Noordpool door zege op drempel vierde klasse

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

Noordpool won zaterdagmiddag met 2-0 van Oosterparkers maar had de wedstrijd met een veel ruimere marge moeten en kunnen winnen. Na afloop maalde daar echter niemand meer om toen bekend werd dat concurrent GVAV Rapiditas in het thuisduel tegen Amicitia VMC een 2-1 nederlaag had geleden en Noordpool daardoor nog maar een punt verwijderd is van het kampioenschap in 5F.

1368781070Nvb Noordpool Oosterparkers Uithuizen 11 05 13 6678

Johan Kluin stijlvol in actie voor Noordpool in actie tegen Oosterparkers

Bron: Ommelander Courant      Foto: Ronnie Afman Baflo


Voor aanvang van de wedstrijd tegen Oosterparkers was Johan Kluin erg zeker van zijn zaak. De aanvoerder van Noordpool verwachtte niets anders dan een zege voor de thuisclub maar waar zijn broer, Willem Kluin, anders over dacht. De Noordpool-trainer herinnerde zich het uitduel in Groningen namelijk nog erg goed. ,,Oosterparkers is een lastig te bespelen ploeg. Ze hebben een paar ervaren spelers in het team waarvan je kunt zien dat die op een hoger niveau hebben gespeeld. Dat soort spelers weet bijvoorbeeld precies wanneer ze even het tempo uit een wedstrijd moeten halen. Wij willen als ploeg graag vroeg druk zetten en in het uitduel was Oosterparkers in staat om ons dat minder toe te staan dan ik graag had gewild. Vandaag verwacht ik eigenlijk precies hetzelfde spelletje van onze tegenstander, proberen om met lange ballen hun spitsen aan het werk te zetten zodat wij niet aan druk zetten op hun verdediging toekomen. Daarom verwacht ik ook niet dat het een gemakkelijke middag voor ons zal worden.”

Na het eerste fluitsignaal van scheidrechter Van der Laan had het zelfs maar weinig gescheeld of Noordpool had al in de 1e minuut tegen een 1-0 achterstand aangekeken. Een individuele actie van Martijn Bakker bracht de bal namelijk bij Martin Ludolphy die zijn schot rakelings over het doel van Edwin Dijkstra zag gaan. Een minuut na de grote kans voor de bezoekers om op voorsprong te komen kreeg Martijs Delker, die de geblesseerde Richard Haan verving, een dot van een kans om zijn ploeg op voorsprong te zetten. Maar helaas voor Noordpool schot de jonge spits de bal in het zijnet. Een spectaculaire opening die veel goeds beloofde voor het vervolg van een wedstrijd die in de 11e minuut het volgend spraakmakend moment kende. Edwin Dijkstra werd namelijk een beetje ongelukkig aangespeeld door Cesar Peters maar de Noordpool-keeper loste dat geweldig op door twee aanstormende aanvallers van Oosterparkers in het zestienmetergebied uit te kappen om vervolgens de bal rustig naar Christiaan Eleveld te spelen. De doelman ontving van de Noordpool-aanhang een groot applaus waarin de opluchting over een goede afloop van deze manoeuvre absoluut hoorbaar was.

Noordpool begon ondertussen steeds meer grip te krijgen op het spel van de gasten die tot aan het strafschopgebied van Noordpool wel leuke dingen lieten zien maar verder weinig kansen creëerden. Noordpool kreeg wel steeds meer kansen op de openingstreffer maar had in de 15e minuut wel de hulp van de tegenstander nodig om op voorsprong te komen. Bij weer een aanval van de thuisploeg maakte Oosterparkers-aanvoerder Mike Pomstra namelijk hands in het eigen strafschopgebied. Scheidsrechter Van der Laan wees direct naar de stip zodat Johan Kluin zijn ploeg even later op een op dat moment verdiende 1-0 kon zetten. Na de 1-0 probeerde Noordpool direct door te drukken richting een tweede treffer en er kwamen kansen voor Jega Uruthirasingam en Michel Dries die echter niet tot doelpunt werden gebombardeerd. Oosterparkers, dat in de eerste helft nog aardig meevoetbalde met de thuisploeg, kreeg ook wel wat kansjes maar tot veel gevaar voor het doel van Noordpool leidde dat niet. Dat was aan de overzijde van het veld wel anders toen in de 37e minuut Jega Uruthirasingam een hele grote kans op de 2-0 kreeg. De aanvaller van Noordpool verspeelde de bal echter op knullige wijze zodat het schot wat hij ongetwijfeld in gedachten had achterwege bleef. Twee minuten later kreeg de thuisploeg de volgende kans om de voorsprong uit te breiden. Michel Dries stuurde met een werkelijk formidabele pass Martijs Delker de diepte in. De jonge spits kwam vrij voor Oosterparkers-doelman Remco Emmens die zijn imposante lichaam in de strijd gooide en daarmee een bijna zekere treffer voor Noordpool voorkwam. Zo bleef de stand tot aan het rustsignaal van de goed leidende scheidsrechter Van der Laan 1-0 in het voordeel van de gastheren die zich daar, gezien het aantal kansen, eigenlijk tekort mee deden.

