De Pelikanen gaat met nipte voorsprong naar Elim

Geschreven door Kees Bouma op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

De Pelikanen heeft de eerste nacompetitiewedstrijd met 1-0 gewonnen. Zaterdag 1 juni moet blijken of die kleine marge voldoende is om te promoveren naar de 3e klasse. Het was een verdiende overwinning voor de thuisclub. De treffer kwam na een knappe aanval van Jan Vriemoedt.
DePelikanen
Bij de Pelikanen ontbrak de geschorste Dennis de Vries, terwijl Elim – trainer Jan Otto Benjamins op het laatste moment Martijn Gruppen niet kon opstellen, terwijl eerder al de 37 – jarige spits Henry Zwiep geblesseerd moest afhaken. De Pelikanen begon het beste aan het duel met grote belangen. Na vier minuten schoot Danny Kremer net over na een pass van Jermaine Bos. In de 12e minuut viel de enige treffer van het meer spannende dan fraaie duel. Dat doelpunt was overigens van hoog niveau. Daan van Dortmont opende met een mooie pass op Jermaine Bos en zijn voorzet op maat werd knap tot doelpunt gepromoveerd door aanvoerder Jan Vriemoedt: 1-0.

Na de voorsprong ebde het overwicht van de thuisclub weg en waren beide partijen goed aan elkaar gewaagd. In de 18e minuut zagen de vele meegereisde Elim – supporters de eerste kans voor hun ploeg. Uit een vrije trap kwam de rebound voor de schietgrage onderdanen van Arjan van der Weide, maar de bal ging net over. Na een enigszins mislukte uittrap van de sterk keepende Rody Bos schoot topscorer Joey Gritter goed in, maar Bos redde. Daan de Groot kreeg een gele kaart ( schorsing volgt) na een stevige sliding op de bal, een inschattingsfout van arbiter Rotmensen. Ook Jeffrey de Vries liep tegen zijn 4e gele kaart van het seizoen aan en hij mist de return. In de 36e minuut weigerde de leidsman uit Schoonebeek De Pelikanen een penalty te geven toen Danny Kremer gehaakt werd in het zestienmetergebied. De topscorer van SC Elim, Joey Gritter ( 17 jaar) moest geblesseerd naar de kant en werd vervangen door de 16- jarige Mike Doldersum.

Na de thee startte de thuisclub wederom sterk. Na een knappe actie van Danny Kremer eindigde de inzet van Thijs Zuidema bovenop de lat en even later mocht Jeffrey de Vries in kansrijke positie een vrije trap nemen, die hoog over ging. Danny Kremer kreeg een kans na een voorzet van Zuidema en in de 55e minuut zagen de vele toeschouwers een mooie uithaal van Jeffrey de Vries ( na een pass van Jermaine Bos). Doelman Gert Benjamins tikte de bal corner. Mike Doldersum zag zijn knappe schot goed gestopt door Rody Bos. In de 61e minuut kreeg SC Elim een vrije trap op het randje van het strafschopgebied. De Elimmieten beweerden dat de overtreding binnen de beruchte lijnen was, de bestrafte ( Jermaine Bos) beweerde na afloop dat hij zijn tegenstander niet eens raakte. Justin Benjamins, de meest talentvolle speler van de Drentse ploeg, schoof de bal centimeters naast de kooi van Bos.

Daarna brak een periode van veel overtredingen en blessurebehandelingen aan. SC Elim kreeg in deze fase de ene na de andere gele prent. Achtereenvolgens Henk Benjamins, Berthil Koops, Mitchel Boertien en Arne Benjamins werden met een kaart bestraft. Merkwaardigerwijze kwam de man met de meeste overtredingen van SC Elim – Arjan van der Weide – met het zoveelste opgeheven vingertje van arbiter Rotmensen weg.

Bij De Pelikanen kwamen Niels Breedijk (voor Zuidema) en Nick Veentjer ( voor Danny Schudde) in het veld. Boertien was al eerder bij Elim Jan Vos komen aflossen. In de 82e minuut schoot Danny Kremer vanuit een moeilijke hoek in het zijnet. Aan de andere kant een prachtig schot van Justin Benjamins, minstens even fraai gepareerd door Rody Bos. Ruben Kuiper raakte geblesseerd na een charge van Justin Benjamins, die er zonder geel genadig afkwam. A- junior Erik Jan Raangs kwam hem vervangen. De laatste kans van de wedstrijd was De Pelikanen. Na een steekpassje van Daan van Dortmont verscheen Danny Kremer alleen voor Gert Benjamins, maar de doelman kwam als overwinnaar uit de strijd. Volgende week wordt in Elim de tweestrijd voortgezet. Het zal ongetwijfeld een spannende wedstrijd worden.

Opstellingen:

De Pelikanen: R. Bos; J. Bos, De Groot, Jonker, Kuiper (‘85: Raangs); De Vries, Schudde (‘71: Veentjer), Van Dortmont; Zuidema (‘70: Breedijk), Vriemoedt, Kremer

SC Elim: G. Benjamins; Van der Weide, H. Benjamins, A. Benjamins, Stevens ( R. Benjamins), E. Schonewille, Koops, J. Benjamins, Gritter ( 38: Doldersum), Vos ( 66: Boertien), K. Schonewille.

Het tweede elftal bekroonde zaterdag een sterk seizoen door promotie te bewerkstelligen. Vier wedstrijden van 30 minuten leverden drie overwinningen ( 3 x 1-0) en een gelijkspel op. Genoeg voor de mannen van Rik van Bostelen en Gerben Godlieb om te promoveren naar de reserve 2e klasse.