Kloosterburen en SV Bedum delen punten:1-1

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

Kloosterburen en SV Bedum deelden zondagmiddag de punten op de openingsdag van het seizoen 2013-2014. Een gelijkspel dat de verhoudingen prima weergaf want de vele kansen voor beide doelen gaven een beeld van twee gelijkwaardige teams die het aanwezige publiek een aantrekkelijk duel voorschotelden.

1379052671Nvb Kloosterburen Bedum Kloosterburen 08 09 13 0246

Marcel Remijn(links) en Marco Bos namens Kloosterburen in fel duel met Chris Smit(7) van Bedum terwijl Pieter Meijer toekijkt

Bron: Ommelander Courant     Foto: Ronnie Afman   Baflo

 Kloosterburen-trainer Willem Pettinga was blij dat de competitie dit weekend weer van start ging. ,,Het bekertoernooi zit er op voor Kloosterburen zodat we ons vanaf nu volledig op de competitie kunnen richten. Daarnaast is de groep bijna compleet. Alleen William de Lange ontbreekt nog in de wedstrijdselectie maar voor de rest zijn is iedereen beschikbaar. Maar, en dat heb ik ook tegen de jongens gezegd, het oefenen is nu voorbij want vanaf vandaag gaat het om de punten. Ik hoop dat we, en waar ik wel vertrouwen in heb, direct een goed resultaat tegen Bedum neer kunnen zetten want dat is in het begin van de competitie onze belangrijkste opdracht. Punten pakken zodat je vanaf het begin niet direct al achter de feiten aanloopt.”

Dick Visser, trainer van de zondagafdeling SV Bedum was dat helemaal met zijn collega eens maar Visser had in tegenstelling tot Pettinga wel personele problemen. ,,Ik mis vier basisspelers vandaag want Chris van der Tuuk, Martin Tooren, Marco Consten en Ewout Bleker zijn om uiteenlopende redenen niet van de partij. Daar wil ik mij niet achter verschuilen maar dat zijn wel vier belangrijke spelers voor ons. Maar ondanks dat ben ik er van overtuigd dat we hier met een goed resultaat weg komen.”

Doordat scheidsrechter Ruud Kuipers de afwerking van de visuele controle van de spelerspassen keurig en snel afwerkte begon het duel in Kloosterburen maar twee minuten later dan gepland. Nadat scheidsrechter Kuipers de wedstrijd op een prima te bespelen grasmat had laten beginnen kreeg het aanwezige publiek na dertig seconden al de eerste kans van de wedstrijd te zien. Namens de thuisclub werd Marcel Remijn door Peter Reitsma goed de diepte ingestuurd. De linkerspits lag direct enkele meters voor op zijn directe tegenstander Bart Slager maar zag vervolgens zijn schot rakelings langs de voor Kloosterburen verkeerde kant van de paal gaan.

Een sterk begin van Kloosterburen dat beter aan het duel begon dan de gasten uit Bedum. De gastheren vonden elkaar in de beginfase makkelijker dan SV Bedum dat in de 9e minuut daarom ook moest toestaan dat de thuisploeg op een op dat moment verdiende voorsprong kwam. Een aanval uit het boekje zou nog te weinig waardering zijn voor een aanval die perfect werd uitgevoerd. Maar liefst zeven veldspelers van Kloosterburen waren bij deze aanval betrokken waarbij geen enkele speler van Bedum de kans kreeg om in te grijpen. Toen Bert Mennes de bal uiteindelijk achter Bedum-keeper Arjan Darwinkel schoot was bijna iedereen op Sportpark Westerklooster dezelfde mening toegedaan. Een aanval van deze schoonheid verdiende een doelpunt als beloning. De 1-0 voorsprong zorgde er vervolgens voor dat er meer rust in het spel van de thuisploeg kwam en die in de 14e minuut op 2-0 had kunnen komen.

Peter Reitsma soleerde prachtig door de verdediging van de gasten maar het schot van de frêle technicus werd op het laatste moment geblokt door centrale verdediger Abel Darwinkel. De routinier is teruggekeerd bij Bedum en stond zondag als vervanger van Chris van der Tuuk centraal achterin geposteerd.

Nadat Bart Slager voor zijn eerste overtreding in de wedstrijd de gele kaart had ontvangen van scheidrechter Ruud Kuipers was Bedum in de 24e minuut opeens dicht bij de gelijkmaker. Arjan Baarda zag dat doelman Lex Stok een paar meter voor zijn goal stond de Bedum-aanvoerder probeerde de bal met een lob over keeper Stok te schieten. De goalie van de thuisploeg wist de bal met een uiterste krachtsinspanning echter toch nog over de lat te tikken zodat de 1-0 voorsprong voor Kloosterburen gehandhaafd bleef. Drie minuten later kreeg Davy Jurna namens Bedum de kans op de gelijkmaker maar rechtervleugelverdediger Kevin Kat voorkwam met een uitstekende verdedigende actie dat Jurna de gelijkmaker kon binnenschieten. Waar Bedum kansen op de gelijkmaker kreeg probeerde Kloosterburen zijn 1-0 verder uit te bouwen en was daar, uit een pass van Peter Reitsma, een grote kans voor Arno Kuizinga die de bal echter voor het doel van Arjan Darwinkel langs zag gaan.

