FC LEO verliest van op alle fronten beter Gronitas

Geschreven door Eduard Zuidema op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

 FC LEO heeft ook zijn tweede competitiewedstrijd verloren in de 3e klasse B. Na de valse start in Grijpskerk werd de eerste thuiswedstrijd van het seizoen verloren van het stadse Gronitas: 1-4. Op de zege van Gronitas viel weinig af te dingen. Bij LEO ging teveel fout om aanspraak te maken op de zege en de stadjers beschikken simpelweg over meer voetballend vermogen.
FCLeo                                      Gronitas1

Bron Ommelander Courant door Eduard Zuidema.Vooraf was LEO-trainer Jan Jaap Zijlstra nog optimistisch over de kansen voor zijn ploeg. “Er wordt goed getraind en iedereen heeft er zin in,” aldus Zijlstra. In tegenstelling tot de eerste competitiewedstrijd kon Zijlstra weer beschikken over onder andere aanvoerder Jeroen Batema, routinier Rene Oostra en Marcel Kadijk. Dit gaf hoop op een goed resultaat. Gronitas kent een ruime selectie met een sociaal wisselbeleid dus het was vooraf de vragen welke mannen afgereisd waren naar Leens. Wie in ieder geval aanwezig was namens Gronitas was speler/trainer Henry Kramer, tevens hoofdtrainer van Hunsingo.

Druilerig

Nadat scheidsrechter Westerloo had gefloten voor het startsignaal begon de wedstrijd onder druilerige omstandigheden. Gronitas liet direct zien te willen voetballen en speelde verzorgd positiespel. Dit leidde al na drie minuten tot een mogelijkheid maar LEO-doelman Roelof Bolt was attent. Voor de Leensters werd Rowan Rozema gevaarlijk maar zijn kopbal miste precisie.

Gronitas bleef het betere van het spel houden en kwam na 20 minuten op voorsprong, zij het gelukkig. Een schot van Robert Oldengarm vloog via de schouder van Jeroen Batema ongelukkig in het doel. Bolt was kansloos op het van richting veranderde schot. LEO ging op zoek naar de gelijkmaker en werd tweemaal gevaarlijk via Justin Poort. De snelle vleugelspeler werd in stelling gebracht door Rozema maar kwam niet tot scoren. Twee minuten later brak Poort wederom door een goede actie van Stan Buikema, werd gehaakt, maar weigerde te vallen. Dat was waarschijnlijk een betere optie geweest maar LEO appelleerde alsnog heftig voor een strafschop. Westerloo wilde er niet aan. Nadat Marko Rietema had geprobeerd de rebound van Poort te benutten werd er, tot verbijstering van het Leenster kamp, in het voordeel van Gronitas gefloten.

Doelpuntenmachine

Even later verdubbelde doelpuntenmachine Oldengarm de score. Een voorzet werd niet voldoende weggewerkt door Bolt waarna de rebound simpel in te tikken was voor de 36-jarige Oldengarm. De verdubbeling was verdiend, LEO kreeg weliswaar wat mogelijkheden maar Gronitas voetbalde veel gemakkelijker. Bij FC LEO gingen teveel basispunten fout: aannames aan passes over vijf meter waren van een te laag niveau om het Gronitas echt moeilijk te maken. Weliswaar kwam LEO nog in de buurt van de aansluitingstreffer voor rust (vrije bal Buikema, schot Rozema) maar doelman Rene Boelen was op zijn hoede. Met een 0-2 stand werd gerust.

Startblokken

Schijnbaar had de thee goed gesmaakt voor de mannen van Zijlstra want LEO kwam anders uit de rust. Het schoot direct uit de startblokken en leek te geloven in een stunt. Het eerste kwartier dicteerde LEO met als hoogtepunt een schitterende omhaal van spelmaker Buikema na een pass van Marc van der Klei. Boelen kon de bal net overtikken. De warrig fluitende Westerloo dacht aan een doeltrap maar ging na protest toch overstag en kende een hoekschop toe. Het uitgekookte Gronitas liet de jonge Leensters uitrazen en counterde slim naar de 0-3. Het was Tim Gils die scoorde. Het echte geloof was hiermee weg bij LEO al ging de 1-3 nog wel tegen de touwen. Een voorzet van rechtsback Rik Oost werd binnengekopt door Frank Veenwijk. Veenwijk was kwam met gevaar voor eigen leven voor de keeper maar kon niet voorkomen dat Boelen hem torpedeerde. Gelukkig kon Veenwijk weer opgelapt worden.

Marcel Kadijk was nog dicht bij de 2-3 maar schoot van dichtbij over na een scrimmage. Marko Rietema, en met hem heel LEO, vond dat de bal tijdens de scrimmage op de stip moest komen te liggen na vermeend duwen, maar ook deze keer was Westerloo onverbiddelijk: geen penalty.

Counter

Gronitas liet vervolgens na weer een Leenster aanval opnieuw zien hoe een counter goed uitgevoerd moet worden. Deze keer mocht Sjors van der Meeren afronden. Het betekende de 1-4 en tevens vernietiging van het laatste restje Leenster hoop. Tegen half vijf konden de jonge Leensters dan ook hevig teleurgesteld de douches opzoeken.

Zijlstra was duidelijk na afloop: “ Het was gewoon slecht, als je ziet hoe goed er wordt getraind begrijp ik niet dat het er op zaterdag niet uitkomt. Simpele aannames en passes, alles ging fout”. Het was een juiste constatering van de hoofdtrainer. Niets leek te lukken vanmiddag bij FC LEO waar de voetballende ideeën duidelijk van Buikema moeten komen. Buikema is de man die de snelle buitenspelers in stelling kan brengen of Rozema in de spits kan bereiken. Ondanks hard werken kon hij zijn stempel niet drukken op de wedstrijd. En ook zal het Zijlstra ook zorgen baren dat na twee wedstijden al 10 tegentreffers zijn geïncasseerd. Gronitas was slimmer dan LEO, won meer tweede ballen en kon haast alle uittrappen van Bolt onderscheppen, samengevat: op alle fronten beter. De ploeg beschikt over veel ervaring (gemiddeld ruim 30 jaar) en dito positiespel. LEO likt zijn wonden en mag volgende week aantreden in Driesum tegen VIOD Driesum. Vooruitgang Is Ons Doel, laten we hopen voor LEO dat die vooruitgang niet leidt tot winnen.

FC LEO – Gronitas 1-4 (0-2). 20. Oldengarm 0-1. 34. Oldengarm 0-2. 60. Gils 0-3. 70. Veenwijk 1-3. 78. Van der Meeren 1-4.

Scheidsrechter T. Westerloo uit Uithuizermeeden. Gele kaart: Rietema (FC LEO), Gils (Gronitas).

FC LEO: Bolt; Batema, Oostra, van der Klei, Oost; Buikema (81. Haans), Veenwijk, Kadijk, Rietema, Poort; Rozema.

Gronitas: Boelen; Visscher, Lageman, Deinum, Kramer (58. Torenbosch); Van Dijk, Gils, Bierling; Oldengarm, Van der Meeren, Hut.