Stedum: Ezinge ,oet' ..altijd lastig

Geschreven door Ulrich van Gobbel op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

Ezinge oet, oftewel voetballen in het pittoreske Feerwerd. Een veel typischere affiche voor het amateur voetbal in de lage regionen van het amateur voetbal is haast niet te bedenken: Ezinge 1 – Stedum 1.Dit is niet een wedstrijd waar menig voetballiefhebber 1,2,3 warm voor zou lopen. Toch is dit een wedstrijd waar je als echte romanticus van het amateurvoetbal van kan genieten.
Stedum

 Allereerst de reis naar Feerwerd is de moeite waard. Toeren door het typische Groninger landschap met de kronkelende wegen. Vlak voor Feerwerd nog over het Reitdiep in Garnwerd ook altijd een mooi gezicht. En wat deze wedstrijd nog meer typisch maakt voor een echte oud Hollandse pot voetbal zijn toch wel de omstandigheden. De KNVB moet het er wel om doen, want elk jaar spelen wij in de herfst of winter in Feerwerd. Dit houdt bijna elke jaar in: regen/hagel en harde wind. Daarnaast nog een echte Groninger kleiveld waar ook de toeschouwers tot de enkels in de modder staan, en ik denk dat deze omschrijving menigeen niet meer tot de verbeelding spreekt. In mijn ogen is dit voetbal zoals voetbal ooit bedoeld is. Ik verheug mij dus elk jaar ook weer op Ezinge uit.

 Toch is er 1 probleem voor ons als Stedum wanneer wij naar Feerwerd gaan… Spraken wij een paar week geleden over SIOS als angstgegner, er is altijd baas boven baas. Deze baas is Ezinge, en dan in het bijzonder de uitwedstrijden. Want we mogen dan bijna elk seizoen bij Ezinge in de competitie, het is verliezen wat de klok slaat voor ons. De laatste overwinning dateert uit de tijd dat Tony Duchenne en Bert Weesepoel nog aan de lopende band scoorden voor ons (19 mei 2003 voor de nieuwsgierigen onder ons). Daarnaast verspeelde het 2e elftal 2 jaar geleden op onverklaarbare wijze het kampioenschap in Ezinge. Hoog tijd om deze dag een eind te maken aan deze dramatische serie!!

 Het weer van de afgelopen week deed de wedstrijd al aankondigen. Wonder boven wonder was het zaterdag ideaal voetbal weer. Het veld was wel wat aan de zware kant en her en der lagen wat takken, maar er wat uitstekend te spelen. Zo begonnen wij met de gaskraan vol open aan de wedstrijd. Dit leverde binnen 5 minuten al de 0-1 op. Jaap Dijkema wist een goede individuele actie af te ronden met een mooie voorzet op broer Siebrand Dijkema. Die wist hier wel raad mee en kopte de bal feilloos binnen. Hierna zakte de wedstrijd wat in. Toch bleef Stedum de bovenliggende partij. Bij vlagen uitstekend voetbal aan onze kant werd afgewisseld met domme fouten. Uit een paar van deze fouten kreeg Ezinge 2 behoorlijke kansen maar de schoten waren uiteindelijk afzwaaiers.

 Na een half vond Bard Dekker het wel welletjes en ging op avontuur. Veteraan Bard Dekker wil na al die jaren ook wel eens hoge ogen gooien op de topscorerslijst van Stedum. Hij zag dat zijn directe concurrent Siebrand Dijkema al gescoord had en kon niet achter blijven. Bard Dekker trok vanaf links naar binnen en wist met een wreeftrap de Ezinge keeper prachtig te verschalken. Vlak hierna nog een grote kans, Ferdi de Jonge wist na een dubbele 1-2 met Jan Spijk een prachtige pass te versturen op Wolter van Zanten. 1 op 1 met de keeper wist Wolter van Zanten helaas niet te scoren. Toch zowaar met een 0-2 tussenstand rusten. In deze rust kwam Robbert Slager erin voor Jan Spijk.

 Waar er voor rust nog aardig gevoetbald werd, was de 2e helft dan toch Ezinge – Stedum waardig. Ezinge deed er een schep bovenop en het kick en rush vierde weer eens hoogtij. Een lange bal van Ezinge werd verkeerd in geschat door Tim de Jonge. Hierdoor had de Ezinge spits bijna vrij doorgang. Vanaf randje 16 nam hij Dirk onder vuur, maar het goede schot werd mooi gepareerd. De rest van de 2e helft is bijna niet meer de moeite waard om te vermelden in dit verslag. Stedum had veel meer kunnen profiteren van de ruimte die lag achter de Ezinge verdediging, mede gezien de snelheid van de 3 invallers die alle 3 voorin stonden: Lorenzo Spitsbaard, Robbert Slager en Erik van Hulst. Helaas was de eindpass vaak onzorgvuldig. Robbert Slager kreeg nog wel een dot van een kans maar zijn schot werd van de lijn gehaald. Aan de andere moest Dirk Pijl tot 2 maal toe nog het uiterste van zijn kwaliteiten aanspreken op schoten van Ezinge maar hij wist knap zijn doel schoon te houden. Niet veel later floot de goed fluitende scheidsrechter af voor het einde.

 Tijdens de wedstrijd was er onderling nog wel wat irritatie en discussie bij Stedum. Dit hoort misschien ook wel een beetje bij dit affiche maar is absoluut niet nodig. Toch was menigeen dit na de wedstrijd vrij snel vergeten want wij hadden het onmogelijke gepresteerd: winnen in Feerwerd. De platte kar werd nog net niet voorgereden, maar het biertje in de kantine van Stedum smaakte toch net wat beter.

 Ullrich van Gobbel