Rood Zwart Baflo laat zich verrassen door Ezinge: 1-2

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

Rood Zwart Baflo verloor in een zeer matig duel van het nog zonder zege zijnde Ezinge met 2-1. Een nederlaag die de thuisploeg voor het grootste gedeelte aan zichzelf te danken had maar waar het ook de pech had dat de uitblinkende Ezinge-keeper David van der Berg er met een aantal prima reddingen voor zorgde dat de drie punten uiteindelijk mee naar Ezinge gingen.
1383291693Nvb Rood Zwart Ezinge Baflo 26 10 13 7518

Jelle Huizing(links) en Mischa Meinema in een fel duel verwikkeld

Bron: Ommelander Courant       Foto: Ronnie Afman Baflo

Voor Rood Zwart Baflo en Ezinge stond er in het onderling duel wel wat op het spel. De thuisploeg zou bij een zege aansluiting vinden bij de subtop en voor de bezoekers zou een overwinning de eerste driepunter van het seizoen zijn. Van dit alles was ook Rood Zwart Baflo-trainer Sander Tromp zich goed van bewust.,, Door de overwinningen op KRC en Stedum hebben we prima zaken gedaan maar daar moeten we vandaag wel een vervolg aan geven. We zijn bijna weer compleet en dat betekent dat ik als trainer bijna een luxeprobleem heb. Ik hoop dat de spelers dat ook begrijpen want doordat iedereen bijna weer fit is zal er meer gestreden moeten worden voor een basisplaats. Daarom verwacht ik vanmiddag dan ook een scherp spelende Rood Zwart Baflo dat de drie punten in eigen huis moet willen houden.”

Zijn collega Ynze Prins had bepaald geen luxeprobleem want Ezinge was met maar dertien spelers naar Baflo gekomen. Wouter Broekhuizen, Jasper Dijkstra en Jan Henk Hoekstra verbleven in het buitenland en routinier Leon Swart had aangegeven dat hij op dit moment niet meer de ruimte had om voor de Ezingers uit te komen. Hierdoor speelde Ezinge met een hele jonge ploeg in Baflo en daardoor verwachtte Prins een lastig duel voor zijn team. ,,Het probleem ligt bij ons in de verdediging want we hebben wel scorend vermogen maar geven onze tegengoals te gemakkelijk weg. Ze zeggen weleens, alles is trainbaar maar dan zal bij sommige spelers de trainingsintensiteit toch omhoog moeten. Want alleen dan kun je trainen op de dingen die nog duidelijk voor verbetering vatbaar zijn.”

Duidelijke woorden van beide trainers die in de eerste helft samen met de aanwezige toeschouwers een zeer matige eerste helft voorgeschoteld kregen. Want mede door de vervelende wind konden de eerste vijfenveertig minuten in Baflo, zoals sommige toeschouwers het noemden, de categorie, hotseknots begonia’-voetbal geplaatst worden. Waar het namelijk handig zou zijn geweest om de bal laag te houden gaven de tweeëntwintig spelers er de voorkeur aan om de bal zoveel mogelijk door de lucht te spelen. Dit leidde soms tot verrassende situaties maar soms ook tot vervelende botsingen zoals in de 8e minuut. Na weer een hoge bal vanuit de verdediging van Ezinge hadden Ewart Gerritsen en Joram Sportel alleen maar oog voor de bal en klapten vervolgens vol bij elkaar omhoog. Even zag het er ernstig uit toen beide spelers met veel pijn naar de grond gingen maar ook nu deed de bekende wonderspons zijn werk weer en konden Sportel en Gerritsen het duel weer vervolgen. Nadat zowel de thuisploeg als ook Ezinge al een paar mogelijkheden had laten liggen om tot een treffer te komen viel in de 22e minuut het eerste doelpunt van de wedstrijd. Een dieptepass van Joram Sportel kwam bij Dennis Tromp terecht die vervolgens Reinout Geuze goed de diepte in stuurde. De snelle rechterspits van de Bafloërs was vervolgens de verdediging van Ezinge te snel af en schoot de 1-0 achter een kansloze doelman David van der Berg.

Na deze tegentreffers probeerden de gasten wel om aanvallend iets meer te laten zien maar die escapades zorgden niet voor veel nervositeit in de verdediging van de thuisploeg. Richting de slotfase bleef het daarom bij een magere 1-0 voorsprong voor Rood Zwart Baflo dat in de 39e minuut William de Roo met een blessure naar de kant zag gaan. In zijn plaats kwam Mike Smit binnen de lijnen.

In de extratijd van de eerste helft zag het er opeens naar uit dat de gastheren nog voor de pauze op 2-0 zouden komen toen Reinout Geuze een vrije trap richting de rechterbovenhoek schoot. Maar met een uitstekende reactie wist Ezinge-goalie David van der Berg een grotere achterstand voor zijn team te voorkomen.

