Kloosterburen haalt uit tegen Tolbert:7-3

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

Kloosterburen heeft in de thuiswedstrijd tegen Tolbert een belangrijke stap gezet om zich definitief uit de degradatiezone te spelen. De thuisclub won het duel uiteindelijk met 7-3 en het bijzondere aan het als kijkspel rommelige duel was dat vier van de in totaal tien gescoorde goals eigen doelpunten waren.

1366976930Nvb Kloosterburen Tolbert Kloosterburen 21 04 13 3353

Namens Tolbert ruimt Pascal Pariama de bal op al probeert William de Lange dat al kruipende te verhinderen.  Foto: Ronnie Afman Baflo

Bron: Ommelander Courant

Kloosterburen zou bij een zege tegen Tolbert uitstekende zaken doen om zich ook volgend seizoen vierde klasser te mogen noemen. Dat had Willem Pettinga zijn ploeg in de wedstrijdbespreking ook mee gegeven en waarbij hij ook op een ander punt even extra de nadruk had gelegd. ,,Ik heb aangegeven dat we het tot aan vandaag prima hebben gedaan in de competitie en dat moeten we nog wat meer uitstralen. Niet meer naar de ploegen onder ons kijken maar naar onze eigen kwaliteiten die in mijn beleving ruimschoots voldoende zijn om ook vandaag tegen Tolbert de drie punten in eigen huis te houden. Want zoals wij, nadat we ons spelsysteem wat veranderd hebben, de laatste weken spelen horen we absoluut in de vierde klasse thuis. ”

Pettinga zag verder dat de ziekenboeg van Kloosterburen iets aan het leeglopen was want tegen Tolbert kon de thuisploeg weer gebruik maken van William de Lange en Marco Bos. Beide waren door blessureleed langdurig afwezig maar begonnen direct in de basis. Zo ver was het voor Gideon Steur nog niet want de jongste van de broertjes Steur begon na zijn blessureperiode op de bank terwijl broer Joachim de geschorste Eelco Korhorn verving.

Direct na het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Spieard werd duidelijk dat Tolbert geen ploeg was waar veel wonderen van verwacht konden worden want de thuisploeg kreeg direct al een groot aantal kansen op de openingstreffer. In de 5e minuut kwam de eerste grote kans voor de thuisploeg toen Annejan Ozinga door de verdedigingslinie van Tolbert brak. De rechterspits kapte vervolgens doelman Jan Mark Hummel goed uit maar zijn inzet werd vervolgens geblokt door centrale verdediger Jeffrey Pariama. Drie minuten later kwam kans nummer twee toen Bert Mennes door Peter Reitsma in scoringspositie werd gebracht. De sinds enkele weken in de spits spelende Mennes had zijn vizier nog niet goed afgesteld want hij joeg de bal huizenhoog over het Tolbert-doel.

In de 10e minuut had de spits van Kloosterburen meer precisie in zijn rechtervoet toen hij de bal goed inspeelde op de volle snelheid liggende Marcel Remijn. De linkermiddenvelder kon namelijk zo met de bal aan de voet het strafschopgebied van Tolbert binnen denderen om vervolgens doelman Jan-Mark Hummel met een strak schot kansloos te laten:1-0.

Na deze snelle voorsprong bleef het kansen regenen voor de gastheren maar werden deze vooralsnog niet in goals omgezet. Wel deden Bert Mennes en Marcel Remijn in de 16e minuut even aan latje schieten want het duo presteerde het om in een aanval allebei de lat te raken. Ondertussen stond het nog maar 1-0 voor Kloosterburen tegen een zeer zwak opererend Tolbert dat duidelijk liet zien dat het in deze vorm helemaal niets in de vierde klasse te zoeken heeft. Nadat er in de 20e minuut een doelpunt van de thuisclub af was gekeurd wegens buitenspel werd het zes minuten later eindelijk 2-0. Annejan Ozinga kwam puur op wilskracht zijn directe tegenstander Eite Mulder voorbij en gaf de bal goed voor waar het vervolgens centrale verdediger Pascal Pariama was die zijn eigen doelman passeerde:0-2.

Deze tweede treffer was eigenlijk al een voorbeslissing in Kloosterburen waar de aanwezige toeschouwers in de rest van de eerste helft verder maar weinig hoogstandjes te zien kregen al kwam er in de 34e minuut nog even weer een opleving van de gastheren. Weer stond Annejan Ozinga aan de basis van een goal want de frêle spits knokte zich langs zijn directe tegenstander die hem bijna zijn shirt van het lijf. Toch bleef Ozinga overeind en kreeg hij de bal nog goed voor het doel waar de volledig vrijstaande Arno Kuizenga zeer beheerst de 3-0 kon binnentikken.

