Eenrum verliest van VVSV’09 in ,Kermisduel’

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

Vrijdagavond stond in Eenrum het oefenduel Eenrum-VVSV’09 op het programma. Het duel werd gespeeld op een grasmat waar een kudde schapen zich prettig op zouden hebben gevoeld maar wat niets met een ondergrond voor een voetbalduel te maken had. Ondanks dat probeerden beide teams er onder leiding van een uitstekend fluitende scheidsrechter Bob Brinkhuizen er het beste van te maken en won het bezoekende VVSV’09 het, kermisduel’ uiteindelijk met 4-1.
1377240135Nvb Eenrum VVSV Eenrum 16 08 13 2319

Spelmoment uit 'Kermisduel' Eenrum-VVSV'09

Bron: Ommelander Courant       Foto: Ronnie Afman Baflo


Eenrum speelde tegen VVSV’09 het eerste en laatste vriendschappelijk duel in de oefenperiode want de nieuwe hoofdtrainer Ronald Bouwman moest nog even wennen aan hoe het in Eenrum werkt. Bouwman had als voorbereiding op het komende seizoen ook voor zondag 18 augustus een oefenduel willen plannen maar dat werd hem direct afgeraden omdat in het derde weekend van augustus andere zaken een hogere prioriteit hebben in Eenrum dan welke voetbalwedstrijd dan ook.

Voor de wedstrijd tegen VVSV’09 kon Bouwman over een redelijk complete selectie beschikken. Alleen de van een knieoperatie herstellende Nick Rijzinga en Ron Hamminga waren niet aanwezig maar voor de rest kon er gekozen worden uit 18 spelers die dan ook allemaal speelminuten zouden krijgen van hun trainer.

Personele problemen

VVSV’09 had wel personele problemen want door vakanties en de perikelen rond de verkiezing van het leukste dorp van Groningen waren enkele spelers elders in de provincie actief zodat trainer Wim Nubé precies twaalf spelers tot zijn beschikking had. De in Eenrum woonachtige Nubé zag dat echter niet als een groot probleem. ,,De jongens die er vandaag wel zijn kunnen op deze wijze aardig wat minuten maken en dat compenseren we later wel door in de komende bekerwedstrijden de andere spelers meer minuten te laten maken.”

 Voor de Eenrumer stond er uiteraard een stukje prestige op het spel want om gedurende de gehele Eenrumer Kermis te moeten aanhoren dat hij met zijn ploeg van Eenrum had verloren zag de trainer van VVSV’09 niet zitten. ,,Er is een gezonde onderlinge rivaliteit maar ik ben wel zo eerlijk dat ik de komende dagen de kroegen toch iets gemakkelijker binnenstap wanneer ik met VVSV’09 van Eenrum heb gewonnen.”

In het begin van de eerste helft zag het er niet naar uit dat het een overwinning voor de bezoekers zou gaan worden want Eenrum speelde fris en fruitig en creëerde zich enkele kansen op de openingstreffer. De grootste kans kon al in de 15e minuut genoteerd worden toen Merlijn Harsema een geweldige kans op de 1-0 kreeg. De van SIOS overgekomen Harsema schoot de bal echter van dichtbij tegen het lichaam van doelman Martijn Wieringa aan. Nog geen minuut later was Tim Veenstra de man die Eenrum aan de leiding had moeten brengen. Maar de vanaf het middenveld richting het doel van VVSV’09 solerende Eenrumer vergat zich en zijn ploeg te belonen door de bal net naast de verkeerde kant van de paal te prikken.

VVSV’09 probeerde zich ondertussen wel wat onder de druk van Eenrum uit te spelen maar het was allemaal wat te slap wat de bezoekers lieten zien. Er kwamen wel wat kansjes voor de gasten maar niet een daarvan zorgde er voor dat Eenrum-doelman Anton Bronsema spectaculair in actie moest komen.

