Ontketend Viboa wint van HZVV: 6-2.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

Een ontketend Viboa raasde in de tweede helft van het duel tegen HZVV als een tornado over het veld. In de eerste helft zag het er nog naar uit dat de bezoekers er met de winst vandoor zouden gaan maar door onder andere een hattrick van Neil Judkins werd het uiteindelijk 6-2 voor de Winsumers die daardoor nog steeds mogen hopen op een plaats in de hoofdklasse.

1369972103Nvb ViboaHZVV Winsum 25 05 13 2380
Spelmoment uit de ,thriller van Winsum tussen Viboa en HZVV
Bron: Ommelander Courant    Foto: Ronnie Afman.


Viboa wist door het verlies in zijn eerste nacompetitieduel tegen Go Ahead Kampen wat het tegen HZVV moest doen om nog een kans te maken op promotie naar de hoofdklasse. Het duel tegen HZVV winnen met ruime cijfers. Door het 2-0 verlies stonden de Winsumers op een doelsaldo van -2 en dat moest een positief doelsaldo worden want anders was het over en uit met de promotiekansen van Viboa. Trainer Marc van Meel, die het zonder zijn op de donderdagtraining geblesseerde geraakte aanvoerder Robbert Slob moest doen, had er voor gekozen om met Neil Judkins en Rick Schaaphok als aanvallers te beginnen. ,,Het is een simpel verhaal, wij moeten scoren en ik denk dat we met Judkins en Schaaphok voorin meer kans maken dan met bijvoorbeeld Bram Verburgh en Cees Jan Diepeveen. Daar komt bij dat Cees sinds het thuisduel tegen CVVB last van een schouderblessure heeft waardoor hij donderdag niet getraind heeft. Vandaar mijn keuze om Judkins en Schaaphok de aanval te laten vormen waarbij het middenveld voor aansluiting moet zorgen om het HZVV constant lastig te maken.”

Nadat er voor aanvang van het duel afscheid was genomen van assistent-scheidsrechter Auke van der Velde, elftalleider Kornelis Prins, de naar Amerika vertrekkende Ben Knol en de door blessureleed uitgeschakelde Wouter Diepeveen werd snel duidelijk dat HZVV een prima voetballende ploeg heeft. Doelman Germen Bouwman en zijn verdedigers konden direct aan de bak want HZVV liet zien dat men wilde proberen om de thuisclub in de beginfase al op een achterstand te zetten. De kansen op een openingstreffer lagen er ook zeker voor de ploeg uit Hoogeveen maar speaker Kees Pol kon in de 12e minuut opeens de tune die bij een goal van Viboa over het complex aan de Schouwerzijlsterweg klinkt laten horen. Een door linkervleugelverdediger Maurice Mulderij slecht met de borst aangenomen bal werd door Rick Schaaphok opgepikt. De spits haalde direct uit richting het HZVV-doel waar ook doelman Stefan Boxma in de fout ging. De keeper liet de bal namelijk van zijn lichaam stuiten en voordat Boxma zijn fout kon herstellen had Neil Judkins de 1-0 al binnengeschoten. Een droomopening voor de Winsumers die echter moesten toezien dat HZVV de draad van het jagen om Viboa op achterstand te zetten direct weer oppakte. In de 22e minuut kwam de gelijkmaker tot stand toen Maurice Mulderij teveel vrijheid kreeg en vanaf randje zestienmeter de 1-1 achter Germen Bouwman kon schieten. Vriend en vijand waren het roerend met elkaar eens, de gelijkmaker van HZVV was meer dan terecht omdat de gasten duidelijk de bovenliggende partij waren. De Hoogeveners speelden ook in het resterende gedeelte van de eerste helft sterk waarbij de ene aanval na de andere richting het doel van Viboa rolde. Germen Bouwman en zijn teamgenoten hadden de handen dan ook vol met het voorkomen van meerdere tegentreffers zodat de aanvallende escapades van de thuisclub tot een minimum beperkt bleven.

Ondertussen werd het duel wat grimmiger wat HZVV-er Maurice Mulderij in de 34e minuut de eerste gele kaart van de wedstrijd opleverde toen hij Rick Schaaphok onderuit schoffelde. Drie minuten later was dezelfde Schaaphok dicht bij een 2-1 voorsprong voor zijn ploeg maar hij zag zijn kopbal door doelman Boxma over de lat getikt worden. Hierdoor bleef de 1-1, waarvoor Germen Bouwman in de slotseconden nog een prima redding moest verrichten om een tweede treffer voor HZVV te voorkomen, tot aan de rust op het scorebord staan. Tijdens de rust was hoorbaar dat velen in de veronderstelling verkeerden dat HZVV in de tweede helft orde op zaken zou stellen want de gasten waren volgens de diverse kenners de betere ploeg.

Wat er in de rust in kleedkamer van Viboa met elkaar is afgesproken werd direct aan het begin van de tweede helft zichtbaar want vanaf de 46e minuut raasde er een gele tornado over het hoofdveld aan de Schouwerzijlsterweg. In de 48e minuut stond het sportpark voor de eerste keer in de tweede helft in lichterlaaie. De zich op een formidabele wijze in de basis van Viboa teruggeknokte Jeroen Carmio pikte een niet goed door de defensie van HZVV weggewerkte bal op en zag zijn schot vervolgens door een niet goed ingrijpende verdediging het HZVV-doel in gaan. Dolle taferelen aan de kant van de Winsumers die vier minuten later moesten toestaan dat HZVV weer langszij kwam. Rechterspits Edward Eshuis kreeg teveel vrijheid en zijn schot ging als een streep langs Germen Bouwman:2-2.

