Lieuwe Westra prolongeert titel NK Tijdrijden

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

Lieuwe Westra werd voor de tweede keer in zijn carrière Nederlands Kampioen tijdrijden bij de profs. De coureur uit het Friese Tijnje was met zijn tijd van 1.03,59 vier seconden sneller dan Niki Terpstra en maar liefst veertig seconden sneller dan nummer drie Tom Dumoulin. Dit drietal zorgde er voor dat nummer vier Lars Boom en Stef Clement, de grote favoriet voor de eindzege, met een vijfde plaats een zeer teleurstellende NK Tijdrijden beleefden.
            1372228046Nenergiewachttour merkx winsum  1
    
    Peter Merx raast in volle vaart door de straten van Winsum tijdens NK-tijdrijden
    Bron: Ommelander Courant           foto: Herman Spier Bedum


De gemeente Winsum was er woensdagmiddag helemaal klaar voor om de in totaal vierendertig deelnemers aan het NK Tijdrijden voor profs en eliterenners zonder contract een mooie route door de diverse dorpen die de gemeente Winsum telt aan te bieden. Naast start en finishplaats Winsum werden de dorpen Garnwerd, Feerwerd en Ezinge aangedaan om vervolgens via Oldehove(gemeente Zuidhorn), Saaksum en Schouwerzijl(De Marne) weer naar Winsum te koersen. Een ronde van 26,3 kilometer die door de mannen twee keer moest worden afgelegd.

Het eerste blok van zeventien renners vertrok om 13.30 uur en de derde die van het startpodium vertrok was Peter Merx, die een dag eerder nog in de Omloop van Bedum had gereden. De man uit Warfhuizen had er zin in hoewel hij door zijn zware val op 28 april in Zeeland minder op het tijdrijden had kunnen trainen dan hij van plan was geweest. ,,Doordat mijn elleboog na die zware val helemaal open lag kon ik niet trainen op een tijdritfiets. Dat is natuurlijk een handicap maar de organisatie wou toch graag dat ik hier reed. Daarom besloot ik om mij toch aan te melden voor dit NK. Een kampioenschap waarvan ik het prachtig vind dat het door een gedeelte van Nederland gaat waar ik kind aan huis ben en wat het voor mij wel speciaal maakt.”

Al snel werd duidelijk dat er voor Merx, en de overige coureurs uit de eerste groep, geen toppositie zou zijn weg gelegd want de tussentijden van de echte kanjers op dit onderdeel waren beduidend sneller. Waar de latere winnaar bij de eliterenners zonder contract, Jan Lof, 33.21 over zijn eerste ronde deed was Lieuwe Westra de man in vorm. De 28 jarige Fries raasde in een tijd van 31.02 zijn eerste ronde van 26,2 kilometer af. Dat gaf aan dat er serieus rekening gehouden moest worden met een prolongatie van de titel die Westra in 2012 voor de eerste keer in zijn wielerloopbaan wist te winnen.

Ondertussen was de Kolibri uit Warfhuizen voor de tweede keer in Winsum aangekomen en dat betekende dat zijn tijdrit erop zat in een tijd van 1.13.06. Een tijd waar Merx niet ontevreden over was. ,, Ik mag gezien mijn weinige trainingsuren op deze discipline niet ontevreden zijn, maar in goeden doen had ik zeker een paar minuten sneller kunnen zijn. Verder waaide het in de eerste ronde vrij stevig waar de eerste groep iets meer last van dan de mannen die later in de middag konden starten.”

De laatste opmerking van de renner van NWVGBike4Air klopte precies want het weer werd steeds beter in Winsum waar het tijdens de huldiging van de dames nog even was gaan regenen terwijl in overige delen van Nederland een waar noodweer was losgebarsten. Maar gelukkig voor de renners en organisatie bleef het droog in Winsum waar iedereen zich kon gaan opmaken voor een spannende finale van het NK Tijdrijden 2013. Lieuwe Westra kwam als snelste door na de eerste passage van de finishplek in Winsum. De coureur van Vacansoleil-DMC had een voorsprong van 21 seconden op nummer twee Niki Terpstra(Omega Pharma-Quickstep) en Tom Dumoulin(Argos-Shimano) die als derde snelste aan zijn tweede toer begon. Voor de gedoodverfde favoriet Stef Clement werd het ondertussen een helse klus om nog op het podium te komen. De meervoudige kampioen op het onderdeel tijdtijden was in Winsum niet in de juiste vorm en moest al meer dan een minuut toegeven op Westra. Dat zelfde gold ook voor Lars Boom zodat beide troeven van Blanco Pro Cycling er in de tweede ronde nog aardig aan zouden moeten trekken om in de buurt van het podium te komen.

