Geen winnaar in matige streekderby VVSV’09-Ezinge:1-1

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

De streekderby tussen VVSV’09 en Ezinge was een duel waar de vonken niet van afvlogen. Weinig spektakel en voetbal van een laag niveau zorgde ervoor dat het langs de lijn eigenlijk alleen maar ging over het besluit van het VVSV’09-bestuur om in de toekomst de poorten van sportpark, De Toerkamp’ te sluiten.

1366353614Nvvsv ezinge

 Akibi Oumarou schermt de bal goed af voor Ezinge zodat VVSV-er Harm Klaver niet gevaarlijk kan worden

Bron: Ommelander Courant                 Foto: Jan Gerdez Zoutkamp

Bij VVSV’09 ontbrak centrale verdediger Jordi Muller door een schorsing maar verder kon trainer Wim Nubé over een complete selectie beschikken voor het duel tegen streekgenoot Ezinge en daar was hij erg blij mee ,,Deze geluiden hoor overigens bij veel meer verenigingen want het is nu eenmaal een gegeven dat de prioriteiten van spelers steeds vaker bij andere activiteiten komen te liggen dan vroeger. Daar heb je als trainer maar rekening mee te houden en vandaar dat ik iedere keer weer blij ben als ik een zo goed als volledige selectie tot mijn beschikking heb.”

 Zijn collega-trainer Ynze Prins had ook  een goede dag want ook hij kon over een volledig fitte selectie beschikken waar Prins wel de kanttekening bij plaatste dat hij de al langdurig geblesseerden, Roderick ’t Hoog en Tom Kramer niet als afwezigen wilde noemen. ,,We missen deze twee jongens al enkele maanden en het kan ook nog wel even duren voordat ze weer terug zijn. Wat we hier in Zoutkamp aan spelers bij ons hebben is de selectie waar we de laatste weken mee spelen en vandaar dat ik ook zeg dat iedereen fit is.” Doordat iedereen fit was had de in Hoogkerk woonachtige oefenmeester daarom een luxeprobleem en kon hij qua opstelling kiezen uit meerdere opties. ,,Dat is altijd beter dan dat je spelers bij elkaar moet schrapen en bij een keuze laat je uiteraard ook het trainingsbezoek meewegen en daarom zitten Klaas Reitsema en Rob Bos naast mij op de bank.”

Wijziging

Zo was er voor het duel tussen de twee onderin de middenmoot vertoevende ploegen al genoeg gezegd over de opstelling van beide teams waar binnen tien minuten na het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Gjaltema uit Surhuisterveen al een belangrijke wijziging in kwam. Nadat Marco Dijkstra in de 4e minuutzijn schot net over het doel van Ezinge-keeper David van der Berg zag gaan was in de 10e minuut de volgende kans in de wedstrijd voor de bezoekers. Ewart Gerritsen kwam het strafschopgebied van de thuisclub binnen maar de doorschietende bal scheen een prooi te worden voor VVSV’09-doelman Martijn Wieringa. De goalie twijfelde echter even te lang zodat Hans Steigstra besloot om de bal maar weg te roeien waarbij  hij ook de hand van zijn keeper raakte. Direct werd duidelijk dat Wieringa het duel niet kon vervolgen want zijn middelvinger stond zo scheef dat besloten werd  om met de onfortuinlijke doelman naar het ziekenhuis te gaan waar de vinger vervolgens in het gips werd gezet. Als vervanger van Martijn Wieringa werd centrale verdediger Rick Meijer onder de lat gezet want de 19 jarige Meijer was tot voor kort in de jeugd nog een talentvolle doelman en zou dat in het verdere verloop van het duel in Zoutkamp nog een paar keer mogen bewijzen.

Na dit toch wat vreemd begin van de wedstrijd, waarin de 17 jarige Vijko Postma het elftal van VVSV’09 weer compleet had gemaakt, gebeurde er tot aan de 30e minuut niet veel bijzonders op een sportcomplex waar diverse spandoeken aangaven dat er wat problemen binnen de fusieclub zijn. De spandoeken gaven namelijk aan dat men er in Zoutkamp allesbehalve gelukkig mee is dat het bestuur van VVSV’09 heeft besloten om het seniorenvoetbal en de hogere jeugdteams in de toekomst in Ulrum te laten voetballen.

