Ruime zege Kloosterburen zorgt voor klassenbehoud

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

Kloosterburen speelde zich zondagmiddag definitief in veiligheid door met 9-0 van Farmsum te winnen. De thuisploeg deed dat in een wedstrijd waarin de jarige Kevin Kat in de basis debuteerde. De 16 jaar geworden vleugelverdediger groeide op zijn verjaardag direct uit tot een van de betere spelers in het verder zeer eenzijdig duel tussen Kloosterburen en Farmsum dat het duel uiteindelijk met negen spelers beëindigde.
1368784086Nvb Kloosterburen  . . . Kloosterburen 12 05 13 7026

Kloosterburen-verdediger Kevin Kat is Farmsum-voetballer Bobby de Vries te snel af

Bron: Ommelander Courant      Foto: Ronnie Afman


Kloosterburen had in theorie nog een punt nodig om ook volgend seizoen in de vierde klasse te mogen uitkomen en dat moest, zo vond trainer Willem Pettinga, zondagmiddag tegen Farmsum gebeuren. ,,Vorige week tegen FVV hebben we het laten liggen waardoor we nu nog steeds niet officieel veilig zijn. Dat is jammer want eigenlijk doen we ons daar zelf tekort mee. We hebben, zeker na de winterstop, uitstekend gepresteerd en hadden wat dat betreft al op een veilige plaats moeten staan. Ik weet dat Leek Rodenburg de volle buit moet binnenhalen in zijn resterende twee duels om ons voorbij te komen op de ranglijst maar daar wil ik niet naar kijken. We hebben voldoende kwaliteit om ons op eigen kracht in veiligheid te spelen en dat wil ik vanmiddag graag van mijn ploeg zien.”

Dat was overigens een ploeg waarin een aantal spelers ontbraken want Marcel Remijn, Marco Bos, Pieter Meijer en Eelco Korhorn waren om uiteenlopende redenen niet beschikbaar zodat Bart Korhorn, Gideon Steur en de jonge Kevin Kat het elftal van Willem Pettinga compleet maakten. Tegenstander Farmsum was ook gehandicapt naar Kloosterburen gekomen want het bleek dat trainer Ronald Bouwman in de wedstrijd geen wissels zou kunnen toepassen. Het aantal spelers bedroeg namelijk precies elf en al snel werd in de wedstrijd duidelijk dat daar een paar tussen zaten die normaal gesproken niet voor de hoofdmacht van Farmsum in actie komen.

Nadat scheidsrechter Bourakba uit Leeuwarden voor de eerste keer had gefloten kwam Kloosterburen binnen twee minuten op voorsprong. Een prima gegeven steekbal van Peter Reitsma werd goed op waarde geschat door Annejan Ozinga die met een mooie sleepbeweging Farmsum-doelman Niels Prins passeerde om de bal vervolgens beheerst tegen het net te schieten: 1-0. Een droomopening voor de thuisclub wat direct na de eerste treffer op jacht ging naar doelpunt nummer twee. De kans op de tweede goal van de wedstrijd kwam er in de 9e minuut maar Bert Mennes zag zijn schot over het doel van Farmsum gaan. Een halve minuut later kreeg Arno Kuizenga alle tijd van de defensie van de gasten om aan te leggen voor een schot maar ook de deze wedstrijd als middenvelder spelende Kuizenga zag zijn schot over het doel van Niels Prins gaan.

Zo werd steeds meer zichtbaar dat de Farmsumers in een fantasieopstelling over het veld in Kloosterburen liepen waarbij het wachten alleen maar was wanneer de volgende goal zou vallen. Dat gebeurde in de 13e minuut en dat was een doelpunt wat binnen de selectie van Kloosterburen eigenlijk maar een persoon zo gescoord kan worden. De in dit duel door de afwezigheid van Marcel Remijn als aanvoerder fungerende Arjan van der Klei mocht op twintig meter van het Farmsum-doel namelijk een vrije bal nemen. De routinier krulde de bal op een geweldige manier langs de muur van de gasten en keeper Niels Prins zag de vrije trap vervolgens onhoudbaar in de linkerbenedenhoek verdwijnen: 2-0.

Drie minuten later stond het 3-0 voor de gastheren toen Peter Reitsma door de vijandelijke linies slalomde en de bal achter een kansloze doelman Prins schoot. Bij de thuisploeg slaakte op dat moment voorzitter Ron Bolt een zucht van verlichting. De preses wist dat namelijk dat er wel hele rare dingen moesten gebeuren wilde de hoofdmacht van Kloosterburen volgend seizoen niet in de vierde klasse uitkomen. ,,Nu is het wel klaar denk ik eerlijk gezegd en ik moet zeggen, daar ben ik ontzettend blij mee. Voor de competitie werden we door velen gezien als ongeschikt voor de vierde klasse maar we hebben laten zien dat we, ondanks een smalle selectie, dit seizoen prima in deze klasse mee konden komen. Dat is een prestatie waar we als vereniging trots op mogen zijn.”

