De Fivel in aantrekkelijk duel langs VVK

Geschreven door Eduard Zuidema op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

Waar Zeerijp woensdag nog het epicentrum was van een heuse aardbeving, was zaterdag het E.J. Keijser Sportpark het epicentrum van voetbalminnend Zeerijp. Na een afwezigheid van enkele jaren maakte De Fivel haar rentree in de 3e klasse. De, Riepsters’ deden dit met verve. In een aantrekkelijk duel werd Voetbal Vereniging Korreweg (VVK) met 4-2 verslagen.


1379058506Nvb Fivel VVK Zeerijp 07 09 13 9843

Jacob Havinga in een fel duel in de wedstrijd tegen VVK

Bron: Ommelander Courant     door: Eduard Zuidema
Foto: Ronnie Afman  Baflo


Beide ploegen kwalificeerden zich als groepswinnaar voor de volgende bekerronde en kenden dus een goede voorbereiding. Waarbij gezegd moet worden dat VVK hierin hoger geklasseerde teams tegen was gekomen dan De Fivel. De Zeerijpers waren dus gewaarschuwd. Onder leiding van het trainersduo Ronald Vermeulen/Alex van der Galien (tevens spelend) mikken de Zeerijpers in eerste instantie op handhaving.

Vermeulen waagde zich voor de wedstrijd niet aan een voorspelling. “We hebben een gretige, leergierige groep maar hoe het vandaag zal gaan is nog even afwachten”. Wie niet wilden afwachtten waren de tweeëntwintig mannen die het veld betraden want het begin was fel. Wellicht waren de spelers getergd door het late beginnen van de wedstrijd i.v.m. een uitgebreide spelerspascontrole door scheidsrechter Zuidema. Vanaf het begin werden er felle duels uitgevochten en er volgden kansen over en weer. Het moet gezegd worden dat het geen onsportief duel werd. Eerste slachtoffer was De Fivel-aanvoerder Geert van der Veen maar hij kon weer opgelapt worden.

Na ongeveer tien minuten kreeg VVK twee enorme kansen en de ploeg uit Groningen had eigenlijk op voorsprong moeten komen. Jos Kingma sneed het zestienmeter gebied binnen maar schoot op de voeten van de goed keepende Ruud Kuizinga. De rebound was niet besteedt aan Sander Couperus. Couperus had op tien meter van het doel alle tijd en ruimte om een rebound op te rapen maar schoot recht op Kuizinga af.

Even later leidde diezelfde Kingma de 1-0 van De Fivel in. Hij bekommerde zich niet om een afgeslagen bal en dat deed Niels Ronde wel. Ronde stuurde Arjan de Vries diep die vervolgens aflegde op nieuwkomer Lieuwe ten Caat. Oog in oog met Derk Brouwer faalde hij niet: 1-0. Ten Caat, overgekomen van GRC Groningen, liet hiermee al snel zien een aanwinst te zijn voor De Fivel. De spits beschikt over een goede actie en dito techniek en was dan ook een ware plaag voor de verdediging van VVK.

Laurens Hylkema was vervolgens dicht bij de 2-0 maar zijn inzet, na een scrimmage voor het doel van de gasten, werd geweldig geblokt door Pieter Geerligs van VVK. Zo golfde het spel op en neer en verveelden de toeschouwers zich geen minuut. VVK liet zich namelijk aanvallend ook niet onbetuigd maar vond vaak Kuizinga op hun pad. Zo ook Kingma na een goede voorzet van buitenspeler Jeroen Osinga.

Men kon echter op de klompen aanvoelen dat het niet bij 1-0 zou blijven in Zeerijp. Vooral omdat de zwakte van de stadjerders achterin lag. Enkele spelers van VVK beschikken wel over veel voetballend vermogen maar dit zijn allen middenvelders of aanvallers. Geknoei achterin bij VVK leidde bijna tot 2-0 door Van der Veen maar zijn poging rolde tergend langzaam langs de (voor De Fivel) verkeerde kant van de paal. Het tweede doelpunt van de middag viel uiteindelijk in het voordeel van VVK. Een goede voorzet van Osinga werd goed aangenomen en binnen gepoeierd door Rolf Joling. De stadjers geloofden weer in een goed resultaat.