Na de pauze had trainer Ynze Prins een wijziging in zijn team doorgevoerd. De 18 jarige Julius van der Leeden kwam in de ploeg voor Rob Bos waardoor de gemiddelde leeftijd van de Ezingers nog verder daalde. Van der Leeden nam de linksbackpositie over van Ewold Staal die een linie naar voren schoof. Een wissel met gevolgen want waar Staal het middenveld van de gasten van een duidelijke kwaliteitsimpuls voorzag speelde Julius van der Leeden zijn directe tegenstander Reinout Geuze volledig uit de wedstrijd. Toch moest Ezinge bijna toestaan dat de gastheren op 2-0 kwamen maar een vlammend schot van Dennis Tromp ging een paar centimeter over het doel van doelman Van der Berg. In de 56e minuut bracht Ezinge zijn laatste wissel binnen de lijnen met Jelle Huizing als vervanger voor Melle Gerritsen. De invaller bracht direct bij zijn eerste balcontact Ewart Gerritsen in scoringspositie en het schot van Gerritsen, die overigens net naast ging, was de aanzet tot het kantelen van de wedstrijd.

De bezoekers trokken het duel namelijk steeds meer naar zich toe en de gelijkmaker in de 61e minuut was daar een logisch gevolg van. Een pass van Bill de Smeth kwam op de rechtervleugel bij Gido Rutgers die de bal vervolgens prima meegaf aan Jelle Huizing. De jonge invaller, die in de speelminuten die hij kreeg een prima indruk achterliet, dribbelde goed naar binnen en schoot met zijn linkerbeen de bal in de verre hoek achter een kansloze doelman Rick Folkerts: 1-1. Een mooie opsteker voor de gasten en een domper voor de thuisploeg dat maar niet in zijn spel kwam en alles in de trechter voor het doel van Ezinge gooide in plaats van de vleugels te gebruiken waar zoveel ruimte lag dat er bijna een huis op gebouwd kon worden.

Nadat Melvin Folkerts bij de thuisploeg Joram Sportel nog was komen vervangen werd het in de 70e minuut nog en graadje erger voor de thuisploeg. Weer stond Gido Rutgers aan de basis van een aanval die tot een 2-1 voorsprong voor Ezinge zou leiden. De in de tweede helft prima spelende middenvelder leverde een uitstekende voorzet af waar de verdediging van Rood Zwart Baflo niet goed op anticipeerde. Dat deed de mee opgekomen centrale verdediger Bill de Smeth wel en die schoot de bal langs een tevergeefs duikende Rick Folkerts in het doel.

Een tegenvaller van jewelste voor de ploeg van Sander Tromp die nog twintig minuten had om wat aan de stand te doen. Maar in het doel van Ezinge bewees David van der Berg dat hij over de nodige talenten beschikt want de 21 jarige keeper zorgde er met een paar prima reddingen voor dat zijn ploeg de voorsprong richting de slotminuten vasthield. Trainer Ynze Prins noemde zijn doelman voor de wedstrijd nog iemand die niet bekend staat als een puntenpakker voor zijn team maar Van der Berg bewees in dit duel het ongelijk van zijn trainer.

Zo begon het er steeds meer naar uit te zien dat Ezinge zijn eerste overwinning van het seizoen zou behalen. Maar Rood Zwart Baflo toverde in de laatste vijf minuten nog met een stevig slotoffensief uit de hoge hoed waardoor de gasten nog een paar keer door het oog van de naald kropen. Zo joeg Reinout Geuze de bal rakelings over het doel van Ezinge en kon David van der Berg een inzet van Dennis Tromp nog maar net buiten de palen tikken. Wat de thuisploeg echter ook probeerde het bleef bij een 2-1 voorsprong voor Ezinge wat door dit resultaat zijn eerste overwinning van het seizoen realiseerde.

Na afloop waren er dan ook alleen maar teleurgestelde gezichten aan de kant van de thuisploeg te zien en waar trainer Sander Tromp er een van was. ,,We hebben gewoon heel dom gevoetbald door de ruimtes die er op de vleugels lagen niet te gebruiken. Daardoor maakten we het Ezinge niet moeilijk genoeg en als je zelf de goals niet maakt dan blijkt maar weer dat je de rekening in de vorm van een nederlaag gepresteerd krijgt.”

Bij Ezinge overheerste de blijdschap maar was trainer Ynze Prins wel zo reëel door te stellen dat een zwaluw ook in Ezinge nog geen zomer maakt. ,,In de tweede helft ging het een stuk beter bij ons. We speelden wat rustiger en konden we aanvallend ook wat meer brengen en wat ons eindelijk de eerste overwinning van het seizoen heeft opgeleverd.”

Rood Zwart Baflo- Ezinge: 1-2(1-0)

22. Geuze 1-0, Huizing 1-1, De Smeth 1-2.

Scheidrechter: Ndjialeu(Groningen)

Gele kaarten: Sportel(Rood Zwart Baflo)

Rood Zwart Baflo: Rick Folkerts, Kruizinga(75.Beerda), Sportel(65. Melvin Folkerts), Rutgers, Zwart; Bootsman, De Vries, Meinema; Geuze, Tromp, De Roo(39.Smit)

Ezinge: Van der Berg; De Smeth, Melle Gerritsen(56. Huizing), Akibi, Staal; Rutgers, Wattimury, Meyer, Bos(46.Van der Leeden), Ewart Gerritsen, Schouten.