KRC en ZEC nog niet klaar voor competitie

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

Voor KRC en ZEC was het derde bekerduel een duel om des keizers baard. Beide teams hadden namelijk de eerste twee bekerduels tegen Glimmen en Corenos verloren en waren daardoor al uitgeschakeld in de beker. Toch stond er zaterdagmiddag in Kantens wel wat op het spel want beide teams ontmoeten elkaar straks ook in de competitie. Een conclusie kon na de 0-2 overwinning echter getrokken worden, beide ploegen zijn nog niet klaar voor het naderende seizoen.

1378318695Nvb KRC ZEC Kantens 31 08 13 8642

Spelmoment uit het bekerduel tussen KRC en streekgenoot ZEC

Bron: Ommelander Courant     Foto: Ronnie Afman Baflo

Voor KRC-trainer Paul Knot begon het thuisduel tegen ZEC direct al slecht want tijdens de warming-up werd Knot weggeroepen voor een spoedklus bij het waterleidingbedrijf waar hij werkzaam is. Knot baalde behoorlijk want hij had graag gezien hoe zijn ploeg er tegen een beetje gelijkwaardige tegenstander voorstond. Zijn taken werden overgenomen door elftaleider Harrie Hovenkamp die verwachtte dat het weleens een gelijkopgaand duel kon worden. ,,We hebben na ons kampioenschap in de reserveklasse de keuze om terug te keren in de standaardklasse bewust gemaakt. Daarom ben ik erg nieuwsgierig hoe wij er na een paar weken training voorstaan tegen ZEC. Dat is een ploeg die vorig seizoen in de vijfde klasse niet hoog is geëindigd en wat daardoor voor ons een mooie graadmeter kan zijn.”

Zo dacht ZEC-trainer Gerard Heun er overigens precies zo over want ook Heun wilde weleens zien wat zijn ploeg tegen een ploeg uit de vijfde klasse in zijn mars had. ,,De wedstrijden tegen Glimmen en Corenos waren geen graadmeters voor ons en dat is dit duel wel. Helaas is nog niet iedereen beschikbaar maar de ziekenboeg loopt wat leeg. Zo gaat Erik Bos zijn eerste minuten voor ZEC maken en is ook Jari Koopman vanmiddag van de partij. Die zijn conditioneel nog niet klaar voor de competitie maar moeten gewoon minuten maken om dat wel te worden.”

Het bekerduel in Kantens begon spectaculair want in de tweede minuut kreeg Gerard Brontsema een enorme kans om de thuisploeg op voorsprong te zetten. Klaas ten Hove verspeelde de bal knullig aan Brontsema die vervolgens een vrije doortocht naar het doel van Jan Posthumus had. De ZEC-doelman kwam echter uitstekend uit en wist de inzet van Brontsema tot corner te tikken. Een corner zonder gevolgen voor de bezoekers die een minuut later zelf de kans kregen om op voorsprong te komen. Jari Koopman stuurde Erik Bos met een uitstekende pass de diepte in maar de ruim anderhalf jaar niet als voetballer actief geweest zijnde oud-spits van onder andere Corenos en Noordpool was nog niet scherp genoeg om de 0-1 achter KRC-doelman Gert Sterenberg te schieten.

In de 11e minuut waren de gasten weer dicht bij een treffer door een mistrap van Gert Sterenberg. De KRC-doelman wilde een diepe bal in een keer wegtrappen maar dat ging faliekant fout. De keeper raakte veel maar geen bal zodat Richard Knot opeens een geweldige kans kreeg. Knol was echter zo verrast door de miskleun van Sterenberg dat hij net te laat reageerde om zijn team op voorsprong te zetten. Maar ook de thuisploeg creëerde zich wat kansen voor het doel van Jan Posthumus maar aanvoerder Arnold Knot en Gerard Brontsema hadden het vizier zaterdagmiddag duidelijk nog niet op scherp staan.

