Kloosterburen vergeet zich te belonen tegen Zuidhorn

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

Op het prima te bespelen hoofdveld van sportpark Westerklooster speelden Kloosterburen en Zuidhorn een voor het publiek zeer aantrekkelijk duel die uiteindelijk door de bezoekers met 1-2 werd gewonnen. Na afloop waren vriend en vijand het er echter over eens dat de thuisploeg op basis van inzet en spelopvatting absoluut een punt had verdiend.

1364555945Nvb KloosterburenZuidhorn Kloosterburen 24 03 13 9789

 Tu Vo,de maker van het doelpunt voor Kloosterburen, in duel met twee spelers van Zuidhorn

Kloosterburen-Zuidhorn was nog een duel uit de eerste periode die ondertussen al door Hunsingo was gewonnen maar dat was iets waar Kloosterburen-trainer Willem Pettinga zich totaal niet mee bezig hield. ,,Er is maar een ding dat voor ons telt en dat zijn de punten halen die we nog hard genoeg nodig zullen hebben om ons te handhaven. Vorige week hebben we tegen Harkstede prima gespeeld en ik hoop dat we daar vandaag een vervolg aan kunnen geven.” Pettinga had er net als tegen Harkstede voor gekozen om ook tegen Zuidhorn met drie spitsen te spelen. ,,Ik ben daar toch wel een liefhebber van en als je de spelers hebt die op die posities kunnen spelen moet je dat doen. Ik weet dat Zuidhorn een prima ploeg is en misschien wel beter is dan wij. Maar volgens mij is de aanval nog steeds de beste verdediging en vandaar dat we met drie mensen voorin spelen.”

Het veld in Kloosterburen was ondanks de vorst van de nachten er voor in een prima conditie en scheidsrechter Hoorn kon daarom om even over twee uur de wedstrijd gewoon laten beginnen. Na vijf minuten had de thuisclub al op een 1-0 voorsprong moeten komen toen Annejan Ozinga alleen op Zuidhorn-doelman Henk Koets afging. Maar waar alle mogelijkheden open lagen om de goalie te verschalken schoot Ozinga te gehaast op doel en zag zijn rollertje langs de voor de thuisploeg verkeerde kant van de paal gaan. Twee minuten later was Zuidhorn dicht bij een treffer maar Jurriaan Knol zag dat zijn schot rakelings voor het doel langs ging. De gastheren lieten ondertussen zien dat het spelen met drie spitsen de ploeg wel beviel en combineerde er onder leiding van Peter Reitsma lustig op los. De 23 jarige middenvelder is een bepalende factor binnen de hoofdmacht van Kloosterburen want met Reitsma aan de bal gebeurt er negen van de tien keer iets moois. Jammer was alleen dat zijn teamgenoten hem niet altijd begrepen waardoor het na een leuke beginfase nog steeds 0-0 stond in Kloosterburen. Na iets meer dan vijftien minuten spelen kwam de thuisclub erg ongelukkig op achterstand te staan. Een vrije trap op de linkervleugel voor Zuidhorn werd door Pim Weinands richting de verste paal geschoten waar Kloosterburen-aanvoerder Marcel Remijn zo ongelukkig was om zijn eigen doelman te passeren:0-1.

Een tegenslag voor Kloosterburen die echter op basis van het vertoonde spel nog niet hoefde te wanhopen want er werden genoeg kansen gecreëerd om snel weer op gelijke hoogte met Zuidhorn te komen. Aan de kant van Zuidhorn speelde aanvoerder Eelco de Gies een belangrijke rol want De Gies maakte dankbaar gebruik van de ruimte die hij van zijn directe tegenstander, Tu Vo, kreeg. Daardoor kwam De Gies in de 40e minuut ook opeens in scoringspositie maar doelman Lex Stok wist de inzet met een prima redding tot corner te tikken. Zo bleef het dus bij 1-0 omdat Zuidhorn te roekeloos met de kansen omsprong en Kloosterburen voorin wel wat meer fysieke kracht had kunnen gebruiken om het de defensie van de gasten lastig te maken. Op het moment dat de goed leidende scheidsrechter Hoorn al op zijn horloge keek of de eerste vijfenveertig minuten al bijna vol waren kwamen de bezoekers toch nog op 2-0. De defensie van Kloosterburen reageerde te traag bij een Zuidhorn-aanval en voordat iedereen aan de kant van de gastheren weer bij de les was lag de bal, via een schot van Pim Weinands, achter een kansloze Lex Stok. Een tegenslag voor de formatie van Willem Pettinga want de thuisploeg gaf te goed partij aan Zuidhorn om deze 2-0 achterstand te rechtvaardigen.

