Usquert krijgt te weinig tegen Warffum in boeiende derby.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

Over de beslissing van scheidrechter Visscher uit Leens zal in Usquert nog lang zijn nagepraat. De onpartijdige vond in de 78e minuut namelijk dat Usquert-doelman Erik Oost de bal langer dan zes seconden had vastgehouden. Uit de vervolgens toegekende indirecte vrije trap scoorde Warffum vervolgens de gelijkmakende 2-2. Een gelijkmaker die het verzet van het dappere Usquert brak waarbij de thuisploeg zelfs nog moest toestaan dat Warffum na een turbulente slotfase, en tegen de verhoudingen in, zelfs nog met een 3-2 zege huiswaarts keerde.

1379687210Nvb Usquert Warffum Usquert 15 09 13 1247  1

Spelmoment uit de wedstrijd Usquert-Warffum waarbij Michel Maggi om een strafschop vraagt

Bron: Ommelander Courant       Foto: Ronnie Afman Baflo


Enkele minuten voor aanvang van de derby tegen Warffum moest Usquert een wijziging in de basisopstelling doorvoeren. Voorstopper Meindert Koning ondervond nog teveel hinder van een liesblessure zodat Jos Pool in de basiself verscheen. Ondanks deze plotselinge mutatie had trainer René de Vries, die ook aanwinst Manuel Oost door een blessure moest missen, alle vertrouwen in een goede afloop van het duel tegen buurman Warffum. ,,Als we ons spel van vorige week tegen Kwiek een vervolg kunnen geven dan denk ik dat er voor ons wel wat te halen valt vandaag. We zullen dan wel direct fel van start moeten gaan want we moeten Warffum niet in hun spel laten komen.”

De Warffumers waren ook niet compleet naar Usquert gekomen want men moesten het doen zonder Robbert Bos. De spits had deze week tijdens werkzaamheden namelijk een voetblessure opgelopen. Dat zorgde in het Warffum-kamp echter niet voor pessimistische geluiden want beide trainers, Kees Mulder en Marnix Bakker, spraken dezelfde taal. ,,Voetballend zijn wij beter dus wij moeten vandaag met drie punten huiswaarts kunnen keren.“ Mulder plaatste daar echter wel een kanttekening bij. ,,Wat ik begrepen heb heeft Usquert er een aantal spelers bijgekregen die wel voor een kwaliteitsverbetering hebben gezorgd dus wat dat betreft zijn we wel gewaarschuwd. Er zal vandaag ook strijd geleverd moet worden want doen we dat niet dan krijgen we het ook tegen Usquert heel lastig.”

Warffum begon, zoals het duo Bakker/Mulder het dus graag wilde, fel aan het duel in Usquert op een grasmat waar het gras wel erg hoog stond. Dit was uiteraard in het nadeel van de gasten die het normaal gesproken van hun positiespel moeten hebben. Boze tongen beweerden dan ook dat dit een onderdeel was van de, koude oorlog’ die zich altijd rond derby’s, zoals Usquert-Warffum er een is, afspeelt.

Te hoog gras of niet, in de 3e minuut was de eerste kans in de wedstrijd voor de geelhemden. Robert Bakker werd goed de diepte ingestuurd maar voordat de spits Usquert-keeper Erik Oost onder vuur kon nemen werd hij teruggefloten door scheidsrechter Visscher. De leidsman uit Leens nam het vlagsignaal van zijn assistent Rolf Stevens over maar dat was niet correct. Bakker stond namelijk niet in buitenspelpositie zodat hij onterecht werd teruggefloten. In de beginfase maakte Usquert-keeper Erik Oost overigens een onzekere indruk want het klemvast pakken van de bal had de doelwachter van Usquert in deze fase nog niet tot kunst verheven.

Usquert begon zich ondertussen ook in aanvallend opzicht te manifesteren en in de 10e minuut leek de thuisploeg zelfs op voorsprong te komen. Zwak ingrijpen van de Warffum-defensie zorgde ervoor dat Marcel Meuken een geweldige kans op de 1-0 kreeg. In plaats van de bal rustig in het Warffum-doel te schieten schoot Meuken de bal over het doel van de gasten. Vier minuten later kwam de voorsprong er toch. Middenvelder Kevin de Jong strafte zwak verdedigen van de Warffumers goed af en hoewel doelman Rodney Ritsema nog een poging deed om een treffer te voorkomen was de bal de lijn wel degelijk gepasseerd waardoor scheidrechter Visscher gedecideerd naar de middenstip wees: 1-0

Hoewel de bezoekers wel een veldoverwicht hadden kwam Usquert twee minuten later bijna op 2-0. Warffum-doelman Ritsema hervatte het spel matig en schoof de bal zo in de voeten van Marco Oost. Voordat de frêle middenvelder van Usquert kon uithalen was Robin Klaassen paraat om verder onheil voor Warffum te voorkomen zodat het bij een 1-0 voorsprong voor de thuisploeg bleef.

Na bijna een half uur spelen moest Usquert een tegenvaller incasseren toen Stefan de Jong met een stevige blessure het veld moest verlaten. Zijn plaats werd ingenomen door Rustin Kotsjan die in het verdere verloop van het duel een duidelijke verzwakking voor de thuisploeg bleek te zijn.

Ondertussen bleef het duel als kijkspel boeiend want waar Roel Klinkhamer een kruising tussen een schot en een voorzet op de lat boven Usquert-keeper Erik Oost zag belanden was Marco Oost aan de overkant dicht bij een treffer toen hij de bal uit een corner van Aleco Madigaladze ook tegen de lat schoot.

