Donderspeech trainer Ronald Vermeulen zorgt voor zege De Fivel.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

Het cliché, een wedstrijd kent twee gezichten, is zo oud als de weg naar Jeruzalem. Maar zaterdag kon in Zeerijp dit cliché zonder problemen uit de kast getrokken worden. Want nadat De Fivel in de eerste helft tegen SJS als een stelletje ideale schoonzonen opereerde zagen de toeschouwers, na een donderspeech van trainer Ronald Vermeulen in de rust, in de tweede helft een compleet ander De Fivel aan het werk die zijn tegenstander na een 0-1 ruststand op een terechte 3-1 nederlaag trakteerde.
1383925937Nvb fivel sjs

Op de achtergrond ziet De Fivel-spits Cees bij de Leij dat teamgenoot Alex van Galiën onderweg is om een aanval van SJS onschadelijk te maken.
Bron: Ommelander Courant       Foto: Herman Spier  Bedum


De Fivel-trainer Ronald Vermeulen, die deze week zijn contract met een jaar bij de, Riepsters’ heeft verlengt, kon voor het duel tegen SJS over een volledig fitte selectie beschikken. De Fivel had de zure nederlaag van een week eerder tegen De Heracliden goed verwerkt en de ploeg wilde volgens Vermeulen de punten absoluut in eigen huis houden. ,,We hebben niet teveel woorden aan het duel in Uithuizermeeden vuil gemaakt maar ons meer gericht op de wedstrijd van vandaag tegen SJS. Het probleem zit bij ons een beetje in het feit dat we vaak eerst op achterstand moeten komen om vandaar uit te gaan voetballen. Ik hoop dat dit vandaag een keer anders is maar als ik heel eerlijk ben zou het mij niet verbazen als de wedstrijd ook vandaag volgens dat scenario verloopt. “

En inderdaad, de trainer van De Fivel had een vooruitziende blik want de eerste kansen waren voor de bezoekers uit Stadskanaal. In de 5e minuut had de thuisploeg namelijk over geluk niet te klagen toen goed voorbereidend werk van Johan van Klinken de bal bij zijn teamgenoot Jan Springer bracht. Springer zag zijn inzet vervolgens net naast het doel van Ruud Kuizenga gaan zodat de thuisploeg een snelle achterstand bespaard bleef. De gastheren konden daar maar weinig tegenover zetten en moesten in de 14e minuut toestaan dat SJS, waar oud-prof Harris Huizingh als hoofdtrainer actief is, op een 0-1 voorsprong kwam. Een voorzet vanaf de rechterkant werd door de defensie van De Fivel niet goed weggewerkt en via een onduidelijke situatie in de verdediging van de gastheren verdween de bal via een eigen doelpunt van Thomas van der Veen in het doel: 0-1.

Een zwakke beginfase voor de thuisploeg die na deze snelle achterstand niet echt beter ging voetballen en zelfs van geluk mocht spreken dat SJS wat roekeloos met zijn kansen omsprong. Want als Johan van Klinken in de 25e minuut iets rustiger was geweest dan had De Fivel toen al tegen een 2-0 achterstand aangekeken. Het duel op het zwaar te bespelen veld in Zeerijp werd in de slotfase van de eerste helft wat feller en dat leverde SJS-speler Remon Scholte en Arjan de Vries, namens de thuisclub, een gele prent op van de prima fluitende scheidsrechter Van der Spoel.

Hoewel het er richting de slotfase van de eerste helft naar uitzag dat de thuisploeg wat meer grip op het duel kreeg was daar in de 41e minuut opeens een geweldige kans voor de, Knoalsters’. Arnoud Hofstra kwam echter een paar centimeter tekort om de bal, uit een voorzet van Jan Springer, achter Ruud Kuizenga te prikken. Nog geen zestig seconden later ging, uit een corner van Gerben Kamminga, de bal over De Fivel-goalie Kuizenga heen maar de bij de tweede paal opduikende Johan van Klinken kwam net niet hoog genoeg om de bal binnen te kunnen koppen. Daardoor bleef het tot aan de rust bij een achterstand van 1-0 voor De Fivel wat het in de eerste vijfenveertig minuten van het duel in aanvallend opzicht volledig liet afweten.

Waar de supporters van De Fivel in de rust bijna niet van durfden te dromen gebeurde in de tweede helft echter wel. De thuisclub begon, met Jacob Havinga als vervanger van Lieuwe ten Caat binnen de lijnen, vanaf de eerste minuut van de tweede helft als een wervelstorm over het veld in Zeerijp te razen. Nadat Wouter de Vroome in de 47e minuut de kans op de gelijkmaker nog niet wist te verzilveren was het een minuut later wel raak. Een overtreding op Jacob Havinga werd door scheidsrechter Van der Spoel bestraft met een vrije trap. De vrije trap werd door Cees bij de Leij genomen en via de rug van Nani Antonio verdween de goed genomen vrije bal achter doelman Mauricio Plat in het doel van SJS:1-1. De Oranje-brigade denderde direct door want voordat SJS wist wat er gebeurde stond er een 2-1 voorsprong voor de thuisploeg op het scorebord. Een aanval uit het boekje zorgde voor deze voorsprong waarbij de verdediging van SJS door de, Riepsters’ op een werkelijk fantastische wijze aan flarden werd gespeeld. De in de tweede helft goed beter spelende Alex van Galiën zette de aanval op en via Geert van der Veen, Wouter de Vroome, Jacob Havinga en Laurens Hylkema werd Cees bij de Leij in stelling gebracht die vervolgens met zijn tweede treffer van de middag De Fivel aan de leiding bracht: 2-1.

