ZEC strijdend ten onder tegen Pelikaan S.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

ZEC verloor zaterdag het thuisduel tegen kampioenskandidaat Pelikaan S met een miniem verschil. Na een ruststand van 2-1 in het voordeel van de bezoekers werd het uiteindelijk 2-3 na een wedstrijd waarin Pelikaan S het meest in balbezit was maar waar ZEC heel veel werklust tegenover zette. Een werklust, dat er voor zorgde dat er in de slotfase nog even hoop op een stunt was. Maar na afloop van de wedstrijd was iedereen in Zandeweer het er echter over eens dat de drie punten naar de ploeg waren gegaan die daar uiteindelijk het meeste recht op had.
1380299895Nvb ZEC Pelikaan S Zandeweer 21 09 13 2184

Klaas ten Hove schiet de strafschop langs Pelikaan S doelman Kuiper

Bron Ommelander Courant     Foto: Ronnie Afman  Baflo

ZEC-trainer Gerard Heun had het bekerduel tegen van enkele weken geleden tegen derdeklasser Glimmen gebruikt om de tactiek voor het duel tegen Pelikaan S te bepalen. Heun weigerde namelijk om met zijn ploeg afgeslacht te worden tegen de gedoodverfde kampioenskandidaat uit Oostwold. ,,Het heeft geen zin om je tegen een ploeg als Pelikaan S in te graven want vroeg of laat krijg je toch een tegentreffer om je oren. Ik wil echter wel zeer compact spelen en daarom speel ik met twee vrije verdedigers achter mijn drie mandekkers zodat die weten dat ze altijd rugdekking hebben tegen de drie snelle spitsen van Pelikaan S. Want ik kan mij namelijk niet voorstellen dat Pelikaan S tegen ons maar met twee spitsen gaat spelen.”

De woorden van Heun kwamen inderdaad uit want vanaf het beginsignaal van scheidsrechter Ties Vos trokken de bezoekers met drie spitsen ten aanval. Dat de eerste kansen op een doelpunt voor de gasten was verbaasde daarom niemand. Zo had Jan Posthumus in de 14e minuut alle geluk van de wereld. De doelman van ZEC zou namelijk kansloos zijn geweest op een inzet van Anne Elzinga maar de lat boven de ZEC-goalie bracht redding voor de thuisclub. De bezoekers bleven de ploeg die het meest in balbezit was maar het moet gezegd, ZEC probeerde om zich ook in aanvallend opzicht te laten zien. Zo werd Rowan Compaan een paar keer goed de diepte ingestuurd maar de aanvaller van de Zandeweer Eppenhuizen Combinatie liet zich te veel imponeren door de defensie van de gasten.

In de 23e minuut kwam Pelikaan S op een voorsprong die de verdedigers van ZEC zich mochten aanrekenen. Een corner van Duncan Torringa kwam uitstekend voor het doel waar de mee opgekomen centrale verdediger Danny Holband even gedacht moet hebben dat hij op een onbewoond eiland stond. Zoveel vrijheid kreeg de aanvoerder van Pelikaan S namelijk van de verdediging van de thuisploeg zodat hij de hoek maar voor het uitkiezen had en Jan Posthumus even later door een kopbal in de linkerbovenhoek volledig kansloos was:0-1.

Na precies een half uur spelen was dezelfde Holband dicht bij zijn tweede goal van de middag maar de verdediger zag zijn kopbal nu bovenop de lat terecht komen. Holband liep nog in de voorhoede rond toen hij even later goed werd aangespeeld door Raffaele Bianco. De centrale verdediger plaatste de bal vervolgens goed breed op Duncan Torringa die het presteerde om bijna staand op de doellijn de bal nog over te schieten. Een 100% kans op een treffer die niet alleen in rook op ging maar de thuisclub het idee gaf, misschien is er wel wat te halen tegen de gedoodverfde kampioenskandidaat. Die gedachten konden zeven minuten later voorlopig de prullenbak in toen de bezoekers op 0-2 kwamen. Bij een soepel lopende aanval over rechts kwam de bal bij Joni Assouline. De rechterspits aarzelde niet en schoot de bal vervolgens met een droge knal achter Jan Posthumus.

