Eervol verlies Kloosterburen tegen koploper Hunsingo.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

Kloosterburen en Hunsingo speelden  zondagmiddag een aantrekkelijk duel op een goed bespeelbaar veld in Kloosterburen. De koploper uit Winsum won het duel door een hattrick van Roy Kamps met 3-2 maar met een beetje meer geluk had er voor de thuisploeg zeker een stunt ingezeten en wat het gezien zijn spelopvatting misschien ook wel verdiende.

1365878397NDSC08622

 Sebastiaan Frik schiet namens de bal weg voordat Laurens Groeneveld gevaarlijk kan worden

Bron: Ommelander Courant        Foto: Jan Gerdez  Zoutkamp

Zondagmiddag stond de wedstrijd tussen Kloosterburen en Hunsingo op het programma en voor beide teams was dit het derde duel binnen acht dagen. Want zowel de thuisclub als de kersverse koploper uit Winsum moeten door de vele afgelastingen van de laatste weken nog de nodige wedstrijden in te halen. Kloosterburen trof op donderdag Hoogkerk en de ploeg van trainer Willem Pettinga deed uitstekende zaken door met 2-1 te zegevieren. Aan de kant van Kloosterburen waren de in de spits geposteerde Bert Mennes en aanvoerder Marcel Remijn de doelpuntenmakers in een wedstrijd die in de slotfase nog ontsierd werd door kaartenfestival voor de thuisploeg. In de slotfase kregen de withemden vier gele en een rode kaar gepresenteerd van arbiter Tuinstra uit Niebert waarbij de rode kaart voor trainer Willem Pettinga was. De Kloosterburen verweet de arbiter dat hij marchandeerde in het beoordelen van overtredingen en waarop Pettinga achter de omheining plaats mocht nemen. Door dit akkefietje was Pettinga tegen Hunsingo niet bevoegd om als trainer/coach op te treden zodat elftalleider Hans Bolt zondagmiddag de honneurs waarnam als coach.

Hunsingo had donderdagavond ook gespeeld en de Winsumers hadden in Finsterwolde een ruime 9-2 overwinning op BNC weten te behalen. Voor Hunsingo scoorden Roy Kamps en Tim Spijk ieder vier keer en Joost Gerdez wist het net een keer te vinden in het koude en winderige Finsterwolde waar op een veld van een werkelijk dramatische kwaliteit werd gespeeld. Hunsingo-trainer Egbert Darwinkel was daarom blij dat zijn spelers heelhuids van het veld kwamen omdat hij iedereen binnen zijn selectie nodig zal hebben in de komende zware weken. ,,Ik was echt blij dat we daar zonder blessures zijn weggekomen want eigenlijk was het te schandalig voor woorden dat op een in een dergelijke staat verkerend veld een competitie wedstrijd gespeeld moest worden.”

Voor het duel tegen Kloosterburen zat Déni van Dalsem voor de eerste keer na zijn zware knieblessure weer bij de selectie. De middenvelder was maandenlang uitgeschakeld door een afgescheurde kruisband maar via het tweede elftal van de Winsumers was Van Dalsem nu weer fit genoeg om weer bij de eerste selectie aan te sluiten. Daar was Egbert Darwinkel blij mee want zijn ploeg moet nog een groot aantal wedstrijden afwerken en dan is het voor een trainer wel prettig dat je over een brede selectie kunt beschikken. ,,Een brede selectie geeft ons de ruimte om sommige spelers wat extra rust geven en wat we tegen BNC met Sven Smit en Paul Broekhuizen hebben gedaan. We moeten de gehele maand april ook doordeweeks spelen en dat vergt naast studie en werk genoeg van de spelers zodat ik blij ben met de terugkeer van Déni en ook Ricardo Terhave die weer in training is nadat hij teruggekeerd is uit Australië.

De thuisploeg begon met dezelfde elf namen als in het doordeweekse inhaalduel, want zo zei elftalleider Hans Bolt, tegen Hoogkerk ging het prima en zo gaan we ook tegen Hunsingo spelen. Niet voor het doel hangen maar gewoon met drie spitsen je eigen spel spelen.”

Hans Bolt had zijn laatste woorden nog maar net uitgesproken of zijn ploeg had al op een 1-0 voorsprong kunnen staan. Een pass van Arjan van der Klei bereikte bijna vanaf de aftrap de goed wegsprintende Arno Kuizinga. De linkerspits bedacht zich niet en joeg de bal direct naar het doel van Jacco Knol die van geluk mocht spreken dat Kuizinga het vizier nog niet goed had staan en het schot in het zijnet verdween.”

Zes minuten later kregen de Winsumers hun eerste kans om aan de leiding te komen maar een kopbal van Erik Magnin werd door de helemaal fitte Lex Stok prima uit de bovenhoek getikt. Na iets meer dan twintig minuten spelen werd steeds meer zichtbaar dat Hunsingo moeite had met de speelwijze van de thuisploeg. Kloosterburen voetbalde met drie spitsen en deed dat op een manier waar de voetballiefhebbers langs de lijn wel waardering voor op konden brengen. Men weigerde namelijk om een verdedigingslinie om het strafschopgebied te leggen om op die manier te proberen een eventuele nederlaag zo klein mogelijk te houden maar zocht juist nadrukkelijk de aanval. Omdat ook Hunsingo als een aanvallend ingestelde ploeg bekend staat kreeg het publiek in de eerste vijfenveertig minuten daarom een aardig duel te zien hoewel Hunsingo-trainer Egbert Darwinkel daar waarschijnlijk iets anders over dacht. Vanuit de optiek van de oud-prof was dat ook logisch want door het groot aantal wedstrijden dat zijn team nog moet spelen hoopte hij dat het zou lukken om met zo weinig mogelijk inspanningen de drie punten mee naar Winsum te nemen. De rust brak echter aan met een 0-0 stand en daar zal Darwinkel dan ook niet echt blij mee zijn geweest.

