Goals Siebrand Dijkema bezorgen Stedum zege tegen SIOS

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

Technisch hoogstaand was het allemaal niet wat Stedum en SIOS de toeschouwers zaterdagmiddag in Stedum lieten zien. Omdat er echter van alles gebeurde voor beide doelen scoorde het in een 4-2 overwinning voor Stedum geëindigd duel als kijkspel een ruime voldoende. Een ruime voldoende was er ook voor de 17 jarige SIOS-doelman Reinder de Haan die ondanks dat hij vier tegentreffers moest incasseren zaterdagmiddag de absolute uitblinker in dit inhaalduel was.
1382683138Nstedum sios  2


Spelmoment uit het duel Stedum-SIOS met Stedumer Diederik Dijk en Lammert Brinkhuizen namens SIOS
Bron: Ommelander Courant     Foto: Herman Spier Bedum


Op 14 september werd het duel tussen Stedum en SIOS afgelast omdat de KNVB was vergeten om een vervangende scheidsrechter aan te wijzen. Daarom stonden beide teams zaterdag in het eerste inhaalweekend van dit seizoen tegenover elkaar waarbij het volgens trainer Leendert Nieborg, die Remy Nieborg door werkzaamheden definitief zag afhaken en ook Yannick van der Berg moest missen, voor Stedum zaak was om de drie punten in eigen huis te houden. ,, We hebben tegen Boerakker en Rood Zwart Baflo gewoon zes punten laten liggen. Als we bovenin mee willen doen moeten we vandaag winnen want anders is het seizoen voor ons al in een vroeg stadium voorbij.”

Voor SIOS lagen de zaken anders, want waar men in Stedum de punten bitterhard nodig had vertelde Auke Doornbosch dat hij zijn ploeg geen onnodige druk op wilde leggen. ,,Wij zijn door de afwezigheid van Dirk Zwakenberg en Peter Nanninga vooral in verdedigend opzicht verzwakt en vandaar dat ik wel hoop op een zege maar betwijfel of dat reëel is. We hebben namelijk een hele smalle en jonge selectie die waarschijnlijk nog niet in staat is om het gemis van Dirk en Peter op te vangen.”

De beginfase van het door scheidsrechter Kort uit Loppersum geleidde duel was duidelijk voor de thuisploeg die in de 6e minuut al aan de leiding had kunnen komen. Maar de toeschouwers zagen dat een vrije bal van Matthijs Colstee net over het doel van SIOS verdween. De gastheren kregen enkele minuten later weer een grote mogelijkheid op de openingstreffer maar Siebrand Dijkema zag dat SIOS-doelman Reinder de Haan prima reageerde op zijn inzet. De gasten probeerden daar wel wat tegenover te zetten maar het bleef bij wat kleine speldenprikken waar Stedum-keeper Dirk Pijl maar weinig problemen mee had.

Nadat Jaap Dijkema de volgende kans voor de thuisploeg om zeep had geholpen door na een prima pass van Andries de Vries de bal voorlangs het vijandelijk doel te schieten kwam Stedum in de 23e minuut eindelijk op een 1-0 voorsprong. Een minuut eerder kopte Siebrand Dijkema de bal nog tegen de lat boven Reinder de Haan maar linkervleugelverdediger Bard Dekker deed zijn teamgenoten enkele seconden later voor hoe het wel moest. Dekker schakelde zich bij weer een aanval van de thuisploeg uitstekend in en wist de bal vervolgens achter een kansloze Reinder de Haan te schieten: 1-0.

De voorsprong voor de thuisploeg zorgde er even voor dat de jonge formatie uit Sauwerd zich moest hergroeperen wat er voor zorgde dat de Stedumers meerdere kansen kregen om de voorsprong met een paar doelpunten uit te breiden. Kansen waarbij Siebrand Dijkema liet zien dat hij nog niet zijn scherpe van voor zijn knieblessure terug had. Dat zorgde er voor dat het voorlopig bij een kleine voorsprong voor de gastheren bleef die richting de slotfase van de eerste helft zelfs toe moesten staan dat SIOS langszij kwam. De gasten waren er al een paar keer via een snelle counter gevaarlijk geweest maar in de 36e minuut was het echt raak. Harmen Wienke stuurde vanaf het middenveld de snelle Jacob de Haan op avontuur en de linkerspits gaf de bal vervolgens breed op de goed meegekomen Sander Bultena. De 19 jarige middenvelder was even later de gevierde man aan de kant van SIOS toen hij van dichtbij Dirk Pijl tot een kansloze doelman wist te bombarderen: 1-1.

Een gelijke stand die de Stedumers puur aan zichzelf te danken hadden want qua kansenverhouding had er minimaal een 3-1 stand in het voordeel van de thuisploeg op het scorebord moeten staan. Tot aan de rust bleef het echter 1-1 maar Mark Wolters had op slag van rust SIOS eigenlijk op 1-2 moeten zetten. De spits schoot echter te gehaast zodat deze kans voor de bezoekers in rook opging.

In de theepauze werd door diverse toeschouwers geopperd om aan de kant van Stedum Siebrand Dijkema te vervangen door Robbert Slager maar enkele, kenners’, waren een andere mening toegedaan en hadden nog voldoende vertrouwen in de Stedum-spits. Een mening die gedeeld werd door trainer Leendert Nieborg die net als zijn collega Auke Doornbosch nog geen aanleiding zag om te wisselen.

