Rowan Rozema schiet FC LEO naar zege tegen Poolster:2-1

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

Over de 88e minuut van het duel tussen FC LEO en Poolster zal ongetwijfeld nog lang nagepraat zijn. Een wel of niet terecht afgekeurde treffer van Poolster zorgde er voor dat de vlam nog even in de pan sloeg in een vooral in de tweede helft zeer attractieve wedstrijd die uiteindelijk door twee treffers van Rowan Rozema met 2-1 in het voordeel van FC LEO werd beslist maar waar gezien de kansen een gelijkspel ook wel op zijn plaats zou zijn geweest.

1366805987Nleo poolster

 Mart Buikema(l) en Ronny Bakker(r) zijn in afwachting van de bal terwijl Jonghaur Chia en Stan Buikema op de achtergrond toekijken  Foto: Herman Spier Bedum.

Bron: Ommelander Courant

FC LEO moest het in de thuiswedstrijd tegen Poolster doen zonder vaste waarde Rick Oost. De rechtervleugelverdediger was door werkzaamheden verhinderd en daardoor schoof Jeroen Batema bij de Leensters door naar de positie van vleugelverdediger en werd het centrale verdedigingsduo gevormd door Gregory Haans en Eduard Zuidema. Verder had Jan Jaap Zijlstra er voor gekozen om met Junghaur Chia in de basis te beginnen wat ten koste van routinier Hans Hofman ging. Door in deze samenstelling te starten hoopte Zijlstra dat zijn ploeg de drie punten in eigen huis kon houden tegen een Poolster dat op een veilige zesde plaats op de ranglijst stond. ,,Poolster heeft niets meer waar het eigenlijk nog voor moet voetballen en dat maakt het extra lastig voor ons. Ze kunnen lekker vrijuit spelen en hebben met Ronny Bakker en Dennis van Dijk een spitsenduo die een wedstrijd vanuit het niets kan beslissen. Maar toch denk ik dat, als wij met de juiste instelling het veld ingaan, de drie punten in Leens zullen blijven.”

 Poolster moest het in Leens doen zonder de geblesseerde Vincent Lips en Joep Smid waarbij laatstgenoemde wel op de bank zat omdat er voor het duel tegen FC LEO geen A-junioren aan de selectie van Guus Zantinga waren toegevoegd vertelde elftalleider Pieter Smit. ,,Onze A-junioren staan er goed voor in de strijd om het kampioenschap en vandaar dat we er in deze wedstrijd voor gekozen hebben om geen beroep op deze jongens te doen. Vandaar dat de nog niet helemaal fitte Joep Smid op de bank zit maar die zal alleen in geval van uiterste nood binnen de lijnen zal komen.”

De beginfase van het duel in Leens tussen FC LEO en Poolster leverde nog niet echt heel veel kansen voor een van beide ploegen op om op voorsprong te komen al was Ronny Bakker daar in de 20e minuut namens Poolster nog het dichtste bij. De spits werd door een prima pass van Erik Rentema goed de diepte ingestuurde maar Bakker zag zijn schot vervolgens net over het doel van de van een bovenbeenblessure herstelde doelman Roelof Bolt gaan. Zestig seconden later was het wel raak voor de bezoekers toen een corner van Erik Rentema via de kluts voor de voeten van Johan de Groot kwam die de bal vervolgens in de linkerbenedenhoek schoot:0-1.

Na dat de gasten op voorsprong waren gekomen kreeg FC LEO echter opeens meer grip op het duel en dat leidde in de 25e minuut bijna tot de gelijkmaker. Een kopbal van Marco Rietema had duidelijk beter lot verdiend maar helaas voor de mannen van Jan Jaap Zijlstra kon er niet gejuicht worden in het FC LEO-kamp. Drie minuten later diende de volgende kans voor de gastheren zich aan maar Rowan Rozema zag zijn kopbal, uit een prima voorzet van Eduard Zuidema, net naast het doel van Marcel Werkman gaan. Zo bleef de thuisploeg in het resterende gedeelte van de eerste helft de bovenliggende partij en zag het er in de 42e minuut naar de zo vurig gewenste gelijkmaker er voor de rust toch nog zou komen. Marco Rietema ging in het strafschopgebied een duel aan met Poolster-doelman Marcel Werkman en waarbij de Poolster-doelman volgens velen een overtreding begin. Scheidsrechter Alex Traa dacht daar echter anders over en liet ondanks hevige protesten van de Leensters doorspelen zodat de rust enkele minuten later met een 1-0 voorsprong voor Poolster aanbrak.

Het beeld van de laatste vijftien minuten in de eerste helft, een FC LEO dat steeds beter in de wedstrijd kwam, zette zich na de rust voort en leidde in de 52e minuut tot de gelijkmaker. Rechtermiddenvelder Jonghaur Chia kreeg veel ruimte van het linkerverdedigingsblok van Poolster om een uitstekende voorzet te geven op Rowan Rozema. De spits van FC LEO was deze kans wel toevertrouwd want voordat doelman Werkman wist wat er aan de hand was stond de 1-1 al op het scorebord.

