Futsal Marum verliest kraker tegen De Herauten

Geschreven door Daniel Dongstra op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

Op maandagavond 15 april stond de kraker in de hoofdklasse i tussen de Herauten en Futsal Marum op het programma. Met alleen nog de wedstrijden tegen de Harkema en Leekster Eagles in het verschiet, zou Futsal Marum met drie punten een geplaveid pad naar de kampioenschaal kunnen leggen deze avond.

marumfutsal64638931 177601mDat de Herauten over een goede ploeg beschikken mocht voor de selectie van coach Besling geen grote verrassing zijn, want Futsal Marum wist in de thuiswedstrijd na een zwaar bevochten tweede helft nog net de volle drie punten uit het vuur te slepen met een nipte 3-2 overwinning. Toch reisde Futsal Marum niet met de broek vol angst af naar Bergum, want het had vertrouwen in een goede afloop. De Herauten  leek namelijk gezien de laatste statistieken de te kloppen ploeg te zijn, waar Marum juist de goede vorm weer wat teruggevonden leek te hebben in de laatste paar wedstrijden. Helaas ging deze scorebordjournalistiek deze avond niet op en werd het een uiterst zware dobber.

Om stipt 20:00 uur mocht Futsal Marum de aftrap nemen onder het toeziend oog van enkele diehard supporters. Een op de trainingen ingestudeerde aftrap zorgde direct voor een vloeiende aanval met een dot van een kans voor Stephan Latuputty. Helaas bleef de keeper per ongeluk op de bal zitten, waardoor een doelpunt werd voorkomen. Zo’n vlotte aanval in de eerste minuten van de wedstrijd geeft de man moed en Futsal Marum bleef het spel dan ook in een hoog tempo domineren. Toch waren het de Herauten die brutaal de voorsprong namen in deze wedstrijd. In een vlotte counter kwamen ze als een duveltje uit een doosje. De spits van de Herauten wist kortstondig aan de aandacht van Mart Hoekstra te ontsnappen en de 1-0 voor de mannen uit Bergum was een feit. Enigszins getergd omdat Futsal Marum toch duidelijk de bovenliggende partij was in de beginfase, gingen de Marumers op zoek naar de gelijkmaker. De organisatie stond prima en er werden goede spelpatronen neergezet, maar de Herauten hadden een duidelijke missie vanavond: ingraven en counteren! Dit maakte het erg moeilijk om goed uitgespeelde kansen te creëren.                                          

In de twaalfde minuut bleek het "Catenaccio-spelletje” van de Herauten wederom vruchten af te werpen, toen een aanvaller van de Herauten een exacte copy van de goal van Ajax-speler Boerrigter wist te maken. Met wat geluk wist de aanvaller van de Herauten de bal van Stephan Latuputty af te snoepen en exact op hetzelfde moment had keeper Veninga besloten zijn verdediger de helpende hand te bieden. De aanvaller van de Herauten maakte handig gebruik van de miscommunicatie tussen de keeper en de verdediger en schoot de 2-0 eenvoudig binnen. Futsal Marum stond geheel tegen de verhoudingen in op een 2-0 achterstand en mocht in de rust hun strijdplan bijschaven.

Iedereen keek elkaar in de korte rust met vragende ogen aan, want niemand snapte wat van deze achterstand. Coach Besling gaf dan ook aan dat de ploeg gewoon op deze voet moest doorgaan. De stand zou binnen no-time weer in evenwicht zijn en daar twijfelde eigenlijk ook niemand aan gezien het spelbeeld. De hoopgevende woorden van Besling waren echter van korte duur, omdat een Heraut vlak na rust op ongelofelijke wijze de 3-0 tegen de touwen joeg. Een vrije trap werd in eerste instantie keurig opgevangen in de Marumer muur, maar een Heraut wist op puur fanatisme de afvallende bal via de rug van een Marum speler binnen te schieten. De tranen stonden de Marumers op dit moment nader dan het lachen en het was duidelijk dat alleen een wonder op deze avond nog de drie punten aan Marumer zijde zou kunnen brengen.

Met nog twintig minuten op de klok werd er een rigoureuze beslissing genomen. Keeper Veninga werd van het veld gehaald en speler Noël Kailola mocht zijn keeperstalent weer eens tonen. Dit pakte verrassend goed uit want met een meevoetballende keeper werden de Herauten helemaal teruggedrongen op hun eigen helft. Doordat Futsal Marum de ruimte op de helft van de tegenstander optimaal benutte, vielen er steeds meer gaten bij de ingegraven Herauten. Na de Herauten enkele malen van het kastje naar de muur te hebben gestuurd werd Noël Kailola in stelling gebracht. Noël wist met een mooie streep de keeper van de Herauten te verschalken en hiermee de stand op 3-1 te zetten. Met nog ruim een kwartier op de klok bood dit eindelijk weer een beetje perspectief. De Herauten waren niet in staat een antwoord te vinden op de extra veldspeler en moest nog een tegengoal incasseren. Het was gastspeler Rob Groefsema die met een schitterende individuele actie en op pure wilskracht door de verdediging van de Herauten glipte en de aansluitingstreffer maakte. Zouden de wonderen dan toch de wereld nog niet uit zijn? Toen Rinze Boonstra 5 minuten voor tijd zijn doelpuntentotaal van dit seizoen verdubbelde en de 3-3 op wonderbaarlijke wijze (riekte naar matchfixing) achter de keeper wist te krijgen, dacht iedereen dat Futsal Marum deze avond zou krijgen waar het recht op had: 1 punt of meer!

Helaas…….ook de nachtmerries zijn de wereld nog niet uit. Toen de allerlaatste (!!!) minuut op de klok stond, ontstond er voor het doel van keeper Veninga een scrimmage. Veninga was vastbesloten het zwaar bevochten punt mee naar Marum terug te nemen. In al zijn enthousiasme vloog de keeper zijn doel uit en smeet zich met zijn 2,5 meter lengte richting de bal. De reactie van zowel de onderuit gekegelde Heraut als van keeper Veninga verdiende beiden geen schoonheidsprijs en de scheidsrechter besloot daarop keeper Veninga met een rode kaart naar de tribune te verbannen. Met nog 30 seconden op de klok was de twijfelachtige eer aan Mart Hoekstra om alsnog de held van de avond te worden door de penalty te stoppen, maar helaas schoot de Heraut de bal snoeihard tegen de touwen. Futsal Marum verloor hierdoor met 4-3 van de Herauten terwijl het veel beter speelde en we kunnen daarop alleen maar onze grote held Johan Cruyff citeren: "Als je niet ken winnen, moet je zorgen dat je niet verliest!”

 De eerst volgende thuiswedstrijd wordt gespeeld op vrijdag 26 april, tegenstander is dan De Herkama, om de kampioensschaal in het vizier te houden is winst noodzakelijk. Supporters zijn uiteraard weer van harte welkom in Sportcentrum De Holten, aanvang 20:00.