Zo zat de thuisclub al voor de rust op rozen maar ging het na de 3-0 ging ook wat minder scherp spelen. Daardoor kwam Tolbert opeens meer op de helft van Kloosterburen terecht en moest doelman Lex Stok tot twee keer toe handelend optreden bij inzetten van Guido van der Velde en Patrick Bosman. Nadat in de 39e minuut voor de tweede keer een doelpunt van de thuisploeg wegens buitenspel was afgekeurd kwam Tolbert in de 45e minuut eigenlijk vanuit het niets terug tot 3-1. De 17 jarige Mathijn Rockers kreeg veel te veel ruimte van de verdediging van Kloosterburen en wist doelman Lex Stok van dichtbij kansloos te laten zodat de rust aanbrak met een 3-1 stand in het voordeel van de thuisploeg.

In de tweede helft kregen de aanwezige toeschouwers na drie minuten spelen de, achteraf gezien, mooiste goal van de middag te zien. Peter Reitsma werd op het randje van het strafschopgebied van Tolbert goed aangespeeld door William de Lange. De technicus aan de kant van Kloosterburen zag vanuit een ooghoek dat Annejan Ozinga opeens naar binnenkwam en plaatste de bal met een schitterende lob over de verdedigingslinie van Tolbert waardoor zijn teamgenoot de 4-1 simpel kon binnenschieten. Twee minuten later was het echter Tolbert dat opeens toch weer tegen scoorde. Patrick Bosman mocht vanaf de rechterkant een corner nemen die door doelman Lex Stok niet goed werd beoordeeld en via de handen van de lange doelman verdween de bal uiteindelijk in het doel:4-2.

In de 55e minuut kwam de volgende curieuze goal tot stand want uit een voorzet van Peter Reitsma schoot Steven Peper de bal achter zijn eigen doelman zodat Kloosterburen zijn voorsprong weer tot drie doelpunten verschil zag oplopen. Zeven minuten na de 5-2 kwam treffer nummer zes voor de thuisploeg weer via een eigen goal van Tolbert tot stand en weer was Steven Peper de speler die de twijfelachtige eer had voor de tweede keer in een duel een eigen doelpunt te scoren. Zo bleef het een rommelige wedstrijd in Kloosterburen waar Jan-Mark Hummel met enkele prima reddingen er voor zorgde dat Tolbert niet helemaal onder de voet gelopen werd door een Kloosterburen dat in de tweede helft scherper speelde dan in het eerste gedeelte van de wedstrijd. De aanvallen op het doel van Tolbert volgden elkaar dan ook in hoog tempo op en in de 70e minuut kwam de 7-2 op het denkbeeldige scorebord te staan. Peter Reitsma slalomde weer eens door de verdediging van de bezoekers en werd incorrect door Pascal Pariama van de bal gezet. Scheidsrechter Spieard wees direct naar de stip en dan is het bij Kloosterburen Bert Mennes de man die dat karweitje mag gaan klaren. Mennes had dit seizoen al negen strafschoppen genomen en die allen benut en ook nummer tien werd door de spits feilloos in de rechterbenedenhoek geschoten. Met nog een kwartier te spelen kwam de, zo zou later blijken, de laatste treffer van de wedstrijd op naam van de bezoekers want Mathijs Huistra wist een onoplettendheid in de Kloosterburen goed af te straffen en wat uiteindelijk de 7-3 eindstand in het voordeel van Kloosterburen opleverde.

Na afloop van dit eigenlijk wel heel eenzijdig en rommelig duel was Willem Pettinga blij met de overwinning maar toch plaatste hij een kleine kanttekening. ,,We hadden vandaag gewoon met dubbele cijfers kunnen maar ook moeten winnen. Tolbert was een tegenstander die zich daarvoor leende maar aan de andere kant werd er in de tweede helft duidelijk scherper gespeeld dan in de eerste helft en daar was ik wel blij mee want anders was het maar een zeer gezapig potje geworden.”

Kloosterburen-Tolbert 7-3(3-1)

10. Remijn 1-0, 26. Pascal Pariama 2-0(ed.), 34. Kuizenga 3-0, 45. M. Rockers 3-1, 48. Ozinga 4-1, 50. Stok 4-2(ed.), 55. Peper 5-2(ed.), 62. Peper 6-2(ed.), 70. Mennes 7-2(str.), 75. Huistra 7-3.

Scheidsrechter: Spieard

Kloosterburen: Stok; J. Steur, Van der Klei, Meijer, Bos; De Lange, Reitsma, Remijn; Kuizenga, Mennes, Ozinga

Tolbert: Hummel; S. Mulder , E. Mulder(46. Beljon), J. Pariama(63. T. Rockers), P. Pariama; Peper, Hiemstra, Huistra; Van der Velde, M. Rockers, Bosman.