Zo zag het er, ondanks de nodige kansen voor beide teams, naar uit dat de rust aan zou breken met een 1-0 voorsprong voor Usquert. Dat gebeurde echter niet want Robert Bakker frommelde zich in de 42e minuut door de verdediging van de thuisploeg. Bakker was vervolgens niet zelfzuchtig en bood Michel Maggi een bijna niet te missen kans op de gelijkmaker. De van Viboa overgekomen Maggi maakte hier dankbaar gebruik van zodat de rust even later met een 1-1 stand aanbrak.

Na de rust waren sommige toeschouwers nog bezig met de laatste ontwikkelingen in Heerenveen, waar FC Groningen op een 0-1 voorsprong was gekomen, toen de thuisploeg opnieuw de leiding nam. Een corner van Marco Oost draaide in de 47e minuut richting het doel van Warffum en voordat keeper Ritsema en zijn verdedigers wisten wat er aan de hand was stond het 2-1 voor de gastheren.

Dit zorgde uiteraard voor nog meer strijdlust bij de Usquerders die zagen dat Aleco Madigaladze regelmatig onreglementair door de Warffumers werd aangepakt. Trainer René de Vries liet vanaf de kant duidelijk merken dat Visscher daar een beetje meer tegen op moest treden maar de onpartijdige deed net of hij deze aanmerkingen op zijn fluiten niet hoorde.

In de 67e minuut moest Usquert opnieuw een stevige veer laten toen Niels van Berkel geblesseerd raakte. Marcel Meuken, die even daarvoor nog als een langzaam stervende zwaan in het strafschopgebied van Warffum lag, was opeens weer topfit toen hij door zijn trainer naar de achterste linie werd gedirigeerd om de plaats van Niels van Berkel over te nemen. Meuken reageerde enthousiast op zijn positiewisseling maar dat de verdediging van Usquert door zijn optreden echt stabieler werd kon niet worden gezegd.

In de 76e minuut was daar opeens het moment van Rustin Kotsjan. De Usquert- aanvaller kreeg een geweldige kans om zijn ploeg op 3-1 te zetten maar wat de invaller vervolgens liet zien was iets wat nergens op leek. Het werd geen voorzet en geen schot want wat Kotsjan produceerde kon onder de categorie, blunder van de week, gerangschikt worden. Een, blunder’ met gevolgen want in de 78e minuut was daar het moment van scheidrechter Henk Visscher. De onpartijdige vond dat doelman Erik Oost de bal langer dan zes seconden vasthield en de sanctie die daar op volgt is een indirecte vrije bal. Michel Maggi en Robin Klaassen stonden klaar om het klusje te klaren en nadat Maggi de bal breed had gelegd joeg aanvoerder Klaassen de bal dwars door de Usquert-muur: 2-2. Felle protesten van de Usquerders waren nog steeds gaande en even dreigde de derby te ontsporen. Gelukkig bleef het bij verbaal geweld en kon er even later weer gewoon afgetrapt worden. Bijna vanaf de aftrap ging Aleco Madigaladze op avontuur maar ook nu werd de Usquert-aanvaller in de ogen van velen onreglementair gestuit en ging deze kans op een 3-2 voorsprong voor de thuisploeg in rook op. Een thuisploeg waar de krachten begonnen af te nemen want een ding was zeker Usquert gooide veel energie in de strijd maar probeerde daarnaast ook voetballend Warffum goed tegenstand te bieden.

In de 83e minuut kregen de gastheren echter nog een enorme domper te verwerken toen Michel Maggi met zijn tweede goal van de middag Warffum op 3-2 zette. Een dreun van jewelste voor Usquert dat gezien het vertoonde spel tegen een matig spelende Warffum meer verdiende dan een 3-2 achterstand. Toch gaf de thuisploeg niet op want in de 86e minuut moest Rodney Ritsema nog even ingrijpen op een schot van de mee opgekomen Marcel Meuken. Maar ook de zich in de tweede helft uitstekend herstellende doelman Erik Oost in het doel van Usquert mocht in de 89e minuut van geluk spreken toen hij kansloos was op een schot van Rick Kloosterhuis maar de lat redding bracht. Zo werd het een benauwde 2-3 zege voor Warffum en waren vriend en vijand het na afloop over een ding roerend met elkaar eens, de situatie in de 78e minuut was het breekpunt geweest in een als kijkspel prachtige derby.

Usquert-Warffum 2-3(1-1)

14. De Jong 1-0, Maggi 1-1, 47. Marco Oost 2-1, 79. Klaassen 2-2, 83. Maggi 2-3.

Scheidsrechter: H. Visscher(Leens)

Usquert: Erik Oost; Van Sloten, Stefan de Jong(33. Kotsjan), Van Berkel, Stevens(46. Wierenga), Pool; Brink, Madigaladze, Kevin de Jong; Meuken, Marco Oost.

Warffum: Ritsema; Zantingh, Klip, Klaassen, Woltjer; Klinkhamer( 81. Van den Berg), Pieterman, Poel(46. Bosma), Maggi; Bakker, Kloosterhuis.

Foto: Michel Maggi claimt namens Warffum een strafschop na een overtreding van Niels Wierenga. Maar de niet zichtbare scheidsrechter Visscher ziet hier geen overtreding in.

Spelers verder op de foto: v.l.n.r., doelman Erik Oost, Niels van Berkel, Jorrit van Sloten en Jos Pool ( Usquert) en Rick Oosterhuis en Robert Bakker(Warffum)