Gijs Strating prachtige winnaar ‘Dorpsklanken Wielerronde van Eelde’.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

Als het voetbalseizoen afgelopen is krijg ik vaak de vraag, nu weinig sportactiviteiten voor de kranten zeker. Maar gelukkig zijn er nog genoeg andere sporten waar iets over te schrijven valt en een van die sporten is Wielrennen. Zo vond ik mij vorige week terug in de Ronde van Eelde waar ik namens de Oostermoer een verslag van deze prachtige koers mocht maken.
0c758c944f0062609b2677e28107bc5e L

De latere winnaar Gijs Strating in de straten van Eelde   foto: Dorpsklanken Wouter ter Veld
Bron Oostermoer

Fantastische weersomstandigheden, een mooie, charmante Josefien Nijholt als rondemiss en een spannend wedstrijdverloop zorgde ervoor dat alles en iedereen dik tevreden was na afloop van de “Dorpsklanken Wielerronde van Eelde. Een wielerronde dat met winnaar Gijs Strating uit Haren, Jan Bos uit Nieuwehorne en de, kolibri’ uit Warhuizen, Peter Merx, een prima top drie podium kreeg.

Ongeveer vijftig elite/beloften en amateur wielrenners kwamen aan de start tijdens deze editie van de “Dorpsklanken Wielerronde van Eelde’ die sinds vorig jaar weer in ere hersteld is. Een aantal renners waar een van de organisatoren van de wielerronde van Eelde, Nico Harms, niet ontevreden over was. ,,Dat was vorige week in Haren ook ongeveer het aantal wat aan de start verscheen dus wat betreft hebben wij geen reden tot klagen. Natuurlijk hoop je altijd op meer deelnemers maar onder deze vijftig renners zitten er aardig wat die behoorlijk wat topklasseringen bij elkaar hebben gefietst wat ongetwijfeld voor veel strijd zal gaan zorgen. “

Dezelfde mening was ook Peter Merx toegedaan die sinds kort weer in het peloton is teruggekeerd nadat hij op 28 april in de Wim Hendrik Trofee in Koewacht(Zeeland) zwaar ten val was gekomen. ,,Eelde is wel een criterium wat zich leent voor een spectaculair koersverloop. Door de vorm van het parcours kun je als koploper of kopgroep gemakkelijk uit het zicht komen maar is er richting start en finish juist weer een lang recht stuk waar dat niet het geval is. Dat zal er voor zorgen dat er vanavond veel strijd geleverd zal worden want wij van NWVG Bike4 Air zijn absoluut van plan om er een mooie koers van te maken.”

Daar had Merx overigens nog geen prominente rol voor zichzelf in gedachten maar toch was hij, samen met Bas Seldenrijk en Marco Kuyvenhoven de, aanstichter’ van de eerste echte kopgroep in de 'Dorpsklanken Wielerronde van Eelde’. Rondenlang reed het drietal aan de leiding waarbij de voorsprong op een gegeven moment bijna een halve minuut bedroeg. Een voorsprong in een koers overigens die na een vijftal ronden aan een geweldige valpartij ontsnapte toen een niet oplettende toeschouwer per fiets het parcours op kwam rijden. De onverlaat ontsnapte door zijn roekeloos gedrag maar net aan een enorme ravage die hij met zijn oliedom gedrag aangericht zou hebben in het peloton. Een ramp zou werkelijk niet te overzien zou zijn geweest want je hoefde geen kenner van de wielersport te zijn om te weten dat er een groot aantal ambulances naar Eelde had moeten komen om de talloze gewonden naar het ziekenhuis te brengen. De organisatie in Eelde trof overigens geen blaam bij dit incident want de, mafkees’, zoals microfonist Rikus Bartol hem terecht noemde, besloot namelijk de geplaatste dranghekken als niet gezien te beschouwen.

Maar gelukkig kon het criterium over 57 ronden gewoon doorgaan en bleef de trojka, Kuyvenhoven,
Seldenrijk en Merx de leider in de koers gevolgd door een peloton dat het samenwerken in deze fase nog niet tot kunst had verheven. Teveel renners keken elkaar aan met het idee, als jij niets doet dan doe ik ook niets, wat er voor zorgde dat Rikus Bartol heel voorzichtig over een beslissende ontsnapping van het leidend drietal begon te spreken.

