Kloosterburen en VVK delen de punten: 2-2

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

Kloosterburen en VVK deelden zondagmiddag de punten in een wedstrijd die verschillende fases kende. Waar er op sommige momenten van alles gebeurde op sportpark Westerklooster kabbelde het duel even later rustig minutenlang voort. Dat zorgde er voor dat iedereen het er na afloop wel over eens was dat de 2-2 eindstand daarom ook wel  een terechte uitslag was.
1383926505Nvb Kloosterburen VVK Kloosterburen 03 11 13 8535 1

VVK-verdediger Sije Tiezema trekt de doorgebroken  Arno Kuizenga onderuit en ontvangt slechts geel voor deze actie

Bron: Ommelander Courant                Foto: Ronnie Afman   Baflo


 

Kloosterburen-trainer Willem Pettinga moest voor het thuisduel tegen VVK enkele wijzigingen in zijn basisteam toepassen. Pieter Meijer, Jos Streefkerk en Annejan Ozinga waren om uiteenlopende redenen niet beschikbaar zodat Gideon Steur en Tu Vo bij de thuisploeg in de basis verschenen. Bij tegenstander VVK ontbrak centrale verdediger Gregory Daalman door een gebroken hand en wat voor de stadjerders een duidelijke aderlating was.

Voor beide teams was het duel in Kloosterburen belangrijk want de verliezer zou naar beneden moeten kijken terwijl de winnaar volgens Willem Pettinga aansluiting zou vinden bij de bovenste helft van de ranglijst. ,, Dat heb ik in de wedstrijdbespreking ook tegen de jongens gezegd. Het belang van dit duel is groot. Verlies je vandaag dan brengen we ons zelf in moeilijkheden en dat is in mijn ogen niet nodig. Maar ik ben mij er wel van bewust dat VVK een lastig te bespelen team is. Ze beschikken over een snelle voorhoede die het ons wel eens erg lastig kan maken.”

Nadat alle gegevens op het digitaal wedstrijdformulier eindelijk goed waren ingevoerd kon scheidsrechter Roelof Haas uit Groningen om ruim tien over twee het eerste fluitsignaal geven voor het duel tussen Kloosterburen en VVK. Het werd een hoopvolle start voor de thuisploeg want in de 3e minuut had Arno Kuizenga de 1-0 al op zijn schoen. De spits maaide echter over de bal zodat centrale verdediger Sije Tiezema vervolgens redding kon brengen. Drie minuten later was de thuisploeg weer dicht bij een treffer toen Marco Bos vanaf de linkervleugel een prima voorzet losliet die door Giovanni Salvo bijna achter zijn eigen doelman Michael van der Veen werd geschoten.

Na deze eerste twee kansen grote kansen voor Kloosterburen was de volgende kans voor de bezoekers. Op het randje van buitenspel mocht Max Pinas doorgaan van scheidsrechter Roelof Haas maar een goed uitkomende doelman Lex Stok wist de openingstreffer van VVK te voorkomen. Of het door deze eerste kans van VVK kwam zal nooit bewezen worden maar opeens begon de Kloosterburen-defensie onzeker te spelen. De gasten creëerden zich steeds weer kansen om de score te openen maar gelukkig voor de thuisclub bleef het bij het creëren van kansen want op het onderdeel afwerken scoorde VVK in de beginfase van de eerste helft een ruime onvoldoende.

Waar de gasten de kansen lieten liggen kwam Kloosterburen in de 14e minuut wel op voorsprong. Voorbereidend werk van Peter Reitsema bracht de bal bij Arno Kuizenga. De Kloosterburen-spits zag zijn schot echter gekeerd worden door doelman Michael van der Veen maar de VVK-keeper deed dat zo knullig dat Kuizenga in de rebound toch de 1-0 binnentikte.

Een mooie voorsprong voor de gastheren die echter alert moest blijven omdat VVK met zijn snelle voorhoede voor veel dreiging zorgde. Zo kroop Kloosterburen in de 22e minuut door het oog van de naald toen een schot van Roberto Geerlings maar net naast het doel van Lex Stok verdween.

Enkele minuten later mocht centrale verdediger Sije Tiezema van geluk spreken toen hij de doorgebroken Arno Kuizenga onderuit trok. Een overtreding van de VVK-er  waar maar een straf op staat en dat is de rode kaart die  door scheidrechter Haas niet gegeven werd. Een duidelijke fout van de arbiter uit Groningen die verder een prima wedstrijd floot.

In de 27e minuut zag het er naar uit dat de thuisploeg op 2-0 zou komen toen een vrije trap van Peter Reitsema via een speler van VVK bijna in het doel van de stadjerders verdween. Dit werd echter op het nippertje voorkomen en uit de daaropvolgende aanval wisten de bezoekers zelfs de gelijkmaker te scoren. Arjan van der Klei verspeelde op het middenveld de vanuit de defensie van VVK weggeschoten bal wat vervolgens voor chaos in het centrum van de defensie van Kloosterburen zorgde. De geroutineerde Roberto Geerlings probeerde daar vervolgens optimaal van en even later lag de 1-1 achter doelman Lex Stok.

