Geen promotie CSVH door gelijkspel tegen Oeverzwaluwen

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

Voor CSVH is het sprookje van de nacompetitie uit. De Hoogkerkers hadden met twee doelpunten verschil van Oeverzwaluwen moeten winnen om de volgende ronde te bereiken. In een zeer matig duel werd het uiteindelijk 2-2 zodat de ploeg uit Koudum doorgaat naar de volgende ronde en CSVH volgend jaar weer in de tweede klasse uitkomt.

1369803096N944661 589727064393033 1303004281 n

CSVH moest voor zijn tweede duel in de nacompetitie dinsdagavond thuis aantreden tegen Oeverzwaluwen. In Koudum verloor CSVH zaterdag met 3-2  zodat een overwinning met twee doelpunten verschil er voor zou zorgen dat CSVH in de volgende ronde van de nacompetitie tegen de winnaar van het tweeluik Drenthina-VVI zou mogen proberen de 1e klasse te bereiken. Zover was het echter nog niet voor de als hoofdtrainer vertrekkende Johan Wardenier en zijn selectie hoewel spits Johan Honebeek voor aanvang van het duel alle vertrouwen in een goede afloop had. ‘Oeverzwaluwen is geen ploeg die je zo even aan de kant zet want het is een fysiek sterke ploeg dat veelvuldig de lange bal hanteert. Maar gezien het wedstrijdverloop en ons spel van zaterdag in Koudum zie ik ons vanavond als favoriet om de volgende ronde te bereiken.”

Na het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Walters kreeg het in groten getale opgekomen publiek in de beginfase geen wedstrijd te zien waar het vuur direct vanaf spatte. Aftasten en geen onnodige risico’s nemen was het credo bij beide teams want een vroege achterstand in de beginfase oplopen wilde zowel de thuisclub als ook de gasten uit Koudum proberen te voorkomen.  In de 14e minuut van de wedstrijd kon er door CSVH echter gejuicht worden toen de 1-0 op het scorebord verscheen. Johan Honebeek werd op de rechtervleugel op avontuur gestuurd. Terwijl de spits zich puur op snelheid en kracht langs zijn directe tegenstander Robbert Zonderland wurmde gaf de CSVH-er nog even aan dat de pass uit het achterveld te hard zou zijn. Honebeek had zijn eigen kwaliteiten echter onderschat want er vertrok even later een uitstekende voorzet richting het doel van Oeverzwaluwen waar keeper Geert de Lange een verbeterde versie van, ik stond er bij en keek er naar liet zien om vervolgens niet in te grijpen. Dat deed namens CSVH Rutger Hofsteenge vervolgens door met de binnenkant van zijn linkervoet de openingstreffer voor zijn rekening te nemen.

Snelle voorsprong


Na deze toch nog redelijk snelle voorsprong werd zichtbaar dat het voor de thuisclub even hinken op twee gedachten werd. Doordrukken naar 2-0 of even gas terugnemen om te kijken hoe Oeverzwaluwen met de tegentreffer om zou gaan. Nadat Robert de Vries in de 20e minuut zijn schot net voorlangs het doel van Oeverzwaluwen zag gaan zag het er steeds meer naar uit dat de gastheren de tweede optie werd waarbij aangetekend moest worden dat Oeverzwaluwen in aanvallend opzicht geen verpletterende indruk achterliet. Zo werd de eerste helft er steeds meer een van het niveau waarbij het randgebeuren bijna belangrijker werd dan de wedstrijd zelf. Een repeterende doedelzakvereniging, het prima voorjaarsweer met aangename randverschijnselen en de komende, transferperiode’ in het amateurvoetbal zorgden voor genoeg gesprekstof zodat iedereen zich prima vermaakte op sportpark Hoogkerk.

Donkere wolken

Maar in de 42e minuut kwamen er in figuurlijke zin donkere wolken over Hoogkerk drijven toen Oeverzwaluwen op gelijke hoogte met de thuisploeg kwam. Bij een situatie voor het doel van CSVH zag het er naar uit dat keeper Remco Been de bal niet op de juiste wijze onder controle kreeg. Want via de handen van de CSVH-keeper verdween de inzet van Hajo Wielinga uiteindelijk over de lijn:1-1. Een, zo vlak voor het rustsignaal, stevige tegenvallers voor de tweedeklasser dat wist dat het door deze late 1-1 in de tweede helft minimaal twee goals moest maken om door te mogen gaan in de nacompetitie.

