Noordpool nestelt zich in top na zege op Veendam 1984

Geschreven door Eduard Zuidema op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

Noordpool blijft het goed in de 4e klasse C. De promovendus won in eigen huis van het hooggeklasseerde Veendam 1894, ondanks een veldoverwicht voor de gasten uit Veendam. Het werd in Uithuizen liefst 4-1 tegen Veendam 1894, de nummer twee van de ranglijst. De tactiek van hoofdtrainer Willem Kluin om de Veendammers te verslaan klopte als een bus en Noordpool kende met jongeling Richard Haan een uitblinker want Haan was bij alle goals betrokken.
noordpool                                  veendam1894


Bron: Ommelander Courant       door: Eduard Zuidema

Willem Kluin wist wat hij kon verwachten van Veendam. De voorgaande speelronde speelde de tegenstander tegen Corenos en Kluin was daar, met enkele spelers, als toeschouwer aanwezig geweest om te scouten. Men had Veendam 1894 met 3-0 zien verliezen. ,,Het verlies was daar enigszins geflatteerd omdat de laatste twee goals pas vlak voor tijd vielen toen Veendam met tien man stond en daarom verwacht ik vanmiddag een zware pot.” Er waren nog enkele vraagtekens over de inzetbaarheid van broer en aanvoerder Johan (liesklachten) maar tot genoegen van de hoofdtrainer startte ‘Klunemanski’. “Vooral om onze snelle spitsen in stelling te brengen is Johan belangrijk in de passing”, aldus Willem Kluin.

Al vroeg in de wedstrijd werd duidelijk wat Kluin hiermee bedoelde. Noordpool liet Veendam 1894 het spel maken en wachtte geduldig af om vervolgens in de counter toe te willen slaan. Johan Kluin was de man die op het middenveld de razendsnelle spitsen Jega Uruthirasingam en Richard Haan moest bedienen. Het eerste halfuur kwam hieruit echter weinig gevaar en Veendam 1894 deelde wat speldenprikjes uit zonder ook echt heel gevaarlijk te worden. Als het toch gevaarlijk werd toonde Geert Knot zich een betrouwbare sluitpost.

Na een half uur spelen stond de wedstrijd op zijn kop toen Noordpool zomaar op voorsprong kwam. Een ingooi werd achterwaarts verlengd door Haan en lanceerde hiermee Uruthirasingam. Alleen voor de keeper bleef Uruthirasingam ijzig kalm en liet de 1-0 aantekenen. Pikant detail: de ingooi waar de openingstreffer uit viel had eigenlijk voor de gasten moeten zijn. Niemand in Uithuizen die hierom maalde en protesten vanuit Veendammer kant bleven uit.

Plotsklaps veranderde ook het beeld van de wedstrijd want Veendam was duidelijk van slag en Noordpool kreeg nog enkele mogelijkheden. Middenvelder Dries Michels was dichtbij maar zijn volley werd geblokt. Heel Uithuizen schreeuwde moord en brand voor een penalty want de bal zou een arm hebben geraakt. Scheidsrechter Lania kende een hoekschop toe die net over werd gekopt door dezelfde Michels.

Nog geen vijf minuten later wederom een discutabel moment toen Uruthirasingam doorbrak over de rechtervleugel. Binnen de beruchte lijnen werd Uruthirasingam neergetrokken. De goed gevulde en gezellige tribune in Uithuizen zag hierop maar een passende straf: penalty en rode kaart. Lania besliste vanuit de middencirkel anders. Een cruciaal moment in de wedstrijd waarbij de scheidsrechter op veel te grote afstand moest waarnemen wat er gebeurde. Uiteindelijk kwam de bal nog bij Johan Kluin maar zijn inzet trof doelman Baydar.

Toch wist Noordpool nog voor de rust de score te verdubbelen en wel via Kluin. Een aanval over rechts kwam bij Kluin terecht die fraai zijn tegenstander uitkapte en hard en zuiver diagonaal raakschoot: 2-0. Een schitterende goal. Bijna wist Kluin nog voor de rust zijn tweede van de middag aan te tekenen nadat een corner pardoes voor zijn voeten viel. Kluin schrok echter zo van deze mogelijkheid dat zijn schot te zwak was.