In de 22e minuut kwam er een grote kans voor Patrick Kroeze die KRC aan de leiding had kunnen brengen. Kroeze schoot de bal uitstekend in maar Jan Posthumus wist met een prima reflex de bal uit de bovenhoek te tikken. Zo werd het een aantrekkelijke eerste helft voor het publiek wat op het duel in Kantens was afgekomen. Toeschouwers die zagen dat ZEC in de 37e minuut op een 0-1 voorsprong kwam. Een uitstekende pass van Jari Koopman kwam bij Richard Knol terecht. De spits draaide vervolgens wat rond in de verdediging van KRC om de bal goed in positie te krijgen voor een eventuele voltreffer. De verdedigers van de thuisploeg gaven vervolgens even niet thuis waardoor even later de op dat moment verdiende voorsprong voor de gasten een feit was. Een minuut later stond de 0-2 bijna op het scorebord toen de uitstekend spelende Geert Van Tamelen een prima voorzet losliet op Erik Bos. Maar voordat Bos snode plannen kon hebben greep Gert Sterenberg keurig in zodat beide teams even later met een 0-1 op het scorebord de kleedkamers opzochten.

Na de rust keerde bij ZEC Erik Bos niet meer terug en voor hem in de plaats kwam Marcel Wit binnen de lijnen. Waar het duel in de eerste helft het aanzien zeker waard was werd het na de thee allemaal wat minder. Te zien was dat er voor Paul Knot en Gerard Heun nog aardig wat werk te verzetten is in Kantens en Zandeweer. Conditioneel zijn beide teams namelijk nog niet klaar voor de competitie. Dat zorgde er overigens niet voor dat er geen kansen meer gecreeerd werden want dat ging gewoon door. Zo was de thuisploeg in de 52e minuut dicht bij de gelijkmaker. Maar Patrick Kroeze zag zijn schot rakelings over het doel van ZEC gaan. Drie minuten later kon ook Gert Sterenberg laten zien dat hij een betrouwbare keeper was want op een goed ingeschoten bal van Richard Knol gereageerde hij prima door de bal klemvast uit de hoek te plukken.

Na ruim een kwartier in de tweede helft werd dezelfde Sterenberg bijna verrast door een corner van Richard Knol. De spits profiteerde geweldig van het windvoordeel van ZEC en trapte de hoekschop bijna in een keer binnen. Met veel kunst en vliegwerk wist de KRC-doelman vervolgens een tweede treffer van Knol te voorkomen. In de 70e minuut kwam de 2-0 er wel en weer was Richard Knol er bij betrokken. Knol is er een uit de categorie van slimme voetballers want hij profiteerde optimaal van het fluitgedrag van scheidsrechter Van der Laan. De arbiter had een actieradius die wat beperkt was en vertrouwde waarschijnlijk op een goed stel ogen. Die waren waarschijnlijk minder goed dan de leidsman dacht want anders had hij Knol geen vrije bal gegeven na een overtreding wat die benaming niet mocht hebben. Zo kon Jari Koopman even later zijn ploeg op 0-2 zetten want de man met de fluwelen traptechniek krulde de bal mooi achter KRC-doelman Sterenberg. Deze 0-2 achterstand was de genadeklap voor de thuisploeg dat nog wel bleef proberen om nog een wijziging in de stand probeerde aan te brengen maar van de ZEC-defensie resoluut van dat voornemen werd afgehouden.

Zo eindigde het duel in Kantens in een 2-0 overwinning voor de bezoekers waar trainer Gerard Heun blij mee was. ,,Volgende week begint de competitie en dan is het lekker dat je toch een wedstrijd hebt gewonnen. We zijn er als team nog niet klaar voor maar het begin is er.”

Elftaleider Harrie Hovenkamp was na afloop ook duidelijk in zijn commentaar. ,,We zien dit seizoen als een leerjaar en wat vandaag duidelijk is geworden dat we inderdaad nog veel moeten leren. “

KRC-ZEC 0-2 (0-1)

37. Knol 0-1, 70. Koopman 0-2.

KRC: Sterenberg, E. Goederee, Zichterman, Knot, G. Goederee; Brontsema, Zark, Kremer, Hovenkamp; Wever, Pijl.

ZEC: Posthumus; A. Knol, Ten Hove, L. Wieringa, Werkman; Koolhof, Koopman (75. Van Kalkeren), Van Tamelen, Bahar; Bos(46. M.Wit ), R. Knol.