Het laten staan van Siebrand Dijkema zou Stedum in het begin van de tweede helft geen windeieren leggen want na prima voorbereidend werk van Matthijs Colstee schoot de oudste van de broers Dijkema de 2-1 op het scorebord.

Na de hernieuwde voorsprong voor de gastheren werd het allemaal wat onvriendelijker in het veld en in de 54e minuut werd het publiek opeens getrakteerd op een variant van een partijtje Sumoworstelen. Tiemen Dijk beging een stevige overtreding tenopzichte van Sander Bultena en opeens waren de rapen gaar in Stedum. Er vielen over en weer rake klappen waarbij een groot gedeelte van beide teams even aardig met elkaar aan het, stoeien’ waren.

Nadat de lichaamstemperatuur van alle deelnemers aan deze knokpartij weer tot een normale waarde was gedaald trok scheidsrechter Kort een gele kaart voor Tiemen Dijk en waar veel spelers niets over te klagen hadden. Want had de onpartijdige uit Loppersum de regels strikt gehanteerd dan zou de wedstrijd niet met elf tegen elf voortgezet zijn.

Dat gebeurde echter wel en het aanwezige publiek zag dat Stedum in de 63e minuut op een 3-1 voorsprong kwam. Een vrije bal van de sterk spelende Andries de Vries werd door Siebrand Dijkema uitstekend achter een kansloze doelman Reinder de Haan gekopt.

Na deze derde treffer voor de thuisploeg zag het er even naar uit dat het jonge SIOS rijp was voor de sloop maar in deze fase bewees doelman Reinder de Haan over veel talent te beschikken. De Haan keepte al een prima wedstrijd maar in de fase na de 3-1 behoedde hij zijn team met een paar uitstekende reddingen voor een nog grotere achterstand.

In de 70e minuut kwam de ploeg van een fel meelevende Auke Doornbosch opeens weer terug in de wedstrijd. Een prima pass van Harmen Wienke kwam op de linkervleugel bij Jacob de Haan terecht die de bal vervolgens prima voorgaf. In het zestienmetergebied werd volgens scheidsrechter Kort vervolgens een overtreding begaan op SIOS-spits Mark Wolters. Ondanks luide protesten van de thuisploeg ging de bal op de stip en schoot Lammert Brinkhuizen de 3-2 achter doelman Dirk Pijl.

Na deze aansluitingstreffer kwam bij SIOS als verse kracht Bertus Wienke binnen de lijnen voor een moegestreden Jacob de Haan want doordat er toch wat irritatie in de gelederen van de thuisploeg sloop zag de ervaren Doornbosch nog wel kansen voor zijn team om minimaal op 3-3 te komen.

Richting de slotfase herpakte Stedum zich echter weer en opeens stond Reinder de Haan weer meer in het middelpunt van de belangstelling. Er kwamen steeds meer kansen op de 4-2 voor Stedum en in de 77e minuut kwam die stand ook inderdaad op het scorebord. De defensie van de bezoekers sloeg aan het knoeien waardoor de bal opeens voor de voeten van Siebrand Dijkema lag. De spits liet vervolgens zien dat zijn eerdere goals van de middag hem het nodige vertrouwen hadden gegeven want enkele ogenblikken later schooi Dijkema zijn derde, en de vierde treffer voor Stedum, achter een kansloze doelman De Haan:4-2.

Na de 4-2 verdween het geloof in een goed resultaat bij het jonge SIOS en ook Stedum had in de gaten dat het duel hun de zo broodnodige drie punten zo opleveren. Daardoor kon de voor Andries de Vries ingevallen Ferdi de Jonge het zich permitteren om een strafschop te missen nadat Kevin Kok zijn tegenstander Robbert Slager binnen de beruchte lijnen had neergelegd zodat de eindstand uiteindelijk 4-2 in het voordeel van Stedum werd.

Een eindstand waar de elftalleider van Stedum, Harke Werkman, van vond dat Stedum al veel eerder afstand van SIOS had moeten nemen. ,,Je moet in de eerste helft al op een ruime voorsprong staan. Dat verzuimden we echter waardoor we het ons vandaag onnodig moeilijk hebben gemaakt.”

Auke Doornbosch was na afloop zeer teleurgesteld over een in zijn ogen onnodige nederlaag. ..Als team hebben wij te weinig moed getoond waardoor wij teveel achter Stedum aanliepen. Dat was niet nodig want voetballend deden we niet voor ze onder maar om te winnen of minimaal gelijk te spelen komt er wat meer bij kijken dan we vanmiddag lieten zien.”

 Stedum-SIOS 4-2(1-1)

23. Dekker 1-0, 42. Bultena 1-1, 52. Siebrand Dijkema, 63. Siebrand Dijkema 3-1, 67. Brinkhuizen 3-2, 77. Siebrand Dijkema 4-2.

Scheidsrechter: Kort (Loppersum)

Gele kaarten: Tiemen Dijk (Stedum)

Stedum: Pijl; Lubbers, Tim de Jonge, Dekker, Spijk; Tiemen Dijk(85. Van Hulst), De Vries(80. Ferdi de Jonge), Diederik Dijk; Colstee(65. Slager), Jaap Dijkema, Siebrand Dijkema.

SIOS: Reinder de Haan; Zijlstra, Nomden, Kok, Bultena; Brinkhuizen, Michael Wolters, Harmen Wienke, Jacob de Haan(72. Bertus Wienke), Mark Wolters.