Hunsingo op titelkoers na zege tegenTolbert

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

Hunsingo won zondagmiddag met 5-1 van Tolbert maar gezien het aantal kansen had de score veel hoger moeten zijn. De Winsumers hadden echter de pech dat Tolbert-doelman Jan-Mark Hummel een hele grote sta in de weg was die alleen al zeker vijf zekere treffers wist te voorkomen.

Tolbert doelman Jan-Mark Hummel was een grote sta in de weg voor Hunsingo

Bron: Ommelander Courant   Foto: Ronnie Afman Bafko

Voor Hunsingo stond zondagmiddag het volgende duel in een lange reeks van wedstrijden op het programma. Drie dagen na de verloren derby tegen Bedum kwam laagvlieger Tolbert op bezoek in Winsum voor een duel dat thuisploeg normaal gesproken drie punten moest opleveren vond ook trainer Egbert Darwinkel. ,,Thuis zijn we het aan onze stand verplicht om tegen een ploeg als Tolbert te winnen maar ik moet echter wel zeggen dat Tolbert ons qua ploeg niet echt ligt. In het uitduel wonnen we ook maar net met 1-0 en dat geeft al een beetje aan dat het ook vandaag geen gemakkelijke wedstrijd zal worden.”

In vergelijking met het duel van enkele dagen eerder in Bedum keerde Laurens Groeneveld weer terug in de basis waarin naast de nog steeds geblesseerde Paul Broekhuizen ook Bram Durenkamp ontbrak. De verdediger was na zijn rode kaart van donderdag automatisch een duel geschorst en in zijn plaats speelde Stijn Bisschop. Voor Broekhuizen kwam Joost Gerdez in de ploeg waardoor aanvoerder Roy Kamps een linie naar achteren ging en Gerdez als linkerspits aan het duel tegen Tolbert begon.

Nadat scheidsrechter Hagenauw om vijf minuten over twee had laten beginnen kon er twee minuten later al gejuicht worden door de supporters van de thuisploeg. Een uitstekende voorzet van linkervleugelverdediger Sven Smit kwam bij Roy Kamps terecht en voordat Tolbert-keeper Jan-Mark Hummel wist wat er aan de hand was lag de bal achter hem in het net: 1-0. Een droomopening voor de thuisploeg en het beeld dat de eerste minuten vervolgens gaven was dat Tolbert naar alle waarschijnlijk met een ruime nederlaag naar huis zou worden gestuurd. Na de 1-0 daalde het niveau van de wedstrijd echter zienderogen en kreeg het publiek niet veel moois te zien van de koploper die zelfs moest toestaan dat Tolbert in de 31e minuut op 1-1kwam. Bij een vrije bal vanaf de linkervleugel stond de verdediging van de Winsumers duidelijk te slapen want anders was het niet te verklaren hoe het kwam dat Guido van der Velde de bal eigenlijk ongehinderd achter de ook niet vrijuit gaande Jacco Knol kon koppen.

Enkele ogenblikken later had centrale verdediger GertJan van der Ploeg alle geluk van de wereld toen hij de doorgebroken Guido van der Velde neerlegde en scheidsrechter Romke Hagenauw dat bestrafte met alleen maar een vrije trap voor Tolbert. De bezoekers kwamen, doordat Hunsingo wat moeizaam speelde, steeds beter in de wedstrijd maar dat dit direct tot spannende taferelen in het strafschopgebied van de Winsumers leidde kon niet gezegd worden. Aan de andere kant stond het in de 43e minuut wel bijna 2-1 voor de thuisploeg maar doelman Jan-Mark Hummel was net even eerder bij de bal dan Laurens Groeneveld. Op slag van rust kreeg Erwin Venema opeens een geweldige kans in de schoot geworpen toen doelman Hummel een uitbraak van Tim Spijk onderschepte maar de bal zo in de voeten van Venema schoof. De rechterspits bedacht zich niet en probeerde de bal vanaf ongeveer vijfendertig meter in het door Hummel verlaten doel te schieten maar zag zijn schot net naast de voor Hunsingo verkeerde kant van de paal gaan. Zo bleef het een 1-1 stand na vijfenveertig minuten en was aan de kant van Hunsingo niet iedereen zeker van een goede afloop.

