Bedum-Winsum: 1-1

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

Dinsdag 9 en donderdag 11 april stonden in het teken van de tweestrijd tussen Winsum en Bedum. Op dinsdag werd namelijk Viboa-CVVB gespeeld en twee dagen later stond de derby Bedum-Hunsingo op het programma. Bij beide derby’s was ik aanwezig en vandaar een twee in één verslag van de, strijd’ tussen Winsum en Bedum

Bron: Ommelander Courant

1366180987Nviboa cvvb

 Een spelmoment uit de derby Viboa-CVVB  foto: Hernan Spier Bedum

Dinsdag 9 april: Viboa-CVVB

De ruim vierhonderd toeschouwers kregen dinsdagavond een over de hele linie genomen matige derby tussen Viboa en CVVB te zien die door de thuisclub uiteindelijk met 3-0 werd gewonnen. Een zege die iets geflatteerd was omdat ook de bezoekers een paar kansen kregen die een doelpunt als beloning hadden verdiend.

Viboa begon met dezelfde elf spelers aan de derby tegen CVVB dan in het duel tegen Noordscheschut. Want net als zaterdag was aanvoerder Robbert Slob ook voor de wedstrijd tegen CVVB afwezig. De centrale verdediger was tegen Noordscheschut nog geblesseerd maar had zich nu op de wedstrijddag ziek moeten melden bij zijn trainer. Van Meel deed daar overigens niet heel erg moeilijk over want zo vertelde hij voor het duel, deze elf hebben zaterdag ook goed gespeeld tegen Noordscheschut dus waarom zou dat tegen CVVB niet kunnen. Natuurlijk weet ik dat wedstrijden tussen Viboa en CVVB op zich staan maar aan de andere kant, we weten dat we goed kunnen voetballen en wat we moeten doen om alles in eigen hand te houden. Dat is winnen want iedere winstpartij zorgt er namelijk voor dat we een stapje dichter bij het uiteindelijke doel, het bereiken van de hoofdklasse, komen.”

Ook aan de kant van CVVB was het vertrouwen in een goede afloop groot en waar de laatste twee overwinningen zeker toe hadden bijgedragen vond trainer Hans van der Ploeg. ,,Als je twee wedstrijden op rij wint ziet de wereld er opeens heel anders uit want dan worden lichte pijntjes toch wat minder gevoeld. En wat dat betreft heb ik er vanavond alle vertrouwen in hoewel Viboa uiteraard wel favoriet is. Maar bij een derby komen er andere gevoelens los en ik hoop dat we daar vanavond van kunnen profiteren.”

Nadat scheidsrechter Will om kwart voor zeven voor het begin van de derby tussen Viboa en CVVB had gefloten kregen de ruim 400 toeschouwers in het eerste kwartier niet veel bijzonders te zien. Het beeld was dat de bal wat heen en weer vloog en er wat stevige overtredingen werden gemaakt maar meer ook niet. Nadat Marcel Pannekoek in de 15e minuut de bal na een combinatie tussen Ben Knol en Cees Jan Diepeveen nog in het zijnet had geschopt was het zestig seconden later wel raak voor de thuisploeg. Een werkelijk fantastische steekbal van Bram Verburgh op de goed weggelopen Henri Bierling bracht de middenvelder van Viboa in scoringspositie en voordat CVVB-doelman Richard Gerdes kon ingrijpen lag de bal achter hem in het doel: 1-0.

Na de voorsprong van de thuisploeg, ontdooide’ het duel een beetje en kwam er heel af en toe iets tevoorschijn wat een beetje op aanvaardbaar voetbal leek. Maar dat was maar mondjesmaat en wat er voor zorgde dat het publiek in de eerste dertig minuten maar weinig te zien kregen waar ze even over konden napraten. Dat moment kwam er in de 32e minuut wel toen Hans Setz uit een voorzet van Jake Smit vanaf ongeveer randje zestien de bal in een keer op zijn slof nam. De bal verdween vervolgens snoeihard richting het Viboa-doel waar Germen Bouwman alle geluk van de wereld had dat hij in de baan van het schot lag en daardoor de gelijkmaker van CVVB wist te voorkomen. Dat was ook direct het belangrijkste wapenfeit in het resterende gedeelte van de eerste helft waarin de Bedumers wel iets meer grip op het duel begonnen te krijgen.

