Dames SJO Bedum pakken titel door 5-1 zege op HS'88

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

Vijf prachtige goals zorgden ervoor dat de het damesteam van SJO Bedum met 5-1 van HS’88 won. Dat betekende dat het kampioenschap, en met nog twee competitieduels te gaan, op een overtuigende wijze werd binnengehaald.
942135 657756830907954 1805562962 n
      Dames SJO Bedum kampioen               Foto: Duut knol Bedum

Trainer Albert ten Caat stond voor het duel tegen HS’88 voor een lastige keuze. Door een tekort aan spelers voor twee teams had hij 24 speelsters tot zijn beschikking waardoor hij acht speelsters moest teleurstellen voor het duel in Hoogezand. ‘Dat was geen gemakkelijke beslissing wie van de speelsters je moet teleurstellen want ik snap goed dat iedereen graag wil meespelen in een eventuele kampioenswedstrijd. Ik zeg met nadruk, eventuele, want in het thuisduel tegen HS’ 88 werd het 6-6 nadat we in de eerste helft een 4-0 voorsprong hadden genomen. Ik weet nog dat we toen wat te creatief gingen wisselen in de rust en wat er uiteindelijk toe leidde dat we nog maar op het nippertje gelijk wisten te spelen. Dat doen we vanavond dus niet weer want hoewel we nog drie wedstrijden hebben om de drie punten te behalen voor de titel willen we het vanavond graag afmaken.”

De wedstrijd, die precies om 19.00 uur begon, mocht zich verheugen in een groot aantal supporters uit Bedum en omstreken. Die zagen dat hun favorieten wat moeizaam aan het duel begonnen omdat de spanning bij sommige speelsters van het gezicht af te lezen viel. HS’88 kreeg daardoor in de beginfase de gelegenheid om het strafschopgebied van de gasten uit Bedum binnen te dringen maar tot echt grote kansen voor de paarshemden om op voorsprong te komen leidde dat echter niet.

Moeilijke start

Na deze wat moeilijke start van SJO Bedum zagen de toeschouwers na een vijftiental minuten dat de koploper het heft steeds meer in handen kreeg. Dat zorgde er in de 16e minuut voor dat Anouk Sikkema de eerste echte grote kans op de openingstreffer kreeg. De rappe spits van de Bedumers zag haar schot echter op de paal uiteenspatten zodat het voorlopig nog 0-0 bleef. SJO Bedum maakte in de eerste helft veel gebruik van de lange bal en had daar met de snelle spitsen Djoeke Helder en Anouk Sikkema, ook een machtig wapen mee in huis maar wat er tegen de Hoogezandse dames niet uitkwam. Te vaak liep een gevaarlijke aanval van de gasten dood doordat er een van de speelsters in buitenspelpositie werd aangespeeld. Daardoor hield SJO Bedum de wedstrijd voor HS’88 ook aantrekkelijk want de thuisploeg zag dat er misschien wel kansen lagen om het kampioenschap van de Bedumse dames een competitieronde uit te stellen. De verdediging, onder leiding van de sterk spelende Suzanne Flierman, moest dan ook een paar keer stevig ingrijpen om een treffer van de thuisploeg te voorkomen. Zo bleef het daardoor nog steeds 0-0 waar sommige toeschouwers, gezien de 6-6 van enkele weken geleden, zeer verbaasd over waren. In de 31e minuut van de eerste helft viel eindelijk de openingstreffer die op naam kwam van wie anders dan Anouk Sikkema. De nummer 10 van de Bedumers was de  defensie van de thuisploeg weer eens te rap af, en waar ze eerdere pogingen zag mislukken, schoof de spits de bal nu wel langs de keepster van Hs’88 tegen de touwen:0-1.

Opluchting


Een voorsprong die voor de nodige opluchting in het SJO Bedum-kamp zorgde waar een paar minuten later bijna weer gejuicht kon worden. Via een goed opgezette aanval kwam de bal bij rechterspits Djoeke Helder. De frêle Bedumse drong vervolgens het strafschopgebied in maar zag dat haar schot even later in het zijnet verdween. Een tweede treffer zou overigens wel terecht zijn geweest want de koploper liet steeds meer zien dat het niet voor niets aan de leiding ging in de voorjaarspoule van de vierde klasse. Het bleef echter bij een 1-0 voorsprong tot aan de rust  waarin duidelijk werd dat een andere strijdwijze misschien tot een grotere voorsprong en een zekere titel zou leiden.

