Hunsingo en ZFC Zuidlaren overleven wanprestatie scheidsrechter Denissen.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

De wedstrijd Hunsingo-ZFC Zuidlaren eindigde na negentig minuten in een 4-4 gelijkspel. Dat het duel volledig werd uitgespeeld lag puur aan de technische staf en spelers van beide teams. Als het aan scheidrechter Denissen uit Sneek had gelegen was een verder zeer sportief duel in de 57e minuut namelijk gestaakt. Bij een volstrekt onschuldige situatie was Denissen namelijk volledig de weg kwijt en vanaf dat moment liep hij niet meer als een gerespecteerde KNVB-scheidsrechter op sportpark Schilligeham rond.
1382084907Nvb Hunsingo Zuidlaren Winsum 13 10 13 6179

Voordat een verdediger van Zuidlaren kan ingrijpen levert Erwin Venema een panklare voorzet af waar  overigens niet uit gescoord wordt.

 Bron Ommelander Courant         Foto:   Ronnie Afman Baflo

Hunsingo-trainer Henry Kramer kon voor het vijfde competitieduel van de Winsumers weer niet over een volledige selectie beschikken. Doelman Robert Rosema verbleef voor zijn studie in China en aanvoerder Erik Magnin vertoefde in Barcelona. Daarnaast waren Tim Spijk, Martin Kamstra en Sven Smit niet helemaal fit en was de vraag hoelang het drietal, dat in de basis begon, het zou volhouden.

Als vervanger van Robert Rosema stond de 15 jarige Eddy Renses bij Hunsingo onder de lat en Henry Kramer hoopte dat de jonge doelman met de druk die op zijn schouders rustte kon omgaan. ,,Dit is een wedstrijd die wij eigenlijk niet mogen verliezen. Natuurlijk had ik ook liever een iets meer ervaren doelman onder de lat zien staan maar als die er om wat voor reden niet is zit er niets anders op dan Eddy te laten starten.

Direct na het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Denissen uit Sneek startte Hunsingo zeer voortvarend. De Winsumers kwamen namelijk in de 4e minuut al op een 1-0 voorsprong. Goed voorbereidend werk van Ricardo Terhave bracht de bal bij Erwin Venema die vervolgens de bal langs een kansloze Zuidlaren-keeper Bart Scholte in de korte hoek schoot: 1-0. Een prima opening van de thuisclub die acht minuten later nog mooiere vormen aannam. Een schot van Ricardo Terhave werd in defensie van de gasten van richting veranderd zodat Bart Scholte voor de tweede keer de trieste gang naar het net mocht maken: 2-0.

Hunsingo was even euforisch over deze snel verkregen voorsprong maar zag Zuidlaren in de 19e minuut terug in de wedstrijd komen. Balverlies van de thuisclub zorgde voor een overname van de aanval door Zuidlaren. Een aanval met gevolgen want Hunsingo-keeper Eddy Renses kwam even later wat weifelend zijn goal uit. De jonge goalie kwam daardoor net te laat om Pim Perk het scoren te beletten zodat Perk de 2-1 op een beheerste manier binnen kon schieten. Vijf minuten later stond het weer gelijk in Winsum toen Pim Perk een prima voorzet kon afgeven en Daniel van Dam, niet gehinderd door welke Hunsingo-verdediger dan ook, de 2-2 achter een kansloze Eddy Renses kon koppen.

Een gelijke stand die absoluut onnodig was geweest als de thuisploeg wat zorgvuldiger met zijn mogelijkheden was omgegaan en in verdedigend wat steviger had ingegrepen. Was dat namelijk wel gebeurt dan had de jonge formatie van Henry Kramer, waar de gemiddelde leeftijd rond 22 jaar lag, in de eerste helft zeker twee treffers meer gescoord en het aantal tegengoals maximaal een geweest. Niet alleen de twee tegenstreffers zorgden voor een domper in het Hunsingo-kamp want de thuisploeg moest al voor de pauze twee keer noodgedwongen wisselen. In de 32e minuut bleek dat Martin Kamstra absoluut niet verder kon, De frêle middenvelder ondervond teveel hinder van zijn knieblessure en moest zich laten vervangen door David de Jong. Sven Smit, die ook al geblesseerd aan het duel was begonnen kon twee minuten later ook naar de kant want zijn liesklachten maakten verder spelen ook onmogelijk. Voor Sven Smit kwam Ricardo de Wit binnen de lijnen. Een 2-2 stand en al twee spelers met blessures buiten de lijnen zorgde er voor dat het humeur van Henry Kramer er niet beter op werd en wat volstrekt te begrijpen was. De thuisploeg streed voor wat het waard was en ook voetballend zag het er niet onaardig uit maar Kramer had in de gaten dat zijn jonge ploeg kwetsbaar was. Zuidlaren, dat eigenlijk vanuit het niets twee keer wist te scoren, verzuimde echter om de jonge Hunsingo-doelman Renses op de proef te stellen waardoor de rust aanbrak met een 2-2 op het scorebord. Een stand waarvan Henry Kramer vond dat zijn ploeg zichzelf tekort had gedaan. ,,We hadden gewoon op voorsprong moeten staan want de twee tegengoals waren cadeautjes. Maar in de tweede helft beginnen we weer precies zoals in de eerste helft, we kletsen er direct weer volle bak op.”

