Bedum effectiever dan Kloosterburen.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

Als de stand in het duel tussen Bedum-Kloosterburen na de eerste helft 5-3 in het voordeel van de bezoekers was geweest was dat niet vreemd geweest. Kloosterburen verzuimde in de eerste helft echter om vijf opgelegde kansen te benutten en verloor, na een ruststand van 3-0, uiteindelijk met 6-0 van een thuisploeg die in de tweede helft te weinig aan klantenbinding deed.

1365091170Nvb Bedum Kloosterburen Bedum 30 03 13 0245  1  1

 Jan Pier kopt voor Bedum de 1-0 binnen tegen Kloosterburen  foto: Ronnie Afman Baflo

Bron: Ommelander Courant

Bedum had zijn eerste twee duels in de derde periode gewonnen. Dat betekende dat als de Bedumers niet als een grijze muis door de competitie wilden kruipen er tegen Kloosterburen gewonnen moest worden wist trainer Dick Visser. ,,Winst is het enige wat telt want we met zeges tegen BNC en FVV zijn we prima van start gegaan in de derde periode. Dat geldt echter voor meer ploegen en daarom moeten we vandaag de drie punten in eigen huis houden. De derde periode is voor ons namelijk nog de enige kans op de nacompetitie.” Tegenstander Kloosterburen had andere belangen want daar heeft men nog aardig wat punten nodig om zich definitief in veiligheid te spelen. Voor het duel tegen Bedum kon trainer Willem Pettinga echter geen beroep doen op de geschorste Bert Mennes maar daar deed de Kloosterburen-trainer niet moeilijk over. ,,Door de afwezigheid van Bert speelt onze achterhoede weer in een andere samenstelling en dat is natuurlijk vervelend. We moeten daar echter ook niet te dramatisch over doen want ik zeg al zolang ik trainer ben, praten over spelers die er niet zijn heeft geen zin want de elf die je het veld instuurt moeten het doen en niemand anders. Verder hoop ik op een goed resultaat van mijn team dat in de laatste twee wedstrijden heeft laten zien dat we prima in de vierde klasse mee kunnen komen.”

Duidelijke woorden

Duidelijke woorden van beide trainers die in de eerste minuut van de wedstrijd zagen dat aan de kant van Kloosterburen centrale verdediger Arjan van der Klei zijn eigen doelman, Lex Stok, tot een uiterste krachtsinspanning dwong. Van der Klei kreeg de bal wat ongelukkig op zijn hoofd en zag tot zijn opluchting dat zijn doelman nog net zijn vingertoppen achter de bal kon krijgen en de bal over de lat tikte. Helaas voor de bezoekers was de redding van Stok alleen maar uitstel van executie want uit de daaropvolgende corner van Arjan van der Veen scoorde Bedum de openingstreffer. De verdediging lette duidelijk niet goed op want bij de tweede paal stond Jan Pier zo vrij als de bekende vogel en de spits hoefde alleen maar te knikken om de 1-0 op zijn naam te krijgen. Een snelle voorsprong die twee minuten later nog groter werd toen doelpunt nummer twee op het scorebord verscheen. Een voorzet van Arjan van der Veen werd door Jesse Fokkema tussen een aantal verdedigers van Kloosterburen binnengekopt zodat de bezoekers binnen vijf minuten al tegen een pijnlijke 2-0 achterstand aankeken. Na deze catastrofale eerste vijf minuten van de wedstrijd herstelden de gasten zich redelijk en waren in de 16e minuut dicht bij de aansluitingstreffer. Bedum-doelman Arjan Darwinkel liet de bal na een voorzet van Peter Reitsma los maar de mee opgekomen centrale verdediger Pieter Meijer zag kans om de bal op ongeveer twee meter van het doel nog over te schieten. In de 25e minuut kreeg Kloosterburen weer een dijk van een kans op de 2-1 toen Annejan Ozinga de bal goed meegaf aan Marcel Remijn. De aanvoerder van Kloosterburen stuurde vervolgens Peter Reitsma op avontuur maar die zag zijn inzet gestopt worden door Arjan Darwinkel. Zo kwamen er steeds meer kansen voor Kloosterburen om terug in de wedstrijd te komen want kans nummer drie was er een minuut later toen weer Pieter Meijer voor het doel van Darwinkel opdook. Maar ook nu wist de Bedum-goalie redding te brengen op de inzet van de verdediger. Ondertussen moest de verdediging van Kloosterburen wel attent blijven bij de uitvallen van Bedum dat in Jan Pier en Arjan van der Veen twee spitsen heeft die je wel om een boodschap kunt sturen. Zo werd in de 30e minuut Arjan van der Veen goed de diepte ingestuurd door Ewout Bleker maar nu was doelman Lex Stok wel een belangrijke sta in de weg voor de Bedum-spits zodat de stand voorlopig nog 2-0 in het voordeel van de gastheren bleef. Enkele ogenblikken later was de ploeg van de zich langs de kant verbijtende Willem Pettinga weer dicht bij een goal maar nu maakte Annejan Ozinga een actie teveel zodat ook deze kans voor de bezoekers in rook opging.

