Martin Bauer zegeviert in 30e Omloop van Bedum.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

Eén groot wielerfeest dinsdagavond in Bedum waar de 30e Omloop van Bedum op het programma stond. Een Bedum wat een geweldige comeback van de als tweede eindigende plaatselijk favoriet Wouter Haan te zien kreeg in een van de grootste en mooiste criteriums die Noord-Nederland kent die in de jonge Duitser Martin Bauer een fantastische winnaar kreeg.
                   1372226849Ntweede foto wielerronde bedum wouter haan op kop

Wouter Haan aan kop van het peloton in de straten van Bedum   foto: Herman Spier Bedum

Bron: Ommelander Courant


Het stichtingsbestuur Wielercomité Bedum vertelde voor aanvang van de 30e editie van de Omloop van Bedum dat de jubileumeditie een feest voor iedereen moest worden. Alles wees dinsdagavond in die richting want voorzitter Henk van der Velde was, voordat er nog maar een meter was gefietst, al een blij man. ,, Bij de heren zullen ruim 120 renners aan de start verschijnen en dat is werkelijk fantastisch. Daarnaast hebben we tien marathonschaatsters die een wedstrijd achter de derny’s gaan rijden wat ook geldt voor de tien hoogst geklasseerde renners uit het criterium dat deze keer over 80 kilometer zal gaan. En wat ook niet onbelangrijk is dat het weer geweldig meewerkt vanavond waardoor we weer veel toeschouwers mogen verwelkomen in Bedum.”

De wieleravond in Bedum begon direct al prachtig voor de Bedumers want in de derny’s koers voor de dames bleek dat plaatselijk favoriet Jolanda Langeland aardig uit de voeten kon achter de brommers en de Bedumse wist uiteindelijk als eerste over de finish te komen voor haar ploeggenoot Foske Tamar van der Wal en Mariska Huisman. Nadat de dames hun gekregen champagne in het rond hadden gespoten werd het de hoogste tijd voor de 30e Omloop van Bedum waar dus zoals gezegd ruim 120 renners aan de start verschenen. Een van de coureurs was niemand minder dan Wouter Haan die van de ploegleiding van Koga Cycling Team speciaal toestemming had gekregen om in zijn woonplaats Bedum aan dit jubileumfeest mee te doen. De Bedumer was daar blij zo vertelde hij speaker Andries Nieuwenhuis. ,,Ik had eigenlijk woensdag in België moeten rijden maar de ploegleiding gunde mij het om in mijn eigen dorp te koersen. Daar ben ik ze echt dankbaar voor want ik wil Bedum graag laten zien dat ik na in 2012 bijna een jaar ziek te zijn geweest, weer op de weg terug ben.”

 Naast Wouter Haan waren er nog meer kanshebbers voor de eindzege naar Bedum gekomen waaronder een grote groep Duitse coureurs die via de contacten van bestuurslid Be Huizing enthousiast gemaakt waren om naar Noord-Groningen te komen. En uiteraard was ook de man die de editie van 2012 op zijn naam bracht, Paul de Haan uit Meedhuizen, van de partij. Die zag, net als alle anderen dat ook Peter Merx uit Warfhuizen aan de startstreep stond. De, kolibri’ uit Warfhuizen stond voor een lastige klus want een dag na Bedum werd hij in Winsum verwacht voor het NK-tijdrijden zodat het met krachten smijten weinig zin zou hebben. Europees handboogkampioen Peter Eisinga was door het wielercomité gevraagd voor het startschot en daardoor werden de coureurs op werkelijk spectaculair wijze weggeschoten. Staande op de bus bij start en finish schoot hij een aan het huis van afscheid nemend bestuurslid Johan Arends bevestigde band in een keer lek zodat een luide knal de ruim 120 renners in beweging zette. Nadat de renners voor de eerste keer door waren gekomen werd direct zichtbaar dat het dinsdagavond knoeperhard zou gaan zoals Andries Nieuwenhuis aangaf want de prijzenpot was in Bedum ook deze keer zeer goed gevuld. Dat zorgde inderdaad voor veel strijd in Bedum waar in het begin van de koers al wat voorzichtige pogingen werden gedaan om een vroegtijdige ontsnapping te forceren. Vooral de Duitse renners lieten zien dat ze niet voor alleen maar meerijden naar Bedum waren gekomen en sleurden aan de kop van het peloton alsof hun leven er vanaf hing. De eerste serieuze poging kwam echter op naam van Jos Harms uit Oude Pekela die Frank Wierstra uit Burgum meekreeg als medevluchter. Maar de jagende meute achter het tweetal liet niets uit zijn greep ontsnappen zodat even later het peloton weer een geheel was waar na ongeveer tien ronden de eerste afvallers al uit verdwenen waren.

