Terechte puntendeling FC LEO en Noordwolde: 2-2.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

De eerste helft van FC LEO-Noordwolde kon in principe met de woorden, bar en boos, afgedaan worden want wat  beide teams lieten zien had maar weinig met voetballen te maken. De bal was meer buiten dan binnen de lijnen maar wat in het tweede gedeelte van de wedstrijd gelukkig iets beter werd. Ook toen was het allemaal nog niet hoogstaand in Leens maar zorgde het scoreverloop er in ieder geval voor dat er nog een beetje spanning op het duel stond.

1367560965N556764 375731689184212 1653008739 n

 Rowan Rozema(hier op archieffoto) scoorde ook tegen Noordwolde

Bron: Ommelander Courant

Bij FC LEO ontbraken voor het thuisduel tegen Noordwolde het drietal, Rick Oost, Hans Hofman en Frank Veenwijk zodat trainer Jan Jaap Zijlstra met dezelfde basiself startte dan een week eerder toen er met 2-1 van Poolster werd gewonnen. Zijlstra had zijn team in de voorbespreking meegegeven dat er minimaal een punt behaald moest tegen een tegenstander waar het eerder in het seizoen nog ruim van had verloren. ,,In Noordwolde leden we voor de winterstop een wat geflatteerde 4-1 nederlaag maar desondanks is het geen tegenstander die je zo even aan de kant zet. Ik weet dat we ons bij een overwinning definitief veilig spelen maar dat geldt ook voor Noordwolde dus mogen we dit duel absoluut niet verliezen.”

Noordwolde-trainer Jacob Zwart, die wel over een zo goed als volledige selectie kon beschikken, was er nog niet zo zeker van dat drie punten genoeg zou zijn voor klassenbehoud. ,, Ik denk persoonlijk dat we nog vijf punten nodig hebben om ons definitief veilig te spelen en daarom zullen we vandaag vol voor de winst spelen. Dat is trouwens ook wat ik mijn ploeg iedere weedstrijd meegeef, vol voor de winst spelen. Dat zie je ook aan onze uitslagen want als we verliezen dan gebeurt dat vaak met ruime cijfers want bij een achterstand kiezen we er namelijk al snel voor om in de verdediging een tegen een te gaan spelen.”

Na het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Brouwer was het weinig verheffend wat beide teams de aanwezige toeschouwers lieten zien want de eerste spraakmakende actie kwam er pas in de 10e minuut toen Noordwolde uit een corner wist te scoren. Arbiter Brouwer keurde de goal van Antonie Buist echter af omdat de corner achter zou zijn geweest. Een vreemde beslissing van de onpartijdige omdat er niemand van de Leensters appelleerde toen de corner genomen werd. In de beginfase van het in de eerste helft zeer matig duel waren de betere kansen absoluut voor de gasten zoals in de 20e minuut toen Antonie Buist uit een voorzet van Patrick Benink de 1-0 op zijn schoen had. De jonge spits van Noordwolde zag zijn schot vervolgens naast het doel van Roelof Bolt gaan zodat de stand voorlopig  0-0 bleef in Leens.

In de 22e minuut kreeg de thuisclub eindelijk een reële kans om op voorsprong te komen toen Rowan Rozema op ongeveer twintig meter van het doel een vrije trap mocht nemen. De spits in vorm had het vizier echter nog niet goed staan want het schot raakte de bovenkant van de ballenvanger achter het doel van Lennart Havinga in plaats van dat het doel trof. Na deze drie wapenfeiten gebeurde er in de eerste helft eigenlijk niets meer wat het vermelden waard was maar op slag van rust stond Lennart Havinga opeens volop in de belangstelling. De 21 jarige doelman van Noordwolde moest tot twee keer toe zijn aanwezige kwaliteiten aanspreken om Jeroen Batema van het scoren af te houden. Dat lukte de Noordwolde-goalie echter op formidabele wijze zodat beide teams een paar seconden later met een 0-0 ruststand de kleedkamer opzochten.

In de rust was de opmerking, de wedstrijd heeft een doelpunt nodig, veelvuldig te horen en het leek of de spelers van de thuisploeg dat mee hadden gekregen. Want in de derde minuut van de tweede helft kwam FC LEO via Rowan Rozema op een 1-0 voorsprong. De jonge spits reageerde het meest attent op een rommelige situatie voor het doel van Noordwolde en voordat iedereen in de gaten had lag de bal al achter doelman Lennart Havinga.