In de tweede helft kwam de zo vurig gehoopte tweede treffer van Noordpool er al heel snel. In de 47e minuut reageerde de Oosterparkers-defensie zeer zwak waarbij Marco Voorma de bal ook nog eens aan Johan Kluin verspeelde. De middenvelder van Noordpool is een speler van het type, kappen, draaien en scoren en liet dat bij de 2-0 weer even zien. Kluin kapte zich namelijk mooi vrij, draaide nog een keer en schoof vervolgens de bal, en onhoudbaar voor Oosterparkers-doelman Emmens, in de verre hoek. Een bevrijdend gejuich klonk van de goed gevulde tribune waar op dat moment nog geen tussenstand bekend was van het duel GVAV Rapiditas- Amicitia VMC. Maar niemand die daar in Uithuizen een probleem van maakte want Noordpool had al wekenlang het geloof dat concurrent GVAV Rapiditas nog tegen puntverlies zou aanlopen en moest daardoor wel zorgen dat het zijn eigen duels wel won.

Zo ging de wedstrijd daarom ook gewoon verder waarbij de bezoekers gek genoeg steeds vaker in de buurt van Noordpool-keeper Edwin Dijkstra kwamen. Vooral bij standaardsituaties moest Noordpool op zijn tellen passen want met de kopsterke Martin Ludolphy en Marco Voorma in de gelederen van de gasten leidde dit tot enkele kansen op de aansluitingstreffer voor de ploeg uit Groningen. Noordpool probeerde overigens wel om de wedstrijd definitief op slot te gooien maar de kansen die er kwamen waren in de rest van de tweede helft niet aan de thuisploeg besteed zag ook Willem Kluin. De Noordpool-trainer, die eerder Arnoud de Graaf al had vervangen door Robert Wijninga, verzoende zich daarom ook met de 2-0 voorsprong en besloot daarom om binnen zijn team slim te gaan wisselen. Zodoende kwam Christiaan Eleveld naar de kant waar Corné Tuitman voor binnen de lijnen kwam. Kluin wilde namelijk niet dat zijn rechtsback tegen een onnodige gele kaart zou aanlopen waardoor hij hem in het duel tegen Amicitia VMC zou moeten missen. Dat gold ook voor Jega Uruthirasingam die met drie gele kaarten op, scherp’ stond en werd vervangen door Lars Veenstra. De rappe Uruthirasingam is een belangrijke speler voor Noordpool waardoor dit een volstrekt logische wissel was hoewel enkele supporters liever hadden gezien dat Martijs Delker naar de kant was gekomen. De jonge spits zat er in de slotfase namelijk volledig doorheen maar de wisselmogelijkheden van Willem Kluin waren uiteraard niet onbeperkt zodat de jonge oefenmeester een keuze moest maken waardoor, in dit geval, Martijs Delker de negentig minuten vol moest maken.

Zo bleef het na een wat rommelige slotfase bij een terechte 2-0 overwinning voor de thuisploeg dat enkele minuten later het bericht kreeg dat GVAV Rapiditas zijn thuiswedstrijd tegen Amicitia VMC met 1-2 had verloren. Een bericht wat ook door trainer Willem Kluin met grote blijdschap werd ontvangen. ,,Eerlijk gezegd had ik eerder verwacht dat GVAV Rapiditas volgende week punten zou laten liggen in het uitduel tegen WVV. Maar dit is natuurlijk een scenario waar je alleen maar van kunt dromen. Met nog een wedstrijd te gaan hebben we nu drie punten voorsprong waardoor we volgende week in het uitduel tegen Amicitia VMC aan een punt genoeg hebben om kampioen te worden.

Noordpool-Amicitia VMC 2-0(1-0)

16. Kluin 1-0(str.), 47. Kluin 2-0.

Scheidsrechter: J van der Laan.

Gele kaart: Ludolphy (Oosterparkers).

Noordpool: Dijkstra; Eleveld(83. Tuitman), Peters, Klip, Hemmes; Dries, Ebobisse, Kluin, De Graaf (74. Wijninga), Uruthirasingam(85. Veenstra ), Delker.

Oosterparkers: Emmens; Voorma, Reinders, Pomstra, Beemsterboer(72.Smid); Bakker, Knol, Wams; Kuiper, Janga, Ludolphy(85. Denninger).