In de 20e minuut kwamen de gastheren eindelijk op voorsprong wat gezien het spelbeeld terecht was. Bij een wat onoverzichtelijke situatie voor het doel van Martijn Wieringa was Mark van der Veen zo ongelukkig om de bal achter zijn eigen doelman te werken wat Eenrum op een 1-0 voorsprong bracht. Na deze openingstreffer bleven de gastheren het betere van het spel houden en kwamen er meerdere kansen voor de thuisploeg om de voorsprong verder uit te breiden. Zo was Tim Veenstra in de 26e minuut dicht bij de 2-0 maar in plaats van voor een van de vrij liggende hoeken te kiezen probeerde de technicus de bal over Martijn Wieringa te stiften. De VVSV’09-doelman had daar een beetje op gerekend want met de vingertoppen wist hij de bal nog net buiten de palen te tikken. Nadat Merlijn Harsema in de 36e minuut een vrije bal ook nog eens naast schoot brak negen minuten later de rust aan met een 1-0 voorsprong voor Eenrum. Na de rust had trainer Ronald Bouwman bijna zijn complete achterhoede gewisseld. Sybolt Lindenbergh, Bram Musters en Bas Hamminga keerden namelijk niet terug en voor dit trio kwamen Erik Valkenborg, Mickey Claver en Stefan van der Woude binnen de lijnen.

Bovenliggende partij


Waar Eenrum in de eerste helft de bovenliggende partij was kantelde het duel in de tweede helft volledig. In de 50e minuut strafte Alfred Venhuizen een fout in de defensie van de roodbaadjes af wat de 1-1 betekende. Deze gelijkmaker zorgde er ook voor dat Eenrum steeds minder grip op het duel kreeg en moest toestaan dat er steeds meer kansen voor VVSV’09 kwamen. Uit een van die kansen kwam VVSV’09 in de 75e minuut voorsprong. Doelman Anton Bronsema kwam wat onbesuisd zijn doel uit gestormd en bracht daarbij aanvaller Marco Dijkstra ten val. Scheidsrechter Bob Brinkhuizen uit Sauwerd kon niets anders doen dan naar de stip te wijzen en even later schoot Jaap Tuma de 1-2 achter een kansloze doelman Bronsema.

Drie minuten later waren het weer de gasten die wisten te scoren en ook nu was er een negatieve hoofdrol voor doelman Bronsema weggelegd. De Eenrum-goalie kwam ver zijn doel uit maar liet zich op simpele wijze door Marco Dijkstra uitspelen. Even zag het er naar uit dat de linkerspits te ver naar buiten gedreven werd maar Dijkstra wist de rust te bewaren om toch de 1-3 binnen te schieten. De thuisploeg was ondertussen al geen schim meer van de ploeg die in de eerste vijfenveertig minuten zeer aanvaardbaar voetbal had laten zien want het was eigenlijk alleen maar meer VVSV’09 wat de klok sloeg.

Terwijl het ook in Eenrum steeds een beetje harder begon te regenen wisten de bezoekers in de 85e minuut nogmaals te scoren door Marco Dijkstra wat de eindstand uiteindelijk op 4-1 in het voordeel van VVSV’09 bracht. Een zege waar Wim Nubé uiteraard niet ontevreden over was maar waar hij wel wat kanttekeningen bij plaatste. ,,In de eerste helft speelden we uitgesproken slap. Dat betekende dat we Eenrum heerlijk lieten voetballen en dan is het een gevaarlijke ploeg. In de tweede helft hebben we wat omzettingen gedaan en liep het beter. Maar om eerlijk te zijn, er moet nog veel gebeuren richting de start van het seizoen.”

Dat laatste was ook een constatering van Ronald Bouwman die in het duel tegen VVSV’09 alle kanten van zijn ploeg had gezien. ,,Het was een duel van pieken en dalen waarin de tweede helft maar weinig pieken meer te zien waren. In de tweede helft zakten we duidelijk door de ondergrens maar wat wil je ook. We hebben er nog maar vier trainingen opzitten en ik weet nu al dat men zich in Eenrum pas met de naderende voetbalcompetitie gaat bemoeien als het kermisweekend voorbij is.”

Eenrum-VVSV’09 1-4 (1-0)

20. Mark van der Veen 1-0(ed.), 50. Alfred Venhuizen 1-1, 75. Tuma 1-2(str.), 78. Dijkstra 1-3, 85. Dijkstra 1-4.

Scheidsrechter: Bob Brinkhuizen (Sauwerd)

Eenrum: Bronsema, Lindenbergh(46. Van der Woude), Nubé, Bas Hamminga(46.Erik Valkenborg), Musters(46. Claver); Mark Dijkstra, Tim Veenstra, Siebrand Solinger(60. Nienhuis), Schutter(60. Rutkowsky), Harsema(Ringer Solinger), Disse(60. Oostema).