Velen dachten dat het verzet van de thuisploeg nu wel gebroken zou zijn maar die kwamen bedrogen uit want de equipe van Gerard Heun gaf helemaal niet op. Er kwamen wat kleine kansjes voor de thuisploeg die in de extra tijd van de eerste helft een geweldige kans op de 1-2 kreeg. Pascal Koolhof brak door de wat traag ogende defensie van Pelikaan S maar werd binnen de berucht lijnen door doelman Allard Kuiper onderuit geschoffeld. Een overtreding die rijp voor een rode kaart leek te zijn maar door onpartijdige Vos met geel voor de doelman van Pelikaan S en een strafschop werd, beloond’. Klaas ten Hove belastte zich met deze klus en de centrale verdediger liet even later Allard Kuiper kansloos na zijn goed genomen penalty:1-2.

Niet veel later floot Vos voor het einde van de eerste helft en gingen beide teams rusten met een stand die er voor zorgde dat het ook in de tweede helft een echte wedstrijd kon blijven.

In de rust had Gerard Heun geen wijzigingen in zijn team aangebracht en waar ook geen aanleiding toe was. De thuisploeg voetbalde naar zijn vermogen en waarbij het volstrekt logisch was dat Pelikaan S het meeste balbezit had. Maar balbezit wil niet altijd zeggen dat een ploeg ook daadwerkelijk gevaarlijk is want dat waren de bezoekers niet. Een opeenhoping van spelers zorgde er voor dat men elkaar bij de bezoekende ploeg regelmatig voor de voeten liepen. Er stond bij de gasten echter niemand op om te zeggen, en nu gaan we het even anders doen. Dat speelde de thuisploeg, waar Erik Bos ondertussen Rowan Compaan was komen vervangen, duidelijk in de kaart want onder aanvoering van Richard Knol werd er steeds vaker een poging gedaan om de aanval te zoeken.

Door iets meer aanvalsdrang van de thuisploeg en het matig presteren van de ploeg uit Oostwold veranderde er tot aan de 71e minuut niets aan de stand. Daar kwam ongeveer zestig seconden later verandering in toen Raffaele Bianco een vrije trap mocht nemen. Waar iedereen verwachte dat een linkspoot de bal vanaf rechts zou nemen had de technicus van Pelikaan S daar een andere gedachte over. Met zijn rechterbeen joeg Bianco de bal namelijk achter een totaal verraste Jan Posthumus en stond het 3-1 voor de bezoekende ploeg.

Drie minuten later was de spanning opeens weer terug toen ZEC terugkwam tot 2-3. Pascal Koolhof kreeg de bal op een presenteerblaadje van een slecht ingrijpende defensie van de gasten en de middenvelder, die niet direct bekend staat om zijn scorend vermogen, wist met dit buitenkansje wel raad.

Ondertussen liep het bij de bezoekers voor geen stuiver meer en heel stiekem hoopte alles en iedereen binnen ZEC op een stunt. Een stunt die aan Pelikaan S te danken zou zijn geweest want als die ploeg iets slimmer had gespeeld zou er voor de rust minimaal een 4-1 voorsprong voor de bezoekers op het scorebord hebben gestaan.

Dat was ook direct de reden dat Gerard Heun na afloop zeer te spreken was over het resultaat van zijn ploeg. ,,We hebben naar ons vermogen gevoetbald. Je weet dat je de onderliggende partij bent en dat heb ik ook tegen de jongens gezegd. Je bent misschien wel minder maar probeer wel te voetballen. Dat hebben ze prima gedaan en wat ik ook niet wilde was dat het een schoppartij zou worden. Dat is ook niet gebeurd en daarom staat hier, ondanks een nederlaag, een tevreden trainer.”

ZEC-Pelikaan S 2-3(1-2)

23. Holband 0-1, 38. Joni Assouline 0-2, 45+2. Ten Hove 1-2(str.), 72.Bianco 1-3, 75. Koolhof 2-3.

Scheidsrechter: T. Vos. (Delfzijl)

Gele kaarten: Wieringa, Ten Hove(beide ZEC), Kuiper(Pelikaan S)

ZEC: Posthumus; Ten Hove, Balkema; Wit, A. Knol, Wieringa (78. Koopman); Koolhof, Van Tamelen, R. Knol, Dijk; Compaan(58. Bos).

Pelikaan S: Kuiper; C. Assouline, Holband, Sanroesdi; Hoxhaj(46.Boven), Bianco, Bulten, Elzinga; Torringa, Joni Assouline(65. Stuut), Elzinga.