Hunsingo stunt met zege tegen Gronitas: 4-0

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

 

1378403742Nvb Hunsingo Gronitas Winsum 01 09 13 9406Hunsingo zorgde voor een daverende stunt door met 4-0 van tweedeklasser Gronitas te winnen. Een overwinning die mede tot stand kwam door fantastisch keeperswerk van Robert Rosema. De Hunsingo-doelman groeide in de tweede helft uit tot de beste man op het veld en kon na afloop samen met zijn teamgenoten vieren dat Hunsingo ook nog eens een ronde verder was gekomen in het bekertoernooi.1378403742Nvb Hunsingo Gronitas Winsum 01 09 13 9406

 

Robert Rosema verijdeld ook hier een kans voor Gronitas.

Bron: Ommelander Courant      Foto: Ronnie Afman Baflo. 


De personele problemen waren voor het duel tegen Gronitas groot bij Hunsingo. Trainer Henry Kramer heeft al een krappe selectie tot zijn beschikken maar moest hij er ook nog een aantal spelers van missen. ,,Paul Broekhuizen is op de weg terug van een enkelblessure. Paul Wit verwacht ik pas eind oktober weer bij de selectie na zijn knieoperatie en Ricardo de Wit is deze week ook nog afwezig door andere verplichtingen en ook Erwin Venema is er nog niet bij. Daarom hoop ik dat we de schade wat beperkt kunnen houden tegen Gronitas wat een klasse hoger speelt dan Hunsingo.”

De wedstrijd in Winsum stond onder leiding van scheidsrechter Henk Steenhuis uit Bedum en de Bedumer zag net als iedereen op sportpark Schilligeham dat de bezoekers uit Groningen voortvarend aan het duel begonnen. Hunsingo-doelman Robert Rosema stond direct volop in de belangstelling en wist in de eerste minuten met veel kunst en vliegveld zijn doel schoon te houden. Al grabbelend en soms kruipend slaagde Rosema er in om schoten van vooral Gronitas-spits Jacob van Wieren te keren. Na een kwartier spelen was de Gronitas-storm wat geluwd en kwamen de Winsumers vaker op de speelhelft van Gronitas terecht. Dat leidde ook tot kansen voor de gastheren dat na tien minuten Ricardo Terhave al met een knieblessure zag vertrekken. Terhave werd vervangen de 19 jarige Jasper van der Veen.

Nadat Robert Rosema in de 20e minuut met een geweldige redding weer Jacob van Wieren van een goal had afgehouden kwam Hunsingo vijf minuten later op een verrassende 1-0 voorsprong. Tim Spijk zag vanuit een ooghoek dat Sander Smit goed mee opkwam en de pass van Spijk kwam precies op maat bij Smit terecht. De Winsumer deed daarna iets wat Gronitas-doelman Rob Orsel niet had verwacht want Smit schoot de bal keurig over de verraste doelman in de verre hoek: 1-0.

Een verrassende voorsprong voor het gehavende Hunsingo maar het zou nog gekker worden op sportpark Schilligeham. Met nog tien minuten te spelen in de eerste helft werd het namelijk 2-0 voor de gastheren. Tim Spijk besloot om avontuur te gaan en de spits van Hunsingo zag dat Gronitas-doelman Orsel iets te ver voor zijn doel stond. De nummer 9 van Hunsingo  zal op dat moment gedacht hebben van, wie niet waagt wie niet wint, want hij produceerde een loepzuivere lob over de goalie van Gronitas die vervolgens keurig in het doel plofte.

Een sensationele voorsprong voor de thuisploeg tegen een tegenstander die elkaar het balletje wel aardig toeschoof maar er vervolgens niets mee deed wat tot een kansrijke situatie voor het doel van de thuisclub leidde. Daardoor bleef het tot aan het rustsignaal van een uitstekende fluitende Henk Steenhuis 2-0 voor Hunsingo.

Voor aanvang van de tweede helft was de verwachting dat Gronitas het tempo zou opvoeren en Hunsingo het weleens knap moeilijk zou kunnen krijgen. Niets was echter minder waar want de gastheren hielden in het begin van de tweede helft vrij simpel stand tegen een zwak acterende Gronitas.