Ongeschreven wet

Een ongeschreven wet in de voetballerij is echter dat als jij niet scoort je tegenstander dat vaak wel doet en dat was zondagmiddag in Bedum ook het geval. Nadat Kloosterburen nogmaals een aantal kansen om zeep had geholpen verzond Ewout Bleker in de 42e minuut een dieptepass op Jan Pier. De spits nam de bal goed aan en kon vervolgens doorlopen richting doelman Lex Stok. Pier werd nog wel gehinderd door Eelco Korhorn maar beide zagen dat doelman Stok uitgleed en de Bedum-spits vervolgens de bal wel heel gemakkelijk in het Kloosterburen-doel kon plaatsen: 3-0. Op slag van rust betekende dat een duidelijke voorbeslissing in het duel Bedum-Kloosterburen. Want gezien het aantal kansen dat de bezoekers om zeep hadden geholpen lag het niet in de lijn der verwachting dat er door de ploeg van Pettinga na de rust drie of meer keer gescoord zou worden.

De tweede helft begon met twee gewijzigde teams want Bedum had Robbert Wal in de kleedkamer achtergelaten waar Chris Smit voor in het veld verscheen. Bart Korhorn was bij Kloosterburen de vervanger van de niet fitte Annejan Ozinga en Korhorn mocht samen met zijn ploeggenoten proberen om wat aan de 3-0 achterstand te doen.

Het werd echter al snel duidelijk dat Kloosterburen ook in de tweede geen potten kon breken en wat helemaal het geval was toen Bedum op 4-0 kwam. Een prima dieptepass van Jan Pier werd in de 54e minuut door Arjan van der Veen goed opgepikt en voordat de verdediging van Kloosterburen in kon grijpen lag doelpunt nummer vier in het netje. Nadat de gasten twee minuten later nog een corner op de buitenkant van de paal hadden geschoten scoorde Bedum in de 58e minuut doelpunt nummer vijf. Een corner van Teun Bakker kwam goed voor het doel van Kloosterburen maar had een makkelijke prooi voor doelman Lex Stok moeten zijn. De lange doelman ging echter onder de bal door waardoor het vervolgens voor Arjan van der Veen een koud kunstje was om de bal binnen te koppen:5-0.

Schriftelijk

Het laatste half uur van het duel had vervolgens ook wel schriftelijk afgedaan kunnen worden want Kloosterburen was niet in staat om in aanvallend opzicht nog wat te laten zien en de thuisploeg geloofde het verder wel. In de 84e minuut kwam de uiteindelijke eindstand van 6-0 op het scorebord toen Chris Smit, na een prima combinatie tussen Arjan Baarda en Arjan van der Veen, de bal achter een kansloze Lex Stok schoot. Gelukkig voor alles en iedereen begreep de prima fluitende scheidsrechter Hut dat niemand bij een groot aantal extra minuten gebaat was en waar Willem Pettinga prima mee kon leven. ,,Eigenlijk was de wedstrijd na de 3-0 al over en uit voor ons. Ik telde in de eerste helft vijf opgelegde kansen en die gaan er dan niet in. Dan weet je, dit gaat vandaag niet meer goed komen en toen de vierde treffer ook nog eens snel na de rust viel wist ik het helemaal zeker. We komen zeer moeizaam tot scoren op dit moment en ik hoop dat daar heel snel verbetering in komt want op deze manier maken we het ons zelf wel heel erg lastig.”

In het Bedum-kamp was men blij met de overwinning maar plaatste Jan Pier wel de kanttekening dat Bedum de tweede helft te slap had gespeeld. ,,De score had hoger moeten zijn want in de tweede helft speelden we teveel met de handrem erop. Ik vind dat je altijd volle bak moet doorgaan om te proberen er een zo hoog mogelijke zege uit te halen en dat miste ik bij ons in de tweede helft een beetje.”

Bedum-Kloosterburen 6-0(3-0)

2. Pier 1-0, 4. Fokkema 2-0, 42. Pier 3-0, 54. Van der Veen 4-0, 58. Van der Veen 5.0, 84. Smit 6-0

Scheidsrechter: P. Hut( Assen)

Gele kaart: Jonker(Kloosterburen)

Bedum: Darwinkel; Setz, Bleker, Van der Tuuk, Slager; Baarda, Bakker, Fokkema(73. Stuive), Wal(46. Smit); Pier, Van der Veen.

Kloosterburen: Stok; E. Korhorn, Van der Klei, Meijer, Frik; Reitsma, Remijn, Vo(65. Jonker); Steur, Ozinga(46.B. Korhorn), Kuizinga.