Ondertussen begon Wouter Haan zich wat meer met de koers te bemoeien wat er voor zorgde dat het peloton in stukken viel waardoor Haan op een gegeven moment, met acht andere vluchters, een kleine voorsprong kon opbouwen. Maar door het veelvoud aan premiesprints ging ook deze vluchtpoging in rook op want met nog 20 toeren te gaan was het hele spul weer samen en begon het spektakel weer van voren af aan. Dat was het namelijk dinsdagavond in Bedum, een wielerspektakel waarin steeds meer renners met de mond wijd open reden omdat het tempo enorm hoog lag.

Dat laatste deed voorzitter Henk van der Velde de opmerking maken dat de winnaar van de 30e editie van de Omloop Bedum wel enorm goede benen moest hebben om in dit geweld als eerste over de meet te komen. Een juiste constatering van de voorzitter want het bleef een komen en gaan van demarrages op het uitermate veilige parcours in Bedum waar werkelijk niets aan het toeval was overgelaten om de renners, maar ook het publiek, een prachtig criterium aan te bieden.
Met nog 15 ronden te gaan kwam er weer een kopgroep tot stand en Andries Nieuwenhuis wist te melden dat Christoph Haxsen, Bas Seldenrijk, Andries Weening, Marco Hoekstra, Gijs Strating en Nick Hooghiemster er tussen uit waren gesprongen.

Dit zestal kreeg het voorelkaar om de grootste voorsprong van de avond tot stand te brengen want met nog 10 ronden te gaan bedroeg de voorsprong zestien seconden op een uiteengevallen peloton. Dit leek een voorbeslissing te zijn maar het peloton hergroepeerde zich toch weer en met nog zeven ronden op het rondenbord vond, onder aanvoering van districtskampioen Harko Kievit, de zoveelste samenvoeging plaats. Zo brak de finale van de 30e Omloop aan waarin zich een waar slagveld aandiende want er gebeurde van alles in het peloton. Speaker Andries Nieuwenhuis moest dan ook al kwaliteiten aanspreken om het publiek van de juiste informatie te voorzien. Maar de inwoner uit Surhuisterveen deed dat met verve want ook hij was in topvorm waardoor de spanning op prachtige wijze werd opgevoerd. Een spanning die opeens om te snijden was toen met nog drie ronden te gaan Peter Merx opeens uit het peloton ontsnapte. Een siddering ging even door het publiek toen de renner uit Warhuizen alleen op weg ging naar misschien wel een overwinning in Bedum. Maar ook Merx kreeg geen ruimte van het peloton waar Wouter Haan in de finale liet zien dat hij over meer kracht beschikte dan enkele weken eerder in Haren toen het niet ging zoals de 21 jarige renner uit Bedum graag wilde. Maar in Bedum was alles opeens anders en zag het massaal opgekomen publiek dat bij het ingaan van de twee laatste van de in totaal 42 ronden hun plaatsgenoot er met nog vier kompanen vandoor ging. Vladi Riha, Jeff Vermeulen, Martin Bauer en Philip Rechenbach waren Haan zijn medevluchters en dit vijftal ging ook bij het ingaan van de laatste ronde nog aan de leiding. Het publiek stond al snel op het puntje van hun tenen want iedereen was in spannende afwachting van wie of wat er voor de laatste keer het lange rechte stuk naar start en finish op zou komen. Een bijna complete groep, waarbij het vijftal nog maar een paar meter voorsprong had, denderde richting de meet waar Martin Bauer uit Dresden als eerste zijn voorwiel over de streep wist te drukken voor plaatselijk favoriet Wouter Haan die daarmee Vladi Riha uit Bremen naar de derde plaats verwees. Een prachtig podium in de 30e Omloop van Bedum waarvan de beste tien renners een klein half uurtje later achter de derny’s plaats mochten nemen.

In de dernykoers liet de talentvolle Bedumer vervolgens zien dat zijn eerste podiumplaats van dit seizoen hem goed had gedaan want voor Nederlands kampioen achter de derny, Jeff Vermeulen, wist hij tot groot enthousiasme van het nog in ruime mate aanwezige publiek de afsluitende dernykoers op zijn naam te brengen waarbij de winnaar van het criterium Martin Bauer als derde eindigde.

Uitslag 30e Omloop van Bedum:

1 Martin Bauer             Dresden

2 Wouter Haan             Bedum

3 Vladi Riha                  Bremen

4 Jeff Vermeulen           Hoogvliet

5 Philip Rechenbach     Dresden

6 Paul de Haan              Meedhuizen

7 Marco Hoekstra                  Haren

8 Frederick Prenzel       Hannover

9 Johan Knol                Midwolde

10Pieter Postma            Tjerkgaast