In de tweede helft kwamen de gasten feller uit de startblokken dan de thuisploeg en de druk op het doel van Viboa nam dan ook steeds meer toe. In de 58e minuut van de wedstrijd zag het er naar uit dat CVVB op 1-1 zou komen maar het doelpunt van Hans Setz kreeg in de ogen van scheidsrechter Will geen genade omdat Jake Smit in buitenspelpositie zou hebben gestaan maar waar de meningen, zoals altijd, over verdeeld waren. Via Sander Roorda en Erik Setz kwamen er vervolgens nog wat kansen op de gelijkmaker maar voorlopig bleef de 1-0 stand in het voordeel van Viboa op het scorebord staan. Na iets meer dan een kwartier in de tweede helft werd het even schrikken voor de Viboa-aanhang toen Germen Bouwman de bal, na een schot van Sander Roorda, even kwijt was en de Viboa-goalie er zelf bijna verantwoordelijk voor was dat het speeltuig over de doellijn rolde. Gelukkig voor de thuisploeg herstelde Bouwman zich precies op tijd zodat de 1-0 voorsprong voor de thuisclub gehandhaafd bleef. Het schot waaruit de 1-1 bijna uit ontstond was overigens direct het laatste wapenfeit van Sander Roorda die plaats moest maken voor George Deuling. De invaller aan de kant van CVVB stond nog maar koud binnen de lijnen of hij keek samen met zijn ploeggenoten tegen een 2-0 achterstand aan. Een slippertje in de defensie van de Bedumers zorgde er voor dat via Otto Mekel de bal bij Henri Bierling terecht kwam die met zijn tweede treffer van de avond de stand op 2-0 bracht.

Na deze belangrijke 2-0 begon Viboa wat rustiger te voetballen omdat de ploeg wist dat CVVB ten minste twee keer moest scoren om in ieder geval een punt aan het duel over te houden. Ook onder het publiek leefde de gedachte sterk dat het voor de gasten lastig zou worden om nog twee keer te scoren want de eerste toeschouwers vertrokken al huiswaarts omdat er deze avond ook nog diverse Champions League- duels op het programma stonden.

Jammer voor de derby in Winsum maar begrijpelijk was het allemaal wel want om nu te zeggen dat het een sprankelende wedstrijd was wat zich op het in een slechte staat verkerende hoofdveld in Winsum plaats vond kon niet gezegd worden. Maar toch kregen de toeschouwers die wel tot het einde bleven nog een mooi cadeautje gepresenteerd in de vorm van een, wereldgoal’ van Otto Mekel. De middenvelder van Viboa kwam vanaf de rechtervleugel naar binnen en joeg, en onhoudbaar voor doelman Richard Gerdes, de bal met zijn linkervoet stijf in de rechterbovenhoek en wat de uiteindelijke eindstand van 3-0 betekende.

Een eindstand die gezien het aantal kansen dat CVVB zich creëerde wat aan de hoge kant was vond de assistent-trainer van de Bedumers, Remy van der Wal. ,,We hebben aardig partij gegeven en in de eerste helft want met dat schot van Hans Setz en een in de tweede helft afgekeurde goal waren er toch ook voor ons wel wat kansen om wat aan de stand te doen. Dat gebeurde echter niet, maar om daarop te zeggen dat wij zijn weggespeeld door Viboa vond ik niet.”

Viboa-trainer Marc van Meel had zijn team in de rust even toegesproken omdat hij een vorm van onderschatting proefde die hij misplaatst vond. ,,Tot aan de 2-0 was het geen, appel-eitje’ wedstrijd voor ons en dat proefde ik wel een beetje. Na de 2-0 hadden we de wedstrijd onder controle en gebeurde er verder niet veel meer en dan is het leuk voor het publiek dat je door een geweldige goal van Otto Mekel uiteindelijk met 3-0 wint.”

Viboa-CVVB 3-0(1-0)

16. Bierling 1-0, 63. Bierling 2-0, 82. Mekel 3-0

Scheidsrechter: Will

Gele kaarten: Bierling, Verburg( beide Viboa), Setz(CVVB)

Viboa: Bouwman; Knol, Vader, Van Dalen, Kauw; Bierling(80. Carmio), Pannekoek, Mekel, Zwakenberg; Diepeveen(60. Judkins), Verburgh(78. Hoekstra).

CVVB: Gerdes; Oostmeyer(72. Homan), De Boer, Stolwijk, Frank Roorda; Hans Setz, Erik Setz, Langedijk, Sander Roorda(66. Deuling), Venema(79. Laninga), Smit.

1366181062Nbedum hunsingo

 Een luchtduel in de derby Bedum-Hunsingo   foto: Herman Spier Bedum

Donderdag 11 april: Bedum-Hunsingo

Drie minuten voor het einde van de door Bedum met 1-0 gewonnen duel tegen Hunsingo zorgde Arjan Darwinkel er met een geweldige redding voor dat Hunsingo-trainer Egbert Darwinkel met gemende gevoelens naar de verrichtingen van zijn zoon keek. De fantastische reflex, op een inzet van Tim Spijk van de Bedum-goalie zorgde er namelijk voor dat de thuisploeg drie punten overhield aan een derby die al vanaf het beginsignaal in een snel invallende duisternis werd gespeeld.