Binnen een paar minuten in de tweede helft zag de wereld er opeens heel anders voor de Hunsingo-trainer die zag dat zijn ploeg wel heel gemakkelijk op voorsprong kwam. Doelman Lex Stok zag er namelijk niet goed uit bij een inzet vanaf de rechterkant en Roy Kamps was er als de kippen bij om de 1-0 binnen te tikken. De snelle achterstand in de tweede helft was voor de thuisclub geen reden om bij de pakken neer te gaan zitten. In tegendeel zelfs want de gastheren bleven met aanvallende bedoelingen rondlopen zonder dat dit direct tot grote kansen op de gelijkmaker leidde. Na iets meer dan een kwartier in de tweede helft kwamen de Winsumers op een 2-0 voorsprong toen Sebastiaan Frik binnen de beruchte lijnen een overtreding begin op Erwin Venema. De verder overigens prima spelende linkervleugelverdediger van Kloosterburen kreeg vervolgens de gele kaart en de bal ging op de stip. Aanvoerder Roy Kamps schoot de penalty keurig binnen en moest Kloosterburen op jacht naar twee treffers om er minimaal nog een gelijkspel uit te halen. De withemden lieten zich echter ook door deze tweede treffer niet uit het veld slaan want twee minuten later stond het al 1-2. Een vrije bal van Bert Mennes werd niet helemaal lekker verwerkt door Hunsingo-doelman Jacco Knol waardoor Mennes een herkansing kreeg. De lange spits had nu meer succes want nu verdween de bal wel achter een vertwijfeld duikende Knol. Feest aan de kant van de thuisploeg waar de supporters achter het Hunsingo-doel zich nog meer begonnen te roeren. Helaas voor de gastheren wilde Hunsingo niet meewerken aan een scenario dat gastheren nog meer in de wedstrijd zouden komen want voordat iedereen was uitgejuicht stond het alweer 3-1 voor de gasten uit Winsum. Tim Spijk rommelde zich door de defensie van Kloosterburen en bezorgde de bal bij Roy Kamps die vervolgens met zijn derde treffer een echte hattrick op zijn naam kreeg.

Kamps verdween vervolgens na zijn derde doelpunt van de middag met een lichte blessure van het toneel en hij werd vervangen door de oud-speler van Kloosterburen, Joost Gerdez. Met nog een kwartier te spelen kwamen ook Stijn Bisschop en Déni van Dalsem binnen de lijnen en voor dit duo mochten Paul Broekhuizen en Bram Durenkamp het speelveld verlaten.

Van Dalsem gaf als snel zijn visitekaartje af toen hij als eindstation van een goedlopende aanval van de bezoekers fungeerde. Maar helaas voor de invaller stond de paal naast doelman Lex Stok een persoonlijk succesje in de weg. Ondertussen bleef ook de thuisploeg jagen op een beter resultaat en dat in de 80e minuut tot succes leidde. Een vrije bal van Bert Mennes kwam bij Marcel Remijn terecht en de linkermiddenvelder schoot de bal hard langs doelman Jacco Knol: 2-3. Remijn blesseerde zich wel bij deze actie en moest zich dan ook direct laten vervangen door Olger Jonker. De tussenstand van 2-3 zorgde ervoor dat de supporters van de thuisclub nog meer achter hun favorieten gingen staan in een poging om het de koploper nog even lastig te maken. Dat hielp echter niet voldoende want hoewel Kloosterburen in de slotfase nog meer risico nam om de 3-3 te forceren leverde dat niet het gewenste resultaat op al was Arno Kuizinga wel heel dicht bij de gelijkmaker. De linkerspits nam op ongeveer vijfentwintig meter van het Hunsingo-doel de bal vanuit een afgeslagen aanval de bal in een keer op zijn slof en Jacco Knol moest al zijn talenten aanspreken om het snoeihard schot uit zijn kooi te ranselen. Zo bleef de stand uiteindelijk 3-2 voor Hunsingo en waar Egbert Darwinkel zeer tevreden mee was. Darwinkel merkte namelijk terecht op dat deze drie punten zijn ploeg weer een stapje dichter had gebracht bij het doel dat men voor het seizoen met elkaar gesteld had.”

Elftalleider Hans Bolt was na afloop ook helder in zijn commentaar over de prestaties van zijn team. ,,We voetbalden goed maar verliezen de wedstrijd door persoonlijke fouten. Dat is dan jammer want met een beetje geluk had een stunt er wel ingezeten.”

Kloosterburen- Hunsingo: 2-3

47. Kamps 0-1, 66. Kamps 0-2(str.), 68. Mennes 1-2, 69. Mennes 1-3, 80. Remijn 2-3.

Scheidsrechter: Kloetstra (Leeuwarden)

Gele kaart: Frik, Jonker (Kloosterburen)

Kloosterburen: Stok; E. Korhorn, Meijer, Van der Klei, Frik; Vo, Reitsma, Remijn(81. Jonker; Ozinga, Mennes, Kuizinga.

Hunsingo: Knol; Durenkamp(75. Bisschop), Van der Ploeg, Magnin, Sven Smit; Broekhuizen(75. Van Dalsem), Sander Smit, Groeneveld; Kamps, Spijk, Venema.