Nadat in de 55e minuut Sven Smit Dennis Abbas was komen vervangen creëerde ook Hunsingo zich weer een paar kansen op een derde treffer. Kleine kansen weliswaar maar wat wel voor wat rust binnen de jonge formatie van trainer Henry Kramer zorgde. Met nog iets minder dan een half uur te spelen begonnen de stadjerders toch wat meer aan te dringen en kwam Hunsingo-doelman Robert Rosema weer meer in het middelpunt van de belangstelling te staan. De 23 jarige doelman was wat weifelend aan het duel tegen Gronitas begonnen maar groeide in de tweede helft uit tot de beste man op het veld. Met schitterende reddingen voorkwam de Hunsingo-goalie binnen tien minuten een viertal treffers voor Gronitas wat voor zijn ploeggenoten het sein was om ook nog wat extra energiebronnen aan te boren. Opeens doken Martin Kamstra, Tim Spijk en ook David de Jong namelijk weer op in het strafschopgebied van de bezoekers en gaven een paar Gronitas-supporters aan dat de 3-0 eerder zou vallen dan de 2-1. Zo ver was het nog niet want nog steeds moest Robert Rosema aan de andere kant van het veld goed blijven opletten. Maar wat de voorwaartsen van Gronitas ook probeerden, de goalie van Hunsingo had overal een antwoord op. De supporters van de bezoekers hadden toch een vooruitziende blik want in de 80e minuut kwam de thuisploeg inderdaad op een 3-0 voorsprong. Een pass van Martin Kamstra kwam op de rechtervleugel bij David de Jong. De jonge middenvelder zag dat Tim Spijk goed was vrijgelopen en de pass op maat werd vervolgens door de Hunsingo-spits keurig achter keeper Rob Orsel geschoten: 3-0. Een geweldige verrassing kwam zo steeds dichter bij want bij winst zou Hunsingo opeens kanshebber zijn om door te gaan in het bekertoernooi. Want naast Gronitas stond ook Veendam 1894 voor de laatste poulewedstrijd op vier punten en de Veendammers speelde zondagmiddag tegen het al uitgeschakelde Nieuw Roden. Bij winst van Hunsingo en puntverlies van Veendam zou dit een feit zijn maar daar dacht men in Winsum totaal niet aan. Men was alleen maar het bekertoernooi ingegaan met het idee van, het zijn drie leuke oefenwedstrijden en ook niet meer. Het werd echter nog mooier voor de Winsumers want met nog iets minder dan vijf minuten te spelen kwam de 4-0 ook nog op het scorebord te staan. Tim Spijk rommelde zich weer eens door de zwakke verdediging van de bezoekers en kreeg de bal bij David de Jong die vervolgens van dicht bij Rob Orsel tot een kansloze doelman bombardeerde. Niet veel later floot scheidrechter Steenhuis voor de laatste keer en was tweedeklasser Gronitas uitgeschakeld in het bekertoernooi. Voor Hunsingo werd het vervolgens wachten op het resultaat van Veendam ‘ 1894- Nieuw Roden. Toen bekend werd dat de Veendammers met 2-4 hadden verloren was de sensatie compleet want Hunsingo ging als winnaar van zijn poule door naar de volgende ronde.

Een resultaat waar een van de overgebleven routiniers in het team van Hunsingo, Sander Smit, erg blij mee was. ,, Geweldig dat we een ronde verder zijn en ik vind ook dat we het verdiend hebben. Vandaag hadden we het alleen in het eerste kwartier lastig maar nadat de trainer het wat omgezet had kwamen wij meer aan het voetballen. Dat verraste Gronitas wel had ik het idee en vandaar dat ik onze zege ook terecht vind.”

Hunsingo-Gronitas 4-0(2-0)

25. Sander Smit 1-0, 35. Spijk 2-0, 80. Spijk 3-0, 86. De Jong 4-0.

Scheidsrechter H. Steenhuis (Bedum)

Gele kaart: Bosker(Gronitas).

Hunsingo: Rozema; Durenkamp, Magnin, Groeneveld, Abbas; Sander Smit, De Jong, Van Dijken, Terhave(10. Van der Veen); Spijk, Kamstra.

Gronitas: Orsel; Middel, R. Bosker, Brander, Swabedissen(70. Teuben); M. Bosker, Van Wieren, Klunder; Schoenmaker, Mensen, Vos.