Kloosterburen gaat onderuit tegen Gruno

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

Kloosterburen verloor zondag in een gelijkopgaand duel uiteindelijk met 4-2 van Gruno. Dat het een nederlaag voor de thuisclub werd was voor een groot gedeelte aan scheidsrechter Jan Kuipers te danken. De flamboyante arbiter uit Assen maakte er namelijk een potje van in Kloosterburen door negentig minuten lang het spel op te grote afstand te volgen en wat een aaneenschakeling van foutieve beslissingen tot gevolg had.

1367561777Nvb Kloosterburen Gruno Kloosterburen 28 04 13 4080

Peter Reitsma en Gruno-doelman Martin Erends zijn de bal kwijt maar Sander Barneveld ziet dat er geen gevaar voor zijn ploeg dreigt.

Bron: Ommelander Courant

Voor aanvang van het thuisduel tegen Gruno had Kloosterburen in theorie nog een punt nodig om zich definitief in veilige haven te spelen. De voorsprong op nummer elf Leek Rodenburg bedroeg namelijk negen punten en dat moesten er, na de wedstrijd tegen Gruno, eigenlijk tien zijn om zich ook volgend seizoen vierde klasser te mogen noemen. Om deze klus te klaren kon trainer Willem Pettinga over een fitte selectie beschikken en vandaar dat hij het duel tegen Gruno, dat nog een punt nodig had om winnaar van de tweede periode te worden, vol vertrouwen tegemoet zag. ,,Los van het resultaat van vandaag verwacht ik dat we ons al veilig hebben gespeeld. Want ook al mochten we van Gruno verliezen dan nog verwacht ik niet dat we nog in de problemen komen. We spelen na de winterstop als een volwaardige vierdeklasser en in de nog resterende duels gaan wij zeker nog een aantal aan ons tot nu toe behaalde achtentwintig punten toevoegen.”

Pettinga had voor de van een schorsing teruggekeerde Eelco Korhorn geen basisplaats ingeruimd omdat zijn vervanger, Joachim Steur, al enkele weken een prima indruk achtergelaten had bij zijn trainer en daardoor ook voor het duel tegen zijn basisplaats behield.

Paarse outfit

Direct na het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Jan Kuipers uit Assen, die in een complete paarse outfit het veld in Kloosterburen op kwam lopen, kregen de bezoekers de eerste kans op de openingstreffer. Aanvoerder Wesley Elzer kon vanaf het middenveld doorstomen naar het doel van Lex Stok maar de doelman van Kloosterburen wist uitstekend redding te brengen op het schot van Elzer. Vijf minuten later waren de gastheren dicht bij een treffer toen Peter Reitsma aan een solo begon die op het randje van het strafschopgebied werd onderbroken door Sander Barneveld. Kloosterburen vroeg vervolgens om een strafschop maar arbiter Kuiper die zeker vijftig meter van de situatie verwijderd was zag geen aanleiding om de overtreding van Barneveld met welke sanctie dan ook te bestraffen. Een miskleun van Kuipers die acht minuten later weer de fout inging. Assistent-scheidsrechter Bos van Kloosterburen vlagde zeer terecht voor buitenspel maar de onpartijdige kon vanaf veertig meter afstand de situatie beter beoordelen dan zijn assistent en liet daarom vrolijk doorspelen. Gelukkig voor Kuipers redde Lex Stok op de inzet van Kenrick Lopez want anders waren op dat moment de rapen zeker gaar geweest aan de kant van de thuisploeg.

In de 21e minuut moest Willem Pettinga vervolgens zijn eerste wissel al toepassen toen Marco Bos geblesseerd raakte. De vleugelverdediger was net een paar wedstrijden terug nadat hij een half jaar uit de roulatie was geweest en moest vervangen worden door Eelco Korhorn.

Het in de beginfase gelijkopgaande duel tussen Kloosterburen en Gruno was ook in het verdere verloop van de eerste helft het kijken meer dan waard want naast Kloosterburen kregen ook de bezoekers de nodige kansen op de eerste goal van de wedstrijd te scoren. De stadjerders hadden namelijk met Kenrick Lopez en Anjo Kruizinga letterlijk en figuurlijk twee zwaargewichten in de voorhoede die de defensie van de thuisploeg wel bezig wist te houden. Maar de thuisploeg stond verdedigend goed zodat het voorlopig nog 0-0 bleef en waar beide teams voldoende aan zouden hebben om na afloop een spontaan feestje te vieren

Door zowel de thuisploeg als de gasten werd er echter absoluut niet gevoetbald alsof er een akkoord gesloten was want beide teams gingen vol voor de drie punten. Op slag van rust zag het er toch opeens naar uit dat de gastheren op 1-0 zouden komen. Arno Kuizenga mocht namens Kloosterburen een vrije bal nemen en Kuizenga is iemand die een aardige schot in zijn benen heeft. Ook deze keer nam de linkerspits de bal vol op zijn slof maar zijn schot ging rakelings voor het doel van Gruno-keeper Martin Erends langs. Zo bleef de ruststand 0-0 en gezien het wedstrijdbeeld had iedereen daar wel vrede mee.