Voor de tweede helft kwam daardoor Linda Stiekema in de ploeg die als aanvallende middenvelder achter Saskia Bakker en Anouk Sikkema ging spelen. De routinier is een speelster die het spelletje snap en weet dat een balletje even bij je houden soms handiger is dan direct een diepe bal te geven. De technische staf, naast Albert ten Caat bestaande uit, Jan Woldijk, Wim Bouwmeester, Erik Jansen en Edwin Happe, maakte dan ook de juiste keuze met het inbrengen van Linda Stiekema die er samen met haar teamgenoten voor zorgde dat HS’88 in het begin van de tweede helft steeds meer op eigen helft werd teruggedrongen. Dat zorgde uiteraard voor de nodige kansen voor de gasten maar met de nodige kunst en vliegwerk wist de thuisploeg de stand voorlopig nog op een 1-0 te houden. Na een kwartier in de tweede helft ging het echter toch fout voor de thuisploeg toen SJO Bedum eindelijk op 2-0 kwam. Corners van de linksbenige Gerieke Wiersum zorgden dit seizoen al vaker voor gevaar voor het vijandelijk doel maar de hoekschop die de linkermiddenvelder in de 61e minuut voor het doel trapte was er een van de, buitencategorie’ De prachtige indraaiende corner kon namelijk en een keer door Saskia Bakker op haar gekleurde voetbalschoen genomen worden waardoor de 2-0 achter een totaal kansloze doelvrouwe van HS’88 in het doel verdween.

Een voorbeslissing heet dat in voetbaltaal maar de dames van SJO Bedum wilden de zekerheid dat de champagne op woensdag 15 mei ontkurkt kon worden. Aan die onzekerheid maakte Anouk Sikkema enkele minuten later een einde door de 3-0 op het denkbeeldige scorebord te schieten en werd het voor iedereen op sportpark De Kalkwijck duidelijk dat SJO Bedum tegen 20.45 uur als kampioen gehuldigd zou worden.

Ijskonijn.

Maar zover was het nog niet want opeens kreeg de thuisploeg de geest weer te pakken en moest de verdediging van de gasten weer vol aan de bak om de aanvalsters van HS’88 een halt toe te roepen. Dit lukte gedeeltelijk want al snel na de 3-0 scoorde de thuisploeg de 3-1 zodat er toch nog iets van spanning in de bijna kampioenen sloop. Maar bij de dames uit Bedum stond, ijskonijn’ Karina Emmelkamp onder de lat die onder alle omstandigheden de rust zelf bleef en haar ploeg daarmee door deze even wat onrustige fase heen loodste. Dat zorgde er dan ook voor dat SJO Bedum de draad weer oppakte en het even later 4-1 werd door Anouk Sikkema. Deze goal kwam tot stand na de zoveelste interceptie van verdedigende middenveldster Alice Smit die al schoffelend menig aanvallende actie onderbrak. Na de 4-1 gooide HS’88 definitief de handdoek waar SJO Bedum in de slotfase nog een keer van wist te profiteren. Een geweldige pass van Linda Stiekema werd goed op waarde geschat door de sterk spelende Jade Bulder. De rechtermiddenveldster was de gehele verdediging van HS’88 vervolgens te snel af en schoot de 5-1 eindstand in de verre hoek. Scheidsrechter Fransen begreep na de vijfde treffer ook dat het duel gespeeld was en floot daarom  vrij snel na het laatste doelpunt het kampioensduel van SJO Bedum de geschiedenisboeken in.

Dat zorgde vervolgens voor dolle taferelen aan de kant van SJO Bedum waar de champagne in het rond spoot en de biertjes werden uitgedeeld terwijl trainer/coach Albert ten Caat, die zichtbaar genoot van zijn eerste kampioenschap als trainer, terugkeek op het kampioensduel. ‘De eerste helft ging te moeizaam. Teveel diepe ballen speelde HS’88 in de kaart namelijk. Dat ging de tweede helft beter en toen kwamen we ook niet meer in moeilijkheden. Daardoor wisten we uiteindelijk een terechte 5-1 overwinning te behalen.”

HS’88-SJO Bedum: 1-5

31. Anouk Sikkema 0-1, 61. Saskia Bakker 0-2, 70. Anouk Sikkema 0-3, 73. Sandra Visser 1-3, 80. Anouk Sikkema 1-4, 84. Jade Bulder 1-5.