ZEC verliest eervol van Glimmen:0-4.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

ZEC tegen Glimmen was als David tegen Goliath werd er voorafgaand aan het bekerduel tussen beide teams gezegd. Maar toen het na vijfenveertig minuten nog 0-0 leek een daverende verrassing in de maak. Na de rust stelde de derdeklasser echter orde op zaken door uiteindelijk met 0-4 te winnen. Een zege die veel groter had kunnen uitvallen maar de Glimmenaren hadden in Jan Posthumus een doelman tegenover zich die met een groot aantal reddingen een nederlaag met dubbele cijfers voor ZEC wist te voorkomen.


1377858696Nvb ZEC Glimmen Zandeweer 24 08 13 3946 1

Spelmoment uit het bekerduel ZEC-Glimmen.

Bron: Ommelander Courant      Foto: Ommelander Courant


Voor Z.E.C. stond zaterdagmiddag het eerste bekerduel op het programma. Tegenstander was het naar de derde klasse gedegradeerde Glimmen dat met een niet helemaal complete selectie naar Zandeweer was gekomen. Maar toch was Glimmen een tegenstander die in de ogen van ZEC.-trainer Gerard Heun duidelijk favoriet was. ,,Glimmen is vorig seizoen gedegradeerd uit de tweede klasse en zal een maatje te groot zijn voor ons. We gaan dan ook wat verdedigender spelen dan wat ik eigenlijk met ZEC voor ogen heb maar ik wil niet dat we hier met een hele ruime nederlaag van het veld gespeeld worden. “

Duidelijke woorden van de oud-spits van Poolster die in Zandeweer aan zijn eerste klus als hoofdtrainer begint. Een vereniging overigens waar op dit moment met man en macht wordt gewerkt aan de verbouwing van kantine en kleedkamers op het complex van de Zandeweer Eppenhuizen Combinatie. Daardoor moesten de beide teams zich omkleden in het naburige gymnastieklokaal omdat die voorzieningen op het complex nog niet helemaal voltooid waren.

In de eerste vijftien minuten van het duel ZEC-Glimmen, die op van een te hoogpolig groen tapijt werd gespeeld, gebeurde er meer bitter weinig. De thuisploeg stond prima te verdedigen en de bezoekers speelden in een te laag tempo om het de verdediging van ZEC echt lastig te maken. In de 17e minuut zag het er naar uit dat Glimmen aan de leiding zou komen maar het vliegend schot van aanvalsleider Tim Oosterhof ketste tegen de paal naast doelman Jan Posthumus. Nadat in de 22e minuut even een drinkpauze was ingelast probeerde ZEC om ook iets aanvallends uit te richten. Mooi om te zien was dat de thuisploeg dat probeerde met verzorgd aanvalsspel waar trainer Heun ook duidelijk op hamerde.

Glimmen was uiteraard de ploeg die het meest in balbezit was. De Glimmenaren lieten tot aan randje strafschopgebied goed voetbal zien maar daarna was het over bij de bezoekers. En kwamen er eens wat kansjes voor de bezoekers dan was daar altijd nog Jan Posthumus die redding wist te brengen of zijn verdedigers er op attendeerde dat er scherper ingegrepen moest worden.

In de 42e minuut was daar opeens de kans voor ZEC om op voorsprong te komen toen Richard Knol goed de diepte in werd gestuurd. In plaats van dat de spits voor eigen succes ging besloot hij de bal breed te leggen op Arjan Wieringa. De linkervleugelverdediger bracht de bal nog een keer voor het doel maar daar kwam Rowan Compaan net een teen tekort om de bal achter Glimmen-doelman Rutger Hofstee te schieten.

De 1- 0 zou een daverende verrassing zijn geweest maar dat was even later de 0-0 ook wel een beetje want iedereen in Zandeweer had verwacht dat er na vijfenveertig minuten al tegen een achterstand aangekeken moest worden.

Na de thee waren er bij ZEC geen wijzigingen te melden maar Glimmen-trainer Gerrit Marsman had wel twee spelers gewisseld. Marsman was duidelijk niet tevreden over wat zijn linkermiddenvelder, Tom van Nieuwenhuizen, en linkerspits Wietze Crom lieten zien want voor deze twee spelers kwamen Stijn Wymenga en Nico Siesling binnen de lijnen.

