Blunders doelman en scheidsrechter zorgen voor verlies FC LEO.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

Voor het duel FC LEO-ONT werd scheidsrechter Hettinga uit Leeuwarden gekscherend aangeboden om hem in de rust van een kruidenbitter uit zijn provincie te voorzien. De arbiter wees dit voorstel lachend van de hand maar misschien had hij stiekem toch even aan het kruidenbitter genipt. Want hoewel hij uiteraard in nuchtere toestand over het veld in Leens liep floot de referee uit Friesland in een door FC LEO geflatteerd met 5-2 verloren duel zo slecht dat het er uitzag alsof hij al een aantal glaasjes van de kruidenbitter naar binnen had gewerkt.           
                      1382084180Nleo ont  1
  Stan Buikema in een duel met tegenstander Oebele Twijnstra die later met rood zou verdwijnen.
 Bron: Ommelander Courant     Foto: Herman Spier BedumVoor het duel tegen ONT( Opeinde, Nijega, de Tike) was er al een lichte vorm van irritatie bij FC LEO-trainer Jan Jaap Zijlstra. Een minachtende houding van zijn collega Dennis Stuiver richting het jonge FC LEO zorgde voor deze irritatie. ,,Als je het veld oploopt en je maakt direct al een schampere opmerking richting je tegenstander dan vind ik dat respectloos. Daar kan ik eerlijk gezegd niet goed tegen. Je kunt in mijn ogen wel op een normale wijze met elkaar omgaan, aldus Zijlstra die in vergelijking met een week eerder tegen Dokkum een wijziging in zijn basiself had doorgevoerd. ,, Gregory Haans vervangt Justin Poort waardoor Marc van der Klei een linie naar voren schuift. Haans neemt de positie van linksback over omdat we iets aanvallender willen spelen dan tegen Dokkum en vandaar de keuze voor Haans die vanaf links met zijn traptechniek voor het nodige gevaar kan zorgen.”

Nadat scheidsrechter Warringa het eerste fluitsignaal had gegeven was de eerste kans om op voorsprong te komen voor de gasten uit Opeinde. Een schot van ONT-spits Otto Kooi kon in de 6e minuut namelijk nog maar net uit de rechterbenedenhoek getikt worden door doelman Roelof Bolt. Een waarschuwing voor de thuisploeg die goed binnenkwam want vier minuten later lag de bal aan de andere kant bijna in het netje. Marko Rietema verzond een prima pass op Rowan Rozema maar de FC LEO-spits lette niet goed op. Had hij dat wel gedaan dan had hij de bal laten lopen voor teamgenoot Peter Kolkena. Maar Rozema nam de bal in buitenspelpositie aan waardoor deze kans om op voorsprong te komen verkeken was.

In de 13e minuut had de thuisploeg niets te klagen toen Gosse Jorrit Kooistra een vliegend schot los liet die via de deklat over het doel van Roelof Bolt verdween. Zo werd de beginfase in Leens zeer aantrekkelijk want vijf minuten later schoot Rowan Rozema de 1-0 achter ONT-doelman Rory Bruinja. Maar helaas voor de thuisploeg werd het doelpunt afgekeurd omdat scheidsrechter Hettinga, op appél van de ONT-bank, hands had geconstateerd en de treffer afkeurde. Een eerste vreemde beslissing van de arbiter uit Friesland waar er nog velen van zouden volgen.

In de 20e minuut begon de sterk spelende Stan Buikema vanaf het middenveld aan een indrukwekkende solo. De middenvelder passeerde drie tegenstanders maar in het zestienmetergebied van de gasten kreeg Buikema de bal vervolgens voor zijn verkeerde voet waardoor ook nu de openingstreffer voor de thuisploeg uitbleef. Drie minuten later kwamen de Leensters echter toch op voorsprong. Een overtreding tegen Marko Rietema zorgde in eerste instantie voor een beeld dat Hettinga de voordeelregel toepaste omdat de bal bij Peter Kolkena terecht kwam. Toen Kolkena zijn directe tegenstander wilde passeren floot de onpartijdige alsnog af en was iedereen aan de kant van FC LEO witheet omdat Kolkena in een riante scoringspositie kon komen. Waar Hettinga de nodige verwensingen nar zijn hoofd geslingerd kreeg veranderde dit beeld opeens want de bal ging bij ONT op de stip omdat volgens de man in het grijs de overtreding binnen de beruchte lijnen was gemaakt. Nu waren bij de provinciegenoten van Hettinga de rapen gaar want die begrepen ook even niet meer waar de scheidsrechter mee bezig was.

Toen de Friezen eindelijk de onderlinge strijdbijl hadden begraven mocht Rowan Rozema vanaf elf meter proberen om zijn team op 1-0 te zetten waar de FC LEO-spits geen enkele moeite mee had. Enkele minuten later ontsnapte Rick Oost in een verre van vriendelijk duel aan een rode kaart. De rechtsback verspeelde de bal te simpel op het middenveld en in een poging om zijn fout recht te zetten trapte hij Otto Kooi duidelijk na. Gelukkig voor Oost was Hettinga van mening dat geel de kleur was die bij dit soort overtredingen past zodat de thuisploeg het duel met 11 spelers mocht vervolgen.

