KRC verliest in spektakelstuk van ZEC:4-5.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

Negen doelpunten, vechtende spelers en een rode kaart waren nog maar een paar ingrediënten in de derby tussen KRC en ZEC. Want er gebeurde van alles in Kantens tijdens een duel dat op het onderdeel amusementswaarde een dikke voldoende scoorde.

1380879046Nvb KRC ZEC Kantens 28 09 13 3597

Spelsituatie in een echte derby tussen KRC en ZEC.

Bron: Ommelander Courant  foto: Ronnie Afman Baflo

Beide trainers konden voor de derby tussen KRC en ZEC niet over een volledige selectie beschikken. Bij de thuisclub was vaste doelman Gert Sterenberg afwezig en de ervaren doelman werd onder de lat vervangen door de jonge Thom Hovenkamp. Aan de kant van ZEC waren Jari Koopman en Roland Boelema door blessures niet van de partij en was Johnny Bakema door werkzaamheden verhinderd.

De afwezigheid van de ervaren Sterenberg zorgde toch voor wat extra spanning bij de thuisploeg want na drie stevige nederlagen hoopte trainer Paul Knot met zijn ploeg van de hatelijke nul af te komen. ,,Drie nederlagen op rij zorgt natuurlijk niet voor veel vertrouwen bij de jongens. We hebben spelers van 16 jaar in onze selectie en daar is voetballen in de standaardklasse toch een ander verhaal voor dan voor de spelers met wat meer ervaring. Maar ik zie voor vandaag wel kansen. Want ik vindt wel dat we, ondanks de drie nederlagen, als ploeg wel stappen gemaakt hebben.”

Dat was ook de mening van ZEC-trainer Gerard Heun die er alle vertrouwen in had dat ZEC de drie punten mee naar Zandeweer zou nemen. ,,Na het duel tegen Pelikaan S had ik een goed gevoel naar dit duel toe maar donderdag zag het door een aantal afwezige spelers toch weer anders uit. Maar vanuit het tweede team was de bereidheid er om aan te sluiten bij het eerste team zodat Rein van Kleef en Michel Timans en Robert Pieterman er vandaag bij zijn. Door deze drie spelers is de selectie toch wat breder en vandaar dat ik er van overtuigd ben dat wij onze eerste drie punten vandaag hier in Kantens gaan halen.”

Direct na het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Arjen van Ittersum uit Adorp mocht ZEC van geluk spreken dat het niet binnen vijf minuten niet tegen een 2-0 achterstand aankeek. In de 2e minuut speelde Rowan Compaan de bal, zonder goed te kijken, terug op doelman Jan Posthumus. De ZEC-doelman was echter dichterbij dan Compaan dacht waardoor hij de bal voor het verlaten doel trapte. Daar kon vervolgens Arjan Knol de bal nog net wegtrappen voordat KRC-aanvoerder Arnold Knot de 1-0 binnen kon tikken.

Een minuut later was Knot weer dicht bij een treffer maar nu wist Posthumus tijdig in te grijpen zodat ook deze scoringsmogelijkheid voor de thuisploeg verloren ging. Nog geen zestig seconden later was de lat boven Jan Posthumus spelbreker voor de thuisclub bij een schot van Gerard Bronsema.

De gasten waren in de eerste vijf minuten van deze sinds het seizoen 2004-2005 weer op de voetbalkaart staande derby nog niet een keer in de beurt van Thom Hovenkamp geweest en toen dat in de 6e minuut eindelijk wel gebeurde waren de Zandeweersters direct gevaarlijk. Een corner van Pascal Koolhof kwam terecht bij Erik Bos die zijn kopbal echter naast de voor ZEC verkeerde kant van de paal zag gaan.

In de 14e minuut kon eindelijk de eerste treffer begroet worden en het waren gek genoeg de gasten die de score openden. Goed voorbereidend werk van Michel Timans bracht de bal bij Richard Knol die de bal beheerst achter een wat weifelend uitkomende Thom Hovenkamp schoot: 0-1. Na deze openingstreffer werd het allemaal wat onrustiger aan de kant van KRC want duidelijk was dat de thuisploeg zaterdagmiddag graag een goed resultaat wilde neerzetten tegen ZEC.

De dertigste minuut stond in het teken van het voorlopig afscheid van Erik Bos binnen de selectie van ZEC. De spits was nog maar net hersteld van een hamstringblessure maar werd nu weer door dezelfde kwetsuur geveld. Bos werd vervangen door Rein van Kleef die samen met Richard Knol de voorhoede van ZEC ging vormen.

KRC worstelde zich ondertussen weer wat beter in de wedstrijd en werd daar in de 32e minuut voor beloond met de gelijkmaker. Een vrije bal van Gerard Bronsema werd door de defensie van ZEC niet goed weggewerkt en voordat de gasten nog een keer konden reageren had Patrick Kroeze de stand op 1-1 gebracht. Twee minuten later had Kroeze zijn ploeg zelfs aan de leiding kunnen brengen maar nu werd zijn schot gekeerd door doelman Posthumus.

Waar KRC niet scoorde deden de bezoekers dat in de 36e minuut wel en net als bij de eerste goal was Richard Knol de man die de felicitaties van zijn teamgenoten in ontvangst mocht nemen. Een goal die Thom Hovenkamp zich enigszins mocht aanrekenen. De invaller-doelman had de bal over de lat kunnen tikken maar Hovenkamp liet zich verrassen door het opeens naar het beneden vallend schot van de ZEC-aanvaller: 1-2.