Het begin van het tweede gedeelte van het duel in Hoogkerk was er een van, er gebeurt eigenlijk helemaal niets wat in de categorie, aanvaardbaar voetbal thuishoort. Weinig tot geen gevaarlijke situaties voor beide doelen, gepiel op het middenveld en twee teams die niet direct uitstraalden dat ze de graspollen uit het hoofdveld in Hoogkerk wilden lopen waren de ingrediënten van de eerste twintig minuten van de tweede helft.

Reuring

Want in de 66e minuut kwam er wat meer reuring in de tent  bij CSVH toen Johan Wardenier zijn eerste wissel toepaste. De maker van de eerste goal, Rutger Hofsteenge kwam naar de kant en zijn plaats werd overgenomen door Joost van der Meijs. Deze wissel leidde niet direct tot meer vuurwerk voor het doel van Oeverzwaluwen wat door enkele supporters wel een beetje verwacht was. De thuisploeg had namelijk niets aan een gelijkspel want dan was het einde verhaal wat de nacompetitie betrof. Maar met nog maar twintig minuten op de klok weigerde CSVH echter om al va banque te gaan spelen om vervolgens in het, counter-mes’ van Oeverzwaluwen te lopen.
Voor beide opties was wat te zeggen maar steeds meer voetballiefhebbers langs de lijn in Hoogkerk gaven aan dat ze voor de eerste optie zouden kiezen onder het motto van, wie niet waagt wie niet wint.

Zo kroop de klok steeds meer richting de negentig minuten en moest er aan de kant van CSVH, waar Frans Brouwer en Herman Schonewille ondertussen Willem Bantema en Michel Ypema waren komen vervangen, wel wat gebeuren om het nacompetitie-avontuur niet als een nachtkaars uit te laten gaan. In de slotfase van het duel kwam er  eindelijk wat leven in de brouwerij wat helemaal het geval was toen Enrico Wardenier in de89e minuut de 2-1 voor CSVH binnenschoot. De nummer tien van CSVH speelde zeker niet zijn beste wedstrijd in het tenue van de zaterdagvereniging uit Hoogkerk maar zijn vrije trap was er een van hoog niveau.

De 2-1 voor CSVH zorgde er voor dat de bezoekers op dat moment virtueel gedegradeerd waren en met man en macht op jacht naar de gelijkmaker moesten. Dat zorgde er opeens voor dat het eindelijk een wedstrijd werd waar het publiek vanaf het beginsignaal op zat te wachten. Want plotseling gebeurde er van alles in het duel tussen CSVH en Oeverzwaluwen. Kansen voor beide doelen, opstootjes op het veld, rumoer langs de lijn, kortom opeens waren alle ingrediënten voor een lekker duel uit de nacompetitie aanwezig. Ondertussen was de blessuretijd al ingegaan en werd er volop gediscussieerd of er eerst nog verlengd moest worden of dat er direct tot strafschoppen nemen overgegaan werd. Maar in de 94e minuut kon die discussie gesloten worden want Oeverzwaluwen kwam voor de tweede keer op deze dinsdagavond langszij CSVH. Een bal vanaf de linkervleugel zeilde richting de tweede paal waar doelman Remco Been er niet goed uitzag en Jelmer Jellesma de gelegenheid bood om de 2-2 over de lijn te tikken. De thuisploeg probeerde het vervolgens nog wel maar enkele ogenblikken later vond scheidsrechter Walters het mooi geweest waardoor het voor CSVH ook in het seizoen 2013-2014 een verblijf in de tweede klasse zal worden.

 CSVH-Oeverzwaluwen: 2-2(1-1)

14. Hofsteenge 1-0, 42. Wielinga 1-1, 89. Wardenier 2-1, 90+4. Jellesma 2-2

Scheidsrechter: Walters.

Gele kaarten: Honebeek, Pranger(CSVH)

CSVH: Been; Anne Wobbes, Klaas Wobbes, Pranger, Bantema(76. Brouwer); Heerssema, De Vries, Wardenier, Ypema(72. Schonewille), Honebeek, Hofsteenge(66. Van der Meijs)