Na de voorsprong voor FC LEO gebeurde direct dat wat Noordwolde-trainer Jacob Zwart voor aanvang van het duel aangegeven had, de bezoekers schoven een verdediger door naar het middenveld zodat de druk op de defensie van de thuisclub werd opgevoerd. Direct kwamen er wat kansen voor de gasten die echter tot aan de 56e minuut moesten wachten voor de gelijkmaker op het scorebord kwam te staan. Een inzet van Dannick Meima kon maar half gekeerd worden door FC LEO-keeper Roelof Bolt en vervolgens was Silvain Havinga er als de kippen bij om de 1-1 binnen te schieten.

Na deze tegentreffer probeerde FC LEO het duel toch weer naar zich toe te trekken en kreeg het via Mart Buikema en de voor Marcel Kadijk ingevallen Justin Poort de kans om hernieuwd aan de leiding te komen. Maar Noordwolde-keeper Lennart Havinga toonde ook in deze fase van de wedstrijd aan dat hij zaterdag in een prima vorm verkeerde want met enkele prima reddingen voorkwam hij een paar keer een doelpunt voor de thuisploeg.

Waar FC LEO er dus niet in slaagde om een tweede treffer te produceren slaagden de bezoekers daar in de 77e minuut wel in. Noordwolde kreeg op ongeveer dertig meter van het vijandelijk doel een vrije trap te nemen en Jermain Plassaer nam plaats achter de bal. Even later vertrok het schot van de middenvelder met een duizelingwekkende vaart richting de rechterbovenhoek van het doel van Roelof Bolt die het schot even later alleen maar voorbij hoorde komen:1-2.

Deze achterstand was een stevige tegenvaller voor de thuisploeg wat in de gaten had dat door de ruststanden op de overige velden een nederlaag wel heel erg beroerd uit zou komen. Dat zorgde er voor dat de Oranje-brigade nog meer strijd in het duel gooide en wat Stan Buikema en Marco Rietema beide een gele kaart opleverde. In de slotfase van de wedstrijd kwamen er toch steeds meer kansen voor de thuisploeg op de 2-2 en wat gezien de veldverhoudingen ook een zeer acceptabele stand zou betekenen. In de 85e minuut had invaller Justin Poort de gelijkmaker voor het intikken maar weer was Lennart Havinga degene die ook nu weer prima wist te redden op de inzet van Poort.

Zo ging de wedstrijd, die in de tweede helft duidelijk meer te bieden had dan in het eerste gedeelte, naar de 90e minuut en zag het er naar uit dat de gasten er met een 2-1 overwinning vandoor zouden gaan. Maar de thuisclub gaf  de moed echter niet op en Rowan Rozema gooide met een verre inworp de bal nog een keer voor het doel. Daar was de ijzersterke Mart Buikema degene die boven alles en iedereen uitkwam en de bal doorkopte op Marco Rietema die vervolgens Lennart Havinga kansloos liet: 2-2.

Een stand waar iedereen eigenlijk wel vrede had en vandaar dat er veelvuldig naar scheidsrechter Brouwer geroepen werd dat hij zijn laatste fluitsignaal moest laten horen. Maar de onpartijdige had het ongetwijfeld goed naar zijn zin in Leens want zowel in de eerste als in de tweede helft liet hij beide keren bijna tien minuten langer spelen. Dat betekende dat de beide trainers, Jan Jaap Zijlstra en Jacob Zwart, pas na half vijf konden vertellen dat de puntendeling een juiste afspiegeling was van het duel tussen FC LEO en Noordwolde.

FC LEO-Noordwolde: 2-2(0-0)

48. Rozema 1-0, 56. Silvain Havinga 1-1, 77. Plassaer 1-2, 90. Rietema 2-2.

Scheidsrechter: M. Brouwer.

Gele kaarten: Stan Buikema, Rietema (beide FC LEO), De Jonge (Noordwolde).

FC LEO: Bolt; Batema, Zuidema, Haans, Van der Klei; Chia, Kadijk(67. Poort), Stan Buikema, Mart Buikema; Rietema, Rozema.

Noordwolde: Lennart Havinga; De Jonge, Dijkstra, Hoiting, Benink; Havinga(80. Patrick Meima), Boersema, Maats; Dannick Meima, Plassaer, Buist.