Slordig FC LEO verliest van Dokkum

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

Het duel Dokkum-FC LEO werd op verzoek van FC LEO omgezet. FC LEO wilde op de geboortedag van de op 16 juni bij een verkeersongeluk omgekomen Mart Buikema nog een keer stilstaan bij deze tragische gebeurtenis. Dokkum en de KNVB verleenden hun medewerking zodat Dokkum- FC LEO in Leens werd gespeeld werd waar de Friezen in een verder matig duel een 3-2 zege behaalde.
1381478219Nvb Leo Dokkum Leens 04 10 13 4450

Rowan Rozema is zijn directe tegenstander Simon Smit te snel af in het duel Dokkum-FC LEO.

Bron: Ommelander Courant      Foto: Ronnie Afman Baflo


Het veld in Leens kon de vergelijking met een tankbaan glansrijk doorstaan. De kwaliteit van het hoofdveld in Leens was namelijk dramatisch slecht. Teveel zand, te hoog gras en sporen van zwaar rijdend materiaal betekenden volgens FC LEO-trainer Jan Jaap Zijlstra dat goed voetbal onmogelijk zou zijn op een tot zandbak omgetoverd hoofdveld. ,, Ik weet dat er voor ons in dit weekend officieel een uitduel gepland stond. Maar dan nog begrijp ik niet dat een voetbalveld op deze wijze behandeld wordt zodat van goed combinatievoetbal geen sprake kan zijn aldus Zijlstra die René Oostra zag terugkeren van een blessure maar het nog wel zonder Marcel Kadijk moest doen.

Nadat een indrukwekkende minuut stilte waren de eerste tien minuten voor FC LEO. Het zag er naar uit dat de Leensters snel zaken wilden doen want in de 5e minuut leken de Leensters op een 1-0 voorsprong te komen. Rowan Rozema zag zijn doelpunt echter afgekeurd worden omdat arbiter Nijemcevic iets had gezien wat niet door de beugel kon. Drie minuten kon de Oranje-brigade wel juichen toen een uitstekende pass van linksback Marc van der Klei op de rechtervleugel bij Peter Kolkena terecht kwam. Kolkena wist zijn directe tegenstander Simon Smit in de luren te leggen door naar binnen te kappen en schoot vervolgens verwoestend hard de bal achter een kansloze Patrick van der Velde in het doel van Dokkum:0-1.

Na deze snelle voorsprong raakte FC LEO de grip op het duel kwijt en Dokkum kwam steeds meer in balbezit. Daar deden de Friezen in deze fase van de wedstrijd overigens nog maar weinig mee want het duurde tot de 31e minuut voordat de eerste kans voor Dokkum genoteerd kon worden. Een schot van centrale verdediger Andreas Gelderman werd echter door de lat boven doelman Roelof Bolt gekeerd zodat de Leensters over geluk niet te klagen hadden. Steeds meer nam het veldoverwicht van Dokkum toe want de organisatie in de verdediging van FC LEO klopte zaterdag duidelijk niet. De vanaf het middenveld spelende Minne Zijlstra en linker spits Martijn Jongeling kregen teveel ruimte van de defensie van de het als gastheer fungerende FC LEO. Met nog vier minuten in de eerste helft te spelen sloop Minne Zijlstra weer eens de vrije ruimte in om even later goed te worden aangespeeld door teamgenoot Jan Gerrit Tacoma. Zijlstra nam vervolgens de bal goed aan en vanuit de draai schoot hij de bal in de verre hoek waarbij doelman Roelof Bolt volstrekt kansloos was:1-1

Een terechte stand gezien het wedstrijdverloop maar wat niemand verwacht had gebeurde toch, de Dokkumers gingen zelfs met een 2-1 voorsprong de rust in. Een doelpunt waar de meningen over verdeeld waren want velen dachten dat Minne Zijlstra in buitenspelpositie werd aangespeeld. Grensrechter Jaap van der Ploeg hield zijn vlag echter naar beneden zodat Zijlstra even later voor de tweede keer doelman Roelof Bolt passeerde.

Na de pauze hoopten de toeschouwers dat FC LEO met fris elan aan het tweede gedeelte van het duel zou beginnen maar al snel bleek dat dit niet het geval was. Eigenlijk kabbelde het duel maar wat voort en viel er in het eerste kwartier van de tweede helft maar weinig te beleven op het tot een zandvlakte omgetoverde hoofdveld in Leens.