Na deze gelijkmaker werd VVK duidelijk sterker en had de formatie van Willem Pettinga over geluk niet te klagen toen Roberto Geerlings de bal vanaf links richting de rechterbovenhoek krulde. Maar een beetje gedragen door de stevige wind ging de bal net iets te ver uit koers om Lex Stok voor de tweede keer te laten vissen.

Dat voor de tweede keer vissen gebeurde in de 31e minuut wel toen slecht verdedigen aan de kant van Kloosterburen de bezoekers op voorsprong bracht. Een voorzet vanaf de rechtervleugel via Saki Harpal werd door alles en iedereen in defensie van Kloosterburen gemist en vervolgens wist Max Pinas wel raad met dit buitenkansje: door de 1-2 achter doelman Stok te schieten.

Twee minuten later was Kloosterburen dicht bij gelijkmaker toen de zwak keepende Michael van der Veen opzichtig in de fout ging. Ondanks dat zijn vriendin en schoonmoeder de bal over de lijn probeerden te  schreeuwen miste Arno Kuizenga deze dot van een kans om beide ploegen weer op gelijke hoogte te brengen. Richting de slotfase van de eerste helft kreeg Roën Delfina een gele kaart voor aanmerkingen op de leiding en kregen beide teams nog enkele mogelijkheden om wat aan de score te doen. Maar het bleef bij een 2-1 voorsprong voor de gasten zodat Kloosterburen nog vijfenveertig minuten had om daar een wijziging in aan te brengen.

Na de pauze keerde Tu Vo bij Kloosterburen niet meer terug en kwam Joachim Steur als zijn vervanger binnen de lijnen. Een vervanging die in eerste instantie niet voor een extra impuls zorgde want de tweede helft begon wat eigenaardig. Het werd namelijk opeens een duel waarin weinig gebeurde. Op een aangename lentedag zou het goed toeven zijn geweest op sportpark Westerklooster maar zondagmiddag stond er echter een stevige, en koude, wind op het sportpark zodat de temperatuur en het spel in het begin van de tweede helft niet voor hartverwarmende taferelen zorgden bij het duel in Kloosterburen.

Nadat in de 65e minuut aan de kant van VVK Danny Mulder met een vage blessurebehandeling het spel minutenlang ophield om vervolgens alsnog het strijdtoneel te verlaten kwam Kloosterburen op ongeveer een kwartier voor het einde toch op 2-2. De met een prima traptechniek gezegende Arno Kuizenga kreeg de bal via een goed genomen corner van Marcel Remijn voor zijn linkervoet en mede doordat keeper Michael van der Veen de bal uit zijn doel wilde trappen in plaats van de bal in zijn handen te pakken verdween het schot van Kuizenga tegen de touwen.

Na deze terechte gelijkmaker zag de thuisploeg toch weer mogelijkheden richting een driepunter want opeens ging het gas er weer op bij de ploeg van Willem Pettinga en werden de gasten in de verdediging gedrukt. Het tweede team van Kloosterburen, dat zich als een echte, harde kern’ achter het doel van VVK had verzameld, probeerde het de defensie van de gasten ook nog eens met wat strijdkreten lastig te maken maar richting de slotminuten van de wedstrijd had dat nog niet het gewenste resultaat.

Ondertussen had Roën Delfina zijn tweede gele kaart ontvangen voor weer aanmerkingen op de leiding en de verdediger van VVK mocht met rood vertrekken. Een bijzondere actie van Delfina die een week eerder in het duel met SV Bedum met direct rood moest vertrekken omdat hij ook toen zijn mond niet kon houden. Zijn rode kaart was door de scheidsrechter echter niet op het digitale wedstrijdformulier vermeld zodat Delfina in Kloosterburen, gewoon’ mee mocht spelen.

Ondanks een man meer voor Kloosterburen bleef het tot aan de 89e minuut een gelijke stand waar opeens verandering in dreigde te komen. Bij een snelle uitbraak van VVK kwam de bal bij Denny Maasdamme. De spits ging alleen richting doelman Lex Stok die vervolgens het hoofd koel hield en Maasdamme het scoren wist te beletten. Een belangrijke redding van de Kloosterburen-doelman want even later floot scheidsrechter Haas voor de laatste keer en keek Willem Pettinga niet ontevreden terug op het duel tegen VVK. ,, We wilden in de tweede helft meer profiteren van de conditionele zwakte van VVK. Dat is door het gelijkspel maar gedeeltelijk gelukt maar over de gehele wedstrijd genomen kan ik wel leven met deze puntendeling.”

Kloosterburen-VVK: 2-2(1-2)

14. Kuizenga 1-0, 28. Geerlings 1-1, 31. Max Pinas 1-2, 74. Kuizenga 2-2.

Scheidsrechter: R. Haas(Groningen)

Gele kaarten: Delfina, Tiezema(VVK), Kat(Kloosterburen).

Rode kaart: Delfina (VVK) 2x geel.

Kloosterburen: Stok; Kat; Frik, Mennes, Van der Klei; G. Steur, Reitsema, Bos; Remijn, Kuizenga, Vo(46. J. Steur).

VVK: Van der Veen; Delfina, Kuipers (70. Kallenkoot), Tiezema, Salvo; Harpal, Max Pinas, Fecunda; Geerlings, Maasdamme, Mulder (65. Germaine Pinas)