Na de gelijkmaker ontstond er even wat onrust binnen Poolster dat dit seizoen al zestien keer op een 1-0 voorsprong was gekomen maar daar maar zeven keer het duel uiteindelijk van wist te winnen. Dat scenario, op voorsprong komen en toch nog verliezen, wilden de bezoekers echter tegen FC LEO voorkomen en zo kreeg opeens Poolster weer wat meer grip op het duel. In de 57e minuut kroop de thuisploeg door het oog van de naald toen Ronny Bakker, na een fraaie combinatie tussen Erik Rentema en Richard Hofstee, de bal op de lat kopte. Nog geen twee minuten later kwam er weer een grote kans voor de Spieksters om op voorsprong te komen maar het schot van Johan de Groot ging rakelings langs de voor Poolster verkeerde kant van de paal. Maar ook de thuisploeg liet zich in het begin van de tweede helft niet onbetuigd want op het middenveld begonnen Stan en Mart Buikema zich steeds meer te manifesteren en dat kwam het spel van de Leensters duidelijk ten goede. Niet alles ging goed bij de beide broers maar de intentie om hun team op sleeptouw te nemen naar een goed resultaat was er wel degelijk.

Zo werd het een duidelijk betere tweede dan eerste helft met kansen voor beide doelen en een wedstrijd waar op eens wat meer pit in kwam. Rond de 65e minuut was daar opeens de actie van Dennis van Dijk. De spits van Poolster had weer een van zijn bekende bevliegingen en kwam het strafschopgebied van FC LEO binnen denderen. Van Dijk besloot vervolgens voor eigen succes te gaan hoewel het misschien beter was geweest om te kijken of er misschien een paar teamgenoten waren die er qua scoringspositie beter voorstonden. Een minuut na de kans voor Van Dijk stond doelman Roelof Bolt opeens volop in de belangstelling want de Leenster goalie moest al zijn talenten aanspreken om een snoeiharde kopbal van zijn teamgenoot Jeroen Batema uit de linkerbenedenhoek te tikken. Batema kreeg de bal volledig verkeerd op zijn hoofd en de omhelzing van de verdediger bij zijn doelman na zijn fabuleuze redding sprak dan ook boekdelen.

Waar Poolster dus een groot aantal kansen liet liggen om op voorsprong te komen lukte het FC LEO in de 67e minuut wel om dat te realiseren. Een voorzet van Marco Rietema zeilde over de defensie van Poolster heen naar de volledig vrijstaande Rowan Rozema. De spits die na zijn blessure gewoon de draad van het scoren weer heeft opgepakt nam de bal in een keer op zijn schoen en enkele seconden later zat er bijna een gat in het net achter doelman Marcel Werkman toen het werkelijk snoeihard schot doel trof. Na deze 2-1 achterstand kon Poolster dus op jacht naar de gelijkmaker en het moet gezegd worden, dat deed de ploeg van Guus Zantinga met verve. Want de verdediging van de Leensters kwam duidelijk meer onder druk te staan zodat de 2-2 een beetje in de lucht hing. Richting de slotfase stond er echter nog steeds een 2-1 stand op het scorebord en zag het er in de 78e minuut zelfs naar uit dat FC LEO op 3-1 zou komen. Rowan Rozema ging een luchtduel aan met doelman Marcel Werkman en de spits kopte de bal net voor de graaiende handen van de Poolster-goalie weg. Waar de eerste handen al de lucht in gingen aan de kant van de thuisploeg konden deze rap weer naar beneden want de kopbal van Rozema belandde op de paal. Zo werd het een bloedstollende slotfase waar in de 88e minuut iets gebeurde waar na afloop van de wedstrijd in Leens nog lang over nagepraat werd.

Poolster kreeg rond de middencirkel een indirecte vrije trap te nemen en Jeroen de Groot belastte zich met dat karwei. De aanvoerder van Poolster bezit over  een uitstekende traptechniek en hij pompte de bal dan ook diep in het zestienmetergebied van FC LEO. De bal zeilde echter verder dan iedereen verwacht had en kwam via de lat op de grond terecht. Doelman Roelof Bolt was totaal verrast door de vrije bal van De Groot en via het lichaam van de keeper verdween de bal alsnog in het doel. Een op het oog glaszuiver doelpunt maar dat had scheidsrechter Alex Traa echter anders gezien. De verder uitstekend fluitende leidsman had namelijk geconstateerd dat de vrije bal van De Groot via de lat de doellijn al eerder had gepasseerd zodat het een onreglementaire goal was voor de gasten. Aan Poolster-zijde waren de rapen gaar want daar vond men dat de bal via de FC LEO-keeper voor de eerste keer de doellijn was gepasseerd. Traa bleef echter bij zijn mening dat het een ongeldig doelpunt was zodat enkele minuten later FC LEO als winnaar van het veld stapte.

De spelers van Poolster reageerden na afloop furieus op de beslissing van de onpartijdige die ook na afloop bij zijn mening bleef dat hij de juiste beslissing had genomen. ,,Zoals ik er tegen aankeek was de bal de doellijn al gepasseerd voordat de doelman van FC LEO de bal op zijn rug kreeg en vervolgens voor de tweede keer achter de doellijn verdween. Dan is het een ongeldig doelpunt hoe spijtig dat voor, in dit geval Poolster, ook is.”

FC LEO-Poolster 2-1(0-1)

21. Johan de Groot 0-1, 52. Rozema 1-1, 67. Rozema 2-1.

Scheidsrechter Alex Traa(Warffum)

FC LEO: Bolt; Batema, Zuidema, Haans, Van der Klei; Stan Buikema, Mart Buikema, Chia; Kadijk; Rietema(90+2. Poort), Rozema.

Poolster: Werkman; Kooistra, Jeroen de Groot, Smit, Van der Zee; Dijkman(75.Wiersum), Rentema, Johan de Groot, Hofstee; Van Dijk, Bakker.