Noordpool in spektakelstuk langs Godlinze: 4-3.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

Doelman Geert Knot was zaterdag bij Noordpool de grote man. In het duel tegen Godlinze, waarin de thuisclub door een rode kaart voor Jos Klip een uur lang met een man minder moest spelen, behoedde hij zijn ploeg met een groot aantal reddingen voor een nederlaag. Een nederlaag die overigens niet terecht zou zijn geweest. De thuisclub speelde namelijk, mede door de steun van de supporters, met een tomeloze inzet waar de uiteindelijke 4-3 zege een terechte beloning voor was.

1379051979Nvb Noordpool Godlinze Uithuizen 07 09 13 0095

Jega   Uruthirasingam krijgt hier de kans op 5-3 maar Achmed Mohammed en doelman Robin Kuipers zien dat de Noordpool-aanvaller de bal niet goed meekrijgt.

Bron: Ommelander Courant    Foto: Ronnie Afman BafloNoordpool-trainer Willem Kluin moest voor het debuut van Noordpool in de vierde klasse van het zaterdagvoetbal direct al improviseren. Jega Uruthirasingam en Franky Ebobisse waren namelijk nog onderweg vanaf Schiphol. De beide spelers waren normaal gesproken ruimschoots op tijd geweest voor het duel tegen Godlinze maar door de enorme drukte op onze nationale luchthaven liep dit helemaal fout. Door de afwezigheid van Uruthirasingam en Ebobisse kwam er in de basiself een plaatsje vrij voor Luuk Oosterhuis en Robert Wijninga. Willem Kluin was daardoor helder in zijn voorbeschouwing.,, Als we vandaag tegen Godlinze, wat ik als een van de kanshebbers voor de titel zie, een punt weten binnen te slepen ben ik tevreden.”

Andere geluiden waren er uit het Godlinze-kamp te horen want trainer Peter Ernst vond dat zijn ploeg dit seizoen om de prijzen moest spelen. ,, Dat heb ik inderdaad gezegd en daar sta ik volledig achter. Wij hebben een selectie die dat kan maar ik weet wel dat we het vandaag niet gemakkelijk gaan krijgen. Noordpool is als een sterke kampioen uit de vijfde klasse gekomen en dan kun je wel wat.”

Na het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Ben Dröge brandde het duel in Uithuizen direct los. In de 5e minuut moest Noordpool-doelman Geert Knot al zijn kwaliteiten in de strijd gooien om een schot van Andy Pawirosastro uit de linkerbenedenhoek te tikken. Nog geen minuut later stond Knot weer op de juiste plaats bij een inzet van Bobby de Vries. De Noordpool-keeper ranselde de bal nu uit de rechterbovenhoek waardoor hij direct liet zien goed in vorm te zijn.

Noordpool toonde echter aan over durf te beschikken want de thuisploeg trok meer en meer ten aanval zoals in de negende minuut. Jos Klip schakelde zich goed in bij een prima opgezette aanval. Klip speelde zich vervolgens goed vrij op ongeveer vijfentwintig van het doel van Godlinze maar werd onreglementair aangepakt door Achmed Mohammed. Scheidsrechter Dröge gaf vervolgens Noordpool een vrije trap die vervolgens door Richard Haan akelig precies op het hoofd van de goed vrijgelopen Jos Klip werd gelegt. De middenvelder passeerde Godlinze-goalie Robin Kuipers met een prachtige kopbal wat de gastheren op een verrassende 1-0 voorsprong bracht.

De aanhang van Noordpool werd na deze openingsgoal van hun favorieten dol van vreugde maar het zou een paar minuten later nog mooier worden voor de thuisclub. In de 19e minuut mocht Christiaan Eleveld vanaf rechts een corner nemen. De rechtervleugelverdediger gaf de bal uitstekend voor en Michel Dries toornde vervolgens boven alles en iedereen uit om de 2-0 binnen te koppen. Dit zorgde voor vreugdetaferelen in het Noordpool-kamp en bij de bezoekers werden de eerste irritaties al zichtbaar.

In de 25e minuut moest Godlinze een wissel toepassen toen Zeki Tas met een blessure naar de kant moest. In het veld kwam Omer Tekinbas bij de bezoekers die net als Tas als linkervleugelverdediger ging spelen. Nog geen vijf minuten later ontstond er opeens heibel in de tent. Scheidsrechter Dröge ging in de fout door Jos Klip met een gele kaart te bestraffen. De arbiter zag een overtreding in de actie van Klip maar het ging precies andersom. Achmed Mohammed was de man die met twee gestrekte benen inkwam en Klip mocht van geluk spreken dat hij niet geraakt werd door de, Glinster’.

Een kaart met gevolgen want twee minuten later kon Klip met twee keer geel vertrekken. Een door Bobby de Vries ingeschoten bal werd in het strafschopgebied tegen een hand van een Noordpool-speler aangeschoten. Die hand was van Jos Klip en zorgde er niet alleen voor dat Godlinze een strafschop kreeg maar Noordpool nog ongeveer een uur lang met tien tegen elf moest spelen. Danny de Vries voltrok het vonnis over Noordpool en daardoor kwam er na 33 minuten spelen een stand van 2-1 op het scorebord te staan. Een stand wat overigens niet de ruststand zou worden. Want terwijl het opgewonden thuispubliek wel even een appeltje wilde schillen met de onpartijdige zorgde Johan Kluin voor de 3-1. De Noordpool-aanvoerder werd vanaf het middenveld goed de diepte ingestuurd en wist met een beheerst ingeschoten bal Robin Kuipers tot een kansloze doelman te maken.