Zo bleef het een aantrekkelijk duel op sportpark Westerklooster waar de toeschouwers zagen dat Davy Jurna namens SV Bedum nog een prachtige kans om zeep hielp. Arjan van der Veen gaf de bal uitstekend voor maar Jurna zag zijn snoeiharde kopbal naast gaan. Velen waren echter van mening dat de Bedum-spits bij deze aanval iets rustiger had moeten zijn want dan was de ruststand namelijk 1-1 geweest in plaats van de 1-0 voorsprong voor de thuisploeg waar nu de kleedkamers mee werd opgezocht.

Na de thee keerde Bart Slager niet meer terug bij Bedum en voor hem kwam Thijs de Koning in het veld. Willem Pettinga zag nog geen reden om te wisselen zodat Kloosterburen ongewijzigd aan de tweede helft begon. Waar de gastheren sterk aan de eerste helft begonnen was dit in het tweede gedeelte van de wedstrijd anders. Zwak ingrijpen van de Kloosterburen-defensie zorgde in de 50e minuut voor de 1-1. Davy Jurna was degene die dit zwak ingrijpen genadeloos afstrafte zodat beide teams weer op jacht naar een voorsprong in de wedstrijd konden.

In de 55e minuut verloor Bedum een belangrijke speler want Arjan van der Veen moest met een hamstringblessure het speelveld verlaten. Zijn vervanger werd Martin Engberts die ook de positie van linkerspits overnam. In de 60e minuut was er opeens veel spektakel in het strafschopgebied van Bedum want in een minutenlang durende scrimmage werd de bal keer op keer door Kloosterburen op het doel van Arjan Darwinkel geschoten. Maar steeds werd er redding gebracht op inzetten van de gastheren in een spelsituatie waar het publiek met volle teugen van genoot.

Aan de andere kant moest doelman Lex Stok alert blijven want de Bedumers hadden een paar spelers in de gelederen met een aardig afstandsschot. Zo namen Arjan Baarda en invaller Marin Engberts de Kloosterburen-goalie onder vuur maar de lange doelman stond deze middag een prima partij te keepen. Bij Kloosterburen moest ondertussen Arjan van der Klei ook het speelveld verlaten want de routinier verrekte bij een verdedigende actie een spier in zijn bovenbeen. Van der Klei werd vervangen door Gideon Steur die de positie van de nu centraal achterin spelende Bert Mennes overnam.

Hoewel het spelniveau wat daalde zorgden de vele doelkansen er voor dat het publiek een aantrekkelijk duel voorgeschoteld kreeg wat mede kwam door een prima fluitende arbiter Kuipers. De referee was werkelijk topfit want bij alle spelsituaties die tot problemen konden leiden stond hij er met zijn neus bovenop.

In de 80e minuut werd het opeens billen knijpen voor Kloosterburen en zijn aanhang want een mislukte trap van Sebastiaan Frik werd door Kuipers als terugspeelbal geïnterpreteerd. Davy Jurna belastte zich met deze indirecte vrije bal die op zeven meter van het Kloosterburen-doel genomen werdt. Een vrije bal met mogelijkheden maar die door Jurna en zijn teamgenoten niet slim aangepakt werden zodat de Kloosterburen-defensie al snel het sein, brand meester, gegeven kon worden. Bedum appelleerde nog wel even voor hands maar de onpartijdige wuifde dat weg zodat het er steeds meer naar uitzag dat Kloosterburen en Bedum in hun openingsduel van het seizoen de punten zouden gaan delen. Hoewel zowel de gastheren als de bezoekers in de slotminuten nog een paar kansen op de 2- 1 kregen bleef het uiteindelijk bij 1-1. Een uitslag waar zowel Willem Pettinga als Dick Visser na afloop van de wedstrijd prima mee konden leven.

Kloosterburen- SV Bedum: 1-1(1-0)

9.Mennes 1-0, 50. Jurna 1-1.

Scheidsrechter: R. Kuipers(Groningen).

Gele kaarten: Brands, Slager, Abel Darwinkel(allen Bedum)

Kloosterburen: Stok; Kat, Meijer, Van der Klei(73. G. Steur), Frik; Bos, Reitsma , Mennes; Remijn, Kuizinga, Ozinga(70.Streefkerk).
SV Bedum: Arjan Darwinkel; Slager(46. De Koning), Setz, Abel Darwinkel, Brands; Baarda, Stuive, Fokkema; Van der Veen(55. Engberts), Jurna(90.Rode), Smit.