Na de rust hadden Willem Pettinga en zijn Zuidhorn-collega Marinus Siekman dezelfde spelers de wei ingestuurd en dat was ook volstrekt logisch. Beide teams lieten meer dan aanvaardbaar voetbal zien aan de nog met een redelijk aantal langs de kant staande toeschouwers. Kloosterburen begon direct fel aan de tweede helft en Zuidhorn moest het in de beginfase van de tweede helft hebben van goed uitgevoerde counters. Dat lukte echter niet echt geweldig want de verdedigers van de thuisploeg hadden het spelletje van hun opponenten goed in de gaten. Zo bleef het ook in de tweede helft een attractief duel waarbij het wachten eigenlijk was op een doelpunt van de thuisploeg. Daar kwamen ook in het begin van de tweede helft de nodige kansen voor maar de withemden misten ook een beetje geluk voor de goal van Zuidhorn.

Nadat doelman Lex Stok in de 61e minuut Eelco de Gies met een prima redding van de 3-0 had afgehouden was tien minuten later zijn collega aan de andere kant aan de beurt om zich te onderscheiden. Na een prima genomen vrije trap van Arno Kruizinga kwam de bal bij Pieter Meijer. De linkervleugelverdediger schoot direct op het Zuidhorn-doel maar Henk Koets wist met een fantastische reflex de bal buiten de palen te tikken. Zo kwam er steeds meer druk van de gastheren op de defensie van Zuidhorn en uit een van de kansen kwam in de 74e minuut eindelijk de belangrijke aansluitingstreffer. Peter Reitsma speelde op de rand van het strafschopgebied van Zuidhorn de bal prima door naar Tu Vo. De kleinste man op het veld nam de bal goed aan en schoot de bal vanuit de draai uitstekend langs een vergeefs duikende Henk Koets: 1-2.

Bij Kloosterburen geloofde men er nu nog meer in en Zuidhorn werd nog verder in de verdediging gedrongen. Dat hield echter ook een gevaar in want dat gaf de bezoekers de ruimte om via een goed uitgevoerde counter de stand op 3-1 proberen te brengen. Daar speelde Willem Pettinga goed op in door Eelco Korhorn te brengen voor Gideon Steur zodat rechtsback Sebastiaan Frik een linie naar voren schoof en Korhorn als extra slot op de deur in de achterhoede werd geposteerd. Zo stond het positioneel goed bij de gastheren richting de slotfase waarin het probeerde om er minimaal een punt uit te slepen en die het op basis van de inzet die er getoond werd ook zeker verdiende.

Maar de minuten tikten in het nadeel van de gastheren weg die met de moed der wanhoop op jacht gingen naar de 2-2. Zo kwamen er kansen voor Marcel Remijn en Annejan Ozinga maar beide spelers misten zondagmiddag een beetje het spitsengevoel. Hoewel beide teams in de slotminuten nog wat kansjes kregen om een verandering in de score aan te brengen bleef het uiteindelijk bij een 2-1 zege voor het bezoekende Zuidhorn maar had Kloosterburen op basis van het vertoonde spel zeker meer verdiend. Een mening die ook Willem Pettinga na afloop van de wedstrijd was toegedaan. ,,Ik heb een Kloosterburen gezien dat met dezelfde beleving speelde als vorige week tegen Harkstede. We hebben ons er helaas zelf niet voor kunnen belonen waarbij ik wel moet zeggen dat we ook niet zuinig genoeg met onze kansen zijn omgegaan.”

Kloosterburen-Zuidhorn: 1-2(0-2)

16. Remijn 0-1(e.d.), 44.  Weinands 0-2, 74.Vo 1-2.

Scheidrechter: J. Hoorn.

Gele kaarten: Remijn, Mennes(beide Kloosterburen), Buijs(Zuidhorn)

Kloosterburen: Stok; Frik, Mennes, Van der Klei, Meijer; Tu, Reitsma, Remijn; Ozinga, G. Steur(68. E. Korhorn), Kruizinga.

Zuidhorn: Koets; Ter Veer, Kok, Draaisma, Van der Veen; De Gies(65.Johnson), Visscher, Buijs; Zwaagman, Johnson, Scheeringa, Weinands.