De Pelikanen volgend seizoen weer in de 3e klasse

Geschreven door Kees Bouma op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

De Pelikanen is terug in de Derde Klasse. Na een bloedstollend spannend duel werd SC Elim met 2-1 verslagen en dat resulteerde (na de 1-0 winst van een week eerder) in de zo felbegeerde promotie. Twee volle bussen steunden de Peli’s op geweldige wijze, ze zongen, schreeuwden, trommelden en bezorgden de jonge ploeg kippenvel. In de eerste helft had De Pelikanen vrijwel niets in te brengen, na de rust waren de bezoekers uit Appingedam heer en meester.
1370235764NTeamfoto

De Pelikanen viert feest nadat promotie naar de derde klasse is gerealiseerd

Beide ploegen misten twee geschorste spelers als gevolg van een geïncasseerde gele kaart in de eerste wedstrijd. Bij SC Elim waren het Henk en Arjan Benjamins, bij De Pelikanen Jeffrey de Vries en Daan de Groot. Trainer Jan Otto Benjamins stelde als laatste man zijn 16 – jarige zoon Yoeri op. De in Appingedam geblesseerde dertigers Henry Zwiep en Martijn Gruppen keerden terug in de Drentse ploeg.

In de beginfase ging er van alles mis bij de ploeg uit Appingedam. Zenuwen of overconcentratie, we weten het niet, maar Elim pakte de zaken direct voortvarend aan. Na een minuut haalde Danny Schudde een tegenstander onderuit en de 18- jarige Justin Benjamins ( ook een zoon van de trainer) schoot op fantastische manier de vrije trap in de kruising. Rody Bos was kansloos en binnen twee minuten had Elim de in Appingedam opgelopen schade gerepareerd: 1-0. SC Elim zat er bovenop en Henry Zwiep liep tegen een meer dan terechte gele kaart aan. Justin Benjamins mocht al snel weer een vrije trap in kansrijke positie nemen, nu redde Bos. Na een dik kwartier raakte Martijn Gruppen na een hoekschop de buitenkant van de paal en Joey Gritter kreeg een grote kans, maar hij schoot over het doel van Bos.

Heel langzaam kwam De Pelikanen wat beter in de wedstrijd. Na een voorzet van Danny Kremer kopte Jan Vriemoedt in de 19e minuut naast, het was het eerste serieuze gevaar van de gasten. Danny Schudde en aanvoerder Eduard Schonewille (SC Elim) kregen geel en na 26 minuten moest Yoeri Gritter net als in Appingedam al voor de rust het veld verlaten. Blijkbaar was de spierblessure van de 17 – jarige topscorer nog niet genezen. Elim bleef sterker het eerste bedrijf, maar in de 37e minuut kreeg De Pelikanen een opgelegde kans op de gelijkmaker. Thijs Zuidema zette de bal voor en uiteindelijk kreeg Daan van Dortmont een vrije kans om van een meter of 8 te schieten, hij raakte een op de lijn staande verdediger. Jan Vriemoedt was na een pass van Daan van Dortmont nog een keer dreigend. Vlak voor de theepauze schoot Henry Zwiep in kansrijke positie over.

In de rust verving trainer Kees Bouma Nick Veentjer door Niels Breedijk. Weinigen rondom het fraaie speelveld in het Drentse dorp gaven in de pauze nog wat voor de kansen van de Damsters. Groot was dan ook de verbazing dat De Pelikanen in de 2e helft veel en veel beter speelde. De energie bij SC Elim leek al wat op en De Pelikanen ging eindelijk combineren. In de 47e minuut leek Jan Vriemoedt een strafschop te verdienen, maar de goed leidende arbiter Fokkens uit Borger liet doorspelen. Na 4 minuten in het tweede bedrijf soleerde Danny Kremer door de defensie, maar zijn solo kostte zoveel energie dat het schot alleen voor doelman Benjamins te zacht was. Een prachtige aanval met Dennis de Vries en Jermaine Bos in de rol van aangevers leverde Vriemoedt een kans op, maar de routinier schoot naast. In de 56e minuut leverde Thijs Zuidema een mooie voorzet af, het schot dat volgde was van Danny Schudde, maar ging naast.

Jan Otto Benjamins zag het gevaar en ging wisselen. Mike Doldersum kwam Henry Zwiep vervangen. Het hielp niet. In de 64e minuut ging Thijs Zuidema Stevens voorbij, de bal kwam via Niels Breedijk en Danny Schudde bij Stefan Jonker, die fraai uithaalde en met een bekeken schot de 1-1 op het bord bracht. Dolle vreugde bij de Damsters. SC Elim probeerde het initiatief weer naar zich toe te trekken, maar dat lukte niet. De verdedigers Ruben Kuiper, Jermaine Bos, Dennis de Vries en Stefan Jonker gaven geen centimeter ruimte meer weg en op het middenveld combineerde het trio Schudde, Breedijk en Van Dortmont naar hartenlust. SC Elim koos voor hoge ballen op de lange mannen, maar doelman Rody Bos keepte als een kerel en ving elke bal voor de kopgrage schedels weg. In de tegenaanval was De Pelikanen veel dreigender.

De beslissing over promotie viel in de 83e minuut. Net over de middenlijn bediende Jan Vriemoedt Danny Kremer en met een indrukwekkende solo raasde Kremer richting het doel van Elim. Een aanslag van Schonewille ontweek hij en uiteindelijk passeerde Danny ook de doelman en schoof de bal rustig over de lijn: 1-2. Prachtige, grote en oprechte vreugde bij iedereen die De Pelikanen een warm hart toedroeg. De Drentse supporters verlieten het sportpark of zochten hun heil in de kantine. Zij zagen niet meer hoe Joshua Rebel en Erik – Jan Raangs nog in de ploeg kwamen en hoe Stefan Jonker geblesseerd uitviel.

Na 6 minuten blessuretijd floot Fokkens de wedstrijd naar de geschiedenis en De Pelikanen naar de Derde Klasse.

Het feest voor de club van voorzitter Berend Zwart was schitterend, zowel het 1e als het 2e team gepromoveerd. Elftalleider Robert Boiten nam op deze wijze prachtig afscheid van zijn geliefde club.

Na kampioen Appingedam promoveerde ook De Fivel en met Poolster en Eems Boys zijn de supporters in het nieuwe seizoen weer verzekerd van flink wat interessante derby’s, maar zover is het nog niet. FC Grootegast strandde in Pesse, waar het in de verlenging ten onder ging.

Opstellingen:

SC Elim: G. Benjamins; Van der Weide, Y. Benjamins, Gruppen, Stevens, E. Schonewille, Koops, Zwiep ( 62: Doldersum), J. Benjamins, Gritter ( 26: Boertien), K. Schonewille ( 69: Vos)

De Pelikanen: R. Bos; J. Bos, D. de Vries, Jonker, Kuiper; Schudde, Veentjer (46: Breedijk), Van Dortmont; Zuidema ( 86: Raangs), Vriemoedt ( 85: Rebel), Kremer