Ondertussen stagneerde de scoringsdrift van de thuisploeg even waardoor het tot de 39e minuut duurde voor er weer wat te juichen viel op Sportpark Westerklooster. William de Lange werd door Peter Reitsma goed de diepte ingestuurd maar werd onreglementair afgestopt door doelman Niels Prins die daar van de correct fluitende scheidsrechter Bourakba de gele kaart voor kreeg. De specialist bij uitstek bij Kloosterburen voor dit soort karweitjes, Bert Mennes, nam ook nu plaats achter de bal en schoot vervolgens de 4-0 achter doelman Prins.

Waar William de Lange de 5-0 nog binnen had moeten koppen bleef het echter bij een 4-0 voorsprong voor de thuisploeg die ongetwijfeld op meer tegenstand had gerekend.

Waar de bezoekers de eerste helft nog met elf spelers beëindigden kwamen er voor de tweede helft maar tien spelers het veld op. Robin de Vries was in de eerste helft geblesseerd geraakt en keerde daarom niet meer terug voor nog eens vijfenveertig minuten. Bij Kloosterburen was de 16 jarige Jasper Wiersum voor het tweede bedrijf van het eenzijdige duel in het veld gekomen voor Bart Korhorn zodat de gemiddelde leeftijd van de thuisploeg nog wat lager werd.

De 5-0 kwam in de 47e minuut tot stand omdat Farmsum liet zien dat het maar bitter weinig zin meer had in de tweede helft. Want Arno Kuizenga kreeg alle gelegenheid van de defensie van Farmsum om met een snoeihard schot Niels Prins kansloos te laten. De wedstrijd werd steeds meer een aanfluiting wat Farmsum betrof want de overgebleven veldspelers moesten met enige regelmaat opgelapt worden om te zorgen dat de bezoekers het duel met tien spelers kon vervolgen. Na de snelle 5-0 duurde het vervolgens zes minuten voordat treffer nummer zes gescoord werd. Een prima pass van Arno Kuizenga werd door William de Lange achter de Farmsum-doelman gewerkt en twee minuten later had het eigenlijk 7-0 moeten staan. In de 55e minuut werd er namelijk een waar bombardement op het doel van de gasten uitgevoerd waarbij de verdediging van de gasten met veel kunst en vliegwerk overeind bleef. Dit ging echter wel ten koste van een blessure bij verdediger Alwin Nap die als een gewonde frontsoldaat in het strafschopgebied achterbleef. Even zag het er naar uit dat Nap het voorbeeld van zijn ploegmaat Robin de Vries zou volgen om het veld te verlaten maar de verdediger besloot toch om verder te gaan. Met nog een half uur te gaan kwam de 7-0 op naam van Annejan Ozinga die nadat Niels Prins een schot van Peter Reitsma losliet er als eerste bij was om de bal over de lijn te tikken. De jonge spits liet daardoor ook tegen Farmsum  bij vlagen weer zien dat hij langzamerhand weer de oude wordt nadat een zware rugblessure hem ruim een jaar van de velden hield.

In de 80e minuut mocht Bert Mennes voor de tweede keer vanaf de elfmeterstip aanleggen toen Annejan Ozinga binnen de beruchte lijnen werd neergelegd. Voor Mennes was dit zijn dertiende strafschop van het seizoen en ook deze keer schoot de routinier de bal feilloos binnen:8-0. Steeds vaker viel te horen dat de supporters van de thuisclub hoopten op een overwinning met dubbele cijfers. Een uitslag wat Farmsum, wat doordat  Alwin Nap uiteindelijk toch het veld verliet nog maar met acht veldspelers en een keeper op het veld stond, eigenlijk ook verdiende. Dat het door een treffer van Peter Reitsma echter maar bij een eindstand van  9-0 overwinning bleef was het enige waar men zich in Kloosterburen na afloop druk overmaakte want het vierdeklasserschap was veilig gesteld en daar ging het uiteindelijk allemaal om. Maar trainer Willem Pettinga sprak na afloop wel over een gênante vertoning van de kant van de bezoekers. ,,Zoals Farmsum vandaag naar een wedstrijd komt vind ik niet kunnen, je moet je als club eigenlijk kapot schamen. Natuurlijk ben ik blij met het feit dat we ons veilig hebben gespeeld maar met een echte wedstrijd had het helemaal niets te maken.”

Kloosterburen- Farmsum 9-0(4-0)

1. Ozinga 1-0, 13. Van der Klei 2-0, 16. Reitsma 3-0, 39. Mennes 4-0 (str.), 47. Kuizenga 5-0, 53. De Lange 6-0, 57. Ozinga 7-0, 75. Mennes 8-0(str), 89. Reitsma 9-0

Scheidsrechter: G. Bourakba

Gele kaart: Prins (Farmsum)

Kloosterburen: Stok;  Kat, Van der Klei (81.Streefkerk), Mennes, J. Steur; Kuizenga , Reitsma, De Lange; Ozinga, Bart Korhorn (46.Wiersum, 76. Jonker), G. Steur.

Farmsum: Prins; J. de Vries, Latuparissa, Ten Hove, Nap; Van Es, Bisschop, Bobby de Vries, Hakze; Robin de Vries, Eddy Tjalsma