De woorden van Kramer kwamen uit want voordat Zuidlaren wist wat er aan de hand was stond Hunsingo op een 3-2 voorsprong. Na goed voorbereidend werk van invaller David de Jong joeg Ricardo Terhave in de 47e minuut de bal snoeihard in het Zuidlaren-doel waar een aan de grond genagelde doelman Bart Scholte kansloos was:3-2. Twee minuten later stonden beide ploegen echter weer gelijk toen Dick Scholte namens Zuidlaren een verdedigingsfout aan de kant van de roodhemden genadeloos afstrafte: 3-3.

Na de 3-3 kreeg het verder zeer sportief duel opeens een vreemde wending. Een wending die volledig op het conto van scheidrechter Denissen kon worden geschreven. Ter hoogte van de middenlijn kreeg Hunsingo-spits Tim Spijk de bal snoeihard tegen zijn hoofd. Scheidsrechter Denissen liet echter doorspelen waarop de elftalleider van Hunsingo, Harry Dekker, de onpartijdige er luidkeels, maar zonder ook maar een onvertogen woord te gebruiken, op wees dat er een speler aan het hoofd geraakt was. Toen de man uit Sneek het spel vervolgens stil legde wilde Dekker als verzorger het veld in maar hij werd door de onpartijdige, en tot verbazing van iedereen, achter de omheining gestuurd. Een volslagen belachelijke beslissing die nog verdere gevolgen zou hebben. Want het bleef onrustig rond Denissen die even later van Tim Spijk ook nog even te horen kreeg dat hij bij situaties als deze een beetje beter op moest letten. Nu sloegen de stoppen helemaal door bij de man uit Sneek want hij staakte het duel in Winsum. Gelukkig voor alles en iedereen wist wedstrijdcoordinator Alrich Nienhuis de onpartijdige weer terug op aarde te krijgen zodat er na vijf minuten oponthoud in Winsum weer verder gevoetbald kon worden. Maar de toon was gezet want Denissen liet zich meer en meer gelden om toch maar vooral baas te blijven in een wedstrijd waarin er tussen de spelers onderling geen wanklank te horen was.

Zo vielen er opeens gele kaarten die totaal niet nodig waren, kreeg Zuidlaren-trainer Harm Hovenkamp het nog even met de Friese arbiter aan de stok en dreigde de onpartijdige nog een keer dat hij het duel zou staken. De spelers deden dat wat je in situaties als deze ook maar beter kunt doen. Die trokken hun schouders op na weer een belachelijke van de als een verdwaalde clown over het veld lopende Denissen en konden er onderling ook nog wel om lachen ook.

Ondertussen werd er ook nog gevoetbald en gescoord op sportpark Schilligeham want in de 65e minuut kwamen de gastheren weer op voorsprong. Ricardo Terhave werd in het strafschopgebied van Zuidlaren neergelegd en Denissen gaf volkomen terecht een strafschop aan Hunsingo. Die werd vervolgens door Tim Spijk uitstekend achter Bart Scholte geschoten: 4-3.

 Een voorsprong voor de Winsumers die Zuidlaren-coach Harm Hovenkamp naar het wapen van de dubbele wissel deed grijpen. De ervaren Hovenkamp begreep dat er wat moest gebeuren binnen zijn ploeg en bracht in de 75e minuut Richard Koster en Brian Hoeksema binnen de lijnen voor Christiaan Woestenburg en Kees Boonstra. Dit zorgde voor nieuw elan bij de gasten die in de 86e minuut weer terugkwamen tot 4-4. Op het randje van buitenspel prikte Erik Schans de bal achter Eddy Renses en hoewel assistent-scheidsrechter Alex Meijer via een vlagsignaal liet zien dat het buitenspel was voelde iedereen aan dat de zijn eigen wedstrijd fluitende Denissen dit voor kennisgeving zou aannemen. Dat gebeurde inderdaad want het, overleg’ tussen de onpartijdige en zijn assistent duurde nog geen vijf seconden zodat dit gesprek als de groots mogelijke onzin mocht worden beschouwd. Na de 4-4 kregen beide teams nog enkele mogelijkheden om de drie punten te pakken maar toen onpartijdige Denissen uiteindelijk affloot overheerste bij Hunsingo-speler Paul Broekhuizen de teleurstelling. ,, We hebben ons duidelijk tekort gedaan door in de eerste helft niet meer goals te scoren. Doen we dat wel dan winnen we deze pot gewoon en wat gezien het wedstrijdbeeld ook terecht zou zijn geweest.

Hunsingo-ZFC Zuidlaren 4-4(2-2)

4. Venema 1-0, 12. Terhave 2-0, 19. Perk 2-1, 24. Van Dam 2-2. 47. Terhave 3-2, 49. Scholte 3-3, 65. Spijk 4-3(str.), 86. Schans.

Scheidsrechter: E. Denissen(Sneek)

Gele kaarten: Sander Smit(Hunsingo), Kral, Lijster, Jorna(allen Zuidlaren)

Hunsingo: Renses; Durenkamp, Broekhuizen, Sander Smit, Abbas(89. Van Dijken); Groeneveld, Venema, Sven Smit(34. De Wit), Kamstra(32.De Jong), Terhave; Spijk.

ZFC Zuidlaren: Bart Scholte; Jorna, Piening, Schans, Wierda; Boonstra(75.Hoeksema), Perk, Scholte(70. Lijster), Woestenburg(75. Koster).