Zo gingen beide teams rusten met 2-0 voorsprong voor Noordpool. Kantelpunt was duidelijk de 1-0 in de wedstrijd. Tot aan de 1-0 was Noordpool amper in staat geweest bij het vijandelijke doel te komen en na de 1-0 stapelde het zomaar kans op kans. De stemming op het sportpark was dan ook zeer positief maar niemand rekende zich nog rijk aangezien Veendam 1894 toch ook behoorlijk kon voetballen.

Al snel in de tweede helft werd Noordpool gewaarschuwd dat de strijd nog niet gestreden had. Goalgetter Harrie Hulsing kwam een op een met Knot maar laatstgenoemde bleef naar de bal kijken en redde bekwaam. In de tegenstoot liet Rik Spijk de 3-0 aantekenen. Een vloeiende aanval met hoofdrolspelers Uruthirasingam, Kluin en Haan werd door Spijk bij de tweede paal binnengegleden. Tot grote vreugde van de vele toeschouwers.

Dat Noordpool ook met een marge van drie nog niet een tandje kon terugschakelen bleek zes minuten na de 3-0 al. Adam kon geheel vrijstaand een corner achter Knot knoppen en bracht hiermee de spanning terug in de wedstrijd. Veendam bleef voetballen en ging geduldig op zoek naar de 3-2 waar Noordpool weer achterover leunde en in de tegenstoot de wedstrijd definitief wilde beslissen. De 3-2 werd wel gemaakt maar terecht afgekeurd i.v.m. buitenspel.

De kansen en mogelijkheden waren duidelijk voor Noordpool in deze fase maar vooral Uruthirasingam was onzorgvuldig met de ruimte die hem geboden werd. Haan kwam nog een keer goed door aan de rechterkant maar werd onreglementair gestopt. Wederom besliste Lania van grote afstand dat er niets aan de hand was. De toeschouwers roerden zich vanaf de tribune maar Lania wist van geen wijken. Zo bleef de wedstrijd onnodig spannend. De 4-1 zou zeker de nekslag zijn, zo wist iedereen. Deze kwam uiteindelijk twee minuten voor tijd. Goed druk zette van Franky Ebobisse bracht Haan in stelling die na drie assist nu ook eindelijk op het elektronische scorebord kwam te staan: 4-1. Een bekroning voor een puike partij. Ebobisse was ook belangrijk voor Noordpool. Een type Nigel de Jong: druk zetten op de bal, overtredinkje links en rechts maar heel erg nuttig. Het geloof was nu ook helemaal weg bij Veendam 1894 en de wedstrijd was definitief over. Er volgde luid gejuich toen Lania rond half vijf het laatste fluitsignaal liet klinken.

Willem Kluin was na afloop in zijn nopjes. “Dit is een mooie overwinning die ik van tevoren niet ingecalculeerd had.” Hiermee doelend op de tweede plaats waar Veendam 1894 zich voor het duel op terug vond. “De eerste 15 minuten stonden we niet goed maar later in de eerste helft ging het een stuk beter,” zo vervolgde Kluin. “Toen Veendam in de tweede helft van systeem ging wisselen moest Johan teveel lopen en werd het lastig.” Twintig minuten voor het einde moest Johan Kluin dan ook moegestreden het strijdtoneel verlaten.

Door alweer de vierde zege van het seizoen stijgt Noordpool naar een fraaie 4e plaats op de ranglijst op slechts vijf punten van koploper VV Groningen. De volgende speelronde treft Noordpool GEO in Garmerwolde.

Noordpool UFC – Veendam 1894 4-1 (2-0). 31. Uruthirasingam 1-0. 40. Kluin 2-0. 51. Spijk 3-0. 57. Adam 3-1. 88. Haan 4-1.

Scheidsrechter Lania.

Gele kaarten: Dreise (Veendam 1894).

Noordpool UFC: Knot; Eleveld, Klip, Peters, Hemmes (89. Tuitman); Ebobisse, Dries, Spijk (77. Oosterhuis), Kluin (72. De Winter); Uruthirasingam, Haan.

Veendam 1894: Baydar; Candan, Dreise, Atmodikoro, Hollander (70. Coroz); Sanches, Akgul, Sabic; Hulsing, Adam, Oosting.