Een scheidsrechter die zijn eigen biertje moet kopen en een geblessseerde voorzitter bij Kloosterburen 3-Bedum 3

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

Zondag 28 april was een zonovergoten dag en waardoor het mij geen moeite koste om wat eerder naar Kloosterburen te vertrekken. Om 14.00 uur stond daar namelijk het duel Kloosterburen-Gruno op het programma maar om 12.30 stond er nog een wedstrijd, Kloosterburen3-Bedum3, gepland.

1367573670N28 04 2013 Kloosterburen 3   Bedum 3 3 4 002  1

 Spelmoment uit de wedstrijd Kloosterburen 3-Bedum 3 met op de achtergrond de geblesseerd toekijkende Bedum-voorzitter Edwin van Zanten Foto: Jan Gerdez Zoutkamp

In Kloosterburen hebben ze de gewoonte dat als het eerste team thuis speelt er die dag verder niet op het hoofdveld gespeeld wordt. Dat betekende dus dat de, cracks’ van het derde van Kloosterburen en hun opponenten uit Bedum op veld 2 moesten aantreden. Ik moet zeggen, veld 2 is in Kloosterburen geen verkeerd veld om te mogen bespelen want heerlijk in de luwte liggend van de bebossing op sportpark Westerklooster is dit een veld waar je als voetballer wel een beetje opgewonden van raakt.

Veel toeschouwers

Een groot aantal toeschouwers had zich al op tijd op veld 2 gemeld want er deden aan Kloosterburen-zijde aardig wat coryfeeën mee. Zo kwam ik tot de conclusie dat het ,daarde’ van Kloosterburen over een groot aantal spelers beschikte maar Bert Mennes, die uit de tien strafschoppen die hij dit seizoen namens Kloosterburen 1 mocht nemen een 100% score haalde, hielp mij uit de droom. De grote van de selectie kwam volgens Bert meer door een plotselinge weersverbetering. Eerder in de week zag het er qua weersomstandigheden duidelijk slechter uit en kreeg de technische staf, Ties van der Ploeg, Harry Reitsma en Gerard, Boets’ Stiekema, met een groot aantal afzeggingen te maken. Maar toen de weersverwachtingen er zaterdag beduidend beter waren en het er voor de zondag nog beter uitzag verdwenen de blessures als sneeuw voor de zon bij een groot aantal spelers. Dat zorgde er uiteindelijk voor dat de selectie, door toedoen van het andere reserveteam van Kloosterburen, opeens uit negentien spelers bestond. Een lastig parket voor hoofdcoach Van der Ploeg die in de eerste helft een team het veld instuurde dat vrij weinig in had te brengen tegen Bedum 3. De Bedumers die het zonder hun geheime wapen, voorzitter Edwin van Zanten, moesten doen waren heer en meester al moesten er wel enkele verdedigingsfouten aan te pas komen om de gasten aan een voorsprong te helpen. Die fouten kwamen overigens niet bij een van de oudste spelers, Huib van der Wildt, vandaan want die flitste als in zijn jonge jaren langs de lijn. , Huipie’ is een speler waar ik veel respect voor heb want twee jaar geleden kregen hij even een, tikkie’ toen zijn hart even voor wat problemen zorgde. Maar hij keerde weer terug op de velden en heeft er ondertussen al ruim vijftig(!) seizoenen als voetballer opzitten.

Scheidsrechter Bas

Maar ik was ook nog om een andere reden eerder naar Kloosterburen vertrokken want ik had eerder op de dag contact met de scheidrechter van het duel tussen Kloosterburen3 en Bedum 3, Sebastiaan van der Maar beter bekent als Bas van der Maar. Bas is als scheidsrechter een man die eigenlijk tegen het gebruik van  kaarten is maar mochten ze toch worden gegeven, zo vertelde hij, valt er altijd met mij te praten. Dat vroeg om een onderzoek en vandaar dat ik de verrichtingen van de 28 jarige arbiter met meer dan gewone belangstelling volgde. Ik moet zeggen, ik zie ze in de eredivisie wel slechter en wat ook in het voordeel van de jonge scheidsrechter was  , je kon hem door zijn afstekende kleding herkennen. Als spelleider leverde hij uitstekend werk want de tweeëntwintig acteurs konden dat doen waar ze voor kwamen, en dat was een lekker balletje trappen. Natuurlijk gebeurde er zo links wel even wat maar de arbiter had alles onder controle en kon alle incidenten met een verbale terechtwijzing oplossen.

Chantabel

Kortom er was niets op de prestatie van de arbiter, waarvan even het gerucht ging dat hij chantabel zou zijn, aan te merken en ook over de tweede helft kwamen er alleen maar positieve geluiden vanaf veld 2 over scheidsrechter Van der Maar. Kloosterburen 3 kwam nog terug tot 3-4, na een ruststand van 1-4, maar de arbiter uit het nabij Kloosterburen gelegen Kruisweg floot volgens vriend en vijand een uitstekende wedstrijd. Duidelijk werd ook dat hij  niet gevoelig voor welk aanbod dan ook was om een eventuele gele of rode kaart te seponeren.

Na afloop sprak ik scheidsrechter van der Maar nog even en hij gaf aan dat het duel prima was verlopen en dat er daardoor geen kaarten waren gevallen. ‘Er waren geen situaties die ik met een gele of rode kaart moest oplossen en dat zou in ieder duel zo moeten zijn vind ik persoonlijk. Maar, en zijn brede grijns op zijn gezicht sprak boekdelen, ieder voordeel, geen kaarten geven, heeft ook een nadeel want nu moet ik wel mijn eigen biertjes kopen."