Rowan Rozema van grote waarde voor FC LEO.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

Blunderende keepers, een FC LEO- verzorger die kwaad wegliep en de rentree van Rowan Rozema als spits van FC LEO waren de belangrijkste gespreksonderwerpen rond en tijdens het duel tussen FC LEO en Gronitas. Het duel eindigde, mede door twee goals van Rozema, uiteindelijk in 3-3 maar waar de thuisploeg in de strijd tegen degradatie niet veel mee opschoot.

1365764982Nleo gronitas

 Rowan Rozema(hier in balbezit) was met twee doelpunten zeer belangrijk voor FC LEO

Bron: Ommelander Courant      Foto: Herman Spier Bedum

De gemiddelde leeftijd van FC LEO lag beduidend lager dan die van Gronitas en wat voor FC LEO-trainer Jan Jaap Zijlstra reden was om zijn ploeg met een aanvallende speelwijze de wei in te sturen. ,,De gemiddelde leeftijd van Gronitas ligt ruim boven de dertig jaar en ik denk dat daar onze kansen liggen. We moeten proberen om Gronitas direct onder druk te zetten om ze vervolgens op conditie te pakken. Technisch zullen we namelijk tegen deze ervaren ploeg de mindere zijn want veel van deze spelers hebben op eerste en soms hoofdklasse niveau gespeeld.”

Zijlstra had in samenspraak met zijn spits verder besloten om met Rowan Rozema te beginnen. Rozema was nagenoeg hersteld van zijn knieoperatie en Zijlstra durfde het daarom wel aan om zijn goaltjesdief te laten starten. ,,Rowan heeft donderdag alles volle bak meegedaan op de training en dan kan ik hem maar beter laten beginnen dan dat ik hem later inbreng. Als het toch niet gaat kan ik wisselen maar in het andere geval ben je drie spelers kwijt.”

De wedstrijd, die onder leiding stond van scheidsrechter Ate Jongeling uit Dokkum kende een voor de thuisploeg vervelende start. Bij de eerste de beste aanval van de bezoekers ging FC LEO-doelman Roelof Bolt namelijk gruwelijk in de fout. De goalie van de Leensters liet een voorzet van Peter Torenbosch los en voordat Bolt wist wat er aan de hand was had Robert Oldengarm al toegeslagen en de bal over de lijn geprikt:0-1.

Een slechte beurt van Bolt voor wie het trouwens helemaal een vreemde middag zou worden want in de volgende aanval van Gronitas raakte hij geblesseerd. Een knietje van Robert Oldengarm in zijn bovenbeen zorgde ervoor dat de doelman verzorgd moest worden. Na deze oplapbeurt zag het er naar uit dat hij weer verder kon spelen hoewel het eerst nog bij wat strompelen bleef maar trainer Jan Jaap Zijlstra besloot toch om zijn doelman te laten staan.

Nadat de eerste tien minuten van het duel in Leens mede hierdoor wat chaotisch waren verlopen kreeg de thuisploeg in de 12e minuut de eerste kans op de gelijkmaker. Uit een voorzet van Stan Buikema scoorde Rowan Rozema bijna de 1-1 maar de spits zag zijn kopbal rakelings naast het doel gaan. Zes minuten later kwam de Oranje- brigade wel op gelijke hoogte met de gasten toen de Leensters een vrije trap kregen toegewezen van scheidsrechter Jongeling. Rowan Rozema belastte zich met deze klus en even later verdween de onderweg nog even aangeraakte bal achter een daardoor volslagen kansloze Gronitas-doelman Schut in het dak van het doel:1-1.

De vreugde in het FC LEO-kamp was groot maar dat was maar van korte duur want Roelof Bolt gaf in de 28e minuut aan dat hij de wedstrijd niet kon vervolgen. Jan Jaap Zijlstra moest daardoor zijn eerste wissel toepassen en Marco Wichers voor de geblesseerde doelman binnen de lijnen brengen. Bij de thuisploeg was ondertussen het nodige gebeurd want de Leensters moesten het in het resterende gedeelte van de wedstrijd zonder verzorger Pieter Hoen doen. Hoen deelde de mening van hoofdtrainer Jan Jaap Zijlstra niet om Roelof Bolt pas te wisselen als de doelman dat zelf aangaf en na een woordenwisseling langs de zijlijn tussen Zijlstra en Hoen vertrok de verzorger vervolgens richting de kantine.

Tot overmaat van ramp ging de 18 jarige invaller-doelman drie minuten nadat hij in het veld was gekomen ook nog eens gruwelijk in de fout. Bij een aanval van Gronitas kwam Peter Torenbosch gevaarlijk door over de rechtervleugel maar zag het er naar uit dat Gregory Haans en Marc van der Klei het gevaar voor de thuisploeg konden afwenden. Wichers besloot echter om zijn doel uit te komen en gaf hij daarmee de technisch begaafde Torenbosch de gelegenheid om de bal in het verlaten doel te krullen:1-2.

