Gelukkige zege Bedum tegen VVK:1-0

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

De beslissing van scheidsrechter Romke Hagenauw om in de 39e minuut VVK een bijna zekere treffer te onthouden was achteraf het breekpunt van de wedstrijd tussen Bedum en VVK. Daardoor bleef het 0-0 in een duel dat in de gasten de absoluut de betere ploeg kende maar waar de thuisploeg door de interventie van Hagenauw, en een fout van de VVK-doelman later in de wedstrijd, er uiteindelijk met een gelukkige 1-0 zege vandoor ging.
1368265651Nvb Bedum VVK Bedum 05 05 13 6025  1

Spelmoment uit het duel Bedum- VVK met een koppende Frank Setz

Bron Ommelander Courant    Foto: Ronnie Afman BafloBedum was voor het duel tegen VVK nog ongeslagen in de strijd om de derde periodetitel. De Bedumers hadden met nog drie wedstrijden te spelen een voorsprong van vijf punten op tegenstander VVK die daardoor wist dat er gewonnen moest worden om nog aanspraak op de derde periode te kunnen maken. Ook Siddeburen en Hoogkerk konden nog roet in het eten van Bedum gooien maar bij een eventuele periodetitel van Siddeburen zou de thuisploeg als hoogst geklasseerde op de ranglijst alsnog de nacompetitie ingaan. Allemaal bespiegelingen vooraf die plaats vonden zonder Dick Visser. De trainer van Bedum was wegens rugklachten niet in Bedum aanwezig en moest het coachen overlaten aan elftalleider Johan van der Veen die het moest doen zonder de geschorste Arjan Baarda.

De wedstrijd in Bedum stond onder leiding van scheidsrechter Romke Hagenauw uit Groningen en die floot om precies drie minuten over twee voor de eerste keer in het duel tussen Bedum en VVK. In de beginminuten werd al snel zichtbaar dat het voetballend vermogen van de bezoekers groter was dan dat van de thuisclub. Want die moesten namelijk al snel toestaan dat de eerste kans op een treffer voor VVK was. Slecht wegwerken door de Bedum-defensie zorgde er voor dat Max Pinas in scoringspositie kwam maar de aanvaller zag zijn schot rakelings naast het Bedum-doel verdwijnen. Ondertussen was scheidsrechter Hagenauw al druk bezig om zijn eigen regels te bedenken want in de 14e minuut ging Chris Smit op avontuur maar werd de Bedumer vervolgens onreglementair afgestopt door Sean de Jonge. Waar minimaal een gele kaart voor De Jonge verwacht werd bleef het echter bij een belerend vingertje van de onpartijdige en wat door velen als een slechte beslissing werd gezien. VVK bleef ondertussen de betere ploeg en de thuisclub had in de 17e minuut over geluk niet te klagen toen de al snel voor Danny Mulder ingevallen Leroy Fecunda de bal op de buitenkant van de paal joeg. Enkele minuten later kreeg Chris van der Tuuk wel een gele kaart van Hagenauw toen hij een identieke overtreding beging als Sean de Jonge enkele minuten eerder had gepresteerd. Want ook Van der Tuuk schoffelde Leroy Fecunda stevig onderuit en had misschien, en wat enkele minuten eerder ook voor De Jonge gold, zelfs wel rood moeten krijgen. Bedum probeerde, nadat de beginfase eigenlijk geen kans had opgeleverd voor de thuisploeg, om Arjan van der Veen en Jan Pier toch wat meer in het spel te betrekken maar het spitsenduo kwam er in de eerste vijfenveertig minuten eigenlijk totaal niet aan te pas. Waar Pier en Van der Veen redelijk anoniem op het nu nog natuurgras van het hoofdveld in Bedum rondliepen gold dat niet voor de onpartijdige uit Groningen.

Schijnwerpers

Want nadat Chris Smit de eerste echte grote kans voor de gastheren om zeep had geholpen door een vrije bal niet goed te nemen stond scheidsrechter Hagenauw in de 39e minuut opeens figuurlijk volop in de schijnwerpers. Op het middenveld werd door, in eerste instantie, Jesse Fokkema een overtreding begaan op Germain Pinas maar Hagenauw paste de voordeelregel toe. Terwijl Jesse Fokkema en Germain Pinas nog een beetje bleven testen wie van de twee het kwalitatief sterkste shirt droeg liep de aanval gewoon verder en kwam Max Pinas namens VVK in een kansrijke schietpositie. De rechterspits van de bezoekers zou net aanleggen voor een bijna zekere 1-0 toen het fluitje van Romke Hagenauw klonk. De arbiter besloot namelijk om op zijn beslissing terug te komen en gaf rond de middencirkel alsnog een vrije bal aan de gasten uit Groningen en voorzag Bedum-speler Jesse Fokkema van een gele kaart. Een volstrekt belachelijke beslissing waar door de gasten overigens op een voorbeeldige manier op werd gereageerd. Want hoe deze situatie ook bekeken werd, een ding was duidelijk, VVK werd in de 40e minuut stevig benadeeld door de scheidsrechter. Enkele minuten later brak de rust daardoor aan met een 0-0 stand aan en was Bedum-doelman Arjan Darwinkel helder in zijn commentaar over de verrichtingen van zijn ploeg. ,,We spelen veel te afwachtend. We moeten meer druk op de verdediging van VVK zetten want dat is het zwakste gedeelte van de ploeg.”