De supporters van de thuisclub wisten niet wat ze meemaakten maar het feest was nog niet voorbij in Zeerijp. Trainer Ronald Vermeulen spoorde zijn mannen aan om het tempo nog meer op te voeren en de spelers begrepen het signaal van hun enthousiaste trainer. Het tempo ging inderdaad nog meer omhoog en bijna overal op het veld werden de onderlinge duels door een speler van de thuisploeg gewonnen.

SJS, dat als een murw geslagen bokser over het veld wankelde, mocht in de deze fase van de wedstrijd van geluk spreken dat hun 18 jarige keeper Mauricio Plat een paar keer uitstekend redding bracht want anders had het na een kwartier in de tweede helft gewoon 5-1 voor de gastheren gestaan. Maar in de 63e minuut moest ook Plat capituleren toen een corner van Cees bij de Leij bij de volledig vrijstaande Geert van der Veen terecht kwam. De aanvoerder van De Fivel hoefde alleen maar met zijn hoofd te knikken om de 3-1 op het scorebord te brengen en wat Van der Veen totaal geen moeite koste.

Zo stond het duel in Zeerijp na achttien minuten volledig op zijn kop en bleef De Fivel in een hoog tempo over het veld jagen om te proberen de score nog verder op te voeren. Bij SJS was de geblesseerde Johan van Klinken ondertussen vervangen door Kay Rijkens maar ook Rijkens had niets in te brengen tegen de verdedigers van De Fivel. Want duidelijk was te zien dat het, andere Oranje’ niet van plan was om ook maar iets van de 3-1 voorsprong weg te geven. SJS probeerde in aanvallend opzicht echt wel om wat terug te doen. Maar De Fivel-goalie Ruud Kuizenga had samen met zijn verdedigers alles prima onder controle zodat de equipe van Harris Huizingh richting de slotfase steeds meer in de gaten kreeg dat het in Zeerijp met een kansloze missie bezig was.

In het verdere verloop van de slotfase dicteerde De Fivel het duel volledig en een paar keer waren de gastheren dicht bij een vierde treffer die bijvoorbeeld invaller Jacob Havinga meer dan gegund was. Havinga zorgde in de tweede helft voor nieuw elan in de thuisploeg waar zijn kompaan in de frontlinie, Cees bij de Leij, duidelijk door opbloeide. Want het ploeteren en zwoegen van Havinga, en waarbij hij bijna de gehele defensie van de gasten mee in opperste staat van paraatheid bracht, zorgde ervoor dat de lichtvoetige De Fivel-spits met twee goals en een assist optimaal van het werk van zijn teamgenoot kon profiteren. Even zag het er, en met volgens de torenklok in Zeerijp nog een paar minuten te spelen, naar uit dat Havinga, die bij de thuisclub bekend staat als, penaltykiller’ zijn kans zou krijgen want scheidsrechter Van der Spoel had de bal na een overtreding op dezelfde Havinga op de stip kunnen leggen. De onpartijdige gaf echter een corner die verder geen direct gevaar voor de SJS-verdediging opleverde.

Zo bleef het bij een 3-1 zege voor De Fivel waar trainer Ronald Vermeulen, ondanks een slechte eerste helft, na afloop zeer tevreden mee was. ,,In de rust zijn er in de kleedkamer een paar woorden gevallen die waarschijnlijk niet in de dikke Van Daele staan maar die waren wel even nodig. In de eerste helft toonden wij veel te weinig beleving om een goed resultaat neer te zetten. We creëerden echt helemaal niets maar na de rust kregen we een De Fivel te zien zoals ik ze wil zien. SJS kwam er niet meer aan te pas en ze mogen nog dankbaar zijn dat het uiteindelijk maar bij 3-1 is gebleven.”

De Fivel- SJS: 3-1(0-1)

14. Thomas van de Veen 0-1(ed.), 48. Bij de Leij 1-1, 51. Bij de Leij 2-1, 63. Geert van de Veen 3-1.

Scheidsrechter: H van der Spoel

Gele kaarten: De Vries, Geert van de Veen(De Fivel), Scholte, Gremmer, Zuidema(allen SJS)

De Fivel: Kuizinga; Van der Galiën, Pijper( 73. Duisterwinkel), Thomas van de Veen, Frank Pijper; De Vries, Geert van de Veen, Hylkema, De Vroome, Ten Caat(46. Havinga), Bij de Leij.

SJS: Plat; Sieders, Gremmer, Antonio, Veldhuis; Hofstra, Springer, Scholte, Caspers; Van Klinken(59. Rijkens), Tammenga.