Zo schoot het lekker op voor de thuisploeg dat door twee grote fouten van hun beide keepers weer aan een inhaalrace konden beginnen tegen een Gronitas dat elkaar in het veld uitstekend kon vinden. Bij FC LEO was het namelijk te vaak een beetje een, goed geluk show’ wat een goed lopende aanval betrof terwijl de stadjerders met Peter Torenbosch, Robert Oldengarm en Willem Jan Laning voorhoedespelers had die je wel om een boodschap kon sturen. Hoewel er in de slotfase van de eerste helft nog een aantal kansen door de thuisploeg werden gecreëerd voor een eventuele gelijkmaker kwam deze er voor de rust niet meer. Daardoor wist FC LEO wat er na de rust moest gebeuren als het niet nog meer richting de degradatiezone wilde afglijden.

Tijdens de rust was het weglopen van Pieter Hoen, die zich ondertussen onder de supporters in de kantine had bevond, het onderwerp van gesprek en dat was jammer. Want alles wat het jonge FC LEO niet kon gebruiken was gezeur rond een duel wat in het teken stond van dat er gewonnen moest worden om niet in de problemen te komen. Bewonderenswaardig was daarom ook de instelling waarmee de Leensters uit de kleedkamer kwamen want binnen drie minuten lag de 2-2 al bijna achter Gronitas-doelman Jeroen Schut. Een voorzet van Marco Rietema werd in eerste instantie niet goed weggewerkt door de defensie van Gronitas maar voordat Rowan Rozema bij de bal kon zorgde Henry Kramer met een woeste trap dat de bal toch uit het strafschopgebied verdween. Een minuut later had de thuisclub wederom alle pech van de wereld toen een fantastische vrije bal van Stan Buikema gekeerd werd door de lat en Gronitas dus weer door het oog van de naald kroop. Vier minuten konden de supporters van FC LEO toch juichen toen hun favorieten wel langszij de bezoekers kwamen. Een corner van Marco Rietema werd door Gregory Haans richting het doel van Gronitas gekopt. De bal leek een makkelijke prooi voor keeper Jeroen Schut te worden maar de iets wat zwaarlijvige Schut kwam niet los van de Groninger klei waardoor de bal vervolgens in het doel verdween:2-2.

Een volledige terechte 2-2 stond er daardoor op het scorebord en gezien het leeftijdsverschil, en bijkomende conditionele problemen voor de gasten, zag het er naar uit dat FC LEO zijn tegenstander kapot zou kunnen spelen. De Oranje-brigade begon zich in aanvallend opzicht namelijk nog meer te profileren en via Mart Buikema en Rowan Rozema waren ze een paar keer dicht bij een voorsprong. Maar vanuit het niets kwamen de gasten toch weer op voorsprong toen er in de 71e minuut op het middenveld niet goed werd ingegrepen aan de kant van de Leensters. Wouter van Dijk mocht een prima pass verzenden op Robert Oldengarm. Even zag het er naar uit dat de bal over de achterlijn zou gaan maar de spits was snel genoeg om de bal binnen te houden. Oldengarm gaf vervolgens uitstekend waar Peter Torenbosch met een subtiele voetbeweging de bal in de verre hoek, en onhoudbaar voor Marco Wichers, liet verdwijnen:2-3.

Een domper van jewelste voor FC LEO dat voor de derde keer op jacht moest naar de gelijkmaker. Dat ging met een bewonderenswaardige inzet gepaard en waar de ploeg in de 88e minuut voor beloond werd. Mart Buikema stuurde Rowan Rozema nog een keer op avontuur en de spits deed dat waar hij goed in is en dat is een kans omzetten in een doelpunt. Doelman Jeroen Schut liet zich in de korte hoek verrassen door de jonge spits die voetbalde alsof hij geen paar maanden op non-actief had gestaan:3-3.

Zo eindigde een, door allerlei randzaken, turbulent duel in Leens tussen FC LEO-Gronitas in een gelijkspel en waar volgens Jan Jaap Zijlstra zijn ploeg niets mee was opgeschoten. ,,Een punt is gewoon niet genoeg als je kijkt wat de concurrentie om ons heen allemaal heeft gedaan. We hebben zeker de kansen gehad om het duel te winnen maar helaas is dat niet gebeurt.”

De FC LEO-trainer kwam ook nog even kort terug op het akkefietje met verzorger Pieter Hoen door te stellen dat een verzorger wel iets kan adviseren maar dat het uiteindelijk de hoofdtrainer is die een beslissing neemt. ,,Als iemand daar anders overdenkt is dat prima maar ik ben, in samenspraak met in dit geval Roelof Bolt, de eindverantwoordelijke en niemand anders.”

FC LEO-Gronitas 3-3(1-2)

3.Oldengarm 0-1, 18. Rozema 1-1, 31. Torenbosch 1-2, 52.Haans 2-2, 78. Torenbosch 2-3, 88. Rozema 3-3.

Scheidsrechter: A. Jongeling(Dokkum)

Gele kaarten: Rozema, (FC LEO), Kramer(Gronitas)

FC LEO: Bolt(28. Wichers); Oost, Haans, Batema, Marc van der Klei; Stan Buikema, Mart Buikema, Kadijk(68. Veenwijk), Hofman; Rietema.

Gronitas: Schut; Kramer, Visscher, Zeedijk, Deinum; Van Dijk, Hut(40. Gils), Wiering, Oldengarm, Torenbosch, Laning.