Problematiek

Maar die problematiek werd in de 32e minuut even naar de achtergrond verdrongen toen de thuisploeg op een op dat moment terechte 1-0 voorsprong kwam. Na een pass van Jaap Tuma greep de verdediging van Ezinge te slap in en kreeg Vijko Postma de bal op een presenteerblaadje aangeboden. De jonge invaller kwam vervolgens vrij voor het doel van David van der Berg te staan en liet de doelman van Ezinge vervolgens met een strakke schuiver kansloos: 1-0. Na de openingstreffer van de thuisclub begon Ezinge ook iets meer aanvallende acties te ontplooien en kwam er in de 35e minuut direct al een kans op de gelijkmaker. Een voorzet van Huug Meijer werd door Jasper Dijkstra op doel gekopt maar Rick Meijer liet zien dat hij een voortreffelijke vervanger van Martijn Wieringa was en tikte de bal tot corner. Zo kwamen er in de slotfase van de eerste helft nog wat kansjes voor Ezinge en mocht Hans Steigstra van geluk spreken dat arbiter Gjaltema zaterdagmiddag in een tolerante bui was. De centrale verdediger van VVSV’09 haalde in de 38e minuut de doorgebroken Jasper Dijkstra namelijk stevig onderuit maar de onpartijdige vond de overtreding niet zwaar genoeg om een van zijn kaarten te trekken.

Na de thee besloot Ynze Prins al snel tot een wissel en bij Ezinge kwam daardoor Klaas Reitsema voor Gido Rutgers binnen de lijnen. Prins hoopte op die manier wat meer druk op de verdediging van VVSV’09 te zetten. Het zag er al vrij snel naar uit dat de ingreep van de Ezinge-trainer succes had toen Jasper Dijkstra de 1-1 achter doelman Meijer trapte maar onpartijdige Gjaltema keurde de treffer af omdat de voorzet van Huug Meijer achter zou zijn geweest. Dat was volgens het Ezinge-kamp echter niet de waarheid maar de onpartijdige hield voet bij stuk.

Pech voor Ezinge en een gelukje voor de thuisploeg dat echter in de 80e minuut moest toestaan dat de bezoekers toch op gelijke hoogte kwamen. Vanuit een corner kwam de bal toevallig bij Thijs van de Woestijne terecht. De aanvaller was enkele minuten eerder in de ploeg gekomen voor verdediger Jan Henk Hoekstra omdat Ynze Prins zag dat VVSV’09 nogal slordig met zijn kansen omsprong. De geroutineerde Hoogkerker kende de ongeschreven voetbalwet, als de ene ploeg niet scoort dan doet de andere het wel, natuurlijk ook en vandaar zijn keuze om een aanvaller voor een verdediger te brengen en waar hij even later door Van de Woestijne voor beloond werd:1-1.

Na de gelijkmaker probeerden beide teams nog wel om te proberen de winnende treffer te scoren maar gezien het spel van beide teams moest er bijna een wonder gebeuren als een van de twee nog een keer zou scoren in een streekderby waarover de meningen, een matige wedstrijd die absoluut geen winnaar verdiende, bijna unaniem waren.

VSV’09- Ezinge 1-1(1-0)

32. Postma, 80. Van de Woestijne 1-1.

Scheidsrechter: Gjaltema(Surhuisterveen)

Gele kaart: Mark van der Veen(VVSV’09)

VVSV’09: Wieringa(10. Postma, 81. Wiljan Zwart); Mark van der Veen; Meijer, Jan Wouter Zwart, Steigstra; Tuma, Klaver, Rienk Venhuizen, Alfred Venhuizen; Marco Dijkstra, Vince van der Veen.

Ezinge: Van der Berg; Broekhuizen, Peter Swart, Hoekstra(65. Bos), Oumarou; Rutgers(55. Reitsema), Leon Swart, Dijkstra, Staal( 71. Bos) ; Gerritsen, Meijer.