Derby Gorecht D2-Haren D1 eindigd in 2-2

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

Een 2-2 kwam zaterdagmorgen in Haren op het wedstrijd formulier te staan na het duel tussen Gorecht D2 en Haren D1. Een gelijkspel die pas in de slotminuten van dit enerverend duel tot stand kwam toen Haren toch de gelijkmaker nog achter de uitblinkende doelman Tobias Top wist te werken
gorecht1                         HarenDat er in de derby tussen Gorecht D2 Haren D1 voor beide teams grote belangen op het spel stonden was tijdens de warming up al zichtbaar Strakke koppies waren er namelijk te zien want tegen de plaatsgenoot beginnen met een verliespartij was geen thema. Door dit gegeven werd het direct na het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Erwin Jager een aantrekkelijk duel. Gorecht, dat in lichtblauwe reserveshirts speelde, had aardig wat zelfvertrouwen getankt in het bekertoernooi. Er werd in het bekertoernooi namelijk met ruime cijfers van GRC en Lycurgus gewonnen wat er voor zorgde dat Haren op zijn hoede was voor de daadkracht van tegenstander Gorecht. De withemden speelden direct vanaf het scherp en waren in verdedigend opzicht zo scherp als een mes. Toch was de eerste kans op 1-0 voor de thuisploeg maar Kevin Knuijver zag zijn schot net voorlangs het doel van Haren gaan. Ging deze kans voor de thuisploeg in rook op even later was het ook in het strafschopgebied van Gorecht alarmfase rood. Een van de voorwaartsen van Haren brak door de defensie van de thuisploeg maar doelman Tobias Top wist met een schitterende redding een achterstand voor zijn ploeg te voorkomen. De doelman gooide zich, met alle risico’s op een blessure, voor de voeten van zijn tegenstander om even later als winnaar uit dit duel te komen. Nog geen drie minuten later was het weer bijna raak voor Haren maar weer greep de Gorecht-doelman uitstekend in en behoedde zijn ploeg daarmee wederom voor een achterstand.

Een uitbraak door het centrum zorgde in dit geval voor deze grote kans want de verdediging van de thuisploeg stond in het eerste deel van de eerste helft niet goed. De gasten kregen in de aanval teveel ruimte en dat leidde tot hachelijke situaties in de verdediging van Gorecht. Zo moest Tobias Top in de 26e minuut weer zijn hele ziel en zaligheid in de strijd gooien om een treffer van Haren te voorkomen. Want weer gaven de verdedigers hun directe tegenstanders teveel ruimte om een aanval op te zetten zodat een voorsprong voor Haren na bijna een half uur spelen niet eens onverdiend zou zijn geweest.

Dat de 0-1 voorsprong voor Haren er toch kwam was daarom geen verrassing al was de manier waarop dat gebeurd knullig te noemen. Bij een corner van de bezoekers werd er door de verdediging niet goed opgelet zodat Marijn Hekkema op 1-0 zette. Ondanks dat Gorecht qua voetbal in de eerste helft de bovenliggende partij was stond er na de eerste helft een stand van 0-1 op het denkbeeldige scorebord.

Direct vanaf het begin van de tweede helft kreeg het publiek een feller spelende Gorecht te zien dat al na twee minuten de gelijkmaker scoorde. Een prima aanval van de thuisploeg werd keurig door Kevin Knuijver binnengeschoten: 1-1. Na deze snelle gelijkmaker wilde Gorecht uiteraard meer en drie minuten later stond het 2-1 voor de thuisploeg. Een aanval van de gasten werd op het middenveld goed door Kevin Knuijver onderschept en Lars Hofste was even later de speler die de felicitaties van zijn teamgenoten in ontvangst mocht nemen.

De verwachting was dat het team van coach Felix Laan nu door zou drukken maar Haren liet zien dat het over een behoorlijk portie veerkracht beschikte. De duels werden allemaal wat steviger en vooral de drie meiden in het team van Haren lieten zien dat ze uit het juiste hout gesneden waren. Toch kwamen er voor de gastheren kansen op de 3-1 maar het moet gezegd, ook de doelman van Haren stak zaterdagmorgen in een uitstekende vorm.

Richting de slotfase van de tweede helft kwam Haren weer wat meer op de helft van Gorecht en hing er opeens, zoals dat zo mooi heet, een tweede treffer voor Haren in de lucht. Gorecht kreeg ook kansen op nog een treffer nummer zodat de krachtmeting op De Koepel er een op het scherpst van de snede werd. Maar de tijd begon te dringen voor Haren want de klok tikte in het voordeel van Gorecht richting het eindsignaal en de gasten besloten nog meer risico te nemen. Risico om te proberen een gelijkspel uit het vuur te slepen. Een spelopvatting die beloond werd want nog iets meer dan een minuut aan zuivere speeltijd op de klok mocht Haren nog een corner nemen. Alles en iedereen was daardoor opeens in het strafschopgebied van Gorecht te vinden. De spelers van Haren om te proberen de corner in een doelpunt om te buigen en de gastheren om te voorkomen dat de opponent hier in zou slagen. De hoekschop werd uitstekend voorgegeven waar de verdediging niet helemaal goed stond en ook doelman Tobias Top het antwoord op de kopbal van een van de aanvallers van Haren schuldig moest blijven: 2-2. Blijdschap bij Haren en teleurstelling bij Gorecht was het beeld wat het publiek even later te zien kreeg toen de uitstekend fluitende Erwin Jager voor de laatste keer floot. Na afloop was Felix Laan duidelijk in zijn commentaar. ‘Voetballend waren wij de betere ploeg maar we maakten het helaas niet af. Ik vind daarom ook dat wij vandaag twee punten hebben verlaten liggen.”

Dat laatste was aanvoerder Tobias Top volledig met zijn trainer eens al plaatste de doelman wel de kanttekening dat de tegenstander twee keer uit een corner wist te scoren.’ Dat mag eigenlijk niet en dat had onze trainer in de rust ook nog eens aangegeven. Helaas gebeurde het toch dat we als verdediging niet goed stonden en persoonlijk vond ik ook dat ik bij de tweede goal niet helemaal vrijuit ging.”