De tussentijden die speaker Jannes Mulder het publiek meegaf toonden echter aan dat Niki Terpstra het Lieuwe Westra wel lastiger ging maken maar dat er voor Clement en Boom qua achterstand in seconden weinig veranderde. Daardoor werd het steeds duidelijker dat het podium in Winsum zou bestaan uit Lieuwe Westra, Niki Terpstra en Tom Dumoulin waarbij alleen nog bepaald moest worden wie op welke plaats terecht zou komen. Nadat Maastrichtenaar Tom Dumoulin als eerste onder de 1.05 binnenkwam met een tijd van 1.04.39 werd het even wachten voor het publiek in Winsum op Niki Terpstra en de op dat moment nog Nederlands Kampioen, Lieuwe Westra. Jannes Mulder gaf aan de hand van de laatste tussentijden door dat Terpstra aan het inlopen was op de coureur uit Tijnje. Op drieënveertig van de ruim 52 te verrijden kilometers bedroeg de voorsprong van Westra nog maar tien seconden en zag het er naar uit dat een sterke tweede ronde Terpstra weleens aan een titel zou kunnen helpen.

Zo werd de spanning meer en meer opgevoerd toen beide mannen in de buurt van finishplaats Winsum kwamen. Een finishplaats dat zich mocht verheugen in een groot aantal toeschouwers dat de ontknoping van het NK Tijdrijden wilde meemaken. En het publiek kreeg waar voor zijn geld want nadat Niki Terpstra in een tijd van 1.04.03 over de finish was gekomen konden even later de Friese vlaggen de lucht in want Lieuwe Westra had vier seconden minder nodig voor zijn 52.6 kilometer door het Groninger land zodat hij met een tijd van 1.03.59 even later op het Boogplein in het centrum van Winsum als Nederlands Kampioen gehuldigd werd. Een kampioenschap dat voor een geweldige ontlading zorgde bij Westra die op 7 juni zwaar ten val kwam in het Criterium du Dauphiné. Een val dat er voor zorgde dat hij allesbehalve zeker was van zijn zaak om zijn titel in Winsum te kunnen prolongeren. ,,Ik had toch nog wel last van mijn ribben en vooral in de tweede omloop merkte ik dat duidelijk. Ik had gehoopt dat ik richting de slotkilometers meer van mijn voorsprong kon overhouden zodat ik op zeker kon rijden. De tussentijden van vooral Niki zorgden er voor dat ik in de tweede omloop toch volle bak moest rijden en uiteindelijk blij was met mijn voorsprong van vier seconden.”

Na afloop van het NK Tijdrijden was wethouder Wiebe Zorge van de gemeente Winsum een gelukkig en tevreden man. ,, Winsum en een gedeelte van de omliggende dorpen hebben prachtige wielersport gezien waarbij de weergoden het goed voor hadden met het noorden van Groningen. Daar zijn we zeer blij mee als dat we ook zijn met de medewerking van iedereen die dit wielerspektakel tot een waar feest heeft gemaakt.”

Uitslag NK Tijdrijden 2013 Winsum:

Professionals:

1 Lieuwe Westra           Tijnje                           1.03.59

2 Niki Terpstra             Assendelft                    1.04.03

3 Tom Dumoulin          Maastricht                    1.04.39

4 Lars Boom                 Vlijmen                        1.05.02

5 Stef Clement              Zevenbergschen Hoek 105.19

Eliterenners zonder contract:

1 Jan Lof                       Amsterdam                            1.07.31

2 Wieger van der Wier  Marum                         1.08.15

3 Jarno Gmelich Meijling Almere                       108.48