In de tweede helft keerde GertJan van der Ploeg niet meer terug want de centrale verdediger van Hunsingo had er als beveiliger in het UMCG al een paar nachten opzitten en voelde zich niet voldoende fit meer om ook aan de tweede helft te beginnen. Als zijn vervanger kwam Ricardo de Wit binnen de lijnen. Precies zoals in de eerste helft scoorde Hunsingo ook nu in de tweede helft al vrij snel een doelpunt. Nadat Joost Gerdez in de 48e minuut niet snel genoeg reageerde op een voorzet van Roy Kamps kwamen de Winsumers in de 50e minuut wel op een 2-1 voorsprong. Roy Kamps gaf de bal op de linkervleugel goed mee aan Sven Smit. De linkervleugelverdediger denderde met de bal aan de voet door richting achterlijn en verzond vervolgens een prima voorzet die keurig door Tim Spijk achter doelman Hummel werd gekopt.

Een fantastische goal van de thuisploeg die opeens kans op kans kreeg om de voorsprong verder te vergroten. Laurens Groenveld, Roy Kamps, Edwin Venema en Tim Spijk, allemaal kregen ze wel de kans om de marge groter te maken maar Jan-Mark Hummel was in de tweede helft een grote sta in de weg voor de aanvallers van de gastheren.

De corpulente doelman lag steeds weer in de baan van de door de Winsumers afgevuurde schoten en mocht hij een keer geklopt zijn dan was er wel een been van een zijn verdedigers die hulp bood. Zo werd het meer en meer eenrichtingsverkeer want de keren dat Tolbert nog op de helft van Hunsingo te vinden was konden op de vingers van een hand geteld worden.

In de 64e minuut kwam de thuisclub eindelijk op een bevrijdende 3-1 voorsprong toen Erwin Venema een voorzet losliet op Tim Spijk. Volgens velen stond Venema buitenspel maar omdat het vlagsignaal van assistent-scheidsrechter Djejab uitbleef besloot scheidsrechter Hagenauw tot doorspelen en Tim Spijk de 3-1voor Hunsingo binnenschoot. Maar opeens stond Djejab wel met zijn vlag omhoog om aan te geven dat Venema buitenspel zou hebben gestaan maar daar had de onpartijdige uit Groningen in eerste instantie geen boodschap aan. Maar Djejab bleef zwaaien waarop Hagenauw besloot om zijn assistent toch maar even te bezoeken om hem te vertellen dat de goal gewoon goed gekeurd zou blijven zodat de wedstrijd even later verder ging met een 3-1 stand in het voordeel van de thuisploeg.

Het werd in de tweede helft steeds meer zichtbaar dat de krachten bij de gasten meer en meer afnamen en Hunsingo er nu helemaal een schiettent van kon gaan maken. Maar Tolbert-goalie Hummel groeide door dit bombardement op zijn doel tot steeds grotere hoogte want hij bleef de ingeschoten, tot frustratie van de spelers van de thuisploeg, maar tegenhouden. Nadat Egbert Darwinkel in de 72e minuut nog een wissel had toegepast door Joost Gerdez te vervangen door Déni van Dalsem gingen de gastheren nog meer op jacht naar een hogere score. Men bleef uit alle standen op de goal van Tolbert schieten en waarbij er in de 86e minuut eindelijk weer wat te juichen viel voor de thuisploeg. Weer kwam er een haarzuivere voorzet van Erwin Venema voor het doel van Tolbert waar Roy Kamps nu wel alerter reageerde dan de defensie van de gasten en de 4-1 achter een kansloze doelman Hummel schoot. Twee minuten later scoorde Erwin Venema voor de vijfde keer voor de gastheren zodat er uiteindelijk een 5-1 eindstand op het scorebord kwam te staan. Na afloop van dit uiteindelijk toch nog eenzijdig duel gaf Egbert Darwinkel aan dat zijn ploeg het eigenlijk niet echt slecht had gedaan. ,,In de tweede helft blijkt toch dat we Tolbert in de eerste helft stuk gespeeld hebben. Dat moet je daarom ook als een verdienste zien want het is dat de doelman van Tolbert veel doelpunten weet te verijdelen want anders worden het gewoon een overwinning met dubbele cijfers voor ons”.

Hunsingo-Tolbert 5-1(1-1)

2. Kamps 1-0, 31. Van der Velde 1-1, 47. Spijk 2-1, 64. Spijk, 86. Kamps 4-1, 88. Venema 5-1.

Scheidsrechter: Hagenauw(Groningen)

Hunsingo: Knol: Van der Ploeg(46. De Wit), Magnin, Bisschop, Sven Smit; Groeneveld, Kamps, Sander Smit; Venema, Spijk, Gerdez(70. Van Dalsem).

Tolbert: Hummel; Bosman(63. T. Rockers), Mulder, J. Pariama , P. Pariama; Peper, Hiemstra, Huistra, Wit( 60. M. Rockers); Van der Velde, Both.