In de rust was iedereen het over een ding roerend met elkaar eens. Noordpool zou in de tweede helft een fel aanvallende Godlinze tegenover zich krijgen. Die voorspelling kwam uit en doelman Geert Knot kwam steeds meer onder druk te staan. Een rol waar de Noordpool-keeper zichtbaar van genoot want alles wat Godlinze ook probeerde, Knot was onpasseerbaar. Heersend in de lucht en sterk bij schoten over de grond zorgde hij er voor dat ook zijn negen teamgenoten hun hele ziel en zaligheid in de strijd gooiden. Bij de thuisploeg waren de twee vakantiegangers, Franky Ebobisse en Jega Uruthirasingam, ondertussen in de ploeg gekomen voor Luuk Oosterhuis en Robert Wijninga. Willem Kluin wilde op het middenveld meer controle en daar is Ebobisse de ideale man voor. Jega Uruthirasingam kwam als aanvaller binnen de lijnen want Kluin hoopte verder met een goed uitgevoerde counter Godlinze de definitieve genadeklap te geven. De bezoekers drukten de thuisploeg steeds meer terug op eigen helft en aan het gegil op de tribune te horen waren er situaties bij van, vrouwen en kinderen eerst. Maar steeds was daar Geert Knot die uitgroeide tot de absolute uitblinker door Godlinze met fantastische reddingen van een tweede treffer af te houden.

Waar de goal voor Godlinze maar niet wilde vallen sloeg voor de gasten het noodlot in de 73e minuut toe. De ongeschreven wet, als jullie niet scoren dan doen wij het wel, trad namelijk ook in Uithuizen in werking. Een pass van Jega Uruthirasingam kwam bij Michel Dries terecht. De middenvelder van Noordpool zag teamgenoot Richard Haan goed van zijn bewaker Ivar Kappen weglopen en gaf de bal vervolgens goed aan Haan mee. Terwijl de supporters op de tribune gek van vreugde werden scoorde, Kippie’ zoals hij binnen Noordpool genoemd wordt, de 4-1. Een voorsprong met perspectief dachten velen maar daar had Godlinze toch een ander idee over. Met nog zeven minuten officiële speeltijd kwam de 4-2 op het scorebord te staan toen Danny de Vries de bal, na een voorzet van Andy Pawirosastro, de bal achter een kansloze doelman Knot kopte. Een minuut later werd het opeens stil in Uithuizen toen ook de 4-3 op het scorebord kwam te staan. Achmed Mohammed was de doelpuntenmaker en waarschijnlijk heeft doelman Knot de hard ingeschoten bal alleen maar voorbij horen komen. Zo werd het een slotfase waarin van alles gebeurde maar wat eigenlijk de hele wedstrijd al het geval was. Scrimmages voor het Noordpool-doel, uitbraken van Noordpool-aanvallers en een scheidrechter die van alles naar zijn hoofd geslingerd kreeg was het beeld van de laatste minuten van dit zeer enerverende duel. Toen de negentig minuten erop zaten wilde alles en iedereen van Noordpool maar een ding horen, het eindsignaal. Maar arbiter Dröge peinsde er nog niet over om voor de laatste keer te fluiten zodat Godlinze in de 95e minuut nog een kans op de gelijkmaker kreeg. Een geweldige pegel van Achmed Mohammed vertrok naar de rechterbovenhoek van het Noordpool-doel maar wie anders dan Geert Knot zweefde ook naar die hoek. Met een katachtige reactie redde de keeper de drie punten voor zijn ploeg want een dertigtal seconden later floot scheidsrechter Ben Dröge voor de laatste keer en was voor Noordpool de eerste seizoenzege in de vierde klasse een feit.

Na afloop waren beide trainers helder in hun commentaar want Willem Kluin en Peter Ernst waren het over een ding roerend met elkaar eens, Noordpool had puur op karakter een geen eenheid zijnde Godlinze op een terechte nederlaag getrakteerd.

Noordpool-Godlinze: 4-3(3-1)

9. Klip 1-0, 19. Dries 2-0, 33. Danny de Vries 2-1(str.), 45. Kluin 3-1, 73. Haan 4-1, 83. Danny de Vries 4-2, 84. Mohammed 4-3.

Scheidrechter: B. Dröge (Zuidlaren).

Gele kaarten: Klip, Kluin, Peters(allen Noordpool), Mohammed, Kurt(beide Godlinze.)

Noordpool: Knot, Eleveld, Peters, Tuitman(90.Spijk), Hemmes; Klip, Dries, Kluin, Oosterhuis(56. Ebobisse); Wijninga(60. Uruthirasingam), Haan.

Godlinze: Kuipers; Bogema, Mohammed, Kurt, Zeki Tas(25.Tekinbas); B. de Vries, Kraijenbrink, Görgülu; Kappen, D. de Vries, Pawirosastro.