Viboa moet meedere erkennen in Oranje Nassau:0-3

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

Viboa-doelman Germen Bouwman was niet de meest gelukkige man na afloop van het door Viboa met 3-0 verloren competitieduel tegen Oranje Nassau. De anders zo betrouwbare keeper ging zaterdag twee keer in de fout en wat er uiteindelijk mede toe leidde dat de Winsumers voor de tweede achtereenvolgende wedstrijd met lege handen stonden.

1365142994Nviboa o n  1

 Spelmoment uit de wedstrijd Viboa-Oranje Nassau

Bron: Ommelander Courant       Foto: Ronnie Afman Baflo

Viboa-trainer Marc van Meel kon voor het duel tegen Oranje Nassau nog steeds geen beroep doen op Edwin Roeters, Hans van Tamelen en Rick Schaaphok. Daarnaast was ook Cees-Jan Diepeveen ook nog eens geblesseerd en dat betekende dat in vergelijking met het duel van een week eerder tegen Drachster Boys Bram Verburgh in de basiself van de Winsumers terugkeerde. Van Meel hoopte dat het verlies tegen Drachster Boys een incident was geweest maar gaf wel aan dat een overwinning tegen Oranje Nassau op voorhand geen uitgemaakte zaak zou zijn. ,,Oranje Nassau heeft een prima selectie en ze zijn na de winterstop nog ongeslagen. Daar zaten weliswaar enkele gelijke spelen tussen maar ze hebben nog niet weer verloren. We zullen daarom vol aan de bak moeten om een goed resultaat neer te zetten maar waar ik alle vertrouwen in heb. Viboa-Oranje Nassau is een prachtig affiche en ik proef binnen de groep duidelijk een sfeer van, we willen graag laten zien dat de nederlaag van vorige week tegen Drachster Boys een incident was.”

Nadat scheidsrechter De Zeeuw uit Berlikum voor de eerste keer had gefloten was na vijf minuten de eerste kans van de wedstrijd voor het bezoekende Oranje Nassau. Thomas Careman kopte de bal op de lat boven Viboa-doelman Germen Bouwman maar er was al buitenspel geconstateerd door De Zeeuw zodat een vroege treffer voor de bezoekers geen doorgang zou hebben gevonden. De gasten begonnen duidelijk feller aan het duel dan Viboa dat in de 9e minuut zijn eerste kans op een snelle goal kreeg. Henri Bierling mocht op ongeveer twintig meter van het doel een vrije trap nemen maar de middenvelder zag dat de bal enkele centimeters te hoog was en daardoor rakelings over het doel van ON-doelman Erick Jansema zeilde.

Nadat Otto Mekel in de 11e minuut tegen een gele kaart aanliep na een overtreding op Danny van Dijk was daar in de 17e minuut het moment waar nog lang over nagepraat werd aan de Schouwerzijlsterweg. E en inzet van Thomas Careman werd door Viboa-verdediger Ben Knol uit de doelmond getrapt maar volgens de spelers van Oranje Nassau was de bal de doellijn gepasseerd. Assistent-grensrechter Auke van der Velde gaf echter aan dat hij niet goed had kunnen zien of de bal de lijn wel of niet gepasseerd was en ook scheidsrechter De Zeeuw was te ver van de situatie verwijderd om het juiste oordeel te kunnen geven. De onpartijdige besloot daarom, tot woede van Oranje Nassau, om het spel gewoon door te laten gaan maar in de rust was duidelijk hoorbaar dat de bal wel degelijk helemaal over de lijn was geweest. Een gelukje dus voor de thuisploeg dat gedurende de eerste helft steeds meer liet zien dat men niet echt lekker in de wedstrijd zat. De thuisploeg creëerde zich wel wat kansjes maar Oranje Nassau- doelman Erick Jansema hoefde niet of nauwelijks in actie te komen om het gevaar te bezweren. Zo ging de wedstrijd met nog steeds een brilstand richting de slotfase van de eerste helft waarin Germen Bouwman met een prima redding een treffer van Masohi Tauran wist te voorkomen. De middenvelder van de gasten kopte een voorzet van Jaap Jacobs uitstekend naar de verre hoek maar Bouwman doorzag het gevaar op tijd zodat deze verder prima aanval de bezoekers geen voorsprong opleverde.