De thuisploeg gaf echter niet op want nog meer werd het tempo opgevoerd en kregen de bezoekers meer en meer het idee dat ze met een ontketent Viboa te maken hadden. De 3-2 leek er in de 59e minuut aan te komen maar Otto Mekel zag zijn schot op de paal belanden maar als een duveltje uit een doosje was daar Neil Judkins die het Viboa-complex weer liet ontploffen. Met zijn 100e doelpunt uit zijn carrière bracht hij zijn ploeg op 3-2. De 60e minuut van de, thriller van Winsum’ stond in het teken van de gele kaart die aanvoerder Arjan Kleine zag toen hij een stevige schop aan Rick Schaaphok uitdeelde. De spits van Viboa trok zaterdagmiddag alles uit de kast om het zijn tegenstanders lastig te maken. Schaaphok huldigt het principe, de scheidsrechter bepaalt wat ik wel en niet mag en het moet gezegd, er mocht zaterdagmiddag veel van scheidsrechter Beltman. Maar wat Kleine deed mocht niet waar hij in plaats van geel ook rood voor had kunnen krijgen. Een minuut later werd alles en iedereen die Viboa een warm hart toedroeg bijna gek van vreugde aan de Schouwerzijlsterweg want de gastheren kwamen op een 4-2 voorsprong. Een vrije bal van Otto Mekel werd door Rick Schaaphok verlengd naar de aan zijn laatste minuten in het eerste elftal bezig zijnde Neil Judkins. De routinier gaf uiteindelijk het beslissende tikje om vervolgens bijna een meter onder de grond gestopt te worden door zijn op hem duikende teamgenoten. Na dit feestje raasde de tornado echter weer verder want vier minuten na de 4-2 kon Kees Pol met overslaande stem de 5-2 aankondigen en met een geweldige uithaal werd de naam van wederom Neil Judkins omgeroepen. Een prachtige hattrick voor Judkins die samen met zijn teamgenoten zag dat Marco Hulst in de 70e minuut met direct rood mocht vertrekken. De middenvelder schopte onder de ogen van de goed leidende Beltman Rick Schaaphok onderuit en daarvoor was inderdaad maar een straf te bedenken. De wedstrijd werd steeds grimmiger en de gele kaarten volgden elkaar nu in een vlot tempo op met twee in een minuut voor HZVV-er Marco Hartman en Ben Knol, die hem namens Viboa in ontvangst mocht nemen.

In de 76e minuut zag het er vervolgens naar uit dat de gastheren op 6-2 zouden komen maar scheidsrechter had al buitenspel geconstateerd zodat dit feestje geen doorgang vond. Richting de slotfase stond het nog steeds 5-2 voor de Winsumers waarbij HZVV geen schim meer was van het team dat in de eerste vijfenveertig minuten de bovenliggende partij was. Een stand wat echter niet de eindstand zou worden want de man die na maanden afwezigheid liet zien dat hij enorm belangrijk is voor zijn team, Rick Schaaphok, scoorde in de 89e minuut de 6-2. Voor die tijd had HZVV nog een paar kleine kansjes op een derde treffer gehad maar het bleef bij kansjes zodat Marc van Meel de gelegenheid kreeg om enkele publiekswissels toe te passen. Daardoor verdween Henri Bierling in de 80e minuut van het veld waar Bram Verburgh voor binnen de lijnen kwam en in de 90e minuut mocht Jeroen Carmio naar de kant komen. Carmio, volgens zijn ook aanwezige oud-trainer Hans van der Ploeg zeker 10 kilo afgevallen, speelde een geweldige wedstrijd en werd daar terecht met een publiekswissel voor beloond waar Hans Zwakenberg vervolgens komisch mee omging.

Maar het grootste applaus was een minuut later voor Neil Judkins die met zijn vier goals HZVV helemaal had gesloopt. De routinier was trouwens zelf ook gesloopt maar de brede lach op zijn gezicht gaf aan dat hij voor dit duel wel een aantal dagen van bijna niet kunnen lopen over had. Toen enkele ogenblikken later arbiter Beltman voor het einde van een geweldige wedstrijd floot keek Marc van Meel trots terug en roemde hij zijn ploeg dat alles had gegeven om tot een goed resultaat te komen. ,,De eerste helft was, ondanks dat wij ook wat kansen op nog een treffer kregen, voor HZVV. Maar wat er zich in de tweede helft in Winsum heeft afgespeeld moet je bij geweest zijn om dat te kunnen geloven. We hebben echt alles uit de kast getrokken met een 6-2 overwinning als resultaat waardoor we nog steeds in de race zijn voor promotie naar de hoofdklasse.”

 Viboa-HZVV: 6-2(1-1)

12.Judkins 1-0, 23. Mulderij 1-1, 48. Carmio 2-1, 52. Eshuis, 59. Judkins 3-2, 61.Judkins 4-2, 64 Judkins 5-2, 89. Schaaphok 6-2.

Scheidsrechter: G.J. Beltman (Rijssen)

Assistent-scheidsrechters: Haarnak, Verbruggen

Gele kaarten: Schaaphok, Knol( beide Viboa), Mulderij, Kleine, Hartman, Akkerman(allen HZVV).

Rode kaart: Hulst(HZVV)

Viboa: Bouwman; Knol, Van Dijk, Van Dalen, Vader; Carmio(90. Zwakenberg), Bierling(80. Verburgh), Pannekoek, Mekel; Schaaphok, Judkins(90+1. Diepeveen).

HZVV: Boxma; Leepel, Breukelman, Van der Stouw, Mulderij(67. Benjamins); Kleine, Hulst, De Jonge; Hartman, Akkerman, Eshuis.