Gebroeders Reitsema doen ZEC de das om.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

De Zandeweer Eppenhuizen Combinatie mocht in eigen huis aantreden tegen Ten Post En Omstreken. Ondanks een vroege voorsprong kon ZEC het niet bolwerken tegen TEO: 2-5. Op het verlies van de Zandeweersters viel verder weinig af te dingen want TEO was eigenlijk op alle fronten beter waarbij de gebroeders Reitsema ZEC uiteindelijk de das omdeden.
ZEC2                                             TEO

Bron: Ommelander Courant        door: Eduard Zuidema

Doordat het sportcomplex in Zandeweer compleet opnieuw gebouwd wordt was het voor de technische staf van beide verengingen enigszins behelpen voor aanvang van de wedstrijd. In de provisorische bestuurskamer werd met behulp van een dongel en een handige assistent-scheidsrechter het digitale wedstrijdformulier ingevuld. Voor een hapje en een drankje wordt tijdelijk uitgeweken naar een keet achter het nieuw te bouwen sportcomplex. Het zijn de charmes van het amateurvoetbal en voor een liefhebber overal zichtbaar. Voor de winterstop hoopt men in Zandeweer intrede te kunnen doen in wat nu voornamelijk een verzameling muren is.

Het mocht de pret op het veld in ieder geval niet drukken toen scheidsrechter Kort om vier over half drie voor het startsignaal floot. Hoofdtrainer Gerard Heun was in ieder geval hoopvol voor de wedstrijd. “Na de wanprestatie vorige week (8-3 verlies tegen VVSV) hebben we donderdag een gesprek gehad van, wat willen we nu eigenlijk?” Volgens Heun stonden na het gesprek de neuzen weer dezelfde kant op wat hoop gaf op een goed resultaat. “De uitslag is niet het allerbelangrijkste, als we er maar staan als team vandaag, een team dat er voor gaat.” Heun en ZEC moesten het wel stellen zonder Klaas ten Hove die een schorsing uitzat.

In de prille beginfase leek dit zeker zo te zijn want het gevaar van ZEC kwam al in de eerste minuut. Spits Erik Bos zag zijn goede kopbal gered worden door doelman Robert Majoor. Een minuut later was het wel raak toen Roan Compaan na een slippertje centraal achterin bij TEO de bal kon onderscheppen. Alleen voor Majoor faalde hij niet en schoot onberispelijk de bal in de hoek: 1-0. De vreugde was groot in het Zandeweerster kamp maar wel van korte duur want in de zesde minuut was het alweer gelijk. Na een mooie aanval van TEO kwam een afvallende bal in het bezit van TEO-captain Hans Reitsema. Een bekeken schot met zijn goede linkerbeen vanaf randje zestien was genoeg om de 49-jarige Jan Posthumus te verschalken. Vlak hiervoor had broertje Aart de doelman vanaf ongeveer dertig meter ook al onder vuur genomen. Met moeite werd de bal tot corner verwerkt. Later in de wedstrijd zou blijken dat dit slechts een waarschuwingsschot was van de sterk spelende Aart Reitsema.

Nadat de kruitdampen van de beginfase enigszins waren opgetrokken werden de contouren duidelijk waarin de wedstrijd zich zou gaan afspelen. TEO voetballend met motoren en spelmakers de gebroeders Reitsema op het middenveld en ZEC veelvuldig met de lange bal of via rechtsback Luke Werkman. Werkman kreeg haast alle doeltrappen aangespeeld en ongestoord tot de middellijn doorstomen. Het vervolg was vaak onzorgvuldig zodat ZEC niet echt gevaarlijk werd.

Eigenlijk was het wachten op de 1-2 maar TEO combineerde veel zonder echt gevaarlijk te worden. De eindpass was vaak net niet goed genoeg. Aart Reitsema was nog wel een keer dichtbij en ook de paal werd nog geraakt, zij het vanuit buitenspelpositie. Vlak voor rust was het dan toch raak toen Aart broer Marten mooi bediende. Van dichtbij kon Marten inkoppen en zo zijn eerste competitietreffer in 10 jaar tijd laten aantekenen, tot groot genoegen van vaderlief langs de lijn. Met een 1-2 stand werd ook gerust.

ZEC liet het na de thee niet zitten bij de achterstand en trok de verhoudingen op het scorebord al gauw weer gelijk. Een kopbal van Bos werd in eerste instantie nog tot corner verwerkt maar uit diezelfde corner kopte Bos bij de tweede paal hard raak. Het was zomaar weer een wedstrijd in Zandeweer. Toch lag de bal drie minuten later alweer in het doel van ZEC. Een afstandsschot van Aart Reitsema vloog onhoudbaar achter Posthumus. Even leek ZEC weer terug te komen toen een schitterende aanval, echt uit het boekje, voor de voeten van Jasper Dijk belande. Majoor behield TEO echter voor een hernieuwde gelijkmaker. Toen na 69 minuten Arjan Wieringa met rood kon vertrekken na hands op de doellijn was de wedstrijd wel gespeeld. De terecht toegekende penalty werd namelijk koelbloedig benut door de ingevallen Jeroen Eissens: 2-4. Met een man minder en een marge van 2 doelpunten was de vraag alleen nog hoe hoog TEO de score wilde laten uitvallen. Het antwoord op die vraag is bij 2-5. Weer was het Aart Reitsema die van afstand scoorde. TEO wilde de wedstrijd vervolgens rustig uitspelen waar ZEC zich enkel nog onderscheidde met overtredingen. Scheidsrechter Kort had hier wellicht wat kordater kunnen optreden maar hield de prenten vaak op zak. Heun zag het lijdzaam toe.

Na afloop was Heun vooral teleurgesteld over het feit dat de vroeg verkregen voorsprong zo snel was weggegeven. “Dan kom je in de tweede helft nog wel op 2-2 maar na de rode kaart en 2-4 weet je gewoon dat het afgelopen is. Jammer maar we gaan op naar volgende week”. ZEC gaat dan op bezoek bij SIOS in Sauwerd. TEO ontmoet VVSV in Ten Post. Door deze uitslag vindt ZEC zichzelf terug op een 11e plaats terwijl TEO aansluiting houdt in de subtop met een 5e plaats.

 ZEC – TEO 2-5 (1-2). 2. Compaan 1-0. 6. Hans Reitsema 1-1. 44. Marten Reitsema 1-2. 49. Bos 2-2. 52. Aart Reitsema 2-3. 69. Eissens 2-4 (penalty). 76. Aart Reitsema 2-5.

Scheidsrechter Kort.

Gele kaarten: Richard Knol, Timans (allen ZEC).

ZEC: Posthumus; Arjan Knol, Wieringa, Werkman, Balkema; Richard Knol, Koolhof, van Tamelen, Dijk (83. Van Kalkar); Bos, Compaan (55. Wit).

TEO: Majoor; Homan, Jongsma, van der Hoek, Marten Reitsema; Hans Reitsema, Aart Reitsema, Niewold, Coster; Kruger, van der Veen (46. Eissens).