Nadat Jan Posthumus in de 47e minuut nog op fantastische wijze redding had gebracht op een inzet van Wiebe Mulder moest de routinier een minuut later toch capituleren. Invaller Nico Siesling kreeg de bal keurig teruggekaatst van Tim Oosterhof en Siesling verraste Posthumus met een uitgekiende boogbal: 0-1.

ZEC was nu even het spoor bijster want in de 50e minuut kwam de 0-2 op het scorebord te staan. Centrale middenvelder Wiebe Mulder schoot snoeihard op het ZEC-doel waar Jan Posthumus de bal in eerste instantie nog wist te keren. Maar voordat zijn verdedigers in kon grijpen werd de ZEC-doelman alsnog in de korte hoek gepasseerd door Rico Bakker.

Na deze twee snelle treffers zag het er even naar uit dat de gastheren onder de voet gelopen zouden worden maar dat was zeker niet het geval. De gastheren konden aanvallend weliswaar niet zoveel klaar maken maar verdedigend stond het prima bij de Zandeweer Eppenhuizen Combinatie.

In de 60e minuut kwam Marcel Wit de geblesseerd geraakte Arjan Knol vervangen. Wit ging als voorstopper spelen want trainer Gerard Heun hield ook bij de 0-2 stand vast aan zijn spelconcept met twee vrije verdedigers en daarvoor een drietal mandekkers.

Gaandeweg de tweede helft kwamen er steeds meer kansen voor de bezoekers maar Jan Posthumus liet zien dat hij nog steeds van grote waarde voor zijn team is. Keer op keer lag de doelman in de baan van het schot of wist hij de bal nog met een katachtige reflex over de lat te tikken. In de 70e minuut moest echter ook Jan Posthumus zijn meerdere erkennen in Nico Siesling die hem met een diagonaal schot wist te verrassen: 0-3.

De 0-3 tussenstand was een stand waar men bij de thuisclub wel mee kon leven en daarom was het ook extra zuur dat er toch nog een vierde goal aan het doelpuntenaantal van de gasten werd toegevoegd.

In de 80e minuut drong aanvoerder Tim Oosterhof namens Glimmen het strafschopgebied van ZEC binnen. De clubtopscoorder van de Glimmenaren werd daarbij ligt geraakt door een van de verdedigers van de thuisploeg waar scheidsrechter Doornbos een strafschop in zag. Volgens velen een te zware beslissing maar de leidsman bleef bij zijn besluit en de bal ging op de stip. Centrale verdediger Tim Blaauw belastte zich met deze klus en even later was Jan Posthumus een kansloze doelman: 0-4.

Bij ZEC kreeg verzorger Gerrit Hofman het in de slotfase opeens erg druk want steeds meer spelers kregen last van kleine pijntjes. Het duel tegen Glimmen vergde nogal wat van de spelers van de thuisploeg die met sportieve middelen zo goed mogelijk partij probeerden te geven. Toen de goed leidende scheidrechter Doornbos echter voor de laatste keer floot was niemand van de thuisploeg daar echt rouwig om en had Glimmen precies dat gedaan wat nodig was om het duel winnend af te sluiten.

Na afloop was ZEC-trainer Gerard Heun daarom ook niet ontevreden over het vertoonde spel van zijn ploeg.,, Ik heb vandaag al een beetje gespeeld zoals ik over een paar weken tegen Pelikaan S ook wil spelen. Dat is namelijk voor mij de topfavoriet in onze klasse en als je tegen dat soort teams iets wilt bereiken zul je toch iets moeten bedenken om te stunten. Dus vandaar dat ook tevreden ben over de wijze waarop wij Glimmen partij hebben gegeven.

48. Siesling 0-1, 50. Bakker 0-2, 70. Siesling 0-3, 80. Tim Blaauw 0-4.

Scheidsrechter: R. Doornbos

Z.E.C.: Posthumus; Wieringa, Knol(60. Marcel Wit), Ten Hove, Werkman, Koolhof; Van Tamelen, Compaan, Knol; Bahar.

Glimmen: Hofstee; Brassinga, Tim Blaauw, Niels Oosterhof, Van der West; Bakker, Mulder, Max Blaauw, Van Nieuwenhuizen(46. Siesling), Tim Oosterhof, Crom(46. Wymenga).