Bedum en Hunsingo begonnen beide incompleet aan hun tweede derby van dit seizoen. Bij de thuisclub was Frans van Loenen afwezig en bij de Winsumers ontbraken om verschillende redenen Paul Broekhuizen, Wouter Bloem en Laurens Groeneveld. Door de afwezigheid van dit trio verschenen Ricardo de Wit en Stijn Bisschop in de basis en schoven centrale verdediger Erik Magnin en linkervleugelverdediger Sven Smit een linie naar voren. Verder completeerde Erwin Venema de verder uit Roy Kamps en Tim Spijk bestaande voorhoede van de koploper zodat er ook nu weer een team stond waar trainer Egbert Darwinkel alle vertrouwen in had. ,,Ik heb wat omzettingen moeten door de afwezigheid van een drietal spelers maar dat is niet anders. De spelers die we mee hebben moeten het vanavond doen en meer kan ik er niet van maken. In een fase waarin we veel moeten spelen weet je dat er nauwelijks tijd is, zoals in het geval van Paul Broekhuizen, van een blessure te herstellen. Dat is natuurlijk een nadeel maar je kunt er niets aan veranderen want de bond bepaalt het programma en niet wij.” Woorden van dezelfde strekking sprak ook Dick Visser die dinsdagavond op de training al had gezien dat er toch wat spelers niet okselfris uit het met 1-0 gewonnen duel tegen Leek Rodenburg waren gekomen. ,,Christiaan van der Tuuk en Jan Pier zijn niet fit maar starten wel en verder zijn er nog een paar die vandaag even op hun tanden moeten bijten omdat ook zij wat lichte pijntjes hebben. Ik heb gelukkig drie wissels op de bank zitten en gezien de fysieke ongemakken binnen de basiself denk ik dat we die nog hard nodig zullen hebben vanavond. “

In Bedum werd het tijdens de warming up al duidelijk dat scheidsrechter Jan Kuipers er verstandig aan deed om de wedstrijd op tijd te laten beginnen. Het zag er door de weersomstandigheden, een grijze bewolkte lucht met een lichte motregen, namelijk naar uit dat het om half negen weleens te donker zou kunnen zijn om met goed fatsoen een voetbalwedstrijd te spelen. De referee uit Assen floot daarom om precies kwart voor zeven voor de eerste keer op zijn fluit en de aanwezige toeschouwers kregen in de beginfase een derby te zien waar de vonken allesbehalve van afvlogen. Weinig spannende momenten voor beide doelen, een moeizaam voetballende Hunsingo, en een Bedum dat zoiets had van, we moeten even goed kijken hoe we dit vanavond aan gaan pakken zorgden niet voor veel spektakel.

In de 25e minuut kwam daar eindelijk verandering in want uit een voorzet van Erwin Venema schoot Ricardo de Wit de bal snoeihard op de lat boven een volstrekt kansloze Arjan Darwinkel. Een kans die misschien een beter lot had verdiend maar dat gold ook voor die van Jesse Fokkema. De linkermiddenvelder van Bedum zag in de 41e minuut zijn schot net voorlangs het doel van Hunsingo-keeper Jacco Knol gaan zodat de ruststand 0-0 bleef. Na de kort gehouden pauze was de eerste kans in de 47e minuut voor de bezoekers maar de kopbal van Roy Kamps, die duidelijk niet helemaal fit was, ging net over het Bedum-doel. De thuisploeg begon zich echter ook meer te roeren en had in de 52e minuut op een 1-0 voorsprong kunnen komen. Aanvoerder Arjan Baarda mocht op ongeveer twintig meter van het doel van Jacco Knol een vrije bal nemen maar de technicus zag zijn schot rakelings over gaan. Zo kwam er in de tweede helft duidelijk meer vuur in de tweede derby van deze week tussen Winsum en Bedum. Beide teams creëerden zich nu steeds meer kansen om op voorsprong te komen en in de 62e minuut kwam er eindelijk een verandering in de stand op het scorebord. Bedum kreeg, na een overtreding van Bram Durenkamp op Jan Pier, een vrije trap toegewezen van scheidsrechter Kuipers. Deze keer belastte Ewout Bleker zich met dit karwei en de middenvelder werd enkele seconden later besprongen door zijn teamgenoten. De hard ingeschoten vrije trap ging namelijk dwars door de verdedigingslinie van de gasten zodat doelman Jacco Knol vervolgens kansloos was op de inzet van Bleker:1-0.

