Een opgestapte trainer, een zware knieblessure en een visuele controle die nergens op sloeg

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

Een opgestapte trainer, een zware knieblessure en een visuele controle die nergens op sloeg waren nog maar enkele ingrediënten op een voetbalzaterdag van, onze ‘ damesteams. Een zaterdag die verder in het teken stond van een heerlijk zonnetje en hoge temperaturen. Die twee laatste ingrediënten zorgden daarom ook voor dat de slagzin, het is fijn binnen en buiten de lijn ook op de verrichtingen van onze teams voor een groot gedeelte van toepassing was.                         logo

Zaterdag speelden de dames van SV Bedum 1 tegen Muntendam. Vroeger was Muntendam een bolwerk op het gebied van het damesvoetbal maar dat is tegenwoordig toch allemaal wat minder. SV Bedum won het duel namelijk vrij eenvoudig met 8-1 nadat de rust was aangebroken met een 4-1 voorsprong voor de thuisploeg.

SV Bedum dames1 moest het zaterdag doen zonder trainer/coach Albert ten Caat. De coach van Bedum was op scoutingsreis richting andere delen van Nederland om te kijken of er nog wat talenten gecontracteerd konden worden als versterking van de selectie. Een versterking die nodig is omdat twee speelsters uit de selectie van dames 1 binnenkort voor enkele maanden naar andere oorden vertrekken. Daar kwam nog eens bij dat middenveldster Alice Smit zaterdag in het duel tegen Muntendam zwaar geblesseerd raakte aan haar knie. Een afgescheurde knieband was de diagnose in het ziekenhuis wat betekent dat Alice Smit maanden lang uitgeschakeld zal zijn.

Dit gebeurde in een duel waar de Bedumse dames de bovenliggende partij waren en eigenlijk vanaf de eerste minuut weinig te vrezen hadden van Muntendam. Een 4-1 stand na de eerste helft en nog eens vier treffers na de rust zorgde voor dat het door Robbert Wal gecoachte team uiteindelijk met 8-1 won waarbij de treffers voor Bedum op naam kwamen van Anouk Sikkema 3, Linda Stiekema 2, Gerieke Wiersum 1, Marlien vd Meer 1, Marleen Stiekema 1.

Een door de afwezigheid van verdediger Marlies Bijman, spits Monica Woldendorp afwezig en keepster Maaike Bouwman gehavend De Pelikanen dames 1 moest zaterdag op bezoek bij de dames van Gorecht. Na een 1-3 ruststand werd het uiteindelijk 1-5 voor de dames uit Appingedam die in de nog lichtgeblesseerde Maria Parasyri een prima vervangster voor keepester Maaike Bouwman hadden.

Nadat de visuele controle op zijn Jan boerenfluitjes was uitgevoerd bestonden de eerste twintig minuten uit het aftasten van elkaars krachten. Na twintig minuten kwam De Pelikanen op een 1-0 voorsprong door de voor dit seizoen, samen met Maria Parasyri, van Holwierde overgekomen Ilona Kramer. Twee minuten later stond het echter al weer gelijk na een foutieve terugspeelbal van Kayleigh Bronsema. Nog voor de pauze kwamen de gasten weer op 1-2 toen door een treffer van José de Jonge. In de slotseconden van de eerste helft tekende Nikky Werkman vervolgens de 1-3 ruststand aan en wat gezien het spelbeeld een terechte stand was.

In het tweede gedeelte van de wedstrijd wisten de dames van De Pelikanen nog twee keer te scoren waarbij José de Jonge twee keer de felicitaties in ontvangst mocht nemen. Dit betekende een, volgens Irene Bos terechte, 1-5 overwinning voor De Pelikanen wat door het resultaat in Haren op een vijfde plaats is terecht gekomen. ‘We voetbalden zaterdag prima in Haren en zijn niet echt in moeilijkheden geweest. We waren redelijk gehavend maar ik moet zeggen dat de vervangsters het prima hebben gedaan. Isa Smidt, van dames 2, had zich voor dit duel bij ons aangesloten en viel in de tweede helft uitstekend in.”

SC Loppersum dames 1 moest zaterdag 5 oktober op bezoek bij de dames van Lycurgus. Een lastig duel volgens Laureen Afman. ‘ We vertrokken zonder keepster naar Groningen waar Mariëlle Vast besloot om in deze wedstrijd het doel van ons te verdedigen. Na acht minuten spelen stonden we al achter met 0-1. Onze verdediging stond niet op z’n plek, waardoor de dames van Lycurgus rustig in konden schieten. Ondanks de snelle achterstand creëerden we wel een aantal prima kansen op de gelijkmaker.”

Ondanks de kansen voor de gasten wist de thuisploeg voor de rust nog twee keer te scoren waardoor de ruststand met een 3-0 voorsprong voor de thuisploeg aanbrak. In de tweede helft werd er door Loppersum te afwachtend gespeeld volgens Laureen Afman. ‘Te vaak werd de bal lukraak weggeschoten en we speelden veel te weinig over. Er was geen rust in het spel en Lycurgus kwam daardoor te gemakkelijk door onze verdediging heen.” Dat zorgde er daarom ook voor dat Lycurgus in de tweede helft nog vijf keer wist te scoren waardoor de eindstand uiteindelijk 8-2 voor de thuisploeg werd.

Voor de dames van De Heracliden dames 1 stond zaterdag de derby tegen Corenos op het programma. Een duel na een week waarin de trainer en de aanvoerder van het team beide de bekende pijp aan maarten gaven vertelt Kelly van der Veen.’