FC LEO speelde gewoon goed in het eerste half uur maar vergat één belangrijk ding. De ploeg beloonde zich namelijk niet voldoende voor hun prima veldspel. Zo ging het duel richting het rustsignaal met een magere 1-0 voorsprong voor de thuisploeg op het scorebord. Een thuisploeg die moest toezien dat de bezoekers in de 42e minuut de gelijkmaker wisten te scoren. Knullig balverlies van Gregory Haans zorgde voor paniek in de defensie van de oranjehemden. De janboel in de verdediging van FC LEO werd vervolgens goed door Otto Kooi afgestraft zodat beide teams even later met een 1-1stand de kleedkamers opzochten.

Na de thee gingen beide teams gewoon door met het creëren van kansen en de eerste kans was er een voor de gasten. Mario Dekker zag zijn schot echter net naast het doel van Roelof Bolt verdwijnen. Aan de andere kant was Frank Veenwijk dicht bij een goal maar na een uitstekende voorzet van Gregory Haans kopte de jonge middenvelder de bal rakelings over het ONT-doel.

In de 53e minuut was daar opeens het moment waar FC LEO-doelman Roelof Bolt nog wel een paar keer aan terug zal denken. Bolt wilde een diepe bal in een keer weer richting de defensie van ONT retourneren. Maar alles wat de FC LEO-keeper raakte was lucht want hij miste het speeltuig volkomen. Daarmee bood hij Mario Dekker een niet te missen kans wat de 1-2 voorsprong voor ONT betekende. Een vervelende en onterechte tussenstand voor FC LEO die direct na deze ongelukkig verkregen achterstand op jacht ging naar de gelijkmaker. Die kwam er in de 62e minuut en was er een die het predicaat, prachtige goal meer dan verdiende. Een afgemeten voorzet van Gregory Haans kwam bij de tweede paal terecht waar Rowan Rozema met een formidabele snoekduik de bal achter een kansloze doelman Rory Bruinja kopte: 2-2.

Doordrukken was nu het motto voor de Leensters die nog steeds de iets wat bovenliggende partij waren. Maar er viel weinig door te drukken voor FC LEO omdat scheidsrechter Hettinga er in de 70e minuut opeens een puinhoop van maakte. ONT trok weer eens ten aanval en wist uit een voor iedereen duidelijk waarneembare buitenspelsituatie de 2-3 te scoren. Assistent-scheidsrechter Henk Visscher vlagde dan ook terecht voor buitenspel maar arbiter Hettinga was niet van plan om naar zijn assistent toe te gaan. Visscher bleef echter met zijn vlag in de hoogte staan maar ondanks protesten van FC LEO bleef de onpartijdige bij zijn besluit en keurde hij de treffer van Jan Jaap van Leeuwen goed. Een volgens velen belachelijke actie van de arbiter die als vertegenwoordiger van een bond die het woord respect hoog in het vaandel heeft staan, zijn collega langs de lijn zonder enige vorm van respect behandelde.

Na deze domper voor de thuisploeg sloop er steeds meer irritatie in een duel waarin de beide trainers deze middag elkaars vriendjes ook niet meer zouden worden want de blikken die Stuiver en Zijlstra elkaar soms toe wierpen spraken wat dat betreft boekdelen. Richting de slotfase ging de formatie van Jan Jaap Zijlstra nogmaals op jacht naar in ieder geval een punt en wat gezien het spel van de Leensters ook terecht zou zijn geweest. De gastheren kregen in de slotfase het bekende dekseltje op de neus toen de bezoekers door invallers Teake de Haan en Dion Smits ook nog eens uitliep naar een geflatteerde 2-5 zege. Een zege voor ONT waar Jan Jaap Zijlstra na afloop duidelijk over was. ,, In de eerste helft hadden wij afstand van ONT moeten nemen. Dat verzuim je en door prutswerk van ons komen ze vlak voor de rust ook nog eens op 1-1. Wat er in de tweede helft vervolgens allemaal gebeurt, slaat natuurlijk helemaal nergens op. Eerst die blunder van onze doelman en dan een arbiter die een wel hele vreemde beslissing neemt waardoor we weer op achterstand komen. Ik wil duidelijk stellen dat we niet door deze scheidsrechter verloren hebben maar als rapportcijfer zou ik hem zeker geen voldoende willen geven.”

FC LEO- ONT 2-(1-1)

22. Rozema 1-0, 42. Kooi 1-1, 53. Dekker 1-2, 62. Rozema 2-2, 70. Van Leeuwen 2-3, 83. Smits, 88. De Haan.

Scheidsrechter: J. Hettinga(Leeuwarden)

Gele kaarten: Oost, Veenwijk, M. van der Klei (FC LEO), Knippels(ONT)

Rode kaart: Twijnstra (2x geel)

FC LEO: Bolt; Haans, Oost, Bakema, Oostra; Marc van der Klei, Rietema, Buikema, Veenwijk; Kolkena(60. Poort), Rozema.

ONT: Bruinja; Jelsma, Roffel, Twijnstra, Smedinga; Van Leeuwen, Venema(75. Smits), Knippels; Kooistra, Kooi(75. De Haan), Dekker.