Opeens ging het rap in Kantens want in de 43e minuut kwam ZEC op een 3-1 voorsprong. Een prima pass van Marcel Wit bracht Richard Knol in stelling die met zijn derde treffer een echte hattrick achter zijn naam kreeg te staan. Maar de koek was nog niet op voor de bezoekers want Michel Timans schoot, na goed aangeven van Richard Knol, in de 45e minuut ook de 1-4 nog op het scorebord.

Na de pauze waren het de gastheren die direct op jacht gingen naar in eerste instantie, de 4-2. Een succesvolle jacht want in de 47e minuut schoot Johan Pijl een vrije bal op een prachtige manier achter doelman Posthumus. KRC proefde dat er misschien wel meer te halen zou zijn in deze steeds grimmiger wordende derby. De duels werden namelijk feller en ook de onderlinge irritaties namen steeds meer toe. In de 50e minuut kreeg scheidsrechter Van Ittersum, die een uitstekende wedstrijd floot, heel KRC over zich heen toen hij de gasten een strafschop gaf. De arbiter had binnen de beruchte lijnen hands geconstateerd en daar past maar een sanctie bij en dat is een strafschop. Klaas ten Hove belastte zich met deze klus en de centrale verdediger van ZEC schoof de bal keurig langs doelman Hovenkamp: 2-5.

Na deze treffer sloeg de vlam helemaal in de pan en waren er opeens overal op het veld de nodige trek en duwpartijen te zien. Scheidsrechter Van Ittersum hield alles echter scherp in de gaten en wist uiteindelijk met duidelijke taal iedereen weer in het gareel te krijgen.

In de 60e minuut ging het echter volledig fout in Kantens toen een duel tussen Arnold Knot en Klaas ten Hove laatstgenoemde een rode kaart opleverde. Een rode kaart voor zoals Van Ittersum na afloop verklaarde, het natrappen van Ten Hove richting de aanvoerder van KRC, Arnold Knot.”

 Even dreigde het duel volledig te ontsporen maar ZEC-voorzitter Cor Wit voorkwam verder onheil door Klaas ten Hove van de plaats des onheils weg te halen. Pikant detail was dat na dit incident wel dat KRC opeens beter ging voetballen. Want ook aanvoerder Arnold Knot had zijn lesje geleerd. Het coachen van Knot was in het eerste uur van het duel niet bepaald positief te noemen en waar hij alleen maar zijn teamgenoten mee liep op te fokken. Maar in het laatste half uur van deze echte derby was de KRC- aanvoerder muisstil en dat kwam het spel van zijn teamgenoten duidelijk ten goede.

In de 70e minuut kwamen de gastheren namelijk terug tot 5-3 toen doelman Jan Posthumus in de fout ging bij een inzet van Gerard Bronsema. Deze treffer zorgde voor nieuw elan bij KRC dat op jacht ging naar meer. In de 82e minuut was de spanning opeens weer helemaal terug in deze qua amusementswaarde een dikke voldoende scorende derby. Een inzet van Louis de Blécourt leek een makkelijke prooi te worden voor Jan Posthumus maar het was niet de middag van de ervaren ZEC-doelman. Aan zijn lichaamstaal was namelijk te zien dat de doelman zelf heel goed wist dat hij bij de vierde treffer van KRC niet vrijuit ging.

De 4-5 op het scorebord zorgde er vervolgens voor dat KRC nu helemaal alle remmen los gooide om te proberen de 5-5 te realiseren. Maar de tien overgebleven Zandeweersters knokten voor wat ze waard waren en toen onpartijdige Van Ittersum uiteindelijk affloot kon de stand van 5-4 in het voordeel van ZEC op het wedstrijdformulier worden gezet.

Een stand waar trainer Paul Knot uiteraard teleurgesteld over was. ,,We hadden in het begin van de wedstrijd direct moeten scoren. Die mogelijkheden kregen we ook maar helaas zijn kansen nog geen doelpunten. Maar ik vind het wel knap dat we uiteindelijk nog tot 4-5 zijn teruggekomen.”

Gerard Heun was uiteraard blij met de drie punten voor zijn team maar duidelijk minder blij met de manier waarop deze tot stand kwam. ,, Een ploeg vanuit een 5-2 achterstand nog zo terug laten komen is niet goed. In een derby, zoals deze er echt een was, kun je echter van alles verwachten.”

 KRC- ZEC 4-5(1-4)

14. Richard Knol 0-1, 32. Kroeze 1-1, 36. Richard Knol 1-2, 43. Richard Knol 1-3, 45. Timans 1-4, 47. Pijl 2-4, 50. Ten Hove 2-5(str.) , 70. Bronsema 3-5, 82. De Blécourt 4-5.

Scheidsrechter A. van Ittersum(Adorp)

Gele kaart: Koolhof(ZEC)

Rode kaart: Ten Hove (ZEC)

KRC: T. Hovenkamp; E. Goederee, Pijl, Van Hebel, G. Goederee; Bronsema, Zack, Wassing, Kroeze( 65. De Blécourt), Zigterman, M. Hovenkamp.

ZEC: Posthumus, A. Knol, Ten Hove, M.Wit, Wieringa; Van Tamelen, Koolhof, Timans(65. J. Wieringa), Bos( 30.Van Kleef, 80. R. Pieterman ), R. Knol.