De week voor de wedstrijd was er wat onrust ontstaan binnen ons team omdat de aanvoerder en de trainer besloten per direct te stoppen. Omdat onze trainer ook de functie van coach vervulde moest er met spoed gezocht worden naar een vervanger. Gelukkig werd er een begeleider gevonden die het team heel goed begrijpt en goed weet waar ieder zijn talent het beste benut kan worden. Verder waren er blessures en andere verhinderingen zodat de aanloop naar dit duel anders dan normaal werd besproken. Gelukkig waren Michelle Slagter, Esmee van Breugel, Maartje Oosterhuis en Loes Brouwer van dames 2 bereid om paraat te staan voor als we in nood zouden komen tijdens de wedstrijd. Van te voren werd er bij ons in de kleedkamer al gesproken van een aantal ‘rooien’ waar op gelet moest worden omdat ze belangrijk zouden zijn voor het team. Toen de wedstrijd eenmaal begon bleken onze voorspellingen over deze speelsters te kloppen.

Corenos moest het echt van twee aanspeelpunten hebben die fysiek ontzettend sterk zijn. Wij waren in de eerste helft grotendeels de betere ploeg. Wij kwamen tot meerdere schoten op goal maar het geluk was niet aan onze kant. Zo werd er een prachtige voorzet net naast getikt door Tjitse Bieuwenga. Vijf minuten voor het rustsignaal kreeg een van de spelers van Corenos de bal, en hoewel we wisten dat ze zelf zou gaan schieten, konden onze verdediging en keepster deze aanval niet stoppen en dus gingen we met 0-1 achterstand de rust in.

In de kleedkamer kregen we van onze nieuwe begeleider (waar we zeer tevreden over zijn) te horen dat we vooral zo door moesten voetballen en kreeg de verdediging te horen dat ze dicht op de mannetjes moesten staan en vooral niet happen. De tweede helft begonnen we sterk en er werd erg positief gecoacht, zowel vanaf de zijlijn als in het veld. Dit pakte goed uit want we brachten de stand in de 55e minuut terug op 1-1. Een mooie actie van Liza-Marie Bruins over de rechtervleugel zorgde er voor dat de bal bij Rolinda Slagter kwam die de 1-1 binnen schoot.

Dit maakte Corenos boos want in de 60e minuut kwamen ze weer op voorsprong. Weer een van die sterke speelsters die erg moeilijk uit te schakelen waren kwam door onze verdediging en schoot hem onhoudbaar in de linker bovenhoek. Geen keeper had deze pegel gehad. Dit smaakte naar meer en even later kwamen ze zelf op 1-3 voorsprong.

Waar wij een andere keer onze kop zouden hebben laten hangen gingen we er juist nu harder dan ooit voor. Er werd ondertussen wat gewisseld en dit zorgde er voor dat Michelle Slagter en Maartje Oosterhuis in het veld kwamen. Een wissel met gevolgen want een mooie solo actie over de rechtervleugel van Michelle Slagter zorgde er voor dat de goed meegelopen Maartje Oosterhuis de bal kon binnentikken: 2-2. Dit motiveerde ons alleen nog maar meer en toen Esmee van Breugel in de ploeg was gekomen kon onze allrounder Alma Werkman weer haar vertrouwde positie in de voorhoede innemen. Na een spannende aanval die helaas net niet goed uitpakte voor ons kregen we een corner en Alma Werkman is de aangewezen vrouw om deze te nemen. Ze schoot hem indraaiend voor en via een tegenstander verdween de bal in de goal: 3-3. Een tussenstand waar beide teams echter geen genoegen mee namen. De aanvallers van Corenos gingen er stevig in en met hier en daar een flinke trap kwamen ze weer door onze verdediging en viel de bal in het (voor ons) verkeerde net. Maar ook na deze tegenslag gaven we niet op. Na veel strijden kreeg spits Alma de bal voor haar voeten en ze schoot deze genadeloos hard in de goal: 4-4.

Helaas bleef het hier bij want in de resterende tien minuten bleef het spannend en zijn wij erg veel voor de goal van Corenos te zien geweest. Na het fluitsignaal kwamen enkelen van ons met blauwe plekken van het veld af en hadden we ook maar een punt aan de derby overgehouden We waren zeker aan elkaar gewaagd maar toch waren wij de betere ploeg en had de winst er zeker in gezeten. Corenos is een sportieve ploeg die niet ophoud met strijden tot het laatste fluitsignaal geklonken heeft en daar kan je alleen maar waardering voor hebben. Het bleef daardoor een spannend duel tegen Corenos en na een wedstrijd met 4-4 uitslag met hier en daar mooi voetbal was dat toch een knappe prestatie.

VAKO dames 1speelde zaterdag gelijk tegen De Weide. Een gelijkspel waar het zich volgens trainer René Kaper te kort mee deed. ,,Over de hele wedstrijd kregen wij voldoende kansen om een grotere voorsprong te nemen maar de afwerking was zaterdag onvoldoende. Dan is het ook nog eens extra zuur dat De Weide, in een verder sportief duel, in de slotseconden de 1-1 weet te scoren waardoor we kunnen zeggen dat we twee punten hebben weggegeven.”

Viboa dames 1 won zaterdag met 1-0 van DIVA’83 en gaat nu ongeslagen aan de leiding in de vijfde klasse.