Even daarna ontstond er enige ophef toen de 2-1 van de snelle Wouter de Vroome werd afgekeurd wegens buitenspel. Volgens alles wat De Fivel lief was, klopte de waarneming van de assistent uit Groningen niet. De jonge scheidsrechter uit Roswinkel had echter weinig keus en ging in het vlagsignaal mee. Scheidsrechter Zuidema floot overigens een prima wedstrijd.

Na 35 minuten was weer eens het tijd voor Ten Caat om zijn individuele kwaliteit ten toon te spreiden. Na een prima actie langs twee man trok de derde verdediger van VVK aan de noodrem. Scheidsrechter Zuidema wees terecht naar de stip. Dit buitenkansje was wel besteed aan Jacob Havinga: 2-1. Het duel bleef bij tijden grimmig maar de kansen voor beide partijen bleven. Zo moest doelman Kuizinga wederom handelend optreden na een poging van Herald Buss. Vlak voor rust sloeg VVK alsnog toe nadat een vrije bal mooi werd binnengekopt door opnieuw Joling. Toch werd er niet met een gelijke stand gerust. De Vroome kon midden in de zestien in alle rust aannemen na een flipperkast en afdrukken voor de 3-2. Met deze stand werd de thee opgezocht.

Na tien minuten in de tweede helft bracht Vermeulen Cees bij de Leij in. De topscoorder van vorig seizoen moest genoegen nemen met een plaats op de banken maar viel gretig in en liet zich direct gelden. Zijn schot van afstand kwam op de paal. Even later was het voor bij de Leij wel raak toen hij na een handsbal in de zestienmeter de tweede strafschop van De Fivel mocht verzilveren: 4-2. De Fivel zat met een marge van twee doelpunten op rozen en VVK moest de aanval zoeken. Het echte geloof op een goed resultaat ontbrak echter na de 4-2 bij de stadjers.

Gebeurde er na de 4-2 dan helemaal niets meer in Zeerijp? Zeker wel! Zo sprong Couperus slordig om met een slechte uittrap van Kuizinga en werd een treffer van bij de Leij afgekeurd wegens buitenspel. Deze was echter dubieus. Hylkema en bij de Leij kwamen samen op keeper Brouwer af en hoewel bij de Leij zich zichtbaar inhield om niet buitenspel te lopen, ging toch de welbekende vlag de lucht in. Het vijfde doelpunt van De Fivel kwam dus niet in de boeken. Nog eenmaal kwam VVK dicht bij een doelpunt maar een kiezelharde vrije trap vanaf de rand van de zestien werd knap weg gebokst door Kuizinga. Nadat dit scenario zich aan de andere kant van het veld nog eens herhaalde (vrije bal van der Veen) besloot de onpartijdige dat de spelers konden gaan douchen.

Zo kende De Fivel een goede start van het seizoen en mag er met tevredenheid terug worden gekeken op de rentree in de 3e klasse. Trainer van der Galien toonde zich na afloop dan ook tevreden. “Het was een spannende wedstrijd waarin het op en neer ging. Ik denk dat onze individuele kwaliteit de doorslag heeft gegeven”. De trainer lijkt daarmee onder andere te doelen op Lieuwe Ten Caat die onder ovationeel applaus het veld verliet. Toch moet het ook fijn zijn als halverwege een wedstrijd een spits van het kaliber bij de Leij ingebracht kan worden.

De Fivel-VVK 4-2 (3-2).

11. Ten Caat 1-0. 20. Joling 1-1. 25. J. Havinga 2-1 (strafschop). 44. Joling 2-2. 45. De Vroome 3-2. 62. Bij de Leij 4-2 (strafschop).

Scheidsrechter R. Zuidema uit Roswinkel.

Gele kaart: Post, J. Kingma, Bleeker (allen VVK).

De Fivel: Kuizinga; Ronde, Van der Galien, de Vries, Pijper; T. van der Veen, G. van de Veen, J. Havinga (55. Bij de Leij); ten Caat (73. J.A. Havinga), De Vroome (79. De Vries), Hylkema.

VVK: Brouwer; Bleeker (70. Miedema), Geerligs, Post, Glashouwer; Couperus, Bijl (60. T. Kingma), Joling; Osinga, Buss, J. Kingma.