Na deze openingstreffer voor de gastheren ging het echt goed los in Bedum want de koploper moest op jacht naar de gelijkmaker en de thuisploeg gooide een extra portie strijdlust in de wedstrijd om de voorsprong vast te houden. Er sloop echter steeds meer irritatie in het duel en waarbij de rol van scheidsrechter Kuipers niet onbelangrijk was. Qua uiterlijk vertoon was het allemaal tip top in orde bij Kuipers maar met het volgen van het duel had de onpartijdige toch wat meer moeite. Gemiddeld genomen volgde de man in het zwart het spel vanaf ongeveer vijftig meter afstand en dat was gezien de weersomstandigheden redelijk onverstandig. In de 65e minuut had hij daarom alle geluk van de wereld dat hij zich in de buurt van het zestienmetergebied van Hunsingo bevond toen Bram Durenkamp een trappende beweging maakte naar zijn directe tegenstander Arjan van der Veen, en waar Kuipers direct rood voor trok. De rapen waren nu gaar in Bedum want terwijl Kuipers zijn administratie aan het bijwerken was stonden enkele meters verderop diverse spelers met gebalde vuisten tegenover elkaar. Daar bleef het niet bij want er werden ook wat rake klappen uitgedeeld en was de man uit Assen consequent geweest dan hadden beide teams het duel met misschien wel negen tegen negen voort moeten zetten.

Nu bleef het bij de veldverwijdering van Durenkamp die er voor zorgde dat bij Hunsingo de mouwen nog meer omhoog gingen. In de 68e minuut hadden beide teams weer op gelijke hoogte kunnen komen toen Tim Spijk door Frank Setz in het strafschopgebied werd neergelegd. Kuipers bevond zich ook nu weer te ver weg om de situatie goed in te kunnen schatten zodat Hunsingo een strafschop onthouden werd en de thuisploeg daardoor over geluk niet te klagen had.

Twee minuten later waren de rollen omgekeerd toen Jan Pier, na een rush van bijna de hele lengte van het veld, in het strafschopgebied van Hunsingo aankwam en door een duw van GertJan van der Ploeg uit positie werd gebracht. De robuuste spits ging vervolgens naar de grond maar ook nu was Kuipers veel te ver van de situatie verwijderd om een goed oordeel te kunnen geven en bleef het bij een doeltrap voor Hunsingo.

Zo bleef het spannend in Bedum waar Déni van Dalsem bij Hunsingo in de ploeg was gekomen voor verdediger Stijn Bisschop. Want via de smartphone binnenkomende tussenstanden wist men in het Hunsingo-kamp ondertussen dat concurrent Siddeburen op achterstand stond tegen Farmsum. Dat zorgde er voor dat de bezoekers nog meer druk op de verdediging van Bedum begonnen te zetten want een puntendeling zou het kampioenschap, mits Farmsum het duel tegen Siddeburen zou weten te winnen, weer een stapje dichterbij brengen. Hunsingo bleef nu de bal in het strafschopgebied pompen en de gelijkmaker hing dan ook in de lucht. Bedum verdedigde zijn minieme voorsprong echter met man en macht en scheen het voordeel van de snel invallende duisternis te hebben. Want iedereen die donderdagavond in Bedum aanwezig was wist dat het bijtellen van extra tijd even onwaarschijnlijk was dan dat het grijze wolkendek spontaan zou openbreken.

In de 87e minuut gebeurde er echter iets waar na afloop nog wel even over nagepraat werd. Via een aantal schijven kwam een Hunsingo-aanval uiteindelijk terecht bij Tim Spijk. De Hunsingo-spits bedacht zich niet en joeg de bal snoeihard richting het doel van Arjan Darwinkel. Waar iedereen had gedacht dat de 1-1 op het scorebord zou komen te staan wist de Bedum-keeper de bal echter met een fantastische reflex tegen te houden. Door deze uitstekende redding van Darwinkel bleef het uiteindelijk 1-0 in een wedstrijd waarover vriend en vijand het na afloop absoluut met elkaar eens waren, de drie punten waren naar de ploeg gegaan die daar op basis van het beeld van de hele wedstrijd het meeste recht op had.

Bedum- Hunsingo 1-0(0-0)

62. Bleker 1-0.

Scheidsrechter: J. Kuipers (Assen)

Gele kaart: Slager(Bedum)

Rode kaart: Durenkamp(Hunsingo).

Bedum: Darwinkel; Slager, Van der Tuuk, Setz, Bakker; Baarda, Fokkema(85. Stuive), Bleker, Smit; Pier, Van der Veen.

Hunsingo: Knol; De Wit, Van der Ploeg, Durenkamp, Bisschop(71. Van Dalsem; Magnin, Sander Smit(79. Gerdez), Sven Smit; Venema(80. Abbas), Kamps, Spijk.