Na de wisseling van helften ging het opeens snel met het scoreverloop want binnen twee minuten stond het 1-0 voor Kloosterburen. Een uitstekend door Arno Kuizenga voorgegeven vrije bal werd bij de verste paal door William de Lange achter Gruno-doelman Martin Erends gekopt en waardoor het even onrustig werd bij Gruno. De stadjerders moesten, gezien de tussenstanden op de andere velden minimaal gelijkspelen in Kloosterburen want anders ging het feest rond het behalen van de tweede periode niet door. Maar de bezoekers herstelden zich echter snel van deze tegenvaller want twee minuten later stond het weer 1-1. Een voorzet van Anjo Kruizinga werd door Kenrick Lopez met een droge schuiver achter doelman Lex Stok geschoten zodat beide ploegen weer op gelijke hoogte stonden.

Redding

Nadat doelman Martin Erends in de 57e minuut nog prima redding bracht op een inzet van Arno Kuizenga moest arbiter Kuipers in de 65e minuut even behandeld worden. De Assenaar kreeg een bal tegen zijn hoofd en de lieftallige verzorgster van Gruno, Aukje Atsma, was zo aardig om Kuipers weer op overeind te helpen.

Na dit intermezzo ging het ook in de tweede helft als kijkspel zeer aantrekkelijk duel weer verder en kwam Gruno in de 74e minuut op een 1-2 voorsprong. Zwak ingrijpen van de Kloosterburen-verdediging zorgde er voor dat de bal bij Gruno-spits Anjo Kruizinga terecht kwam. De routinier wist vervolgens wel raad met dit buitenkansje en passeerde van dicht bij doelman Lex Stok waardoor zijn ploeg opeens op rozen zat wat het winnen van de tweede periode betrof.

Maar de thuisploeg gaf de moed nog niet op om weer op gelijke hoogte te komen en in de 78e minuut kreeg Arno Kuizenga een prachtige kans op de 2-2. De middenvelder speelde zich prima vrij en joeg vervolgens een van zijn befaamde schoten richting het doel van Marin Erends. De Gruno-keeper had echt alle geluk van de wereld dat het onhoudbaar schot op het aluminium uiteen spatte zodat de kostbare 1-2 voorsprong voor de bezoekers overeind bleef staan.

Waar het wachten op de gelijkmaker voor Kloosterburen was viel aan de andere kant, en vanuit het niets, opeens de 3-1 voor Gruno. De enkele minuten eerder ingevallen René Schuiten liet na een onoverzichtelijke situatie een schot los waarvan doelman Stok dacht dat hij naast zou gaan. De vreemde curve die Schuiten aan de bal meegaf zorgde er echter voor dat de bal op de binnenkant van de paal belandde en vervolgens in het Kloosterburen-doel verdween. Voorafgaand aan de 3-1 was er echter iets gebeurd waar Arjan van der Klei een opmerking tegen scheidsrechter Kuipers over maakte. De onpartijdige gaf Van der Klei vervolgens de gele kaart maar de Kloosterbuurder maakte vervolgens nog een opmerking waardoor hij zijn tweede gele kaart kreeg en dus met rood mocht vertrekken.

Ook met tien tegen elf gaf de thuisploeg het niet op en bleef jagen op, in eerste instantie, de aansluitingstreffer. Die kwam er vervolgens in de 87e minuut toen Arno Kuizenga een vrije trap snoeihard achter Gruno-goalie Martin Erends schoot en waarbij Erends ook nog eens de pech had dat de inzet van Kuizenga iets van richting werd veranderd:2-3.

Waar alles en iedereen verwachtte dat de gastheren via een slotoffensief nog op 3-3 zouden komen gooide arbiter Kuipers in de 89e minuut roet in het eten van de thuisploeg. Eindelijk was de onpartijdige een keer in een straal van vijftien meter van de plaats des onheils aanwezig maar maakte de met een gouden fluit in zijn oor rondlopende arbiter een cruciale fout. Door bijna iedereen werd de handsbal van William de Lange als een aangeschoten handsbal gezien maar Kuipers dacht daar anders over. Een volgens velen volstrekt belachelijke beslissing want als het een opzettelijke handsbal was geweest dan had er ook een kaart getrokken moeten worden maar wat de Assenaar achterwege liet. Doelman Erends mocht namens Gruno vervolgens de 4-2 vanaf de elfmeterstip achter zijn collega-doelman schieten zodat de bezoekers definitief de tweede periode veroverden na een duel waarvan men in Kloosterburen vond dat ze duidelijk benadeeld waren door de showman uit Assen.

Kloosterburen-Gruno: 2-4(0-0)

47. De Lange 1-0, 49. Lopez 1-1, 74. Kruizinga 1-2, 78. Schuiten 1-3, 87. Kuizenga 2-3, 90. Erends 2-4 (str.).

Scheidsrechter: Kuipers (Assen)

Rode kaart: Van der Klei(Kloosterburen) 2x geel.

Kloosterburen: Stok; J. Steur, Van der Klei, Meijer, Bos(20. Korhorn); De Lange, Reitsma, Remijn; Kuizenga, Mennes, Ozinga(70. G. Steur).

Gruno: Erends; Cango, Barneveld, Kral, Baroudi; Datema, De Jongh, Carels, Elzer; Kruizinga(86. De Vries), Lopez(86. Willems)