4e minuut zag het er even naar uit dat de thuisploeg op voorsprong ging niet door want scheidsrechter Lips had in samenwerking met zijn assistent van Appingedam buitenspel geconstateerd.

Appingedam had het in de eerste minuten knap lastig met de gastheren maar kwamen in de 7e minuut eindelijk aan hun eerste echte aanval toe. Op ongeveer twintig voor het doel van Pieter Buikema werd Ivan Vroom aangespeeld die vervolgens door Stefan Haan onreglementair werd aangepakt. Een vrije trap met mogelijkheden die even later door Appingedam benut werd. Aan de kant van de, Damsters’ is aanvoerder Roy de Groot de man voor dit soort karweitjes en de aanvoerder krulde even later de 0-1 over de niet goed door Pieter Buikema opgestelde muur.

Een tegenvaller voor de thuisploeg die een minuut later ernstig benadeeld werd door scheidsrechter Lips. Voor iedereen op sportpark, Meij’ dat Marchel Tomo de doorgebroken Robin Zuidema neerhaalde. Een sanctie waar maar een straf op staat en dat is een rode kaart. De onpartijdige trok echter een gele prent en dat was een regelrechte blunder. De thuisploeg behield ondanks deze arbitrale dwaling wel de grip op een wedstrijd die op een zwaar te bespelen veld gespeeld werd.

Appingedam mocht in de 12e minuut van geluk spreken toen doelman Jelmer Kiewiet de bal tegen Mark Knol aanschoot en tot zijn grote vreugde zag dat het speeltuig net naast zijn doel over de achterlijn rolde. Dit was de eerste van een groot aantal kansen wat De Heracliden zich in de eerste helft creëerde en waarmee het liet zien dat het absoluut niet voor de koploper onderdeed. Sterker nog de gastheren waren in de eerste helft de bovenliggende partij.

In de 25e minuut kreeg de toeschouwers in Uithuizermeeden een staaltje hogeschoolvoetbal te zien die als beloning gewoon een doelpunt had verdiend. Roy Streppel verzond een magistrale pass van over zeker 30 meter richting de op snelheid liggende Frank de Boer. De linkermiddenvelder nam de bal vervolgens in een vloeiende beweging aan en joeg de bal vervolgens in een beweging door richting het doel van Appingedam. Helaas voor de thuisploeg stond er bij de gasten een doelman, Jelmer Kiewiet, onder de lat die ook dit schot wist te pareren zodat het bij een1-0 voorsprong voor Appingedam bleef.

De kansen op de gelijkmaker voor De Heracliden bleven zich echter opstapelen want via Mark Knol, Jort Veenstra en Robin Zuidema had de ploeg zich kunnen maar ook moeten belonen voor hun uitstekend spel in de eerste helft. Dat gebeurde echter niet maar in de 37e minuut diende zich opeens een hele grote kans aan. In een wat onoverzichtelijke situatie na een corner van Roy Streppel greep Appingedam-goalie Kiewiet niet adequaat genoeg in. Even later werd de bal weer voor het doel van Appingedam gebracht waar Anton Mulder een kopbal richting de rechterbenedenhoek verzond. Maar Jelmer Kiewiet maakte zijn fout op meer dan voortreffelijke wijze goed door met een geweldige redding de bal uit de benedenhoek te plukken. Zo bleef het na vijfenveertig minuten 1-0 voor de bezoekers die daar hun handen mee dicht mochten knijpen.

Na de pauze trad in de 50e minuut de regel, als jezelf niet scoort dan doet de tegenstander dat wel, ook in Uithuizermeeden in werking toen Appingedam op 2-0 kwam. Een corner van Doan Ibrahimi werd door de volledig vrijstaande Johannes Huisman achter een kansloze Pieter Buikema gekopt:2-0.

Deze treffer zorgde even voor een domper bij de thuisploeg maar dat duurde niet lang want mede door de aanmoedigingen van de, Hooligans’ gaf de ploeg van trainer Jeroen de Munck al snel weer vol gas.

In de 65e was De Heracliden dicht bij de aansluitingstreffer toen Frank de Boer een prima voorzet afleverde. Maar gepruts voor het doel van Appingedam zorgde er voor dat de stand van 0-2 voorlopig op het scorebord bleef staan.

Richting het middengedeelte van de tweede helft begon het er steeds meer naar uit te zien dat Appingedam er met de drie punten vandoor zou gaan. De, Damsters’ kregen wat meer controle over de wedstrijd en lieten bij vlagen zien dat het wel de gedoodverfde titelkandidaat in zaterdag 3C is.

Met nog twintig minuten te gaan besloot Jeroen de Munck dat zijn team vers bloed nodig had want vrij snel achter elkaar verdwenen Mark Knol en Jort Veenstra van het strijdtoneel. Siebe Jan Vogel en Jordy Dijkstra kwamen als hun vervangers binnen de lijnen. In de 79e minuut viel doelpunt nummer drie en weer konden de meegereisde Appingedam-supporters juichen. Een miscommunicatie in de defensie zorgde er voor dat Ivan Vroom een vrije doortocht kreeg richting Pieter Buikema en vervolgens geen fout maakte door de bal simpel in het Heracliden-doel te schieten: 0-3.

Even bestond de vrees dat het nog een ruime nederlaag zou worden voor de thuisploeg maar weer werden de ruggen gerecht en ging men weer op jacht naar een beter resultaat. Daar werd De Heracliden in de 83e minuut eindelijk voor beloond Jordy Dijkstra op het middenveld de bal veroverde en Roy Streppel in staat stelde om weer een prachtige pass te versturen. Een pass op maat gesneden op Stefan Haan die op volle snelheid liggend de bal goed aannam en de bal vervolgens snoeihard achter doelman Jelmer Kiewiet schoot: 1-3.

Hoewel De Heracliden het wel bleef proberen bleef het echter bij een 3-1 nederlaag waar Jeroen de Munck een heel dubbel gevoel bij had. ,,Ik ben trots op mijn ploeg want over de hele wedstrijd waren wij de betere ploeg. Dan is het zuur dat je met lege handen staat en Appingedam de zege oplevert. Zij scoren op cruciale momenten en dat gaf vandaag de doorslag. Waar ik wel blij mee ben dat ook dit duel een stukje reclame voor het amateurvoetbal was want dit was een duel die absoluut tweede klasse waardig was.”

7. Roy de Groot 0-1, 50. Huisman 0-2, 79. Vroom 0-3, 83. Haan 1-3.

Scheidsrechter: Lips (Delfzijl).

Gele kaarten: Veenstra, Adynoglu.

De Heracliden: Pieter Buikema; Haan, Mulder, Theo Buikema, Mark Linstra; Jeroen Linstra, Frank de Boer, Streppel, Veenstra(73. Dijkstra).; Knol(70. Vogel), Zuidema (82. Griede).

Appingedam: Kiewiet; Douma, Tim de Groot, Adynoglu(62. Horndijk); Toma, Roy de Groot; Huisman; Ibrami, Yilmaz(68. Martina);Schudde, Vroom.