Sneu verlies Noordwolde tegen De Pelikanen

Geschreven door Eduard Zuidema op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

De thuiswedstrijd tegen De Pelikanen heeft Noordwolde geen punten opgeleverd. Het scorebord gaf na negentig minuten 2-4 aan en door het verlies daalt Noordwolde zelfs naar de laatste plaats in de 3C. Het verlies was sneu te noemen daar Noordwolde het grootste deel van het duel een veldoverwicht had en diverse kansen onbenut liet. De gasten uit Appingedam toonden zich echter een stuk effectiever. En het benutten van de kansen is toch een van de essentiële onderdelen van de voetbalsport.
Noordwolde                                           DePelikanen

Bron: Ommelander Courant          door: Eduard Zuidema


Vooraf wist Noordwolde-trainer Jacob Zwart niet goed wat hij kon verwachten van zijn team. “We zijn niet helemaal compleet maar veel hangt af van de wedstrijdmentaliteit. Je kunt als trainer van alles doen maar daar begint het mee. Vorige week (4-1 verlies tegen Poolster) was het niet goed en gaven we niet thuis. We gaan het zien vanmiddag.” Bij winst zou Noordwolde op gelijke hoogte komen met De Pelikanen, enkele zespunten duel dus.

Nadat de wedstrijd om exact half drie was begonnen lag de bal twee minuten later al in het doel. Een zwabberend afstandsschot van Jeffrey de Vries deed doelman Martin Oltmans aan de grond genageld staan en betekende de vroege 0-1. Een tegenvaller voor Noordwolde. Even later waren de gasten zelfs dichtbij 0-2 maar een kopbal uit een hoekschop spatte op de lat uiteen. Noordwolde was gewaarschuwd en zocht de aanval. De aanvallende impulsen kwamen van de spitsen Antonie Buist en Ewoud Boersema. Vooral de behendige Buist was met zijn snelheid gevaarlijk maar naar later zou blijken had hij het vizier niet op scherp staan. Nadat hij eerst zijn kompaan Boersema vanaf de achterlijn in stelling had gebracht (inzet voorlangs) faalde hijzelf in een 1 op 1 met de keeper van De Pelikanen Rody Bos.

Noordwolde had veelvuldig balbezit in de eerste helft maar faalde dus in de afwerking. De Pelikanen stelden daar aanvallend niet heel veel tegenover al mocht Noordwolde niet klagen toen voor de tweede maal het aluminium werd getest na een vrije bal. Dannick Meima wist wel voor Noordwolde te scoren echter vanuit buitenspelpositie. Gezien de protesten, of juist het gebrek daaraan, een juiste constatering van de assistent-scheidsrechter.

Op slag van rust leek Noordwolde dan eindelijk op reglementaire wijze gelijk te komen toen Buist wederom alleen op snelheid voor Bos verscheen. Zijn inzet was echter te zwak om de uitgekomen keeper te passeren. De hierop volgende omschakeling van De Pelikanen leverde een terechte penalty op. Oltmans koos de goede hoek maar het schot van Dennis de Vries was hard en zuiver en dus onhoudbaar. Misschien wel het kantelpunt in de wedstrijd: in plaats van de gelijkmaker vlak voor rust gebeurde dus het tegenovergestelde en werd de score verdubbeld. Met een 0-2 stand werd door beide teams de kleedkamer opgezocht.

Zwart kon eigenlijk weinig op aanmerken op zijn ploeg in rust en zal ongetwijfeld gezegd hebben dat zijn manschappen zo door moesten gaan. Met uitzondering van de afwerking. Noordwolde had het meeste balbezit en de meeste kansen.

Helaas voor Noordwolde wisten De Pelikanen ook in de tweede helft vroeg te scoren. Slechts vijf minuten na de thee stond de 0-3 op het scorebord. Een afvallende bal kwam voor de voeten van Jeffrey de Vries die de bal mooi via de binnenkant van de paal in het doel plaatste.

De wedstrijd leek gespeeld maar Noordwolde putte hoop uit het feit dat ook tegen de Heracliden, enkele weken geleden, een 0-3 achterstand werd weggepoetst. Dit scenario kwam dichterbij toen Boersema na net geen uur spelen de 1-3 hard tegen touwen schoot. Vanaf rand zestien werd een verdediger uitgekapt en bolde het net. Het spel speelde zich in deze fase enkel af op de helft van De Pelikanen en had Noordwolde duidelijk het initiatief. Buist was heel dicht bij de 2-3 toen zijn mislukte voorzet over de keeper heen waaide en op de lat terecht kwam bij de tweede paal.

Het viel Noordwolde te prijzen dat men niet opgaf en op zoek bleef naar de aansluitingstreffer. Boersma was hier nog het meest dichtbij. Na goed voorbereidend werk van Meima aan de rechterkant kopte hij de bal langs de keeper. De bal leek het doel in te gaan maar werd op de valreep van de lijn gehaald. Er werd geappelleerd voor een doelpunt maar de onpartijdige (die meer dan prima floot) wilde er niet aan. Ondertussen speelde Noordwolde al va banque met een extra spits Jermain Plassaer. Plassaer was belangrijk bij het tweede doelpunt van Noordwolde door Buist vanaf links te lanceren die op zijn beurt Boersema en niet te missen kans gaf. Even hiervoor hadden de Pelikanen de wedstrijd al definitief in het slot gegooid via Ruben Keizer. Keizer kon zomaar doorstomen nadat de luchtmacht van Noordwolde, die overigens veel ballen hadden onderschept, met elkaar in duel was gegaan en de bal knullig breed werd gelegd. De 2-4 in de 89e minuut was puur voor de statistieken.

Heel even leek de 3-4 nog te vallen na een goede kopbal maar Bos redde schitterend met een zweefduik. Na drie minuten blessuretijd konden de spelers douchen en stond er 2-4 op het bord. Er had duidelijk meer in gezeten voor Noordwolde  vond ook Jacob Zwart. “We hebben bijna de hele wedstrijd een veldoverwicht gehad. We hebben alleen de kansen niet afgemaakt.” Op de analyse viel weinig af te dingen. “Vlak voor rust moeten we gelijk komen via Buist”, ging Zwart verder, “maar in plaats van 1-1 wordt het 0-2.” Toch was Zwart niet helemaal ontevreden. “De jongens zijn er de hele wedstrijd voor gegaan, daar ben ik blij mee.”

Zoals gezegd zakt Noordwolde door het verlies naar de laatste plaats omdat Eems Boys drie punten pakte tegen Poolster. In Noordwolde hoopt men weer op een sterke reeks zoals vorig seizoen in de tweede competitiehelft. Aankomende zaterdag staat de lastige uitwedstrijd tegen Glimmen op het programma want bij  Glimmen speelt de topscoorder van de competitie,  Tim Oosterhof.

Noordwolde- De Pelikanen 2-4 (0-2). 2. Jeffrey de Vries 0-1. 44. Dennis de Vries 0-2 (penalty). 50. Jeffrey de Vries 0-3. 59. Boersema 1-3. 85. Keizer 1-4. 89. Boersema 2-4.

Gele kaarten: Jonker, Fambrene (allen De Pelikanen)

Noordwolde: Oltmans; Mulder, Dijkstra, Maats, Vos (73. Patrick Meima); Dannick Meima, Borgman (79. Plassaer), Hoiting, Hollink; Buist, Boersema.

De Pelikanen: Rody Bos; Jermaine Bos, Veentjer, Keizer, Veentjer; de Groot, Dennis de Vries (62. Jonker), Jeffrey de Vries (88. Zijl), Breedijk; Fambrene, Benesia.