Analyse

De analyse van de Bedum-doelman klopte aardig en inderdaad, de tweede helft begon met een iets feller spelende thuisploeg. Zo kwamen er nu voor beide teams wat meer kansen op de openingstreffer zoals in de 55e minuut. Jan Pier kwam, met naast hem Chris Smit, in een kansrijke positie maar het duo ging daar niet slim mee om zodat VVK-doelman Youssef Ourghemi met het tijdig uit zijn goal komen, nog redding kon brengen. Ourghemi greep, net als zijn collega Arjan Darwinkel overigens, wel vaker op deze wijze in en waardoor het duidelijk werd dat de doelpunten weleens duur konden worden in Bedum.

De gelijke stand was voor de thuisploeg overigens prettiger dan voor de bezoekers want die hadden daar helemaal niets aan. Die moesten, en op wat voor manier dan ook, de drie punten mee naar huis nemen om nog kans te maken op de nacompetitie. Voor Bedum zou een gelijkspel echter geen ramp zijn maar liever wilde de gastheren het nacompetitietoetje in het duel tegen VVK zo goed als veilig stellen. Daar kreeg de thuisclub wel de nodige kansen op maar doelman Ourghemi bleef attent keepen en voorkwam nog een paar keer een treffer voor de gastheren. Scheidsrechter Hagenauw bleef ondertussen zijn eigen ding doen en waar het respecteren van de beslissingen van zijn twee assistenten niet toe behoorde. Waar de grensrechters een inworp aan Bedum toekende besloot Hagenauw dat het wit van VVK hem beter aan stond om het in een andere situatie weer om te draaien. Zo bleef het een wedstrijd met een scheidsrechter in een hoofdrol die je als onpartijdige niet moet willen maar waar in de 84e minuut die hoofdrol opeens voor iemand was weggelegd die dat niet verdiende.

Een vrij onschuldige aanval van Bedum werd onderschept door Juan Voet. De middenvelder speelde vervolgens rustig terug op doelman Youssef Ourghemi die al de hele wedstrijd had bewezen dat er met zijn traptechniek niets mis mee was. Maar tot ontsteltenis van de bezoekende ploeg en zijn supporters schoof de VVK-doelman de bal deze keer zo in de voeten van Teun Bakker. De middenvelder zag zijn teamgenoot Arjan van der Veen vervolgens zo vrij als een vogel voor het VVK-doel staan en plaatse de bal in een keer door naar de clubtopscoorder van de Bedumers die met dit buitenkansje wel raad wist:1-0.

De teleurstelling droop na deze zure tegentreffer van de gezichten van de VVK-spelers die wisten dat bij deze stand hun kansen op de nacompetitie verkeken zouden zijn. Het werd daardoor ook wat grimmiger binnen de lijnen want Hagenauw had het duidelijk gedaan bij de withemden die hem dat steeds meer begonnen te vertellen. Toen na ongeveer vijf minuten in blessuretijd het laatste fluitsignaal klonk waren de Bedumers blij met de gelukkige winst maar gingen de VVK-ers, even verhaal halen bij scheidsrechter Hagenauw en waarvan elftalleider Gert Haak wel even wilde vertellen waarom dat gebeurde. ,,Wij zijn in de eerste helft echt bestolen door deze scheidsrechter en daar baal ik enorm van. Ik feliciteer Bedum met de derde periode wat volgens mij niet meer fout zal gaan maar op de manier waarop het gebeurd is, daar heb ik geen goed woord voor over. “Johan van der Veen kon zich wel vinden in de woorden van Haak en gaf volmondig toe dat Bedum over geluk niets te klagen had tegen een sterker VVK. ,,Bij die situatie in de eerste helft hebben we geluk gehad en de scheidsrechter had Christiaan van der Tuuk ook rood kunnen geven. En als dat was gebeurd, denk ik niet dat we de drie punten in eigen huis hadden gehouden.”

Bedum-VVK 1-0(0-0)

84. Van der Veen 1-0.

Scheidsrechter Hagenauw (Groningen)

Gele kaarten: Van der Tuuk, Fokkema, Van Loenen(allen Bedum), Daalman(VVK).

Bedum: Darwinkel; Slager, Van der Tuuk(80.Brands), Setz, Van Loenen; Bleker, Smit, Fokkema, Bakker; Pier, Van der Veen.

VVK: Ourghemi; Delfina, Daalman, De Jonge, Van der Meijs; Salvo, Voet, Germain Pinas; Max Pinas, Mulder (16. Fecunda), Geerlings.