Maar met nog vijfentwintig van de zevenenvijftig ronden te gaan besloten Jan Bos uit Nieuwehorne, Bram Verwey uit Groningen en de uit Kollum afkomstige Kevin Snijder dat er nog meer leven in de koers moest komen. Het drietal maakte zich los uit het eerste deel van het peloton en de koplopers moesten toestaan dat er steeds meer van hun voorsprong werd afgeknabbeld. Het drietal Bos, Verwey en Snijder hadden er uiteindelijk negen toeren voor nodig om aansluiting te vinden bij de drie vluchters van het eerste uur en iedereen verwachtte dat de winnaar van deze editie van de ronde van Eelde uit dit zestal zou komen.

Maar er was nog een renner uit het overgebleven peloton ontsnapt en dat was niemand minder dan Gijs Strating. De man uit Haren wist dat er met Bram Verwey en Peter Merx al twee ploeggenoten in de kopgroep zaten maar Strating bedacht dat met drie renners uit de formatie van NWVG Bike4 Air in een kopgroep de kans op een zege nog groter zou zijn.

Duidelijk was namelijk dat Jan Bos, gesloopt’ moest worden want de coureur uit Nieuwehorne staat bekend als iemand die rap kan aankomen. In zijn loopbaan bij de Elite/Amateurs/Beloften fietste hij tot nu toe zesentwintig zeges bijeen en Bos liet zien dat nummer zeventwintig wat hem betrof in Eelde in de planning stond. Maar het NWVG Bike4Air trio Verweij, Strating en Merx had andere plannen en besloot om Jan Bos aardig bezig te houden door met steeds weer terugkerende demarrages de krachten uit de sprinter te trekken. Dat ging door tot aan het moment dat er nog drie ronden op het rondenbord werden aangegeven en Gijs Strating, met in zijn wiel Jan Bos, er vandoor ging. Peter Merx en Bram Verwey zorgden er direct voor dat er vanuit het achterveld geen spectaculaire dingen meer konden gebeuren hoewel Jos Harms uit Oude Pekela nog wel een poging deed om bij deze tweede groep aan te sluiten. De, elf’ ging erop bij Harms op volgens wielerkenner Rikus Bartol en dat betekende dat Harms in volle vaart over het parcours vloog. Maar zijn achterstand was toch te groot om nog een rol van betekenis te spelen in de grote finale van “Dorpsklanken Wielerronde van Eelde.

Zo werden de laatste drie ronden een strijd tussen Gijs Strating en de rappe Jan Bos waarbij iedereen verwachtte dat de Fries wel als overwinnaar uit de bus zou komen. En inderdaad bij het uitkomen van de laatste bocht vanaf het kermisterrein lag Jan Bos inderdaad op kop en werd hij al bijna aangekondigd als de winnaar van de “Dorpsklanken Wielerronde van Eelde’ editie 2013. Maar het werk van de NWVG Bike 4Air coureurs was niet voor niets geweest want Bos was toch minder scherp dan werd aangenomen. Met een geweldige, jump’ in de laatste meters wist Gijs Strating zijn voorwiel namelijk als eerste over de finish te krijgen. Met Strating kreeg de ronde van Eelde een winnaar die het verdiende vond even later ook Nico Harms die zeer te spreken was over de als tweede geëindigde Jan Bos en Peter Merx, die als nummer drie het ereschavot compleet maakte. ,,Een mooi podium na een zeer spannend verlopen koers waarin we veel strijd gezien hebben. Dat is mijn reactie op deze editie van de “Dorpsklanken Wielerronde van Eelde’. Een koers die ook nu weer heeft laten zien dat het goed is dat hij weer op de wielerkalender is teruggekeerd waar hij als het aan ons ligt voorlopig ook niet meer van zal verdwijnen.”

Uitslag “Dorpsklanken Wielerronde van Eelde:

1 Strating Haren, 2 Bos Nieuwehorne, 3 Merx Warfhuizen,4 Kuyvenhoven Gravenzande,5 Verwey             Haren, 6 Harms Oude Pekela, 7 Mensing Zwolle, 8 Vreugdenhil Eldersloo, 9 Van der Vegt Assen, 10Keizer Muntendam