De rust brak vervolgens aan met een 0-0 stand en de opinie van velen was dat de ploeg die de score zou openbreken als winnaar van het veld zou stappen. Een conclusie waarvan de Viboa-aanhang mocht hopen dat het een verkeerde was want in de 47e minuut kwam Oranje Nassau bijna vanuit het niets op voorsprong. Een aanval waarbij er geduldig naar de juiste opening werd gezocht kwam uiteindelijk uit bij Thomas Careman. De spits van de gasten zag het gaatje in de verdediging van de thuisploeg en voordat de Viboa-defensie in de gaten had wat er gebeurde lag de bal achter een kansloze Germen Bouwman in het doel:0-1. Een duidelijke tegenvaller voor de thuisclub die een paar minuten later bijna op een 2-0 achterstand stond. Weer was Careman dicht bij een doelpunt voor de gasten uit Groningen maar Germen Bouwman wist echter nog net op het nippertje redding te brengen. Viboa speelde ook in het begin van de tweede helft zeer moeizaam en trainer Marc van Meel besloot in de 62e minuut dan ook om zijn ploeg van wat vers bloed te voorzien door Hans Zwakenberg binnen de lijnen te brengen voor Thomas Kauw. Oranje Nassau hield ook na deze wissel  de regie en was in de 70e  minuut dicht bij een tweede goal. Maar ook nu hadden de gastheren over geluk niet te klagen want de inzet van Danny van Dijk ging rakelings naast .Zo bleef het 1-0 in het voordeel van ON en waardoor er nog niets verloren was voor de Winsumers.

Dat veranderde echter in de 72e minuut toen de bezoekers wel op een 2-0 voorsprong kwamen. Aanvoerder Jeffrey Wu speelde de volledig vrijstaande Jaap Jacobs goed aan en de rechterspits zag tot zijn verbazing dat hij een volledig vrije doortocht had richting het doel van Viboa. Jacobs kwam, zonder dat hij werd aangevallen,  uiteindelijk op het puntje van het strafschopgebied aan en besloot een schotpoging te wagen. De bal verdween vervolgens  tot ieders verrassing in het Viboa-doel om de doodeenvoudige reden dat doelman Bouwman absoluut niet vrijuit ging bij deze houdbare inzet van Jaap Jacobs.

Een lelijke streep door de rekening van de gastheren maar voor Oranje Nassau een mooi cadeautje met nog minder dan twintig minuten op de klok. De ploeg van Henk Konings kreeg nu nog meer grip op het duel en wat nog meer gestalte kreeg toen Germain Beck  in plaats van Masohi Tauran de gelederen van de gasten kwam versterken. Beck zorgde voor nog meer rust binnen Oranje Nassau zodat de thuisploeg steeds meer van het kastje naar de muur begon te lopen. In aanvallend opzicht kwam er te weinig dreiging van Viboa dat het wel probeerde maar liet zien dat het Rick Schaaphok wel heel erg miste. Schaaphok is een speler die het zijn tegenstander op allerlei manieren lastig maakt en zo voor het nodige, vuurwerk’ in de vijandelijke defensie zorgt. Dat ontbrak er zaterdagmiddag echter aan bij de gastheren zodat de defensie van Oranje Nassau niet echt in de war zal zijn geraakt van de aanvallende acties van hun opponenten. De gasten creëerden zelf ondertussen wel de nodige kansen op een derde treffer tegen een Viboa waar Bram Verburgh in de 78e minuut werd vervangen door Bauke Hoekstra. Dat Verburgh niet blij was met zijn wissel was goed zichtbaar want nadat hij eerst zijn shirt had weggesmeten werd even later een krat met bidons op eventuele zwakke plekken getest maar die bleek uitstekend bestand tegen de wreeftrap van Verburgh.

Met nog vijf minuten zuivere speeltijd op de klok kwam Oranje Nassau vervolgens toch op een 3-0 voorsprong. Een voorzet vanaf de linkervleugel werd door Germen Bouwman uitstekend uit de lucht geplukt. De doelman koos vervolgens voor een snelle spelhervatting die echter volledig mislukte. Bouwman schoot de bal namelijk in de voeten van Thomas Careman die vervolgens in een vloeiende beweging het speeltuig in het lege Viboa-doel schoot. De Viboa-doelman wilde wel door de grond zakken van ellende want waar de thuisploeg net wilde aanzetten voor een alles of niets slotoffensief kon dat plan per direct de prullenbak ingegooid worden.

Oranje Nassau speelde vervolgens de resterende minuten rustig en soeverein uit en nadat dat scheidsrechter De Zeeuw er na drie minuten extra tijd een einde aan het duel tussen Viboa en Oranje Nassau waren de meningen eensluidend, de thuisploeg had te matig had gespeeld om ook maar enig recht op een beter resultaat te hebben.

Viboa- Oranje Nassau: 0-3(0-0)

47. Careman 0-1, 72. Jacobs 0-2, 85. Careman 0-3.

Scheidsrechter: A. de Zeeuw( Berlikum)

Gele kaarten: Mekel, Slob(beide Viboa), Van Dijk(Oranje Nassau

Viboa: Bouwman; Knol, Slob, Van Dalen, Vader; Pannekoek, Kauw(67. Zwakenberg), Mekel, Bierling; Judkins, Verburgh(78. Hoekstra)

Oranje Nassau: Jansema; Wu, Fellinga, Tauran(75. Beck) , Veenhof(76. Van Dalen); Cats, Van Dijk, Rosema; Meijering, Careman, Jacobs(86. Swabedissen)