Bij FC LEO was Marko Rietema ondertussen vervangen door Gregory Haans en het inbrengen van Haans zorgde er voor meer druk op de verdediging van Dokkum. De beroepsmilitair gooide namelijk zijn hele ziel en zaligheid in de strijd waar Dokkumer Minne Zijlstra even later kennis mee maakte. De Fries ging een duel met Haans aan maar voordat hij wist wat er gebeurde vond hij zich na een correcte schouderduw van zijn tegenstrever enkele meters verderop liggend op het veld terug. Uiteraard leuk voor het Leenster publiek maar hun favorieten stonden wel nog steeds met 2-1 achter. Een stand waar het helaas voor de oranjehemden niet bij bleef want in de 74e minuut kwam Dokkum op 3-1. Weer greep de FC LEO-defensie niet goed in en nu was Jan Gerrit Tacoma de man die met een strak schot doelman Bolt de trieste gang naar het net liet maken.

Na de 3-1 ging het geloof in een goed resultaat steeds verder weg bij het team van Jan Jaap Zijlstra die, en niet helemaal onterecht, het regelmatig niet eens was met de beslissingen van referee Nijemcevic. De arbiter floot namelijk zijn eigen wedstrijd en had het woord consequent uit zijn woordenboek verwijderd. Als hij namelijk consequent was geweest was Erik van Buiten met een tweede gele kaart van het veld gestuurd. Van Buiten had na een overtreding in de eerste helft al een gele prent te pakken en schopte in de tweede helft na een fluitsignaal van Nijemcevic de bal toch nog weg. De arbiter deed vervolgens niets maar toen enkele minuten later Jan Gerrit Tacoma, de bal ook wegtrapte na een fluitactie van de arbiter kreeg Tacoma wel geel.

Ondanks dit alles stond er nog steeds 3-1 op het scorebord en begon voor de Leensters de tijd te dringen. Waar het al een paar keer dicht bij de 3-2 was viel de belangrijke aansluitingstreffer voor de Leensters in de 88e minuut. Een uitstekende pass van René Oostra werd door Rowan Rozema goed aangenomen. De spits van FC LEO bedacht zich vervolgens niet en joeg de 3-2 snoeihard achter Dokkum-doelman Patrick van der Velde.

Een doelpunt dat voor hernieuwde krachten bij de formatie van Jan Jaap Zijlstra zorgde want opeens gingen alle remmen los in Leens. De mouwen werden nog wat verder opgestroopt en de Leensters gingen op jacht naar een derde goal. Een minuut na de tweede goal van FC LEO liet tweevoudig doelpuntenmaker Minne Zijlstra zich in een verder zeer sportief duel van een zeer slechte kant zien. Bij een blessure van een medespeler floot Nijemcevic wat laat af en benadeelde daar FC LEO mee. In plaats van de bal terug te geven peerde de Fries meters ver over de zijlijn waar in Leens door de FC LEO-aanhang niet echt vriendelijk op werd gereageerd.

Even raakten ook de FC LEO-spelers wat geïrriteerd maar net op tijd kwam het besef dat de Friezen daar op zaten te wachten. De klok was de negentig minuten al gepasseerd toen het er naar uitzag dat de ploeg uit Leens toch nog op 3-3 zou komen. De verder prima keepende Patrick van der Velde liet de bal, na een voorzet van Stan Buikema, los maar kon zijn fout nog net op tijd herstellen. Een geluk voor de Dokkumers want Rowan Rozema was, zoals het een echte spits betaamt, wel heel dicht in de buurt van de bal gekomen. Het bleef echter bij een 3-2 nederlaag voor FC LEO waar trainer Jan Jaap Zijlstra na afloop zeer teleurgesteld over was. ,,De eerste tien minuten waren goed maar over de andere tachtig minuten ben ik slecht te spreken. Er klopte niets meer van, de organisatie in de defensie was slecht en we gaven Dokkum alle ruimte om te voetballen. Dit is daarom een nederlaag die we volledig aan ons zelf te danken hebben.”

8. Kolkena 0-1, 41. Zijlstra 1-1, 45. Zijlstra 2-1, 74. Tacoma 3-1, 88. Rozema 3-2.

Scheidsrechter: Nijemcevic(Leeuwarden)

Gele kaarten: Van Buiten, Tacoma(beide Dokkum)

Dokkum: Van der Velde; Van Buiten, Gelderman, Benjert, Keekstra; Vellema, Zijlstra, Tacoma, Jongeling; Smit(87. De Haan), Nauta.

FC LEO: Bolt; Oost, Oostra, Batema; Marc van der Klei; Veenwijk, Kolkena, Rietema(55. Haans), Buikema; Poort(73.Remco van der Klei), Rozema.